Webbsida om tandsjukdomar och deras behandling

Alveolitis som komplikation efter tanduttagning (när hålet festerde)

≡ Artikel 299 har kommentarer

Låt oss prata om alveolitis - en obehaglig komplikation som ofta uppstår efter avlägsnande av tänder och uppenbaras av inflammation och suppuration av hålet, vilket minskar dess läkningshastighet.

Ibland efter tandutvinning börjar efter ca 1-3 dagar inflammation och ökning av hålet (alveolitis) - en ganska farlig komplikation, som åtföljs av ett antal obehagliga symptom. Alveolitis kan inträffa efter borttagning av någon tand, stör den normala processen för läkning av hålet och skapar ofta ett allvarligt hot mot människors hälsa i allmänhet.

Om det efter att tanden har tagits bort i tid för att inte behandla det alveolitisattade hålet är riskerna för allvarliga komplikationer. Till exempel, med vidareutveckling av en purulent-nekrotisk process kan begränsad osteomyelit bildas i såret, vilket skapar förutsättningar för utveckling av livshotande abscesser och käftflegmon. Den snabba spridningen av infektion i nedre käftens djupa utrymmen kan utlösa blodinfektion (sepsis), där en person ibland dör under några dagar.

Bilden nedan visar ett exempel på odontogen phlegmon:

Phlegmon - akut omfattande (diffus) inflammation i fettvävnad.

Det är därför det är så viktigt att känna igen problemet i tid. Om du har tappat ut en tand, har hålet av någon anledning festerat, då ska du inte vänta när allt löser sig - du måste använda alla möjliga medel för att lindra denna komplikation.

Och då kommer vi att överväga i detalj de viktigaste orsakerna till inflammation i tandhålet, vilka hemmedel kan användas för att behandla alveolitis, och i vilka fall är tandläkares hjälp oumbärlig för att lösa problemet.

Alveolitis kan också behandlas hemma, men i de flesta fall kommer det fortfarande att krävas ett besök hos tandläkaren.

Det är intressant

Enligt statistiken utvecklas alveolitis oftast efter borttagning av molar i underkäken (molar), inklusive visdomständer. Faktum är att underkäkens struktur, jämfört med den övre, har ett antal viktiga egenskaper som skapar olägenheter i tandläkarens arbete: det är svårare att extrahera komplexa rötter (t.ex. krökta) från det tjocka benet och dessutom går infektionen snabbt djupa utrymmen med utveckling av purulent inflammation.

Därför är det objektivt en större chans att alveolitis kommer att ske efter avlägsnande av stora molar i underkäken. I detta avseende är visdomständer särskilt problematiska.

 

Hur ser en brunn ut efter tanduttag?

Efter tandutvinning sker blödning från hålet vanligen omedelbart (men ibland nedsänker adrenalin från anestetiken kärlen så mycket att i början är hålet nästan "torrt" och blödning utvecklas först senare när patienten redan är hemma). Normalt stoppar blodet i 3-30 minuter och bildar en blodpropp i hålet som skyddar såret från negativa yttre influenser.

Bilden nedan visar hur hålet ser ut direkt efter borttagandet av en visdomstand som tidigare dolts under tuggummi:

Retinal visdom tand (dold under gingival hood)

Och så ser ett nytt hål ut efter borttagandet av en visdomstand

Den blodpropp som har bildats efter utvinning av en tand ändrar sin färg från borgen till ljusare med en gulaktig tant om några dagar. Färgen i detta fall bestäms av naturliga fysiologiska processer: Den röda komponenten från erytrocyterna (hemoglobin) tvättas gradvis ut av vätskan från munhålan, men det sk Fibrinskelettet är bevarat vilket tjänar som trombos strukturella grund som hindrar blödning från hålet i den extraherade tanden.

Om läkning av vävnader passerar utan komplikationer, ska en normal brunn i 1-2 dagar se ut som den som visas på bilden:

Bilden visar hålets utseende 2 dagar efter tanduttag.

Trots den karakteristiska färgen, förväxla inte en normal trombus med pus och frukta att en färgförändring från burgund till lättare redan är ett tecken på alveolitis. Dessutom behöver du inte klättra in i såret, eftersom detta kan på allvar skada den normala läkning av hålet.

Processen för normal helande (överväxt) av hålet efter tanduttag bör gå smidigt. Såret läker på principen om sekundär spänning, med andra ord - det finns en gradvis konvergens av dess kanter. Den viktigaste helande faktorn är tillväxten av granulationsvävnad, som snart ersätts av ung benvävnad.

Bilden visar hur hålet ser ut efter tanduttag efter 3 veckor:

Hålets utseende efter 3 veckor från ögonblicket av utvinning av tänderna - tandköttet har praktiskt taget läkt.

Om processen inte är komplicerad av alveolitis, då vanligen på ungefär 7 dagar efter tanduttag, ersätter granulationsvävnaden nästan fullständigt blodproppen och ungt ben bildas aktivt. Hur länge hålet blir övervuxet efter tanduttag, för att ett jämnt tuggummi ska kunna formas, beror på ingreppets art. Ju hårdare avlägsnandet och ju mer skadad den omgivande vävnaden desto längre sår kommer att läka.

Enligt statistiken bör normal helande sluta på 2-3 veckor, men det betyder inte att ingenting händer i hålet. Den fullständiga bildningen av benvävnad under tandköttet fyller vanligen endast efter 2-3 månader, och sedan finns det inget spår av det tidigare hålet där det tidigare var sjuk.

Foto av ett helt läkt tuggummi (efter 2 månader):

Helhärdat tuggummi - utseende två månader efter tanduttag.

 

De främsta orsakerna till inflammation i hålet och tandköttet

Låt oss föreställa oss en dålig tand, på rötterna som det finns foci av inflammation. Sådana foci är vanligtvis isolerade av kroppen i de så kallade granuloma (cyster) - helt enkelt talar de om säckar fyllda med infektion och pus.

Ett schematiskt exempel på en cyste på tandrotet

Och detta foto visar en riktig extraherad tand med cystor på rötterna.

När tanden avlägsnas förblir bakterierna delvis i hålet - i det här fallet talar de om sårets primära infektion. Även om tandläkaren tog bort alla tandens rötter med eller utan granulom (cyster), kan den infektion som orsakade inflammation i vävnaderna som omger roten inte elimineras helt, även om den kan och bör kontrolleras. Huruvida det provar alveolitis beror bland annat på mänsklig immunitet.

Det finns också risk för sekundär infektion i såret, det vill säga när infektionen kommer från utsidan, vilket också kan leda till alveolitis.

Till exempel kan alveolitis efter tanduttag utvecklas i följande fall:

  • I avsaknad av en normal blodpropp i hålet. När effekten av ett torrt hål uppkommer omedelbart eller efter att en tand har tagits bort är resultatet ett tomt sår som inte är fyllt med en skyddande blodpropp och är öppen för eventuella infektioner i munnen.Om en skyddande blodpropp inte bildar sig i tandhålet ökar sannolikheten för att utveckla alveolitis dramatiskt.
  • När man trycker under ett tanduttagsprocedur djupt in i brunnen av infekterade föremål: tandsten, kariska tandväggar, benfragment etc.
  • Med dålig vård av hålet av patienten. Vidare kan utvecklingen av alveolitis utlösas inte bara av vägran att följa läkarens rekommendationer, men även otillåten användning av metoder som inte är acceptabla i denna kliniska situation (till exempel intensiv munsköljning, vilket leder till utlakning av den skyddande blodproppen från hålet).
Det är också användbart att läsa: Hur kan blod stoppas efter tanduttag?

Mot bakgrund av minskad immunitet, ett antal comorbiditeter och hos äldre människor, är riskerna för alveolitis utveckling, även vid enkel utvinning av tänderna, förhöjda.

