Webbsida om tandsjukdomar och deras behandling

Vad ska man göra om en visdomstand växer och ditt tandkött skadar?

≡ Artikel 92 har kommentarer

Låt oss försöka ta reda på vad man ska göra med smärtor i tandköttet från den växande visdomstanden och vad kan vara passivitet i sådana situationer ...

När en visdomstand växer och tandköttet ont, är en sådan diagnos i de flesta fall gjord som perikoronit - svår utbrott. Det är viktigt att förstå att i sådana fall är det inte själva visdomstanden som gör ont, men mjuka vävnader som omger det, de smärtsamma känslorna är svaret på irritation från den växande tand och ofta den närmaste sjunde "grannen".

Denna konstant irritation av tandköttet leder till inflammation i tandköttet, vilket kännetecknas av följande fem tecken:

  • smärta;
  • svullnad;
  • lokal temperaturökning
  • hyperemi (rodnad);
  • vissa dysfunktioner.

Smärtan och den medföljande svullnaden i tandköttet runt den växande visdomstanden är en tydlig signal att det är brådskande att göra en tid med en tandläkare. Du borde inte förvänta dig att tanden snabbt kommer att explodera och problemet kommer att lösa sig.

Du borde inte förvänta dig att visdomstanden kommer att brista och smärtan kommer att försvinna, det är bättre att omedelbart se tandläkaren.

Det finns människor som istället för att vända sig till en kirurg för hjälp,De undertrycker enkelt smärtan med smärtstillande piller (Ketorol, Analgin, Tempalgin, etc.), men det här är ett oklokt förhållningssätt, eftersom någon inflammatorisk process i de åttonde nedre tänderna (visdom) är extremt farlig. Faren ligger i det faktum att spridningen av pus, och därmed bakterieinfektionen, sker i käftens djupa vävnad i sådana fall extremt snabbt.

Först och främst påverkas individer med nedsatt immunförsvar eller svag kroppsreaktivitet mot infektionsfokus. På djupa cellulära utrymmen finns det en riklig blodtillförsel, så infektionen från dem tränger längre fram och går in i de interfasciella områdena i nacken, upp till mediastinum. Mot bakgrund av en nedsatt immunitet kan aktiviteten hos patogena bakterier i slutändan orsaka sepsis (blodinfektion) och dödsfall.

Bilden visar ett exempel på akut spilld purulent inflammation.

På en anteckning

Programmet "Låt dem prata" daterat den 18 juli 2011 med det skandalösa temat "Tand jag ger" hade tre historier relaterade till tragedier och dramaser vid tandvårdsmottagningen. Den mest hemska historien var kopplad till döden av en tjej från Kirov - från visdomstanden.

En ung och hälsosam tjej på tröskeln till bröllopet fick en visdomstand.Efter att ha uthärdat smärtan hela natten vände hon sig till närmaste lokala klinik, där kirurgen insåg problemet, hur svårt utbrottet var och gjorde ett tuggummi snitt för att "ta bort" och därigenom störa "huven" och hjälpa tanden att gå ut. I det här fallet föreskrev doktorn inte några mediciner, men han tillhandahöll nödhjälp i helgen och skickade flickan till ytterligare undersökningar på bosättningsorten. Det var ingen förbättring från behandlingen: temperaturen steg, tandköttet svullnade runt visdomstanden ökade, smärtan ökade, så flickan vände sig till en privat klinik för hjälp.

Där tvättades hon med ett sår kvar av en tidigare läkare efter en avluftningsoperation, men igen var hon inte ordinerad medicinering. En dag senare bad flickan om hjälp, men redan i kliniken på bosättningsorten, där, förutom att tvätta såret, gjordes inget, och på kvällen var hon inlagd på Kirovs sjukhus.

Nästa morgon, död från förgiftning. Slutsatsen om döden är odontogen sepsis (infektion i blodet), det vill säga från en visdomstand som inte kunde skära igenom. Baserat på sjukdomshistoria öppnades ett brottmål,men det fanns inga framgångar under hennes mammas kamp med potentiellt skyldiga personer, förutom att doktorn avskedades från polikliniken.

 

Varför kan tandköttsvärta?

När den lägre visdomstanden växer börjar tandköttet nästan alltid att skada. Övre visdomständer utbreder oftare utan smärta, men de avviker ofta mot kinderna och kan därför bli en källa till permanent trauma.

Sålunda indikerar stark smärta ofta en inflammatorisk process under den så kallade gingivalhuven - en mjukvävnad över tanden som skadar dem.

Bilden visar tydligt hur gingivalhuven täcker visdomstanden.

Förutom smärta noteras svullnad i tandköttet och rodnad. Med tiden uppträder bildandet av pus under visdomstankens huva, temperaturen kan stiga, ofta finns huvudvärk, aptitminskningar, allmänt hälsotillstånd förvärras, svaghet uppträder. Vid sväljning kan smärta uppstå från den sida där visdomstanden växer, ibland sår, öra och till och med hela käken skadad.

Med en ökning av mängden pus i inflammationsområdet förvärras munnen i munen, vilket ibland inte tillåter läkaren att fullständigt undersöka den motsvarande delen av tandköttet som orsakade sådana problem.Smärtan och andra symtom och tecken i samband med det gör det möjligt för tandläkaren att göra en diagnos - perikoronit eller svårighet att döda visdomstanden.

Att bestämma vad man ska göra med en växande visdomstand, från vilken tandköttet skadar och som växer felaktigt i mer än hälften av de kliniska fallen, kan endast en kompetent tandläkare göra.

Bilder av visdomständer borttagna:

Visdomständer avlägsnas

När tandvårdständer har tänderna, har de ofta inte tillräckligt med utrymme: de kan växa i sidled såväl som mot närmaste granne. Generellt sett är de lägre visdomständerna mest problematiska, eftersom de utbreder ett eller två tandhår, täckt med tuggummi, som en "huva", enligt vilken, som i en skräp, mat ständigt fylls och rocks där.

Först uppenbaras detta av en otrevlig lukt av ruttning från munnen och smärtan när du tugga fast mat. Snart ökar smärtan i tandköttet, ibland finns det smärtsamma känslor i kinden, intilliggande tänder, käke, hals, öra, huvudvärk provoceras, hög feber kan stiga.

Smärtan orsakar inte bara känslan av "spridning", vilket skapar en visdomstand i tandköttet, i analogi med skärande mjölktänder hos barn.Det finns en bildning av purulent exudat (helt enkelt pus), som inte hittar en väg ut från under tandköttet och rusar in i omgivande vävnader. Det irriterar och pressar många nervändar, vilket orsakar allvarlig smärta, inte bara i kausal visdomstanden utan också utstrålar (ger) längs nervgrenarna till andra organ och strukturer (kind, öra, hals, etc.).

När pus inte hittar en väg ut, rusar den in i vävnaderna som omger tandköttet, vilket ofta leder till mycket farliga komplikationer.

 

Vad är farliga visdomständer?

Visdomständerna som orsakar perikoronit medför en potentiell fara för människors hälsa och liv.

Perikoronit bildas mot bakgrund av aktiviteten hos bakteriell mikroflora, som under tandkärlens tandkärlhuvud är en gynnsam miljö för vital aktivitet och reproduktion. Förutom bildandet av purulent exsudat under tandköttet uppträder ofta ett mekaniskt trauma av tandköttets svullnad på grund av inflammation, som täcker visdomstanden, vilket resulterar i erosion och sår på dess yta, försämrar tillståndet hos de omgivande vävnaderna och orsakar allvarlig smärta i tandköttet och kinden.

I snittet i tandköttet syns krona delen av visdomstanden

Efter några dagar kan purulent perikoronit förekomma, vilket kännetecknas av stark och långvarig smärta bakom "Sju" bredvid visdomstanden.Det kan finnas smärta, vilket ger till örat och tempel, och känns också när man sväljer som en "dental ont i halsen". Mot bakgrund av lokal inflammation stiger kroppstemperaturen till ca 37,5 grader och öppningen av munnen störs.

Submandibular lymfkörtlar växer och blir smärtsamma med palpation. När man trycker på huven släpps pus - orsaken till allt lidande. Mot bakgrund av visdomstanden, som är svår att penetrera, visualiseras rodnad och svullnad i angränsande vävnader i kinden, palatin-tungan och mjukgommen.

Den akuta fasen av inflammation med höga nivåer av immunskydd och genombrott av pus i munhålan kan bli en trög kronisk form, men efter en viss tid uppträder vanligtvis en exacerbation. På grund av ett brott mot utflödet av pus kan en bakom-immoral periostit med svåra symtom på förgiftning uppträda: en ökning av kroppstemperaturen till 38,5 med oförmågan att tugga mat mot bakgrund av svårigheten att öppna munnen.

Om du tar bort en irriterande tandkötts tand i tid genom operation, kommer det att undvika många problem i framtiden.

I sådana fall observerar doktorn i patienten asymmetrin i ansiktet på sidan där visdomstanden växer, liksom hudens blekhet, förstorade och smärtsamma lymfkörtlar.Patienten kan knappast öppna munnen på egen hand, så doktorn måste späda ut sina käkar.

Viktigt att veta

Med den ytterligare spridningen av purulent exudat finns det risker för att utveckla cellulit och sepsis, vilket leder till smittspridning till vitala organ med symtom på allvarlig förgiftning, vilket ofta leder till dödsfall.

Bilden visar ett exempel på phlegmon (akut diffus purulent inflammation):

flegmone

 

Hur man bedövar en visdomstand hemma: folkmetoder

Växande visdomständer (speciellt de lägre) är förskräckliga eftersom mer än 60% av fallen ligger felaktigt i käken. Nästan alltid är lutningen orienterad mot den sjunde tand som skapar många problem. Först av allt - det är smärta.

Därför försöker man att lösa problemet hemma när den skärande visdomen börjar göra ont, och bara på något sätt bedövar det. Här är det viktigt att hitta en mellanklass: ingen tandläkare skulle inte ha något emot om en person försöker minska smärtan på egen hand, men glöm inte att självhjälp inte skulle bli en långsiktig behandling med "farmors metoder".

Folkmetoder hjälper till att lindra smärta när en visdomständer utbrott, men här är det viktigt att inte minska processen till långsiktig självbehandling.

Med tanke på ovanstående varningar, låt oss betrakta oss som lämpliga för användning i praktiken populära metoder för att lösa problem.