 

Alveolitis symptom

Så, efter att en tand är utdragen, kan hålet, speciellt om det är torrt (utan blodpropp), festa redan på dag 2 efter proceduren.I det här fallet finns det ingen akut smärta, och det är bara en svag värk som förvärras under måltiden.

Samtidigt bestäms resterna av mat och saliv ofta. Kanten på tandköttet på den extraherade tandens sida är röda, när du rör dem är det ont. Den allmänna tillståndet hos en person är tillfredsställande, det finns ingen temperatur.

Vid det inledande skedet av alveolitis förekommer ingen akut smärta, men svag smärta uppstår redan.

Med den ytterligare spridningen av purulent infektion utvecklas mer karakteristiska symtom på alveolitis:

  • allvarlig långvarig smärta vid den extraherade tandens plats
  • Spridningen (bestrålning) av smärta till närliggande områden - från maxillofacialområdet till huvudområdet;
  • ökning av kroppstemperatur till relativt höga värden (upp till 38) och utseendet av associerade frossa, kroppsvärk och försämring av det allmänna välbefinnandet;
  • Utseendet av förtvivlad lukt från munnen som ett resultat av håluppfyllning;
  • frånvaron av blodpropp i såret (torrt hål);
  • Förekomsten av en smutsig grå plack på ytan av läkningständerna (ibland finns det ett svart hål);
  • förstorade submandibulära lymfkörtlar;
  • Ett av de viktigaste och karakteristiska tecknen på hålet vid hålet på den extraherade tandens sida är utseendet av purulent exsudat från såret, speciellt när tuggumman pressas.

Vid allvarlig sårinflammation kan temperaturen stiga och en känsla av frossa och generell svaghet kan uppstå.

återkallande

"På onsdag gick jag till avlägsnandet av den nedre molaren, eftersom det bara fanns en stub kvar, som inte längre passade för en krona. Avlägsnandet var snabbt och nästan utan smärta, tilldelades för att skölja din mun och skickas hemma.

Redan på torsdag, på en plats där det brukade vara en tand, började allvarlig smärta och tandköttet svällde. En annan hemsk dålig andedräkt uppträdde. Till slut kom jag till doktorn som drog min tand dagen innan. Hon tittade och rådde mig att "fästa" och sätta en varmvattenflaska med is på min svullna kind. Efter några dagar sov svullen, men tandköttet skadade inte mindre. Jag drack flera gånger om dagen Nurofen. Men smärtan slutade aldrig, så jag gick tillbaka till den där mostern.

De tog en bild av mig och sa att allt är bra, men det finns skarpa ben från den plats där min tand brukade vara. Så de bestämde sig för att ta bort. Det var mycket smärtsamt när de plockade till mina tandkött igen och tog bort dessa "ben", sedan satte gasbind, fick mig att bita och skicka mig hem.

Efter ett par timmar började helvete smällande smärtor, så jag bestämde mig för att gå till nästa privata klinik där de förklarade allt för mig. Det visar sig att jag hade tagit bort en dålig tand, en hel del klumpar från den förstörda tand och ben från käften kvar, så det var allt blandat med infektion och gav pus.Med en injektion rengjorde jag allt detta bort med absolut ingen smärta, sätta en gasbinda med salva på toppen och gav rekommendationer. Samma dag kände jag mig bättre, så mer om den läkaren som tog bort den tand som jag inte hade med min fot. "

Christina, Jekaterinburg

 

Vad kan man göra hemma för akut behandling av ett festeringhål

Om efter att ha tagit bort en tand började hålet att festa eller andra alveolitis symptom som beskrivits ovan och det är inte möjligt att få en läkare för ett samråd inom en snar framtid, du kan försöka lindra tillståndet själv hemma.

Om det är svårt att komma till en läkare, kan symtomen på alveolitis lindras hemma, speciellt om du är i tid för behandling.

Det är emellertid viktigt att komma ihåg att inte alla till synes effektiva metoder är ofarliga. Vissa lotioner och sköljningar förvärrar bara situationen, vilket skapar förutsättningar för en ännu större progression av inflammation.

De mest omtänksamda vännerna kan till exempel ge råd om läsklösning och 3% väteperoxid för sköljning - det verkar, tidtestad folkmekanismer för att lindra inflammation. Men de flesta doktorer är otvetydigt motsatta en sådan skott av kroppen,trots allt kan soda och peroxid trots sin antiseptiska effekt också spola ut en skyddande blodpropp, vilket lämnar det tomma svarta hålet i framtiden försvarslöst mot infektion.

När alveolitis inte rekommenderas att skölja din mun med väteperoxid, såväl som läsk.

Naturliga antiseptika - till exempel kamille och salviadekok, som är ganska lämpliga för hemmabruk, kan bli relativt säkra och effektiva behandlingar för alveolitis. Men här finns viktiga nyanser:

  • Det är omöjligt att skölja munnen intensivt för att inte tvätta blodproppen. Det räcker bara att ta vatten i munnen och hålla lösningen på ont i 2-3 minuter.
  • Under förfarandet är det omöjligt att suga resterna av en sönderfallande blodpropp från såret, även om det luktar ont och ser svart ut. Och ännu mer är det omöjligt att plocka ut en koagel med en tandpetare eller en bomullspinne.
  • Det är viktigt att ordna sådana antiseptiska sköljningar så ofta som möjligt (10-12 gånger i timmen tills det finns en klar förbättring).

Efter föregående samråd med en läkare (åtminstone via telefon) kan smärtstillande medel användas, såsom Pentalgin, Ketorol, Ketanov, Naiz, Baralgin eller andra.Men du måste förstå att dessa läkemedel bara lindrar smärta, men botar inte alveolit ​​och relaterade inflammatoriska processer.

Låt oss nu anta att du fortfarande lyckades stoppa symptomen på alveolitis på egen hand - den akuta smärtan försvann, uppkomsten av hålet tycktes ha sänkt, svullnaden i tandköttet och kinderna sjönk. Vad ska man göra nästa?

Även om tandhålet efter självbehandling har upphört med fester, bör du fortfarande rådgöra med en tandläkare för råd.

Först och främst är det inte värt att bli mycket lurad och avslappnad och hoppas att hålet inte kommer att fester längre. I sådana fall överförs processen bara från den akuta till den kroniska formen. Så snart det blir möjligt att få ett avtal med en tandläkare måste detta ske för att förhindra att ytterligare exacerbationer uppstår.

 

Professionell behandling av alveolitis: Vad kan du förvänta dig på tandläkaren

När patienter besöker en tandläkare om inflammation i hålet efter tanduttagsproceduren, ser doktorn vanligtvis följande bild i munhålan: En blodpropp i hålet är antingen helt frånvarande eller det är sönderfallande rester. med trycket på tandköttet kan vara pus med en obehaglig lukt. Detta är vanligtvis nog att diagnostisera alveolitis och fortsätta med omedelbar behandling.

Behandling av alveolitis efter tanduttag består av flera steg:

  1. Först görs en bra anestesi;
  2. Curettage (rengöring) av den extraherade tanden utförs - den skrapar med noggrann mekanisk behandling av nekrotiska vävnader med samtidig tvättning av såret med antiseptiska lösningar från livsmedelsrester, saliv, sönderdelad koagel etc .;
  3. Sedan utförs brunnens förfriskning med en skalpell;Under behandlingen av alveolitis uppdaterar doktorn vanligtvis såret och därigenom säkerställer bildandet av en skyddande blodpropp i den.
  4. Enligt indikationerna sätts suturer på hålet, en gasbinda är installerad med eller utan beredningen;
  5. Rekommendationer för vård av sår ges och antiseptiska sköljningar och läkemedel för topisk administrering i form av geler eller salvor är föreskrivna.

Sömmar sätts på tandhålet.

Installation av droger i själva brunnen är en gammal teknik, men för offentliga institutioner är det för närvarande en av de mest effektiva vid behandling av alveolitis, men det är inte utan vissa nackdelar.

Följande läkemedel kan användas som antiseptika för vidare hembehandling av alveolitis (enligt överenskommelse med läkaren):

  • Corsodyl;
  • Hexicon;
  • Stomatidin;
  • klorhexidin;
  • Eludril.

För applicering på tandköttet används ibland Metrogil Dent gel och Solcoseryl dental adhesiv pasta.

återkallande

Jag snatched rester av tanden för 6 dagar sedan. Första injektionerna hela tandköttet, och sedan pincett lång tid att plocka upp roten, eftersom det ständigt sönder. Men, tack Gud, drog ut.

Hemma, när frost har passerat, det var så illa skadad att jag var tvungen att svälja smärtstillande medel. Bokstavligen en dag senare tycktes det tyckas att en lukt uppstod från munnen, och hålet började skada ännu mer. Jag var tvungen att gå på jobbet, bestämde mig för att bli behandlad hemma med garglar med kamomill. Först blev det lättare, men på kvällen var bultande tandkött, och kroppen började värka. Och temperaturen är 37,8 ° C. Jag vila upp i två dagar, men temperaturen och smärta i tandköttet där tanden brukade vara, inte passera. Hatade att gå tillbaka i zubodernyu, men ingenstans var inte mycket, desto mer verkade det som var kinden sväller upp. Jag var bara rädd att jag skulle dö före tiden, så jag gick för en checkup.

Läkaren sa att jag hade alveolitis, men lite mer och det skulle bli mycket värre. Hon rengjorde såret från pus och föreskrivna läkemedel för behandling av tandkött. Just nu har tandköttet inte läkt helt, men en temperatur och smärta är borta, och svullnad med varje dag som går blir det mindre. Så om du vill ha fler barnbarn, är det bättre att inte försena som jag är.

Nadezhda, 45 år gammal, Moskva

Ibland sätts en speciell medicin i hålet för bättre läkning.

Fysioterapeutiska procedurer används ibland för att behandla alveolitis efter tanduttag:

  • Mikrovågsbehandling;
  • Behandling med helium-neon laser;
  • UFO;
  • Flyuktuorizatsiya.

 

Förebyggande av alveolitis

Så att efter att tanden har dras ut, hålet inte fester, bör du noggrant överväga läkarens rekommendationer för vård av såret. Använd inte de medel som inte har tilldelats.

För att förhindra alveolitis bör du ordentligt ta hand om hålet omedelbart efter tanduttag utan att försumma råd från en läkare.

Om du har några tvivel om doktorns kompetens och riktigheten av rekommendationerna, kan du söka råd från andra kliniker. Ingen förbjuder att få professionell rådgivning även i tre medicinska institutioner, särskilt eftersom dessa samråd nästan alltid är fria.

För att läkningsprocessen för hålen ska gå igenom normalt bör man inte välja ett sår, skrapa tandköttet utan tillstånd, pressa ut blodpropp, suga ut det och skada det. Det är särskilt viktigt i minst flera dagar att inte tugga mat på sidan av käken där tanden avlägsnades, så att blodproppen hålls intakt.

Om doktorn har sugit ett hål efter att en tand har tagits bort kan suturen inte skadas, eftersom sårkanterna kan sprida sig och hålet blir ett föremål för sekundär infektion.Det är självklart att med några händer (varken ren eller smutsig) kan du inte kontrollera såret för ömhet eller rengöra det från plack av någon färg.

Genomförandet av dessa enkla regler tillåter inte att återkomma vid kirurgens möte och kommer att göra processen läkning av hålet efter tanduttag bekväm och säker för din hälsa.

 

Intressant video: Vad är viktigt att veta om alveolitis och hur man behandlar det

 

Vad ska man göra efter tanduttag för att förhindra komplikationer

 

 

Att skriva "Alveolitis som en komplikation efter tanduttagning (när hålet festered)" 299 kommentarer
  1. hoppas:

    Efter att ha tagit bort visdomstanden sände doktorn en bit av gasbindning som blöt i medicin i hålet och berättade för honom att gå med honom i 4 dagar. Är det normalt? Och kommer det att skada läkning av såret?

    svar
    • Dmitry:

      Gaze avlägsnas efter 15-25 minuter efter avlägsnandet.

      svar
      • anonym:

        Jag hade 3 tänder borttagna från en kirurg, sedan gaas med propolis applicerades i 4 dagar. När den togs bort från tandläkaren (utan sömnad) togs gasväskan bort efter 20 minuter.

        svar
    • anonym:

      Och jag lägger medicinen på grund av det torra hålet. Förresten, hur många har läkt sig efter borttagning?

      svar
    • sanning:

      Jag tog bort den nedre visdomstanden, en vecka senare lade de gasväv med medicin. Men jag byter det varje dag, doktorn sa att tre dagar skulle räcka. Han sa att det var ett antibiotikum, för i en vecka kunde jag inte gå av Ketorol.

      svar
    • Irene:

      Närvaron av gasväv - det är normalt när du behöver ta bort inflammation. Då kommer läkaren att ta bort gasbindningen och såret kommer att läka snabbt och utan komplikationer.

      svar
  2. Oleg:

    Efter avlägsnandet av en visdomstand i hålet har en vit tät insättning, efter borttagning, gått 3 veckor. Ingen smärta, svullnad i tandköttet är borta. Vit blomning går inte så länge - är det normalt?

    svar
    • Lena:

      Oleg, jag har också denna vita blomma efter tre veckor, och något vitt flyter ut (jag vet inte vad det är.

      svar
  3. Helena:

    Fredag ​​kväll togs tand 7 bort från höger sida. Tanden var lös och det fanns en cyste vid roten på tanden. Faktum är att den andra dagen som tandköttet gör ont och jag normalt inte kan öppna min mun, minskar den. Inga antibiotika har skrivits till mig, eftersom Jag är i ståndpunkt. Vad ska jag göra, kan jag skölja något?

    svar
    • kira:

      Naturligtvis kan du skölja: Miramistin, klorhexidin, soda och jod, med salt, bara så att vattnet är varmt, och om det gör ont för mycket, är paracetamol möjligt. Jag har samma problem, jag är i position, tanden togs bort för två dagar sedan, och käften och hålet i sig skadade outhärdligt, det gör ont till och med att tala ... Jag oroar mig som om det inte fanns någon inflammation.

      svar
  4. Natalia:

    25.11 Jag tog bort en tand (lägre 5 på höger sida). Efter 3 dagar började tandköttet smärta som tandvärk under nervinfarkt. Från smärtan hjälpte bara fanigan. Hon gjorde också brickor av salviadekok. Jag trodde att smärtan kommer att passera, men det var inte där.Jag var tvungen att gå till tandläkaren, jag fick diagnosen alveolitis. Jag rengjorde hålet, sätt iodoform dränering. Hemma var det föreskrivet att ta antibiotikumet azitromycin i 3 dagar, droppa lincomycin med lidokain i brunnen hela dagen (ring 2 kubikmeter lincomycin och kubiskt lidokain i sprutan, böj sprutnålen i hälften och droppa in i brunnen under dagen). Läkaren uppmanade mig också att applicera en tappvapp med Levomekol salva på brunnen. Och gör badet klorhexidin. Jag hoppas att tandköttet kommer att läka utan ytterligare problem.

    svar
    • anonym:

      Natalia, hej. Jag har samma sak. Igår gjorde de en obduktion av hålet, rengjorda det, sätta en dränering. Idag var hos tandläkaren, sa han att allt är bra och imorgon eller i övermorgon kommer det att avlägsna dräneringen. Hejde du länge?

      svar
  5. Zahar:

    27 november tog tanden åtta, åt vänster. Operationen var svår, efter att såret har blivit läckt, läker inte såret. Jag gick till doktorn för en checkup, han rengjorde hålet och sätter en svamp med medicin. Tre dagar gått, det finns smärta. Idag gick jag igen och igen med att rengöra hålet och lägga en svamp på det ... Sade att skölja med kamomill, inget mer ... Jag var redan trött, ärligt talat, vad skulle någon säga, snälla?

    svar
    • anonym:

      Zahar, hur är tanden? Jag har samma historia.Jag känner att du måste gå till doktorn, som ska behandlas. Det passerar inte. Tanden togs bort den 15 mars och idag är den 1 april.

      svar
  6. Anastasia:

    För en vecka sedan tog jag bort en tand, 6 längst ner till höger. Avlägsnandet var svårt: rötterna slogs ut för mig. I tre dagar smälte tandköttet och där blev det allt grått. Jag gick till doktorn, hon rengjorde hålet, det var smärtsamt. Hon satte läkemedlet, sa att han skulle gå med honom i 3 dagar. Efter 3 dagar kom, tog hon bort medicinen, sagd salva för att driva solkoseryl däri. Läkaren säger ingenting, jag har ett svart hål och en lukt därifrån. Jag bestämde mig för att skölja med kamille. Jag vet inte vad jag ska göra, tuggummi och gnällning (Hur helar det hela, om salvan ständigt går dit? ..

    svar
  7. Natalia:

    För en vecka sedan tog de bort tanden till höger, betalade injektionen. Tuggummit är något svullet och ömt, värkande. Jag drack 2 förpackningar av Ketonal tabletter, jag smekar det, och hålet gör ont så.

    svar
  8. Denis:

    Den nedre högra visdomstanden avlägsnades, 6 dagar har gått, en ont i halsen på den sidan och ett öra, en vit beläggning på alla sidor av den sidan. Pus, troligen från botten också. Självklart i skydd, soda analgin och paracetamol. Jag kan inte svälja, munnen öppnar inte nästan. Hur är det? Soda kan ofta skölja?

    svar
    • anonym:

      Kanske har du ett torrt hål. Jag har det nu. Var noga med att se en läkare. Varje dag, tvättas och propolis appliceras. Ska hjälpa, är smärtan borta.

      svar
    • anonym:

      Det var detsamma. Jag gick till doktorn - de klippte tandköttet, mycket pus kom ut, och det blev lättare.

      svar
  9. Liza:

    Ärligt talat, efter dessa kommentarer, är jag rädd att jag ska dra ut en tand. Min rygg tand är ruttet, på grund av den har den en obehaglig lukt, även om jag rengör den. Det brukade vara en större tand, nu är det smulande. Först måste du dra ut en tand? Eller gör något för det? Säg mig, snälla.

    svar
    • anonym:

      Ju snabbare bli av med det, desto bättre! Och om du följer alla doktors recept, kommer det att gå utan komplikationer.

      svar
    • Eugene:

      Var inte rädd 🙂 Alla regler kommer att vara igår, jag tog bort 2 tänder: 6 och 4, och idag 8. Två sår slog nästan ut, men jag drack tabletterna en dag före kirurgen, och imorgon kommer jag att få mer smärta för blodkoagulering. En vit clot har redan dykt upp i dagens en, som bomullsull (läkaren sa att vita är vita leukocyter, och det är bättre att inte dra av dem). Det var sant att jag gobbled upp den här blodproppen nu 🙂 Och det fanns blod i hålet. Så alla reglerna 🙂

      svar
    • Yana:

      Gör borttagningen.Avlägsnas under anestesi, gjorde det idag - det gör inte ont alls!

      svar
  10. inna:

    Hur länge läker en torr väl? Gumminet kommer åtminstone att stramas, annars är ett stort hål borta, 1 månad har gått, men det finns inga förändringar.

    svar
    • anonym:

      Torrt hål läker inte sig själv, det är nödvändigt för tandläkaren.

      svar
  11. Galina:

    Brådskande! Finns det en läkare på webbplatsen just nu kan någon svara på min fråga?

    svar
    • Constantin:

      Läkare kommer hit regelbundet, ständigt inte sitter här. Svar på frågor, men naturligtvis inte den här minuten)

      svar
    • anonym:

      Ja, det finns det. Jag är läkare.

      svar
  12. Tanya:

    Jag hade en tand borttagen på toppen, en fyra, operationen var svår. 2 veckor fruktansvärt gjorde allt ont, sov inte och åt inte. Redan bättre, ingen smärta mycket. Men jag är orolig för uppbyggnaden av kött från hålet. Jag skadade honom, han är mjuk, som silikon. Vad kunde det vara? Tack på förhand för ditt svar.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej, Tanya. På grund av det svåra avlägsnandet var läkning av hålet långsamt. Epitelet runt tandköttet började växa och "strama". Det ser inte alltid ut som en person. Jag observerade detta problem mer än en gång (särskilt hos äldre patienter).Tandköttet växer verkligen oregelbundet och fyller tomheten i hålet, som Gud sätter på själen. I slutändan, efter ungefär ett par veckor, är såret utgjort mer eller mindre vackert: kanterna blir släta och därför ser tandköttet sig exakt ut. Det kan ta sin slutliga form (särskilt efter svåra och traumatiska borttagningar) inte tidigare än i 3-4 månader (upp till sex månader).

      svar
    • Dima:

      1 månad sedan avlägsnades 6-ka. Nu från hålet har vuxit, som du - vid beröring SOFT, som silikon, och i form som en TEA. Det finns ingen smärta. Men jag gillar inte det här hålets utseende.

      svar
    • anonym:

      Hänvisa till läkaren, troligen, denna gelatinösa svamp svällde och växte, bara läkaren ska skära av den.

      svar
  13. Ulyana:

    Jag hade också en visdomstand bort den 29 mars. Smärtan är helvete. Jag gick till receptionen igen, doktorn tog en bild, allt är normalt. Han sade inflammation i hålet, föreskrev ett antibiotikum och ketorol. Idag dricker jag 3 dagar, smärtan går bara för en stund. Svaghet, yrsel, illamående. Ingen temperatur Hur mycket mer att dricka antibiotika?

    svar
  14. Svyatoslav Gennadievich:

    Hej, Ulyana! Ett antibiotikum tas vanligtvis från 5 till 7 dagar, men det kan också ta längre tid i svåra situationer.Varaktigheten av mottagningen övervakas av den behandlande läkaren.

    Det är konstigt att doktorn, efter att ha gjort den korrekta diagnosen "inflammation i hålet" eller "alveolitisen", begränsade sig till endast recept, men inte curet hålet med bildandet av en ny blodpropp. Detta görs under lokalbedövning och leder nästan alltid till framgång de närmaste dagarna. I min praxis tillämpar jag, förutom curettage, ett gasbindband med en antimikrobiell och antiinflammatorisk salva över såret i 10-15 minuter. Det är lokal terapi + allmänna rekommendationer som ger snabba resultat. Jag är rädd att du utan några uppmärksamhet på ditt hål kan vänta på ett positivt resultat under en lång tid, vilket kan vara farligt.

    svar
  15. lätt:

    Jag är på den 29: e sönder en tand ut. Och hålet gör ont fortfarande och det finns något vitt i det. Nu och nästa tand när man pressar gör ont. Vad är det här?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej, Sveta! Ordalydelsen "hålet gör fortfarande ont" är ett lös koncept. Eftersom du inte beskriver smärtan, vågar jag anta att smärtan är begränsad till att äta. Det är uppenbart att ju svårare det var att ta bort, ju långsammare sårläkningsprocessen.

      Det faktum att 10 dagar har gått, och såret är känt, är inte en indikation på problemet."Något vit" i ett sår är en vag definition. Naturligtvis är förslaget att den "vita" är mycket bättre än den smutsiga grå, svart, mörkbrun och till och med med en skarp lukt. Om du misstänker att det är purulent exudat, då skulle symtomen vara ljusare. Förmodligen vad du har nu - passa in i normen.