  • Om den växande tandköttet i den växande visdomen kan du ta 2 matskedar salvia örter och häll 0,5 liter kokande vatten. Insistera på en timme. Efter filtrering skölj munnen med varm lösning för att minska smärta. I allmänhet bidrar nästan alla slags varm sköljning mycket i sådana fall.Skölj munnen med ett varmt avkok baserat på salvia gräs (löv) är en gammal folkmetod för att lindra tandvärk.
  • Om den övre eller nedre visdomen gör ont och tandköttet är inflammerat, kan du använda ett avkok av ekbark för hembehandling - det har antibakteriella egenskaper. Det ska ta 6 matskedar bark, häll dem med 0,5 liter kokande vatten och sätt på en långsam eld. Efter kokning kan du också lägga 4 matskedar salvia ört och efter kylning skölj med varm buljong ungefär en gång i timmen. Ett sådant avkok lindrar smärtan ganska bra och i viss mån antiseptisk munhålan.Buljong baserad på ekbark har antiseptiska egenskaper
  • Enligt ett annat populärt recept, om en visdomstand verkligen gör ont kan du göra ett avkok av rånar. För att göra detta, ta 2-3 matskedar hackad rep, tillsätt vatten och koka. Koka efter det tar 15 minuter.Skölj din mun med varmt avkok ska vara så ofta som möjligt.

Munstvätt kan också användas för att skölja din munnen.

Om huset inte har salvia, ek eller rovbark kan du använda det faktum att det alltid finns till hands: lämplig vanlig natron och salt. En tesked soda och salt bör lösas i ett glas varmt vatten och sköljde din mun, ju oftare desto bättre - till en signifikant eller fullständig lindring av smärta.

Hypertonisk lösning av salt och läsk tillåter dig ibland att delvis extrahera pus från de inflammerade tandköttet.

Vad ska man göra med smärtor från en visdomstand, om ovanstående alternativ av någon anledning inte kan genomföras? Tja, smärta kan tas bort med hjälp av mediciner ...

 

Medicinsk vård i hemmet för smärta i tandköttet från den växande visdomstanden

Effekten av användning av smärtstillande medel (Ketans, Ketorol, Nurofen, Nise, etc.) är vanlig och inte särskilt lång - vanligtvis 1-2 till 4-5 timmar. Det kan finnas situationer där smärtstillande piller inte fungerar och en person att bli av med smärta i tandköttet över en visdomstand, kind eller käke, ökar dosen av droger och dricker en handfull piller på kort tid vilket ibland kan leda till allvarlig förgiftning.

Om narkosetabletten inte hjälper, bör du inte öka dosen, men det är bättre att helt enkelt byta narkosläkemedlet till en alternativ. Idag har apotek ett mycket stort utbud av dem.

Tempalgin smärtstillande läkemedel

Det är intressant

Maxillofacial kirurger är nu tillgriper utnämningen av en dyr, jämfört med de vanliga smärtstillande pillerna, men länge i sin bedövnings- och antiinflammatoriska effekt, läkemedlet Etorikoksib. I instruktionerna för läkemedlet nämns inget om tandproblem, men han lindrar maxillofacial smärta perfekt. Dessutom är dess unikhet att det bara tar 1 tablett per dag, eftersom dess analgetiska effekt sträcker sig i 24 timmar, vilket minskar de toxiska effekterna av läkemedlet och belastningen på levern.

För lokal användning för att minska smärta i tandköttet när tandvård visdom används, används även antiseptiska sköljmedel med svaga lösningar av klorhexidin och Elyudril. Spray och lösning "Angileks" används för smärtsam utbrott av både mjölktänder och "kloka" tänder hos vuxna.

För att minska smärta i tandköttet och antiseptiska kan man använda klorhexidinlösning.

Gel "Kamistad" på basis av antiinflammatoriska, analgetiska och antibakteriella föreningar minskar bakteriell aktivitet under huven och bedövar även tandköttet över visdomstanden.Preparatet innehåller extrakt av kamomillblommor (antiseptisk) och lidokainhydroklorid (narkos) med tillsats av en alkohollösning.

Kamistadgel kan användas för att bedöva tandköttet över visdomstanden.

Funktioner av användningen av Kamistad gel

 

Kirurgiska behandlingar för visdomstandsutbrott

Visdomständer kan börja explodera i nästan alla åldrar: vid 16 års ålder och efter 40. Den första förnuftiga tanken att en vuxen besöker i ögonblick av akut smärta är att ta bort en sjuk "klok" tand till varje pris, eftersom det finns all anledning anser det onödigt för bett. I praktiken, efter viss tid, uppstår rädslan före borttagningsoperationen, och ett besök hos tandläkaren slutligen försenas, även om problemet kvarstår oupplöst.

På en anteckning

De rädslor som uppstår hos vuxna i "gamla skolan" före den potentiellt komplexa manipuleringen av visdomstentxtraktionen (särskilt den lägre) är berättigade, eftersom generationen som växte upp i Sovjetunionen påminner väl om de tekniker som används för komplext borttagning. En mejsel och en hammare användes för att dela upp vishetens rötter när det inte var väl utbrott. Förfarandet var, för att uttrycka det mildt, obehagligt, och i allmänhet, även mycket farligt på grund av riskerna med käksprickor,huvudskador när han hammar av hammaren, och ibland varade det i timmar eftersom visdomstanden kunde ha ytterligare rötter böjda i rätt vinkel på grund av den komplexa strukturen. För närvarande används mejsel och hammare extremt sällan.

I bilden - visdomstanden, borttagen i delar:

Ofta måste visdomstanden avlägsnas i delar.

om avlägsnande av övre visdomständerSom regel leder det inte till svårigheter, även om de växer till sidan, så är de lägre nästan alltid huvudvärk för en oerfaren tandläkare och en hel konst för en professionell. Denna punkt är värt att förklara. Faktum är att huvudkunden hos någon kompetent läkare inte är hur snabbt han tog en skalpell, skurit tandköttet eller med tångar (hissar) hakade och tog bort en komplex visdomstand, drog en gasväska ovanifrån och gav en rädd patient en bra "spark i röven" det är hövligt sagt adjö till honom).

En viktig del av det professionella tillvägagångssättet är en komplett diagnos, övervakning av patientens hälsa, förberedelser för operation och omfattande övervakning av postoperativ period.Få av de praktiserande läkarna kan skryta med att varje patient är ett individuellt behandlingsprogram, förstår varför han gör någonting och vilka framtidsutsikter väntar på en person efter dessa åtgärder.

Eventuella svårigheter vid utbrott av en visdomstand med smärta i tandköttet och omgivande vävnader kräver en röntgenstråle. För att bestämma tandens position i käften (vinkel, struktur, form) används ett ortopediomogram (OPG) eller en panoramabild av alla tänder på båda käkarna.

Den panoramabilden visar tydligt de fyra visdomständerna.

Du kan också göra ett sikte på en viziograf - en enhet som sänder en bild till en datorskärm. Efter tandläkaren vet vad han har att göra med, planerar han operationen: han förklarar riskerna för patienten, den ungefärliga tiden av proceduren, funktionerna i den postoperativa perioden efter det att visdomstanden har tagits bort etc.

Före operationen utförs hälsokontroll: anamnesis samlas (historien om den nuvarande sjukdomen, comorbiditeter), ett allmänt blodprov, biokemi, bestämning av blodgrupp och Rh-faktor enligt indikationer etc.

Från tandläkarens erfarenhet

Diabetes mellitus identifierad i en patient före en tandutvinningsoperation kräver obligatorisk individuell korrigering av de kommande manipuleringarna.Om diabetes mellitus befinner sig i dekompenseringsstadiet är det omöjligt att ta bort visdomstanden på ett planerat sätt, och i en nödsituation är det nödvändigt att övervaka patientens hälsa av en endokrinolog och ofta på sjukhuset. Långvarig blödning från hålet efter avlägsnande av problemet tand kan bero på diabetes.

I vissa former av diabetes läker hålet inte väl, så efter att du har avlägsnat visdomstanden och dess rötter från hålet, bör tandläkaren ta de nödvändiga åtgärderna. Denna sjukdom kräver speciell behandling av patienten, korrigeringen av den underliggande sjukdomen, så att operationen kan ske utan komplikationer.

Låt oss återvända till frågan om excision av huven med en skalpell över visdomstanden för att hjälpa den tränga igenom och lindra smärtan från inflammationen i mjukvävnaderna.

För att hjälpa visdomstanden utbrott brukade de ofta använda metoden för excision av gingivalhuven.

De flesta progressiva tandkirurger, för vilka kirurgi inte bara är ett jobb, utan en livsstil och verklig konst, rekommenderar inte att göra saker som för många år sedan fortfarande praktiseras i tandkliniker och avdelningar. Studier av denna fråga har lett till nedslående slutsatser: riskerna för återkommande smärta i tandköttet, käften, kinden,hals och öra från visdomstanden efter att kapselns excision (skärning) över det är så hög att de inte ger läkare rätt att ta risker med att leka med intet ont anande patienter.

I bekräftelse på forskningsresultatet kan många exempel på fall (både sensationella och lilla kända) nämnas när excision med en skalpell av tandköttet över visdomstanden ledde endast till försämring av den purulenta processen med utveckling av allvarliga komplikationer, till och med för en persons död. När det finns 100% indikationer på borttagning, och tandläkare-kirurgerna ignorerar dem för transportörens tillvägagångssätt utan en fullständig bedömning av situationen utifrån den moderna utvecklingen inom medicin, diagnostik och logik, då finns det tragiska fall.

Excision av gingivalkåpan hjälper inte alltid till att lösa problemet med suppuration i tandköttet ...

Tandläkare råd

Det är möjligt att applicera excision av huven för att lindra smärta under perikoronit endast om det inte är möjligt att ta bort en visdomstand av objektiva skäl, nämligen: det finns inga verktyg för komplicerat avlägsnande, otillräcklig utrustning i kliniken eller låg kvalificering av en läkare. Med andra ord kan du ta risker när arbetsförhållanden inte skapas. En tandläkare som körs i sådana förhållanden bör emellertid mäta riskerna (inklusive huvudet) av eventuell skada på patientens hälsa och liv.Och så länge som möjligt hänvisar patienterna till sina kollegor för fullständigt avlägsnande av visdomständer med deras problemtillväxt med kompetent hantering av den postoperativa perioden.

 

Vilka andra problem kan du förvänta dig?

Perikoronit eller obstruerad visdomstand är en allvarlig sjukdom som också kan leda till bettproblem. Få människor vet att, efter smärtan i tandköttet och inflammation av huven över visdomstanden, om den inte avlägsnas, är det ofta bettstörningar: förskjutning av tandläkningen. Det är därför som de som står inför svårigheten hos visdomstanden utbrott för första gången, rekommenderas att inte bara rådfråga tandläkaren utan även ortodontisten (läkaren som behandlar bettstörningar).