      Grannande tänder efter avlägsnande i varierande grad, skadar nästan alla "när de pressas". Närheten av såret påverkar omgivande vävnader runt tänderna som ligger nära hålet. Detta kommer att ske med läkning av hålet och dess anpassning.

      svar
  16. Irene:

    Säg mig, snälla, jag drogs ut ur den nedre åtta den 11 april, för den senaste veckan har jag druckit nizet eftersom smärtan går inte bort, kinden är svullen, det finns vita fläckar. Jag gick till doktorn igen den 15 april, såg ... Sa att detta är normen med ett svårt borttagande och att det kan skada i upp till 2 veckor. Och det skrämmer mig ... Jag kan bara leva med en nisch. Berätta för mig, är det normen? Eller ska vi se en annan läkare?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Irina! Svullnad och svår smärta i mer än en vecka är inte normen. Kritisk den första dagen efter borttagning, men inte mer.

      Var noga med att ha mer humana sätt än "kemi" för att eliminera symtomen på ett brott i läkning av hålet. Jag tror att det är värt att se till en annan läkare för att förklara situationen och (eller) att hålla händelser. Varje läkare närmar sig dessa problem individuellt. Det kan vara tillräckligt att återbehandla brunnen under anestesi med eliminering av kvarvarande krossat ben, delar av tand, granulom etc. Ibland bara uppfriskande såret med bildandet av en full blodpropp är tillräckligt att inget annat gör ont.

      Frågan om införande i sår eller sår av droger (svampar, salvor, geler etc.) förblir öppen - varje läkare bestämmer sig individuellt eftersom de får erfarenhet av framgångsrikt arbete.

      svar
  17. Irene:

    Tack så mycket för svaret, idag kunde jag inte stå, jag gick igen till samma läkare, för en annan läkare arbetar inte idag. Återigen sa han att det här är normen, smärtan, säger han, kan vara i upp till 2-3 veckor, brunnen podzatyanulsya och de vita fläckarna - det här är död hud. Föreskrivna att applicera utspädd proposol till brunnen. Men efter att ha lämnat honom drack hon igen Ketorol. På natten vaknar jag från den ständigt sveda smärtan som inte ger vila.I morgon ska jag gå till en annan läkare ... ((((

    svar
  18. Irene:

    En annan läkare sa också att det externt inte finns någon inflammation. Det finns ingen blodpropp i hålet heller ... Och det är djupt (Om smärtan inte avtar för helgen, se till att visa den igen - ta en bild och skriv ut ett antibiotikum ... Men det verkar, smärtan har blivit mer tolerabel. Varje dag räknas.

    Berätta för mig, och du kan göra sport? 1,5 veckor har gått ...

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej igen, Irina! Jag hoppas på din snabba återhämtning. Det är synd att doktorn inte började bilda en ny blodpropp för dig. Men å andra sidan gillar många patienter inte att plockas igen i såret, även om det är "fryst".

      Eftersom arbetet inte var klart och det tog en och en halv timme, är sporten inte kontraindicerad i måttlig volym. Det är vanligtvis förbjudet att delta i fysiskt arbete under de första 2-3 dagarna efter utvinningen av tanden för att undvika blödning. I ditt fall skulle jag vilja att blodet ska gå: du skulle ha klämd en steril servett i 10 minuter och bildade en god blodpropp. Det är han som nästan alltid tar bort alla dåliga symtom (speciellt smärta).

      Men närmare 100%, spring, kör inte, vrid ut, vrid inte ut och blodet kommer inte att gå, eftersom såret från botten redan är täckt med en ny ung trasa.Så gör din hälsa! Kanske tänker mindre kommer att vara om det dåliga!

      svar
  19. Oksana:

    Hallå Jag tog bort de åtta åtta veckorna sedan (inte traumatisk och ganska snabbt, även om tanden sågades för att minska belastningen på käken, var stor). Läkaren varnade för att det blir mer smärta än vid borttagning av de åtta åren (borttagen för två månader sedan), eftersom rötterna var lite böjda och rörde nerven. Tre dagar efter intag av mat krävde hålet (det var inte möjligt att komma till doktorn). När jag kom till receptionen gjorde de tvätten och satte alvozhilen. Först hjälpte det sig, smärtan gick strax bort, men efter ett par dagar återvände den värkande smärtan, ibland pulserande, genomträngande käften (det gav inte till templet och örat). Det fanns ingen temperatur, smärtan ökade på kvällen, svullnaden var ganska liten. Tandköttet var rött och svullet, doktorn satte på alveolitis och efter en vecks hålhål, föreskrev ett bredspektrum antibiotikum. Jag sätta en svamp med lite medicin först, sköljde varannan dag, sätt i en jodformat gasväv, upprepade det två dagar senare. Och det verkar där allt läker normalt, men vanliga smärtor i brunnen uppträder regelbundet (den sjätte dagen efter curettage).Jag är redan bara paranoid och jag är rädd att det här igen är någon form av komplikation. Berätta för mig, är det normalt och hur ofta händer det? Och när är det värt att låta larmet?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej, Oksana! Jo väsentligen frågan: Ett antal tandläkare är säkra på att alveolitis är en följd av dålig förberedelse av ett sår av en läkare. Det vill säga om alla förhållanden under arbetet var uppfyllda (noggrannhet, sterilitet, närmande av sårkanterna, en bra blodpropp osv.), Så uppstår nästan inte alveolitis.

      Naturligtvis är ingen immune från misstag, så alveolitis kan betraktas som ett resultat av en ömsesidig överträdelse av regimer. Du kan också "hjälpa" brunnen att komma till detta tillstånd, men förtvivlan inte. Arbeta med behandlingen av alveolitisk läkare. Det akuta scenen har gått och resterande effekter kvarstår, men tillfälligt.

      Förekomsten av alveolit ​​hos patienterna hos varje läkare är annorlunda. Ju fler misstag läkaren gör (och följer inte patientens rekommendationer), desto högre statistik. Jag tycker att det är "alarmerande" som står när en skarp lukt framträder från hålet, temperaturen stiger och (eller) ödem bildas.

      Tyvärr kan du inte säga något positivt eller negativt utan att granska hålet. Det är därför det är så viktigt att lösa några tveksamma frågor tillsammans med din läkare. Vid förtroende för honom förbjuder ingen att hålla samråd med en annan specialist. Jag tror att du kommer att fatta rätt beslut. Kom igen snart!

      svar
  20. Oleg:

    Hallå Han drog ut den sista tanden i raden. Inga fler smärtor. I dag, medan du borstar tänderna, spjälkades blodproppen, som bildas efter borttagning. Hålet förblev öppet. Är det här ett torrt hål nu och det är värt att gå till tandläkaren, eller kommer det att dra sig, som det borde?