Växande visdomständer kan leda till allvarlig bettstörning

Ofta börjar de lägre visdomständerna att skära och värka, men verkar inte ha bråttom för att dyka upp på ytan av tandköttet. På bilderna kan du observera hur den "klok" tand nästan ligger i horisontell lutning mot den intilliggande, vilket i ett antal kliniska fall också börjar prova smärta. Även i den visdomstand som ännu inte har uppstått på gummitrycket kan karies och dess komplikationer uppstå, eftersom kariogena bakterier lätt går under tuggummi bakom näst sista sju.

Visdomständer börjar skada, inte bara på grund av problem vid utbrott, men också efter en lyckad hel eller delvis avgång från under tandköttet. De har nästan aldrig en antagonist från motsatt sida, de är för långt i käken, ofta under sjunde tand, och som ett resultat av allt detta, lämnar deras nivå av självrengöring och hygien mycket att önska. Därför utvecklar karies på visdomstanden ganska snabbt, ofta med en skada av massakammaren, åtföljd av akut paroxysmal smärta och långvariga smärtsamma känslor från olika stimuli (pulpit).

Bilden visar en visdomstand med klart synliga fissurkaries.

På grund av dåliga förutsättningar för självrengöring är visdomständer ofta benägna att snabbt förfallna.

På en anteckning

Rollen av förebyggande undersökningar i förhållande till förutsägelser för visdomständer är svår att överskatta. Kompetenta tandläkare för tandläkare vet att redan vid 15-18 års ålder, med hjälp av diagnostiska bilder av tänder, kan vi säkert veta om pericoronit kommer att göras och vad som kan göras nu med visdomständer som uppenbarligen inte passar i käften eller vänds mot sjunde tand. Vanligtvis är en ofullständig formad tand lättare och snabbare att ta bort än en som har ett format och omfattande rotnätverk.Även det uppskattade svåra avlägsnandet i en välutrustad klinik från en kompetent specialist tar inte mer än 10-15 minuter, och det händer - bara 5 minuter.

 

Intressant video: Visdomstandutvinning (video tagen med ett dentalmikroskop)

 

Vad är användbart för att veta om tandvård visdom

 

 

Att skriva "Vad ska man göra om en visdomstand växer och ditt tandkött gör ont?" 92 kommentarer
  1. Indira:

    Tack för artikeln!

    svar
  2. Olga:

    Mycket användbar artikel.Tack.

    svar
  3. Anna:

    Tack. Hjälpte till att bestämma att gå till tandläkaren.

    svar
  4. Athena:

    Folk, gå till tandläkaren! Min syster led i flera veckor, sköljdes, bedövades såg. Sedan gav hon upp och gick till doktorn, och där visar sig att visdomstanden växte felaktigt, det var nödvändigt att ta bort det. De drog ut det, faktiskt det föll nästan ner, för det var smärtsamt där, och pus, det verkade var. Jag tog med henne parodontotsidgelen, smed den på en marlechka och applicerade den på den skadade platsen på tandköttet - hennes läkare rekommenderade mig att läka snabbare. Men hon förbjöd sköljning i de tidiga dagarna, sa att det var möjligt att göra värre. I allmänhet, om systern inte väntade så länge - skulle allt bli enklare och snabbare. Och så mycket plågad. Du bör inte skämta med visdomständer! Bättre att gå till doktorn direkt. Du måste testa dig själv för styrka!

    svar
  5. anonym:

    Tack för artikeln! Tack vare henne bestämde hon sig för att gå till tandläkaren. Öppnade huven, sa att det kommer att störa - vi kommer att radera. Tål inte - gå till diagnosen!

    svar
  6. lilja:

    Två tänder växer på båda sidor. Från höger, början av fasan hur man skadar, blev han nästan ute! Den växer korrekt, upp, skiljer sig inte från tidigare. Vacker, slät.Jag tror kanske du behöver vara tålmodig tills den kryper helt?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej, Lily! I det här fallet har du en svår utbredning av visdomstand. Under huven, som täckte tandens bakkant, fylld mat och ruttna. Detta ökar inflammatorisk process och smärta.

      Jag rekommenderar starkt att du besöker en tandläkare som bestämmer om du ska vänta, eller det är bättre att dra drastiska åtgärder direkt. På detta sätt överför du ansvaret till läkaren som efter att ha undersökt din tand kommer att säga: gå så här eller ta bort tanden.

      Utan att se din kliniska situation kan jag inte ge dig hopp på välmående tålamod och lycka. Självklart passerar oftast även smärtsamma tänder av visdomständer utan komplikationer och besök till tandläkaren själv, enligt principen: Jag led några veckor - tanden gick ut och upphörde att ge anledning till oro. Om det uppstår svåra symptom: svullnad i kinden, svårighet att öppna munnen, feber, allvarlig oacceptabel smärta, oförmåga att tugga, bör du omedelbart kontakta en läkare.

      svar
      • Zoe:

        Ja, jag gick igenom det. Jag var gravid vid 26 veckor.Och här börjar visdomstanden stör - jag gick till sjukhuset, de drog ut det till mig och det är det. Temperaturen på sjukhuset har stigit, jag kan inte öppna min mun, jag kan inte äta, jag kan inte svälja den. Då svullnad i kinderna. De satt i WLH och hade en operation.

        svar
  7. Damir Nailevich:

    Tack för artikeln, efter att ha läst det, såg det utan tandläkare på något sätt. Har erfarenhet visdom tand borttagning. Å andra sidan, efter borttagningen, upplevde han fruktansvärt smärta i tandköttet vid borttagningsplatsen, men det är värt det! Det är bättre att ta bort och uthärda än att uthärda smärtan nästa gång.

    svar
  8. Yana:

    För fyra månader sedan gjordes en excision av huven, sedan fruktansvärt sjuk, sämre 8 utbrott tand. All denna tid störde ingenting, men igår uppstod smärtan, tandköttet rodnade och svällde. Jag har inte gått till tandläkaren, men jag kan inte helt öppna min käke. Förmodligen är det dags att se en läkare. Furacilin sköljning och jodinol.

    svar
  9. Valeron:

    Om det är i naturen, är det av någon anledning nödvändigt. Ingenting mer händer inte. Även bilagan, som nyligen upptäckt, är inte alls värdelös. Och läkare säger att ta bort eftersom det är ett dyrare förfarande än bara excision av tandköttet.Det är nödvändigt att låtsas på något.

    svar
  10. Dima:

    Berätta vad jag ska göra. Visdomstanden skadar fruktansvärt, outhärdligt, och i vår by finns ingen tandläkare.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Om du vill höra något som jag: "Tala med Baba Mani, som bor i slutet av byn, eller skölj med soda, salt, furatsilin, dra själv ut en tand, svälja en massa smärtstillande medel" etc., så kan jag omedelbart sorga. Sådana tips kan skada dig, och om de hjälper ett tag kommer det att vara till nästa exacerbation, ända fram till det diffusa "flödet" och driftstabellen. Om det inte finns något bord i byn är det möjligt att "spela i lådan". Hand i hjärtat, Dmitri, jag associerar den med den kända manliga frågan: "Vad man ska göra, folk: bilen bröt sig ner på fältet, det finns ingen koppling, det finns inga pengar, jag kan inte fixa det själv, men av någon anledning är Internet på väg nu?"

      Namnlösa: Tack vare små byar och byar där det inte finns några läkare är överlevnadsstatistiken för olika medicinska problem ledsna, men de mest modiga och starka i andan frågar smeden för en hög med tack för att ta bort en tand under lokalbedövning,och den smartaste och mest avancerade går av en grannbil eller går 200-300 km till fots till närmaste stopp för att komma fram till distriktet eller staden där det finns tandläkare och ta bort en tand för att inte engagera sig i dess flerstegsbehandling utan att skydda sig från komplikationerna hos en problemtand.

      I princip är dessa visdomständer oftast borttagna enligt objektiva indikationer, så att du kommer att dra nytta av detta ur medicinsk synvinkel och territoriellt. Jag ska genast säga att det inte finns något behov av att göra ett avtal för akut smärta - nödborttagning görs av många läkare. Om du spenderar din tid med pengar, gör det på sjukhus och klinik nästan alltid gratis (eller nästan), men anestesi är också lämpligt - enligt MHI. Om du är förvirrad av avståndet till doktorn, kan du på Internet hitta många personer som, för att spara tandläkarvård, ordna hela migreringar över hundratals kilometer för att få kvalitetshjälp och till låga priser.

      Om du är säker på att du har tur med folkrättsmedel, så kommer det bara att vara med i ditt samvete, eftersom äkta vård kan endast ges av en specialiserad läkare, det vill säga i detta sammanhang av en tandläkare.

      svar
  11. Irene:

    Berätta för mig för en vecka sedan, gjorde en huva excision, blev det lite lättare att öppna munnen redan, och tandköttet verkar inte skada, men det ger inte ens till templet, och ännu fler tandkött skadar templet. Är det normalt eller ska jag se en läkare?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Irina! Jag börjar med min dikt:

      Från de nedre tänderna är smärtan riktad mot örat,
      På baksidan av huvudet, i templet, i övre tanden ger
      Från toppen - "till botten" - det här är otur:
      Och i kindbenen, i "ögonbrynet" - så sover inte!

      Självklart är det att funktionerna i bestrålningen av smärta inte alltid är mottagliga för denna formel, men ofta. Varför sa jag att det inte är alltid: det handlar om svårigheten att visdomstanden utbrott (den lägre var "behandlad" till dig), vilket skapar känslor om att hela käken, örat, halsen, huvudet etc. gör ont i tandem med tandköttet.

      Jag tror att det bara är fallet att hänvisa till en tandläkare med tanke på ett eventuellt slumpmässigt: Vad händer om det finns en kärig övre tand motsatt en visdomstand? I allmänhet är jag inte en anhängare av excision av huvar, eftersom det är nödvändigt att tänka på riskerna med en eventuell återväxt under en viss tidsperiod (från flera månader till flera år). Jag upprepar att detta inte händer ofta, men det finns en risk.

      svar
      • Irene:

        Tack för svaret) Men vilka åtgärder ska man då vidta, om inte punktskatt? Tandavlägsnande?

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          Hej Irina! Det är bäst att ta bort en problematisk visdomstand, speciellt en som tränger ut ur tandläkningen. Och de uppgifter du skrev, tydligen min kollega, Yuri. Titta på de nedersta kommentarerna: där Yuri skriver om problematiska visdomständer, kåpan som många gånger "skar till ingen nytta". Det är dock värt att komma ihåg att ett antal tandläkare anser borttagning av visdomständer som inkomstkälla, vilket gör onödigt tillägg. Så leta efter ärliga läkare.

          svar
  12. jury:

    Tack! Ett par problematiska visdomständer i taget avlägsnades, det blev mycket lättare utan dem, och till och med fläkten skärdes flera gånger. Nu är det här igen, på andra sidan, en ny som redan pågår, även om det går smidigt, men det är lågt och det är som om det pressar på angränsande, och tandköttet är värre bakom bakväggen. Återigen vill jag inte inkisera, jag ber dig omedelbart att ta bort! Och de förvrängda och förskjutna angränsande tänderna känner jag, kommer att orsaka. Detta är ett tecken på "atavism" från apaliknande förfäder, poetens visdomständer - de är så överflödiga. Tuggfunktionen skapas inte.Och låt tandläkarna korrigera, enligt min mening, även när du installerar axlar. Kompetenta experter rekommenderar att du tar bort alla 4 visdomständer så att det inte finns någon käftasymmetri efteråt!

    svar
  13. Catherine:

    För sex månader sedan började en visdomständer bryta igenom och tandköttet ont. Jag gick till doktorn. Höjde huven. Nu började tandväxten växa, och tuggummi blev igen inflammerad och kinden svällde. Ska jag gå till doktorn, eller tanden växer och smärtan går bort?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Moderna protokoll och rekommendationer "direkt" sådana fall till den obligatoriska avlägsnandet av en visdomstand. I de flesta fall är det inte enbart rekommenderat att trimma huven för första gången, eftersom det här är fylligt med risker. I det här sammanhanget bekräftar du med ditt kliniska fall att det är mer lämpligt att omedelbart genomföra borttagning av visdomständer under perikoronit - svår utbrott snarare än att plastisera huven över 8 tand.

      Om du är redo att riskera din hälsa och vänta på vädret vid havet, kan du inte gå till doktorn. Annars - det är det.

      svar
  14. Catherine:

    En visdomstand kommer ut, det gör ont väldigt, jag känner ont i halsen, det är mycket smärtsamt att svälja av en sjuk tand, mynningen öppnas, men med smärta. Mycket rädd för att dissekera huven.Berätta för mig vad jag ska göra för att förhindra allvarlig inflammation, så att Gud förbjuder, pus visas inte?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det mest tillförlitliga sättet att hjälpa till i denna situation idag är att ta bort en tand med en sådan diagnos. Perikoronit eller obstruerad visdomstand är en förrädisk sjukdom. Faktum är att du har rätt att "pus" kan dyka upp.

      Utskjutningen av huven utförs fortfarande av många tandkirurger. Detta är endast på egen risk. Nuvarande trender ger mig inte rätt att rekommendera den senare till dig på grund av möjliga komplikationer, även om andelen sådana fall är minimal. Dödsfall som orsakats av värdelös och upprepad avskärmning av huven istället för fullständig visdomstandavlägsnande har redan spelats in. Allt beror på många faktorer, men risken måste vara motiverad.

      Jag kan inte säga att endast en kompetent specialist som har specialiserat sig på detta område länge och har en bra bas kan ta bort en sådan visdomstand med minsta konsekvenser. "Konsekvenser" - du frågar mig? Det här är självklart en operation för att ta bort en visdomstand. Om än ofta utförs under lokalbedövning.Såvitt jag vet, tillhandahåller åtminstone inte åtgärden att ta bort huven, utan omedelbar lättnad. Den inflammatoriska processen på grund av skadan kan störa om 2-3 dagar och det är svårt. Också, glöm det inte, om du bara tar bort huven, tar du dig inte av risken för eventuella komplikationer, eftersom ingen vet om arbetet kan ske med en skalpell ensam.

      Beslutet att göra allt för dig, och det är nödvändigt att kontakta den professionella maxillofacial kirurg.

      svar
  15. Sardor:

    Hej, står inför samma problem, den undre delen av käken gör ont. Jag gick till den lokala kliniken idag, fick en injektion: första Novocain och sedan ett antibiotikum. Då bestämde han sig för att kontrollera om han gjorde det rätta eller inte. I allmänhet kan andra dagen jag inte normalt öppna min mun och tugga mat, min hals gör mig lite ont! Vad kan du rekommendera? Tack på förhand.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Tyvärr, för att analysera situationen finns det inte tillräckligt med information: Vad var det med tand, var det en orsak till tandköttet, varför injicerades ett antibiotikum etc.? I allmänhet används Novocain för anestesi nästan aldrig. Jag skulle inte rekommendera dig att ansöka om en tidpunkt där detta läkemedel används för anestesi.I allmänhet frågar jag dig om detaljer i denna fråga, då kommer vissa svar att beskrivas.

      svar
  16. Tatiana:

    Visdomständer växer 8 i sidled utan smärta, men å andra sidan lider jag i en vecka, det gör ont, jag har ingen styrka ((Tanden har klippts lite på ett halvt år och det är allt ... Jag gick till tandläkaren, sa fysioterapi i en vecka (det gick inte att göra det). huva! Vi planerar en helg, men jag kan inte ta det längre ... De tar inte det utan inspelning ... Min käke gör ont och jag känner att hela sidan av mina tänder gör ont, något av mitt ansikte är i brand! Rådgör mig med vad jag ska göra?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att självmedicinering innebär många risker, och smärtlindring kommer bara att medföra tillfälligt välbefinnande. Jag är säker på att i din stad finns dygnet runt tandläkare (privat eller statligt) som kan ge akut hjälp.

      Att veta din situation enligt beskrivningen kan jag anta att det kommer att vara riskabelt för dig att ta bort huven. Det innebär att du riskerar att "skicka" infektionen genom maxillofacialregionen inlands. Moderna tandläkare-kirurger med svårt attityd (speciellt med tandens tendens att växa skarpt) av visdomstanden rekommenderas starkt att inte utföra huvens excision utan omedelbart att ta bort den uppenbarligen problematiska tand.Jag tror att det här är helt naturligt och kommer omedelbart rädda dig från framtida problem.

      Jag vill varna dig i förväg om att komfort inte kommer omedelbart efter borttagandet av en visdomstand: det kan finnas smärta i de första dagarna efter avlägsnandet och till och med en liten svullnad. Men nästan alltid efter huvens excision, det händer samma sak + det finns risker för att visdomstanden kommer att ge många problem i form av komplikationer (det finns också fall med dödlig utgång).

      svar
  17. Constantin:

    Tack för en sådan intressant artikel, det hjälpte mig mycket och räknade ut symptomen. Och jag förstår inte vad som händer. Tanke, kyla eller kall dryck, nu är det klart vad det var. Och videon är utmärkt, nu ska jag veta hur borttagningsprocessen äger rum. Åh, vänta på mig, tandläkaren, gick inte till honom länge.

    svar
  18. Catherine:

    Tack så mycket. Jag kan inte riktigt tala, min hals är svullen. Läkaren säger: "Till slutet gick inte ut, var tålamod." Medicin kan inte bli full, jag matar barnet med bröstmjölk. Soda och salt hjälper till att minska smärta i 15 minuter, jag ska prova dina andra tips. Tack för artikeln.

    svar
  19. Diana:

    Visdomstanden avlägsnades, avlägsnandet var svårt, alla visdomständer kan inte explodera. Gummi suturerades, stygnen avlägsnades i 10 dagar.Idag har 2 veckor gått sedan operationen, och lukten från min mun bekymrar mig. Även om jag använder bad av chlohexidin är lukten kvar (På dagen för avlägsnande av stygn sköljde läkaren såret och sa att allt läker bra) Men hur är det med lukten från munnen? Har jag någon inflammation? Jag är rädd för komplikationer trots allt jag (((

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag antar att såret fortfarande är en källa till matförseningar. Jag rekommenderar att du kontaktar en oberoende tandläkare för ett samråd på kliniken för att hitta orsaken: det räcker inte för att bara ha muntlig information, och det är viktigt att genomföra en detaljerad undersökning i munhålan. Kanske finns det kariesskador på tänderna, såret är fyllt med matrester, ortopediska strukturer i munnen har blivit oanvändbara, etc.

      svar
  20. Alena, 27 år gammal:

    Jag sitter och gråter. För att det inte finns någon mer styrka. Allt började med att munnen slutade öppna. Jag vände mig till privat tandvård, utan undersökning jag diagnostiserades med inflammation i den temporomandibulära leden, voltarens tabletter förskrivades, en uppvärmningsalva, kompresser. Han behandlades en vecka på detta sätt, smärtan började, det finns fortfarande ingen väg.Förvandlas till tandvård på bosättningsorten. En röntgen gjordes, men av dålig kvalitet, på bilden 2 visdomständer, och ingen led är synlig. Vi fortsatte samma behandling genom att lägga till UHF-behandling och amoxicillin. Smärtan blev outhärdlig, smärtstillande medel - Ketorol, papaverin, prednison, analgin-lindrad smärta i 2 timmar. Skada så en vecka. Det fanns en fråga om nedläggningen av sjukhuset. Vi bestämde oss för att skicka den till regionen, men först till en annan tandvård. De tog en bild på visiografen, såg 2 tänder till vänster, ovan och under, kunde inte ta reda på vilken man skulle skylla på. Med våld öppnade hans mun med en spatel, men inte tillräckligt, gjorde sedan 3 injektioner. Huven skars från ovan och nedanför. Allt detta åtföljdes av sådan smärta att det är lättare att föda 10 gånger. Ceftriaxon var ordinerad för att pricka 2 gånger. Och det är allt. 2 dagar har gått. Smärtan är fortfarande outhärdlig. Munnen öppnar inte alls. Allt gör ont: käke, öra, hals, tempel. Jag sköljer ständigt min mun med klorhexidin, läsk, salt, smälter tandköttet med holisal, inga smärtstillande handlingar. I övermorgon kommer stänga sjukhuset. Om jag bor Snälla hjälp, berätta vad jag ska göra nästa? Jag ber dig.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det faktum att du "nadsekli" huva - det här är en ond träning. De flesta praktiserande maxillofacial kirurger är emot denna teknik och rekommenderar starkt borttagandet av visdomständer. Speciellt med svår utbrott av de nedre åttonde tänderna. Jag tror att du borde snabbt ta bort problematiska kloka tänder, om några, eftersom du har stor risk för din hälsa.

      När det gäller anestesi: Jag rekommenderar att du kör utan att tänka på tandvård, där de gör det så att "föda 10 gånger lättare". Att skada en person i vår tids tandvård är helt oprofessionellt. Vid svårighet att öppna munnen finns det tekniker för yttre anestesi (eller) för att lindra muskelspasmer för anestesi i munnen efter att den öppnats normalt.

      svar
  21. Alina:

    Vänster nedre åtta penetrerar. För ett halvt år sedan skedde huven, de fick veta att de inte kunde avlägsnas, för växer smidigt och stör inte andra tänder. Nyligen började jag växa igen - mitt tuggummi var svullet, min hals var öm från samma sida - det verkade dra en liten pus från svullnaden på min tuggummi.Jag smörjer polis, sköljer med klorhexidin och använder ketorol för smärtlindring. Gör jag allt på rätt sätt, eller är det nödvändigt att ta bort en tand?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att du riskerar din hälsa, men oftare har du tur än att ha allvarliga konsekvenser. Du av ditt exempel visar att riktlinjerna för att utöva maxillofacial kirurger är korrekta för att ta bort en visdomstand när det är svårt att tränga in utan att skjuta huven. Det innebär att avskärning av huven anses endast en tillfällig åtgärd, men för vissa patienter är denna behandling ganska lämplig. Men hur gissa du om den här onda övningen kommer att vara bra för dig?