    Jag glömde att klargöra att sköljet sköljdes på den sjunde dagen efter borttagningen.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej, Oleg! Förlust av blodpropp kan eller kan inte orsaka symptom på torrhål. För att inte läsa tebladen, trots att det redan är 7 dagar efter borttagningen, är det bättre att gå till din läkare och klargöra alla nyanser. En kompetent läkare hittar rätt lösning. Personligen skulle jag omforma en ny koagel under lokalbedövning och sova lugnt, eftersom det biologiska bandaget är på plats.Taktik av läkare i samma fråga kan vara annorlunda, så du bör lyssna på en kollegas åsikt och följa hans principer om hjälp i denna situation.

      svar
  21. Irene:

    Och det här är jag igen)) Idag var jag igen hos tandläkaren, när mitt öra började ont, med lumbago. Tandläkaren skickade till Laura, för han säger, troligen, att han blåste det. Lohr tittade och sa att det var neuralgi - från tanden ... Jag rekommenderade att slå Xefocan eller Flamadex. Nerverna löper ut ((Tandläkaren säger att han kommer efter helgen, om han inte blir bättre - de kommer att göra en ny blodpropp under anestesi. Det verkar för mig att jag kommer att dö snart ... Jag är trött, min styrka är borta (

    svar
  22. Helena:

    Välkommen! Den 20 april avlägsnades nedre högra 6. Avlägsnandet är svårt, på insidan av tandköttet exponeras ett ben av 3 till 5 mm. Läkaren sa att benet skulle störa ett tag och lägga in ett läkemedel. Smärtan är inte stark, snarare, värkande, känsla av svag svullnad, ökad lymfkörtel under käken. Jag sköljer lösningen av furatsilina och bevattar såret med Miramistin, men fortfarande på dag 3 var det en obehaglig lukt från hålet.Läkaren gav inte några rekommendationer, tvärtom sa hon att den första dagen av avlägsnandet inte skulle skölja hennes mun, hon förskrivte inte antibiotika. Först och främst är jag orolig för hur länge benet kommer att vara naket, och i allmänhet, om vävnaden kommer att växa på den, är det för "hemskt" syn + kan jag bli av med lukten hemma med droger och ett antibiotikum?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Elena! Med all respekt för min kollega, håller jag inte med hennes taktik. För det första kan benet inte lämnas, inte täcks av tandköttet - det här är sättet att smärta och en hög risk för att utveckla alveolitis. För det andra är läkaren skyldig att göra rekommendationer, särskilt efter ett komplext borttagande.

      Det faktum att du har tagit vägen för självbehandling är förståeligt, men riskabelt (den irriterande effekten av många droger tillåter inte att de används efter borttagning).

      Om benets utskjutande kant: det kan helt enkelt bli en exostos, som måste slipas av. Oavsett om du gillar det eller inte, är det bäst att gå till en annan tandläkare med erfarenhet inom detta område. Det är möjligt att sanda benets exostos, justera kanterna, ta bort fragmenten (jag är säker på att de är), rengör såret igen och vid behov stygn som sätter samman sårkanterna.Det är nödvändigt att såret inte gapar - ingången till mat, infektion, och så vidare.

      Då kommer hålet att läka bekvämt och utan smärta (med minimal obehag och om några dagar). Jag önskar er god hälsa!

      svar
    • Arthur:

      Tja, hur utvecklade din situation? Själv i samma skick, borttagen 6-ku, skadad i 2 dagar, stoppade sedan, men synligt ben. Och på den 7: e dagen ständigt rörde jag det här benet med min tunga, på kvällen började jag göra ont, det har skadat i 3 dagar, pulserande smärta.

      svar
  23. anonym:

    Hallå För tre dagar sedan hade jag tagit bort den sjunde tand från ovan, det var med pus och jag har fortfarande ingen blodpropp! Är det dåligt?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Faktum är att en blodpropp bildad efter avlägsnandet av en tand är normen, men ofta även utan en koagulering fortsätter läkning utan allvarliga komplikationer. Det viktigaste är att det inte finns några karakteristiska symptom: feber, ödem, skarp smärta etc. I vilket fall som helst, bör ett besök hos tandläkaren vara nödvändigt för att eliminera framtida problem med hålet. Om du inte har möjlighet att kontakta en läkare, bör du följa de rekommendationer som tilldelats dem tydligt.Välsigna dig

      svar
  24. Natalia:

    Jag tog bort tanden, det tog 5 dagar, det gör ont väldigt och svullnad. Vad ska man göra

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Information är inte tillräcklig för att slutföra bilden, men en vanlig orsak till smärta (3-5 dagar efter borttagning speciellt) är alveolitis ("håravfall"). Eftersom jag inte var närvarande vid borttagning, kan de bara tala i absentia och ungefär. Grova och traumatiska ingrepp med dålig sårrevision resulterar ofta i upprepad svår smärta, ödem, feber etc. några dagar efter tanduttag. Ibland beror patienten själv, samtidigt som doktorens rekommendationer ignoreras, mycket: kommer det att finnas alveolitis eller inte. Faktum är att med alveolitis kan hålet skada ännu mer än smärtan före extraktionen. Smärta och andra symtom i mer än 50-60% av fallen upphör inte förrän läget i tandläkarens stol analyseras, vilket måste inspektera brunnen och genomföra en kompetent behandling av den under anestesi. Ofta löses dessa problem med din egen läkare, men du kan kontakta en annan tandläkare om du är osäker.

      svar
  25. älskar:

    Jag tog bort en tand, två veckor har gått, tand 6. En tumör nära tanden (en sådan känsla att pus inte har mogit) har inte sänkts. Läkaren sa att med tiden kommer att passera. Nu ser jag ut - hela nedre tandköttet är rött. Och där tanden var, svullnad ökar. Jag vet att jag behöver se en läkare och bättre till en annan. Men var ska du hitta dem på helgen? Vilket första hjälpen kan jag ge mig själv?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det finns en tjänst av tullläkare på sjukhus, regionala centra etc. Dentistry är särskilt populär nu 24 timmar, där de ger konstant hjälp: Jag menar den privata sektorn. Det är dyrt, men när det gäller allvarliga risker för liv och hälsa - acceptabelt. Oberoende kan du bara skada, särskilt eftersom vi bor i det 21: a århundradet. Jag har ingen rätt att ordinera något seditious till dig, eftersom det inte kommer att ligga inom ramen för vetenskaplig medicin.

      svar
  26. Lyudmila:

    Efter nästa borttagning gör brunnen alltid ont, det är redan en infektion. Läkaren ordinerade behandlingen för mig: rifampicin (antibiotika) tabletter och salva metyluracil. Häll hålet med detta piller och applicera salva på såret - det är så jag behandlar mina hål. Men rådgör med dina läkare.

    svar
  27. julia:

    Välkommen! Avlägsnat molar med cysta 12,05. Jag var generad att läkaren inte tog bilder antingen före eller efter operationen. Han rengjorde inte hålet, gav inte möten, släppte bara i fred. Alla dessa dagar är det svullnad i kinderna, svullnad i tandköttet, hålet är misstänkt grått, och dessutom märkte jag någonting som stomatit i stället för den extraherade tanden på sidan. Jag misstänker mycket att det här är inflammation. Jag går till doktorn bara på måndag. Berätta för mig, snälla, vad ska man skölja och vad handlar det om? Att veta säkert.

    svar
  28. Svyatoslav Gennadievich:

    Välkommen! Du listar tecknen på begynnande alveolitis (gråhål, ödem), så jag rekommenderar att du snarast konsulterar en tandläkare. Självbehandling rekommenderas inte, eftersom det är möjligt att förvärra inflammatorisk process. Naturligtvis erbjuder ingen dig tolerans, så ett alternativ till måndag är att kontakta tandläkaren eller privat dygnet runt. Lyckligtvis finns det i offentliga kliniker liknande tjänster, särskilt där sjukhus för maxillofaciala patienter är fästade.

    svar
  29. Gulnura:

    Hallå05/11/16, raderade jag 8-ku på underkäken till höger. Det har varit 6 dagar. På toppen av hålet bildades en vit avlång plack, påstås stomatit. I hålet också. Rekommendationer för vård som utförts, sköljdes starkt, för att inte spola ut blodproppen. Även nu ser jag inte det i hålet. Den högra sidan viner, ger till templet. Jag ska gå till doktorn bara imorgon eftermiddag (((tandköttet på nästa tand är svullna.