      Jag tycker att du har fallit i kategorin patienter som behöver extrahera en tand för alla 150%.

      svar
  22. Aleks:

    Jag har problem, på höger sida av 8-ka nästan (det är lite kvar) har vuxit, men på vänster sida av botten började han skada. Dessutom växer den ganska normalt, utan avvikelser såväl som till höger, men det gör fortfarande ont. Det gör också ont i tandköttet nära tanden, jag kan inte tugga det, när tandkäften stängs av tanden börjar tandköttet att skada. Men jag kan lugnt öppna min mun, jag gör inte ont i halsen. Vad ska man göra?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag kan rösta ett bestämt svar och flera alternativa. Definitivt - det här är att vända sig till en tandläkare (eller maxillofacial kirurg) för att kontrollera tanden för en allvarlig inflammatorisk process. I frånvaro kan jag anta någonting, men utseendet hos en erfaren specialist undviker ofta många problem.

      När det gäller din situation: medan visdomstanden inte kan explodera genom "huven", är det ett gisslan på detta problem: när tuggningen är tuggummi, är det hela tiden skadat och ärrt. Så länge som ditt första stadium av perikoronit (obstruerad tandvård) inte ger upphov till oro. Detta kan vara en katarrhal form, det vill säga utan purulent innehåll under huven och utan de karakteristiska ljusa symptomen på purulent inflammation. Om maten börjar att falla aktivt under huven och rotna där, då är det inte en timme, det kommer att finnas problem. Bättre att göra allt som det borde vara.

      Och nu om hur det borde vara. Åsikterna är uppdelade här: vissa läkare föreslår att man övervakar situationen, men begränsar endast till hembaserade behandlingar och undersökningar en gång varannan dag.Mer kategoriskt anser att en problemvis tand borde tas bort, eftersom det inte finns något utrymme för det, och huven är en tidsbom, källa till ett brott mot hygien och komfort i livet. Den senare kategorin av läkare (och det finns också många av dem) tror att det är möjligt att enkelt ta bort huven, och tanden kommer att utbreda sig inom några dagar eller veckor, och det kommer inga problem. Motståndare av denna metod har emellertid upprepade gånger stött på det faktum att vissa personer upprepade allt efter det, eller det blev värre.

      Jag tror att jag förklarade situationen i det här ämnet, men du måste fortfarande välja. Hälsa!

      svar
  23. Lena:

    När en tand skärs, hjälper Solcoseryl pasta mycket bra i smärta. Och om tanden är borttagna är det möjligt att smula hålet med det så att det inte skadar (om det inte bara sys upp).

    svar
  24. Arina:

    Wow, så mycket uppmärksamhet här! Jag läser allt, tack så mycket för informationen)

    svar
  25. Maria:

    Nyligen började jag skära denna visdomstand! Samtidigt var det fel, även kinderna repades. Och då smälte också tandköttet. Som ett resultat var det inte så mycket att allt skadade, hur mycket det skadade och irriterade! Jag vände mig till en välbekant tandläkare, som han rådde mig att ta Grammidin, vilket bara skulle lindra denna smärta.Jag lydde honom och så småningom började lösa pillerna, och tack vare dem blev det lättare, det visar sig att de lindrar smärtan. Som ett resultat fortsätter tanden att växa långsamt, men grammidin gjorde denna process mjukare)

    svar
  26. Mary Klaus:

    Jag är 11 år, tanden verkar ha börjat gå ner i tandköttet, och tandköttet är svullt svullna men syns inte på ytterbenet. Tuggummiet i underkäken i sista raden gör ont. 5 dagar sedan började jag ont och nu, när jag rörde tanden, föll en liten del av tanden och var mjuk. Vad ska man göra Säg mig snälla?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag vågar anta att du har förfallna av den sista tandens vägg (er) av caries, förmodligen den 6: e, eftersom de 7: e tänderna vanligtvis bryter ut vid 13-14 år. Tandköttet försöker därför ta plats (tomhet) i den karious tand, eftersom naturen inte tolererar tomhet och tanden inte kommer att ge stark smärta idag eller imorgon. Därför är det viktigt att snabbt kontakta en tandläkare för behandling av en tand, så att du senare inte behöver ta bort rötterna. Tack för att du frågade.

      svar
  27. Diana:

    Välkommen! Jag läste allt, och enligt det symptom jag fortfarande har, är smärtan bara outhärdlig. Så det finns också ett golv i tungan och lymfkörtlarna är ömma och inflammerade.Gick till tandläkaren, sa doktorn att vänta tills tanden är skuren och skölj läsk! Hur man är, jag vet inte, smärtan är outhärdlig, ger också den övre delen. Säg mig, snälla, vad ska du göra? Tack.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det finns vardagliga logik och professionella. Dessutom drabbas ett antal tandläkare tydligt av dagliga logik, men bara fram till den första allvarliga händelsen. Jag menar att under den svåra utbrottet av den nedre visdomstanden finns det många obehagliga stunder, men ofta följer det med produktion av pus under huven som täcker denna mycket tand. Huruvida sköljning med läsk (eller någon annan folkmedicin), med hjälp av salvor, geler, lösningar - alla faller under kategorin "rysk roulette", fastän det döms av många tandläkare att utöva sin vardagliga logik, finns det många mer glada fall än med ett eländigt slut.

      En person har immunitet, och hans hjälp är inte alltid obegränsat. Dessutom kan stress, andra sjukdomar i kroppen, hypotermi, överhettning etc. påläggas. Dödsfall från försummat perikoronit är och kommer att vara,så länge det finns en kohort av tandläkare med en liten titt på detta problem (det vill säga de väntar - kanske kommer det att bryta ut normalt och allt kommer att lösa sig). Personligen är jag säker på att det finns en gyllene medelvärde. Det här är när du efter att ha undersökt patienten, kan du genast förstå: Ta omedelbart av den "flytande" tanden i pus (kanske till och med på sjukhuset vid maxillofacial kirurgi) eller (med en liten marginal gingivalinflammation) vänta 1-2 dagar, men ta hänsyn till de behöriga rekommendationerna och närvaro varje dag för inspektioner. Helst bör problemet med varje dag inte provocera ökad smärta med svåra tecken på inflammation (svullnad, hög feber, oförmåga att öppna munen etc.).

      När det gäller möjligheten att ta bort huven över visdomstanden och njuta av tandvård under en viss tid (1-2 veckor): I princip övar många läkare denna typ av hjälp, och nästan alltid är det framgångsrikt men ofta avlägset. Efter utskjutningen av huven måste nästan varje första person drabbas av flera dagar med samma outhärdliga smärta. Men det här tar hänsyn till det faktum att det inte fanns före inskärningen av början purulenta komplikationer, som går djupt in i käftrummet, för annars kommer det att bli problem.I allmänhet är det 100% korrekt att gissa om en person är mer sannolikt att en enkel skärning av tandköttet kommer att hjälpa till i en viss klinisk situation, med tanke på också om tanden är korrekt inriktad på utbrott (kanske ligger den i sidled eller vilar på rot av 7 tänder), ingen tandläkare kommer att kunna, även med stor erfarenhet.

      Det är därför som en stor grupp tandläkare-kirurger över hela världen föredrar att lösa detta problem på ett stort sätt kategoriskt (yrkesmässigt): att ta bort en tand i händelse av svårt attityd och därigenom att exakt hjälpa patienten. Ett stort antal läkare med daglig logik och patienter som säger något som inte är överens med mig: "Jag fick höra att jag skulle ta bort en visdomstand med en huva, men jag led ett par veckor, det festered, det festered och det kom ut genom gummit, nu kan du leva tanden är på plats. "

      Som de säger, till varje sin egen, men det är värt att komma ihåg dödsfallet när man kör perikoronit och bedömer riskerna tillräckligt.

      svar
  28. Anastasia:

    Välkommen! För en månad sedan, plötsligt och så otillbörligt (på jobbet och 3 dagar före bröllopet) började en visdomstank skäras, placerad i käftens nedre del.Det var smärta, vilket några timmar senare blev fruktansvärt outhärdligt. Det gav till templet, och hela höger sida av ansiktet (där själva tanden är) simmade bara som helvete. Tog vad som var till hands - analgin. Efter 6 timmar minskade smärtan. Nästa dag gick hon till tandläkaren. Ta en bild. Undersökas. Den växer exakt i bilden, den intilliggande tand stöder inte. Ketorol eller Ketans har ordinerats för smärta. Antiinflammatorisk läkemedel (som jag brukar ta för allergier). Skölj munnen med läsk. Efter den dagen blev han nästa gång sjuk en vecka senare, men inte så akut. Och sedan en och en halv vecka var det ingen smärta. Sedan smärta igen. Och så med en frekvens på 5-10 dagar gör det ont i 2-3 timmar. Allt som oroar mig är smärta. Det skär och kliar. Jag kan inte sova. Smärtstillande medel hjälper inte. Åtminstone tog hon Ketorol först - det hjälpte inte. En halvtimme bokstavligen och smärtan återvände. Och eftersom instruktionerna endast kan tas med 4 timmars mellanrum, måste jag uthärda. Du kommer att skratta ... Men vatten hjälper mig en kort stund för att lindra smärta. Bara få lite vatten i min mun och sitta. Jag vet inte vad jag ska göra. Återigen gå till doktorn och klaga på smärta? Tolerera tills den skär igenom? Och hur lång tid bryter en visdomstand ut? Vad skulle du rekommendera att göra?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Just i fall skulle jag vilja uppmärksamma en möjlig nyans: vad du beskriver är mycket lik symptom på pulpitis eller parodontit hos en tand (inte visdomstanden som bara spränger). Speciellt tydligt står det att vattnet, medan det är kallt, lindrar smärta. I princip beskriver du inte den kliniska utvecklingen av kliniken för svårigheter vid utbrändhet av visdomstand: smärta vid sväljning, smärta i halsen, svårighet att öppna munnen, smärta i tuggummi över visdomstanden när tuggning etc. Det kan vara meningsfullt att leta efter dolda karieshålor på de 6 och 7 tänderna, eftersom i början symptom på utstrålande smärta i templet på höger sida indikerar, enligt observatörerna från forskarna, den lägre tand. Särskilt eftersom du säger "visdomstanden växer smidigt." Kanske har denna visdomstand ingenting att göra med det.

      svar
  29. Katherine:

    Välkommen! För ett år sedan började jag skära en visdomstand. Jag gick till tandläkaren, jag gjorde ett snitt, tanden klipptes. Och nu har ett år gått, inget stör, men nu, ett år senare, började han skada från andra sidan - han klipptes i hälften. Om jag blir skadad igen och inte stör något, behöver jag fortfarande ta bort dem? Vänligen meddela.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Frågan är inte så enkel. Många maxillofacial kirurger tror att visdomständer inte medför något annat än problem i framtiden. Det finns dock en sådan sak som att fungera visdomständer som hjälper en person att tugga mat normalt. En annan viktig punkt är att de ofta används som stöd för proteser, när det är viktigt att till exempel lägga en bro. Därför hoppas många ortopediska tandläkare också på närvaron av en normal terminaltand. Men enligt statistiken har flickor ofta lite utrymme på grund av minikakan, så att dessa visdomständer kan ta sin normala position. Därför sprungar de ofta till sidan, biter buccal slemhinnor, eller kan i allmänhet inte utbreda, eftersom de vilar mot rötterna i den intilliggande 7: e tand med sin krondel.

      Eftersom du nämnde att en av de lägre visdomständerna framgångsrikt hittade en plats i käften är det svårt för mig att säga någonting. Naturligtvis kan hans "beteende" skilja sig från det symmetriska åttonde, vilket till exempel kan vila på en närliggande tand och bli ett problem för framtiden.Det är därför utan en bedömning av tandens tillstånd på röntgenbilden inte korrekt kunna bedöma den nuvarande situationen. Dessutom är inskärningsmetoden för gingivalhuvudet kontroversiell ur synvinkel av de flesta orala och maxillofaciala kirurger, trots sina frekventa framgångar.

      Bottom line: du behöver en individuell bedömning av visdomstanden i tandläkarens stol, varefter du kommer att bestämma om du ska riskera din hälsa på lång sikt, och om det är lämpligt att spara tanden alls.

      svar
  30. Oleg:

    Välkommen! 3 dagar sedan skadades en visdomstand, på höger sida till underkäken. Jag kan inte öppna min mun, ont i halsen till höger. Han var hos tandläkaren, eftersom munnen inte kunde öppna helt. Efter att ha undersökt det, ordinerade doktorn mig dexalgin (25 mg), ampicillin (kapslar) och loroben (gargle) och sa att det om några dagar skulle vara dags att munnen öppnar sig för bilden. Jag kan inte tugga och sova normalt. Säg mig, snälla, är det möjligt att på något sätt öppna din mun under något förberedelser för vidare undersökning? Och är det möjligt att ta bort en tand, även om den växer korrekt? Jag är 39 år gammal. Säg mig, snälla. Tack på förhand. Tack!

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Personligen tror jag att i händelse av svårigheter att öppna munen på grund av visdomstanden, bör den senare snabbt tas bort, och lokala "poultices" kan till och med vara skadliga, eftersom dyrbar tid kommer att gå vilse. Mer än säker på att anestesi kommer att vara möjligt att ta bort tanden. Om det är till och med svårt att öppna munnen, vid oral kirurgi av regional tandvård, vid universitetet eller i ett stort dentalcenter, används oral anestesi, samt tekniker som möjliggör införandet av nödvändiga läkemedel för att förbättra munöppningen utan att tvinga käftarna. Därför svarar du på din fråga: i ditt fall är visdomstanden, även om den växer korrekt, mer benägna att avlägsnas än att inte tas bort. Denna slutsats bygger på din beskrivning, resten - i själva verket efter en läkarundersökning. Det är bättre att få en uppfattning av en välrenommerad maxillofacial kirurg, och ibland även yttrandena från 2-3 läkare (men efter noggrann undersökning i stolen, vilket är viktigt).

      svar
  31. Alina:

    Säg mig, snälla, visdomstanden klättrar, det gör ont för om den andra dagen.Tugga mat gör ont, öppna mun gör ont, tandkött blöder inte. På platsen för en krypande tand är bakväggen vit - som jag förstår det dämpar tandköttet. Tanden är inte synlig när den växer, men även övre käften gör sig ont för bägarna. Det är inte ens ont, men kliande.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag antar att perikoronit är svårigheter vid utbrott av visdomstanden. Ett obligatoriskt samråd med en tandläkare är nödvändig, eftersom:

      1. Tanden kan explodera med en sluttning i riktning mot 7-tanden (denna situation är väldigt oönskade);

      2. Ibland blir processen processlös, vilket inte alltid uppenbaras av akuta symptom, men leder till spridning av ödem och berusning i kroppen. Det är därför som du ska lugna dig och omedelbart säga något som: "Oroa dig inte, en tand kommer att dyka upp från tandköttet, allt kommer att gå för sig själv" - Jag har, på grund av min kunskap om detta ämne från övning, ingen rättighet. Utan att undersöka munhålan och analysera bilden (tandens riktning och orienteringen av sina rötter i käftutrymmet), är det ingen mening att hävda något positivt eller negativt, och ännu mer - att ordna hembehandlingsmetoder. Tack för att du frågade.

      svar
  32. xenia:

    Hej, den andra dagen gör ont, jag kan inte öppna min mun.Övre vänstra tanden krypade ut, men inte helt. En liten svullnad kind. Nu är det ont att svälja. I receptionen efter 3 dagar. Berätta för mig vad kan tillfälligt numera?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Situationen är atypisk: vanligtvis är dessa symtom orsakade av utbrott av den lägre visdomstanden. Men det är definitivt inte värt att fördröja ditt besök till tandläkaren.

      När det gäller anestesi-specifika läkemedel i frånvaro via Internet är inte föreskrivna. Men råd från läkare om detta handlar om smärtstillande medel och lokala geler, som de som ordineras vid tandvårdsbettänder. Ibland kan antiseptiska sköljningar hjälpa, men allt detta är extremt kort, ofta bara i 1-2 timmar. Det är viktigt att snabbt eliminera orsaken till problemet.

      svar
  33. Alexander:

    God morgon För tre dagar sedan avlägsnades en visdomstand från vänster på underkäken. Efter röntgen såg han av från käften, som han hade vuxit in i den. Läkaren sätter in en gummistycke i hålet och berättade att tugga på andra sidan.

    Utnämnd för inspektion efter 6 dagar. Tre dagar har redan gått, smärtan går inte, jag accepterar Nekst, efter måltiden sprutar Miramistin.Jag känner en obehaglig smak i borttagningsområdet. Vad kan du rekommendera för snabbare passage av värk, eller bara tid hjälper mig? Jag accepterar också ett antibiotikum. Tack på förhand för ditt svar.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Efter så komplicerat avlägsnande kan svåra smärtor ta upp till 4-5 dagar, och symtomen beror på skadans nivå av operationen: Ju mer vävnaderna är skadade desto längre blir den initiala helande fasen. Särskilt ofta ökar smärtan på grund av benets öppna kanter och i allmänhet med "öppet" hål. Det faktum att du har fått avlopp (tuggummi) tyder på att det kan ha varit en purulent process, eller läkaren vill helt enkelt vara säker från komplikationer. En obehaglig smak är förknippad med droger placerade i brunnen eller på toppen av den för att påskynda läkning och förhindra alveolitis.

      Det faktum att du regelbundet utför en doktorsavdelning är bra, liksom det faktum att tandläkaren är redo att kontrollera din situation, har utsett honom 6 dagar efter att ha tagits bort till receptionen. För smärtlindring förutom smärtstillande medel kan jag ge råd om antiinflammatorisk,omslutande och accelererande sårläkande geler och salvor, men det är bättre att kontakta läkaren på ett personligt möte om lämpligheten att använda en viss agent.

      svar
  34. Irene:

    Hallå Jag fick en visdomstand - på den plats där den molära tanden föll ut. Smärtan stör inte, men små sår kom ut i närheten av honom, som jag biter en del av min kind när han äter. Behöver du snarast gå till doktorn? Eller kan det läktas med antiseptika?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Normalt utbreder en visdomstand i slutet av tandläkningen, det vill säga den ligger bakom den sjunde permanenta tand. Men i sällsynta fall kan det verkligen explodera nästan på platsen för den tidigare borttagna sjunde tand.

      När man sitter i slemhinnan med visdomstanden är det önskvärt att ta bort det, eftersom kroniska sår inte leder till bra. Inte bara är de bara smärtsamma, så det finns också risk för att de utvecklas till maligna tumörer. Du bör snarast kontakta din läkare, eftersom det är bäst att snabbt eliminera orsaken till problemet. Antiseptika - en tillfällig och meningslös idé: tills nästa anständiga bett.I vissa fall kan du mala klumpen i visdomstanden, men det här är inte ett mycket effektivt mått - utövaren måste bestämma sin lämplighet genom situationen.

      svar
  35. Katia:

    Hallå Jag är 13 år och min visdomstand växer (på höger sida). Huven bildades, i början var den elastisk, det var väldigt sjuk, men nu är det mjukt - det gör ont mindre. Jag gick till tandläkaren. Han sa att tanden utvecklas normalt, om den är mycket smärtsam, så kan den klippas ut. Och nu verkar det, det gör inte ont, men plötsligt ... Vad tycker du, att gå till en operation eller att vänta?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag rekommenderar dock vid tiden för utbrott av visdomstanden, efter en tid, återigen samråda med din läkare, det vill säga genomgå en kontrollundersökning. Om allt är i ordning, kan vi fortsätta att övervaka sin säkra utbrott. Det vore trevligt att få en ögonblicksbild av visdomstanden, så att det finns en idé om dess riktning. Ibland händer det att det växer till sidan, och frånvaron av smärta och andra symptom är bara tillfälligt välbefinnande. Därför är diagnostik så viktigt. Så beror sannolikheten för operationen på resultatet av diagnosen. Tack för att du frågade.

      svar
  36. Gleb:

    Tja, i allmänhet gick jag för att se vad som skulle smörja eller pokapat på tandköttet, och här så tenn. Jag ska gå, förmodligen en ambulans. Internet jävla ...

    svar
  37. Galina:

    Välkommen! För en månad sedan, starkt tandvärk, svullen kind och ... åka till sjukhuset, sade att växa visdomstand. De gjorde ett snitt, pumpade ut pus. Det verkar ha gått. En månad senare började hennes kind börja svälla upp igen, pus dök upp. Jag försöker att inte dricka smärtstillande piller eftersom är gravid. Vad ska man göra Kan jag göra något hemma?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Omedelbart köra till tandläkare (och bättre - i käk- och ansiktskirurgi) för att avlägsna en visdomstand. Om detta "halvmesyr" (excision hood tuggummi över en visdomstand) inte hjälper, bör nästan 100% av fallen omedelbart ta bort tanden, eftersom det kan leda till den snabba spridningen av varig inflammation (och till och med döden, vilket ibland är fallet). Mina ord är inte tomma patientintrång. Det du beskriver är allvarligt, tro min arbetserfarenhet och medvetenhet. När du har försökt detta förfarande hjälpte det inte.Än en gång kan allt gå mindre bra. Till exempel kan börja flegmon av den submandibulära regionen. Så omedelbart till läkaren!

      svar
  38. Anna:

    Välkommen! Jag har en sådan situation: Å ena sidan har en visdomstand halvt krypts ut, resten är under den så kallade huven. Fick ut exakt, inget vilar. Under hela året följde jag regelbundet denna tand, varje dag rengjorde jag noggrant området av huven med en bevattningsanordning. Under de senaste två dagarna var det en kraftig ont i smärta, ingen svullnad är märkbar, men tandköttet över denna tand är mycket ömt och ger över hela höger sida av ansiktet. Vad skulle du rekommendera i detta fall? Ta bara bort huven, eller kommer du behöva ta bort hela tand? ((

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Situationen är tvetydig. Först och främst fokuserar du redan på det faktum att du tog hand om en visdomstand i ett år, så att Gud förbjuder att det inte ska tas bort för tidigt. Det vill säga att du definitivt vill behålla den i många år efter full utbrott. Å andra sidan, om det finns problem, bryter det verkligen perfekt ut? Kanske är det under en viss lutning mot den intilliggande tand som gör det svårt för sin normala rörelse?

      Var det som det är, ska ögonblicksbilder av denna tand analyseras, purulenta ödemrisker bestäms efter undersökning i munhålan, och först då diagnostiseras och läkaren uttrycker sin åsikt. Om läkaren råder att ta bort tanden, och du inte vill (trots de risker som finns), har du rätt att inte ta bort eller underteckna samtycket till denna medicinska ingrepp.

      När det gäller "trimning" av samma huva: Denna teknik utövas i många tandvård på olika nivåer, men inte alla specialister välkomnar det eftersom resultatet inte alltid är positivt och riskerna för patientens hälsa förblir. Återigen, detta förfarande hjälper eller inte, beror först på tandens position och riktning, och sedan på organismens reaktivitet och dess möjligheter till kompensation. Om något går fel, så beklagar patienterna att de inte har tagit bort det direkt. Så beslutet fattas endast på din fråga med bilder, bara i tandläkarens stol och endast med ditt samtycke efter att för och nackdelar är vägda.

      svar
  39. Sergei:

    God eftermiddag Började skära genom den nedersta höger visdomstanden. Tidigare var smärtan periodisk, nu har det blivit sjukt oftare.Det kan ses att tanden klättrar tillräckligt långt bort från den senare. Ska jag gå till doktorn eller vänta tills han kommer ut?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det är bäst att kontakta en tandläkare för att bedöma tandens tillstånd, inklusive bilden. Detta görs för att förstå riktningen för tandtillväxt (orientering i käften) och det allmänna tillståndet. Om tanden grovt skäras genom "krökt", särskilt i riktning mot intilliggande sju, är det bättre att avlägsna en sådan visdomstand för att inte riskera hälsan. Det är också lämpligt att ta bort de visdomständer som riktas mot sidan av kinden - sidled. Detta görs för att undvika ytterligare permanent trauma mot kinden, och tanden kan vara extremt problematisk att utbreda, även till infektionsprocessen.

      Tidigare var de visdomständer som orsakade svullnad i tandköttet och svåra smärtor (perikoronit) helt enkelt avskurna av "huven", men nu riskerar många läkare inte att utföra denna procedur, men föredrar att ta bort den omedelbart. Här är tillvägagångssättet uteslutande individuellt, och därför måste du gå till doktorn, och där kommer de redan att bedöma: är det värt att vänta på att "krypa ut", eller finns det redan risk för suppuration eller ett brott mot utbrott (vilket innebär ett brådskande borttagande).

      svar
  40. diamant:

    HallåSäg mig, snälla, hur det skulle vara bättre: om en tand värker illa, skär huven medan visdomstanden växer eller tar den bort tanden? Smärtan är helt enkelt outhärdlig ... Svår huvudvärk, käken gör ont dåligt och du öppnar inte din mun och det finns ingen aptit. Hans kind svällde, hans tålamod var inte längre fysiskt, moraliskt eller andligt. Vad jag bara inte försökte med de gamla metoderna är smärtan tillfällig och återigen värre och värre. Och gör det ont när en visdomstand tas bort? Vilket erbjudande? Tack för hjälpen ...

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Vid brott mot utbredningen av visdomstanden, i många fall tas den bort (de nedre är nästan alltid). Perikoronit är ett tillstånd som ofta förvandlas till en allvarlig purulent komplikation, så många läkare motsätter sig excisionen av gingivalhattan, med tanke på att den är en ineffektiv åtgärd. Även om detta förfarande ibland fördelar de visdomständer som mer eller mindre jämnt utbrott, men det går knappast att passera genom ett tjockt lager av vävnad (speciellt med dess distala sektion). Ett försök att ta bort huven är emellertid "krokig" för att de tänder som går ofta medför bara skada.Det är därför du borde kontakta din maxillofacial kirurg eller tandläkare för att ta en bild och bedöma situationen.

      Om tanden ska tas bort används anestesi för att undvika smärta. I utövandet av en bra läkare bör tanduttag normalt inte vara smärtsamt. Men inte alla läkare behärskar teknikerna för anestesi, därför rekommenderar jag att du hittar en erfaren läkare.

      svar
  41. Farida:

    Hej, här har jag tagit bort visdomständer - både underifrån och uppifrån, för att jag blev mycket störd och blev fel. Tre månader har gått, nu samma smärta som ger den lägre tanden till 7. Vad kunde det vara? Munnen öppnar inte.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att i en sådan situation är det nödvändigt att konsultera en tandläkare för att kontrollera brunnarna efter borttagandet av visdomständer och tänderna bredvid det. Det är också viktigt att beakta smärtdynamiken: regelbunden eller uppstod först efter 3 månader? Om smärtan efter borttagandet av visdomständer snabbt passerade, och nu har återkommit, är nästan 100% ett problem i befintlig tand (och det kan inte ens vara nära hålet).

      Om svårigheten att öppna munnen - här, utan att undersöka munhålan, kan orsaken inte entydigt identifieras. Men ju längre du inte helt kan öppna din mun, desto sämre kan situationen utvecklas i framtiden som helhet. Var noga med att konsultera din tandläkare för en mer noggrann diagnos.

      svar
  42. Irene:

    Välkommen! Min visdomstand växer, det gör ont mycket, men jag kan inte stämma in på sjukhuset, det är väldigt läskigt.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det är dock bättre att konsultera en tandläkare, eftersom du riskerar att sakna en allvarlig sjukdom - perikoronit eller inflammation i kammarens kåpa över visdomstanden i händelse av svårighet i utbrottet. Rädsla bör övervinnas, för annars kan det finnas komplikationer, och då kommer kirurgiets ingrepp att bli mycket mer obehagligt. Jag är säker på att du inte behöver ett sådant perspektiv, vilket är anledningen till att du kan få ett samråd som ordförande för en tandläkare eller maxillofacial kirurg, så att du inte tror det.

      svar
  43. Catherine:

    Hallå Kanske kan du hjälpa mig med råd ... Jag har redan klippt en visdomstand i 4 år och jag, för att inte realisera allvaret, på grund av min inkompetens satt jag hemma och väntade på att den skulle skära igenom. Men sen bestämde hon sig för att gå till doktorn.Han tog en bild och gjorde en snitt. Sade att vänta tills tanden kommer ut. Det tog 3 dagar efter proceduren. Inskärningen är mycket öm, ont i halsen, det är omöjligt att svälja, öravärk och huvud. Och smärtan är inte ens lättad av smärtstillande medel. Vad ska jag göra?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag rekommenderar att du tar bort en visdomstand i din situation. Utskottet av huven idag är enligt många tandläkare ett oacceptabelt alternativ till hjälp - ofta är det bara en uppskjutning av tanduttag, och ibland aktiverar proceduren helt enkelt den smittsamma processen, plus mer dyrbar tid går förlorad. I flickor, till skillnad från pojkar, brukar visdomständer vanligtvis inte passa i en liten, kompakt käke. Ett stort antal komplikationer registreras bland den kvinnliga befolkningen, som helt enkelt "skär" tuggummit över visdomstanden, lång och flera gånger och hoppas på det bästa.

      Jag rekommenderar inte att vänta längre, även om allt idag har blivit tolerabelt. 4 år kan tanden inte skära genom dina tänder och sväljning är svårt från snittet och de smärtor som inte lindras av smärtstillande medel! Urgent i maxillofacial kirurgi eller till en bra tandläkare för att ta bort en visdomstand.

      svar
  44. Eugene:

    Välkommen! Jag har en operation för att ta bort en komplex visdomstand varannan dag (den undre tand ligger horisontellt), med allmän anestesi. Enligt analysen avslöjade leukocyter i urinen (10 enheter) - förmodligen cystit eller exacerbation av kronisk prostatit. Kan jag gå till operation i detta fall eller flytta? Tanden börjar skada. Tack på förhand!

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Tandläkare i detta fall borde inte fatta beslut ensamma, men bör ta hänsyn till synpunkter från närstående yrkesverksamma. I det här sammanhanget handlar det antingen om vårdläkaren (urologen, nephrologisten) eller om en ny specialist med samma profil som kommer att ge dig råd och ge dig en framåtblickande risk för denna operation. Om samtycke ges är det inte ovanligt att tanduttag utförs under vakande ögon hos en angränsande specialist för att förhindra komplikationer.

      svar
  45. Tatiana:

    Välkommen! För sex månader sedan avlägsnades de översta sju. Tanden började falla ifrån sidan av de åtta, doktorn gjorde diagnosen - periodontit. Nu, nästan på samma plats om 4 dagar, har en visdomstand halvt utbrott, växer lugnt, utan smärta och ser frisk ut.

    Det finns problem på andra sidan av överkäken.Jag har ingen bild ännu, men jag är nästan säker på att en påverkad visdomstand vilar på en sju. Bredvid sju är en annan, mycket dålig tand med en gammal fyllning, som med gott resultat måste sätta en krona. Tandköttet runt visdomstanden, tillsammans med de närliggande tänderna, börjar ont när jag tuggar hård mat, efter ungefär fem minuter går smärtan bort. Tänderna själva skadar inte.