    På dagen för tandutvinning föreskrev doktorn antibiotika Tsiprolet, 500 mg furatsilinbad. Avlägsnande var svårt. Jag drack antibiotika, det är konstigt att hålet fortfarande är inflammerat ... (

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att det finns misstankar om alveolitis, även om det är värt att kontrollera de intilliggande tänderna för närvaro av karies. Tyvärr är ett antibiotikum inte ett panacea. Om så var fallet skulle det ha blivit nyttosamt utnyttjat för förebyggande av alveolitis. I allmänhet går antibiotikum mer för att bekämpa infektionen vid allvarliga, purulenta komplikationer här och nu: tanden avlägsnades under "flödet" - det föreskrevs.

      Med tiden kan en blodpropp inte ses, eftersom den gradvis regenererar i vävnad och redan är djup. Det är rimligt att diagnostisera läkares tillstånd.Jag önskar dig att få svar på dina frågor och korrigera behandlingen!

      svar
  30. julia:

    Välkommen! Tack för svaret. Idag var en läkare som utförde borttagningen - sa att allting är bra. Mitt klagomål om stomatit från sidan (jag trodde att det var en fistel) sa att det var kroppens svar på operationen och att det inte fanns någon pus där. Hålet och dess färg uppfyllde honom ganska. Men jag är orolig för lukten från hålet, för att inte säga att det är starkt, men det finns det. Det finns nästan ingen smärta, bara om du rör på "stomatit", är tandköttet svullna, men svullnaden ökar inte, även sänker sig. Jag tänker gå till en annan specialist, se vad han säger.

    svar
  31. Tanya:

    Jag drogs ut 8 ovan, drog ut snabbt, de sa att det fanns inga fragment. Gav rekommendationer. Skölj inte, klätt inte på händer och tunga, ät inte i två timmar. Jag observerade det, men på kvällen applicerade jag solkoseryl med tandpasta. Nu tänker jag, vad om det var omöjligt att göra det, och jag är orolig 🙂

    Frågan är fortfarande så här - jag kom till polikliniken under politiken, eftersom det inte fanns pengar för en privat betalad läkare. Hon tog med henne 1000 för betald bedövning. Jag väntade i linje framför mig, betalade folk 700 rubel till kassören för betald bedövning. Och allt gick jag in, jag sa: Jag måste göra en bra anestesi. Läkaren tittade och sa - om med importerade droger, då 3000, till kassören. Eller vårt - gratis.Jag var lite förvirrad, jag ringde min man för att överföra pengar till kortet och betalt. Jag tittar på checken. Två typer av anestesi: 300 och 400 rubel. Det här är bara 700, liksom alla och 2300 - indikerar avlägsnandet av en komplex tand. Jag kan inte förstå vad betalt det mycket avlägsnandet kan vara annorlunda än det fria för policyn, jag var första gången på tanden. Jag frågade på stolen, doktorn svarade inte helt klart - sade importerade droger, hålet blir mindre efter borttagningen. Jag säger, och det fria förfarandet är annorlunda? Förutom anestesi toll. Han låste mig inte på något sätt. Jag förstod inte kort sagt. Min tand skadades av karies på toppen. 8 högra höger. Krossade helt, men en bit bröt av och skadade kinden med ett skarpt hörn, eftersom det växte i sidled. Avlägsnandet var snabbt, roten är vitvit, ren.
    Här tror jag, för vad det var en betalning, att förstå. Gratis borttagning med andra verktyg eller vad?

    Och kan jag använda tandpasta för att skada mig?

    Förresten tog jag inte bilder. Varken före eller efter. Kall gav inte.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej, Tanya! När det gäller salva: Det kan definitivt inte skada. Dess biologiskt kompatibla komposition skyddar även brunnen från aggressivitet hos orala faktorer: fysikalisk, kemisk, etc. Tandpasta - definitivt inte din hälsa fiende.

      Är priserna på förfaranden en fiende av plånboken för patienten? För det första, "två typer av anestesi" - det låter intressant ur den synpunkten att det endast är möjligt att tillämpa olika anestesi som en sista utväg, eftersom det ger komplikationer. Därför arbetar läkaren nästan 100% med en person 1 bedövningsmedel. En annan sak är att antalet karpuler kan vara från 1-2 till 3-4 per patient.

      Om det komplexa borttagandet av visdomstanden. Ja visdomständer är nu ett visst intäkter för tandläkare. Det finns sådana artiklar i prislistan. Eftersom allt har gjorts till dig via kassören handlar det om att läkaren inte får sin egen andel (jag kommer inte ihåg, men ca 15-20% av allt). Ingen annan än tandläkaren förstår funktionerna i fakturering på prislistan hos kassören. Speciellt få förstår dessa kassörer och revisorer. Det viktigaste är att det borde vara inom rätta. Även om min kollega en gång länge skrev till mormoderna för att behandla en trekanalande tand till kassan 2-3 tusen rubel och för samma behandling för moster och farbröder - ungefär 7-8 tusen. Poängen är att för en behandling kan du räkna några poäng, men vissa ignoreras. Att kontrollera denna process är omöjlig absolut.

      Med tanke på krisen bygger överlevnaden av fri medicin nu på dessa paradoxer. Vi kommer inte ihåg nu, på vilka grunder arbetar trafikpolisen så aktivt på vägarna - i namnet på ett högt mål? Men noggrannhet när det gäller att behandla kunder borde inte döljas av pengar. Detta är en personlig åsikt.

      svar
  32. hoppas:

    6 dagar sedan avlägsnades den övre visdomstanden. Hon kom med smärta i ansiktet. Gjorda injektioner, 4 kuber av lidokain. Efter borttagning bad doktorn att hålla fast bandage tampongen, sedan sätta en annan tampong och berättade för henne att dra ut det hemma. Efter frysningen gick bort, var smärtan vild. Drankketonal. På morgonen var smärtan mindre, men en liten svullnad i kinden visade sig. På tredje dagen blev svullnaden mer och smärtan var kontinuerlig, och på den fjärde dagen kom jag till tandläkaren med svullnad och svår smärta. Munnen öppnade nästan inte. Efter att ha undersökt kirurgen berättade han för mig att allt var bra, att brunnen var bra, att du kunde skölja. Jag sköljde långsamt hemma, samlade soda-saltlösning bakom min kind och spröt ut det. Smärtan gick inte bort, svullnad också. På dag 5 visade en gul blåmärken på hans kind. Hela tiden satt jag på ketonal. På dag 6, det är idag, jag gick till doktorn.Efter inspektion sa hon att hålet var tomt, det var nödvändigt att rengöra det. Jag tog en injektion av ultracain och skrapade hålet, medan jag inte kunde öppna min mun normalt och det fanns svår smärta i min kind. Efter rengöring sätter hon en tourniquet på mig och berättade för mig att inte dra ut den, de sa att den var övervuxen. Tilldelad tsiprolet och nurofen. När jag kom hem drack jag omedelbart bedövningsmedel, men hittills fungerade det inte, jag kämpade bokstavligen hysteriskt från smärta. En timme senare lindades smärtan, svullnad och domningar i kinden, smärta när man försökte le eller öppna munnen och även under underkäken när den pressades. Jag dricker från ett halm. Nu är det ingen smärta, men temperaturen har stigit 38. Är det normalt? Eller det är bättre att ringa en ambulans och till sjukhuset.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Du har alla tecken på aktiv alveolitis. Jag tror att hålet fortfarande inte ges i den gudomliga formen. Det är viktigt att ta en bild av hålet för att se till att det inte finns några fragment av tandens kariesvävnader eller (mycket dåliga) borttagna rottips. Om allt är normalt, är det nödvändigt att bestämma i munhålan: om det finns en fullständig blodpropp i såret eller inte.