    Som student sparar jag pengar för en sex =) Jag skulle vilja förtydliga för tillfället, kunde en slits ut sju kollaps från en närliggande visdomstand? Och vad kan man göra med motsatt tand? Jag förstår att det är troligt att borttagning krävs, min käke är mycket smal, mina tänder växte skarpa och knappt passar. Men jag är inte säker i sex år, kan det finnas en plats för närliggande tänder med ett eventuellt borttagande? Tack på förhand för svaret.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag skulle inte rekommendera att göra plats för en visdomstand genom att ta bort nästa. Det är bättre att ta bort en visdomstand som orsakar problem och inte passar i tandläkningen. Det är mer logiskt och lovande. Då kommer nästa tand att få en plats och när det är trångt kommer tänderna att få lite frihet.

      Och om frågan om visdomens fel i förstörelsen av den sjunde - ja det här är inte ovanligt (i de flesta fall på grund av hygienproblemet). Även om det är visdomständer som ofta förstörs direkt på grund av omöjligheten med hygien.

      svar
  46. Alena:

    Välkommen! Jag har bara nyligen börjat klippa igenom den första 8: e. Jag skulle inte säga att det skadade mycket. Snarare den värkande smärtan som irriterar lite. Det är möjligt att uthärda, men för närvarande 2 gånger drack hon Nimid piller för att inte uppmärksamma det. Om vi ​​tittar på det i detalj är tanden nästan synlig, men den har inte helt slutat, 1/4 stänger en liten huva, som stiger, vilket jag hoppas är bra, så att du noggrant kan utföra hygienisk behandling mot bakteriens ackumulering. Kurvaturen ser inte och känner inte (slimhinnan påverkar inte, som jag förstod). Under hela tiden är det tydligen den 2: a (3: e) veckan. Endast igår morgon började min hals att göra ont (det gör ont att svälja). Cheek swelling är inte.

    Jag kan gå till tandläkaren om 2 veckor (av vissa skäl), så nu vill jag ta reda på dig, är processen ganska normal? Jag hade nästan aldrig problem med mina tänder (det fanns 2 karies), och mina tänder var jämn. I allmänhet försöker jag följa dem.Hur tror du att allt är bra med vad jag kan beskriva? Och vad kan jag göra för nu tills jag kan göra ett möte? Tack för din uppmärksamhet.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Tyvärr förklarar oförutsägbarheten hos lägre visdomständer med gingivalhattar, speciellt för flickor som inte har massiva käkar för ett bekvämt arrangemang av dessa tänder, förklarar varför allvarliga problem ofta uppträder i form av en purulent inflammatorisk process, upp till situationer "på randen av en foul". Bedömning av din beskrivning, det finns ingen anledning att oroa dig för att imorgon kommer att fester. Dock bör tandens tillstånd övervakas av en specialist, inklusive bilden för att bedöma tandens position i käken. Mina bekanta kolleger är ofta på ett förebyggande sätt när visdomständer är svåra (och det här börjar du) föreslår att patienten tar bort dem för att inte lida och under inga omständigheter rekommendera att skjuta huven för att förhindra återkommande. Det finns dock andra synpunkter.

      Nu svarar jag väsentligt på frågorna:

      1. Vad som händer med dig är inte normen, eftersom det finns smärta när man sväljer, och maten får sig under huven;

      2. Med det du beskriver kan du säga att det inte finns någon anledning till panik.Men det garanterar inte att du inte kommer att bli panik, säg om 5 dagar när din mun inte öppnar normalt (plus det kan vara följt av en stark svullnad i kinden och nacken).

      3. Innan du tar en läkare är det viktigt att noga följa hygienen, det är möjligt att skölja med icke-irriterande slemhinnor och hoppas att innan du går till en läkare ska kroppen på ett adekvat sätt behandla det som händer i munnen. Speciellt om tanden inte kan explodera på grund av den kritiska bristen på utrymme för den eller för att den vilar på de kommande sju.

      svar
      • Alena:

        Hej igen! Ja, jag hoppades att jag kunde gå till tandläkaren, men det fungerade inte. Redan, som ni kan se skriver jag till dig efter nästan 4 månader. Tanden upphörde snart att skadas. Jag tittar noga på honom. Tack för råd. Kan det vara att om du följer 8-talet bra, då behöver du inte dra ut dem i ditt liv? Jag hoppas att lyckan har lognat på mig, och ja det främjas, tror jag, bra tandvård. Hur som helst, hur kommer jag till tandläkaren för en kontroll, men jag vill också höra din personliga åsikt: Jag upprepar, är det möjligt att leva med 8 lugnt och titta på hela munhålan?

        svar
  47. Anna:

    God dag, jag har 34 veckors graviditet, gick 35. En visdomstand började explodera underifrån, det var smärtsamt att svälja och, som jag förstår det, bildades en huva. Gick till två läkare för samråd, de två säger lite olika saker: man säger att skölja salt och soda i två dagar, och om bättre att inte vara, då ringa en ambulans - på sjukhuset, och att alla manipulationer ske under överinseende av en gynekolog-förlossningsläkare. En annan säger vänta en vecka att skölja och se vad som händer. Jag sköljer, skura sedan Miramistin på den platsen. Men vad ska man göra, hur länge man ska vänta? Båda hävdar att det inte finns någon pus ännu. Svälja gör ont, munen öppnas normalt, lymfkörteln är inflammerad. Jag vill inte förlora tiden, men båda säger att graviditeten inte är så bra för manipulationer. Tack för svaret.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Situationen med graviditet i många kliniska fall bestämmer läkarens rädsla för utsikterna att fördöma (moraliskt, lagligt) för den potentiella skada fostret från manipulation och medicinering. Det betyder att det är säkrare för en läkare att inte göra någonting om det inte finns några tecken på att patientens liv hotas, till exempel mot bakgrund av svår purulent infektion.Därför är båda läkare som råder dig från en viss synpunkt rätt och fel samtidigt.

      Det är uppenbart att en ögonblicksbild av tanden mot bakgrunden av obstruerad utbrott skulle klargöra denna situation, men du kan inte göra det "som det var" (röntgenbilder trots allt). Det verkar som om det är möjligt att ta en bild på visiografen (strålningsdosen är mycket låg), men läkare som är villiga att riskera att använda även denna relativt säkra apparat för en gravid kvinna bör också hittas.

      När det gäller observation av gynekologen - här håller jag helt med om. Ofta är det gynekologen som inte råder utan brådskande behov av att behandla eller ta bort tänder under graviditeten, att bedriva anestesi och bilder. I din situation innebär något alternativ risker - att förväntan om "väder vid havet", att omedelbar avlägsnande av en tand. Försök att konsultera en gynekolog nu, utan att förvänta sig försämring och fatta ett gemensamt beslut.

      svar
  48. Dmitry:

    Hallå Jag är 15 år gammal och jag började klättra en visdomstand. Tuggumret gör ont till andra dagen, käften gör inte ont för att öppna. Behöver jag gå till tandläkaren, eller ska det vara så?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det är absolut nödvändigt att kontakta din tandläkare, eller snarare, till maxillofacial kirurg eller tandläkare för diagnos. Faktum är att du står inför obstruerad visdomstandsutbrott, vilket kan leda till komplikationer, inklusive svår ödem och sepsis. Om läkaren efter undersökning och ögonblicksbild (vanligtvis behövs) kommer att rekommendera att ta bort en visdomstand, bör detta göras, eftersom det ofta är dyrare att spara en sådan tand. Om tanden visar sig vara normal (det utbrott jämt, det finns inga abnormiteter etc.), kan läkaren råda antingen att vänta eller att genomgå plastkirurgi i slemhinnorna, men inte alla följer denna taktik.

      svar
  49. Misha Starkov:

    Jag gick aldrig till tandläkaren och jag vet inte om vi har en. Men nu är det en svår situation. Jag är 12 år gammal. Visdomstanden börjar spränga. Men jag tror att vi har en tandläkare ...

    svar
  50. Madi:

    Fan, jag ville inte se en kirurg ...

    svar
  51. Lesya:

    Jag har 2 månaders graviditet, visdomstanden (övre vänster) har skadat i två dagar redan. Jag gick till tandläkaren - de tog en bild, sa att det var okej, det växte smidigt, men han hade ännu inte klippt igenom.Smärtan är värkande men tolerabel. Munnen öppnar i princip ingenting, inget är svullet. Vad ska jag göra, berätta för mig? Och hur kan jag bedöma? Tack.

    svar
  52. Helena:

    Hej, berätta, snälla. Jag är 26, visdomständer (övre) har klippts i flera år. Mycket långsamt, ibland såg det inte mycket, de såg sig själv friska. Igår började en tand på vänster sida göra ont, inte så mycket som att krypa på väggen, men märkbart. Det finns nästan ingen "huva" på den. Jag är inte säker på om jag kan göra någonting med tänder (speciellt radera) nu - faktum är att jag har ont i sköldkörteln, och jag har varit hos en endokrinolog i en månad, jag dricker prednison. Hur är det? Kan jag radera nu tills behandlingen är klar?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Vid tandning är övre visdomständer ingen "huva". Men det betyder förstås inte att dessa tänder inte är problematiska vid utbrott. Behovet av borttagning bestäms av tandläkaren, och i ditt fall - efter samråd med endokrinologen. Jag är säker på att i händelse av akuta smärtor ska denna tand avlägsnas omedelbart, eftersom det här är en större hälsorisk snarare än att utföra denna intervention mot bakgrunden av endokrinologisk behandling.Därför titta på situationen, plus det kommer inte att skada dig att konsultera endokrinologen i denna fråga.

      svar
  53. briar:

    God dag! Mitt nedre tuggum gör ont när min lägre visdomstand exploderar. Det finns ingen huva, tanden har utbrutit lite, den växer smidigt. Behöver jag gå till tandläkaren? Plötsligt kommer han säga att ta bort.

    svar
    • Hallå Om det finns smärta, så indikerar detta utvecklingen av inflammation, därför är det åtminstone nödvändigt att konsultera en läkare. Om du har problem med utbrott av de nedre tänderna, bör visdom i allmänhet vara särskilt vaksam, eftersom detta kan leda till allvarliga komplikationer, ibland livshotande. Det är läkaren som bestämmer den vidare behandlingsplanen och förklarar orsaken till smärtan, baserat på en visuell undersökning i munhålan, liksom röntgendiagnostik.

      svar
Lämna din kommentar

upp

Artikel 92 har kommentarer

© Copyright 2014-2019 plomba911.ru

Användning av material från webbplatsen utan medgivarnas medgivande är inte tillåtet

Sekretesspolicy | Användaravtal

återkoppling

sitemap