      Och om temperaturen: Såvitt jag vet kan allt över 38 grader kalla dig en ambulans, eftersom du har detta symptom på hålet "suppuration" - en lokal inflammatorisk process med övergången till omgivande vävnader.Det är möjligt att det är bäst att kontakta en professionell maxillofacial kirurg för att hjälpa dig snabbt. Dessutom verkar den tidigare specialisten ha uttömt sina förmågor för att lösa dina problem.

      svar
  33. Vanya:

    Och jag tog en öronpinne och drog lite vit innehåll ut ur hålet. Och sedan tog tvättas med peroxid. Och nu verkar det vara ett torrt hål. Berätta vad jag ska göra i det här fallet? (Jag visste inte att detta inte kan göras).

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att du har tagit bort blodpropp eller inflammatoriskt exsudat. Nu har du effekten av en torr brunn. För säkerheten vid läkning rekommenderar jag att du kontaktar en tandläkare för att bilda en full blodpropp, som en biologisk förband. I framtiden rekommenderar jag inte självbehandling.

      svar
  34. julia:

    9 dagar sedan tog jag bort åtta åtta, det var en manipulation med ett ben, 2 suturer sattes. Stygnen snubblades snabbt och löstes, men smärta passerade inte, det visade sig att inflammation började i såret från den 7: e tand. Jag gick till doktorn, han städade såret och lade medicinen in där med gasbind och sa att han skulle komma till 2 dagar.Det finns praktiskt taget ingen smärta nu, om du inte störa den platsen. Är det normalt att det finns gasväv? Och plötsligt när det tas bort kommer något att falla in i det här stället igen, vad ska man då göra? Finns det en risk att 7 kommer att lida av inflammation? Temperaturen är inte generellt, jag mår bra. Och en annan läkare föreskrev antibiotika - digital.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Alla läkares utnämningar är tillräckliga för situationen. Jag tror att du har satt iodoform turunda i hålet för behandling av alveolitis. Tekniken att "lägga en gasbind i ett sår" är inte modern, men inte värst. Bara läkaren kommer denna "gasbind" att extrahera, eftersom den inte absorberas. 7 tand, mer än säker, inget hotar i denna situation.

      Jag är säker på att de inte registrerade dig med Cifrofan, men Cifran, ett antibiotikum som ofta ordineras vid munkirurgi. Om du rengörs med gasbindning kommer läkaren att maximera komforten av läkning. Läkaren måste sätta samman sårets kanter, vilket minskar riskerna för matinsprång.

      svar
  35. Lyra Erman:

    Hej säg, snälla, hur man handlar i den här situationen. Jag tog en tand bort för 5 dagar sedan, en tandläkare satte ett skott, försökte dra ut en tand länge, för attnästan ingenting kvar av honom, han ruttade från inom några månader sedan och föll av. Som ett resultat, smulrade han över, doktorn sa att spita ut blod och fragment av en tand, då sa han hur man sköljer och skickade honom hem. När han slutade blöda (dagen efter borttagningen) började jag skölja min mun med furatsilinom, som beställt. Efter 2 dagar märkte jag att något var fel, det var en lukt av råtta från min mun, tyget var täckt med vitt och grått och i djupet täcktes det även med en svart rått beläggning. Jag tillämpar balsamisk liniment enligt Vishnevsky (jag vet inte om det är möjligt) att suga upp hela rotan och skölja min mun. Kommer det att vara möjligt att nå kliniken, det fungerar inte, för Jag bor inte i staden. Tack på förhand för ditt svar uppskattar jag verkligen din hjälp.

    Vad sägs om smärtan: smärtan var värre, men inte svår, 1 dag i 2-3 dagar efter borttagningen. Och så gör det inte ont, om inte vidrör.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det står självklart att du har alveolitis "i förhållanden som är bekväma för honom". Om liniment - Jag är inte säker på att det kan lösa problemet. Du bör kontakta din tandläkare för att bilda en anestesi av en fullvärdig ny blodpropp.Endast en biologisk förband hjälper till att bättre hantera inflammation. Ej avlägsna fragment kan identifieras, eftersom det ofta är de som matar alveolitis. Kontakta en läkare! Hälsa åt dig!

      svar
  36. Olga:

    För nästan ett år sedan togs en tand ut - den "fem" i underkäken. Några dagar senare, på grund av svår smärta, rengjorde de hålet, varefter läkemedlet sattes in där. Efter nästa besök till doktorn och undersökningen, det sägs att allt är i ordning, doktorn gjorde något med hålet och sa att han inte längre behövde komma, allt läkte normalt. Några dagar senare i spegeln märkte jag en bit av gasbindning som stod ut ur hålet, men jag kunde inte gå direkt till doktorn med det, och en dag senare höjdes höjden praktiskt taget. Jag ville få denna bit av gasbindning ut ur det själv, men jag kunde inte, förutom en tråd. När jag besökte doktorn, trodde ingen naturligtvis mig att gasväsen kunde vara kvar i hålet, som redan var praktiskt taget förlängt. Nästan ett år har gått, det här stället jag ständigt känner, periodiskt ganska whining, som om det fortfarande finns en dålig tand. Det var en liten svullnad i kinderna på denna plats, inte uttalad. Vad ska jag göra med allt detta nu?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Olga! Jag anser att det är nödvändigt att snabbt vända sig till en tandläkare: förklara situationen för honom i alla detaljer, ta en bild av det läkade hålet och dra slutsatser utifrån det. Om läkaren ser en benskada eller andra problem kommer det att bli nödvändigt att revidera såret under anestesi. Nästan alltid gör sådan verksamhet ingen skada: allt görs noga och snabbt. Det viktigaste är att noggrant bestämma källan till ödem och värkande smärta. I allmänhet, Olga, leta efter en kvalificerad tandläkare och försena inte med detta problem.

      svar
  37. Olga:

    Tack så mycket, Svyatoslav Gennadyevich, det här är precis vad jag själv skulle göra, det enda som håller mig tillbaka är rädslan att "gasen kvar i hålet" kommer att betraktas som "galen nonsens" med lämplig inställning till min berättelse om det. Men jag såg inte bara denna bit av gasväv, utan till och med plockade upp nålen, bara jag vågade inte ta mig själv, och då var det för sent - hålets kanter dras ihop och det var inte synligt. Och doktorn trodde inte att detta kunde vara. Så jag vet inte var jag ska leta efter en läkare som kommer att tro "vid ordet" och kommer att ta denna situation på allvar.Jag bor i Nizhny Novgorod.

    svar
  38. Svetlana:

    En tand avlägsnades från underkäken, på andra dagen bildades en tätning på nacken, och det var smärtsamt att svälja något. Gick till receptionen, de säger att det inte finns någon pus, bara blod, gjorde en ny blodpropp. Säg mig, snälla, om det skulle vara så? Och jag hade redan mina tandköttsklipp 2 gånger, de skrev först cyfran, på den tredje dagen de tillsatte cephalexin, de fick veta att de skulle dricka båda. Vad ska man göra Hjälp.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tycker att utnämningen är ganska lämplig: tandläkaren har gjort allt för att få en bekväm heling. Även om två antibiotika samtidigt - det här är en laddningsdos. Jag hoppas att du stöder behandling med dysbakterioser som kan orsaka antibiotika.

      svar
  39. marina:

    Välkommen! Säg mig, snälla, för 5 dagar sedan tog du bort rätten 8, allt gick utan komplikationer, men smärtan går fortfarande inte, är det normalt? Läkaren registrerade inte något, varken sköljning eller antibiotika.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Marina! I allmänhet är rekommendationer som är relaterade till antibiotika inte alltid en nödvändig egenskap för tanduttag.Detta gäller speciellt för sköljningar, som står emot även av många ledande maxillofacial kirurger och implantologer i Ryssland och andra länder.

      Jag vet inte om jag kommer att säga något nytt för dig, men varje persons smärtgräns är individuell. Det verkar för mig att för att förstå hur man bara kan hjälpa dig med ett visst existerande symptom, ska en läkare prata med dig och ta reda på några fler poäng. Hur känslig är du? Har det varit liknande långvariga fall av smärta innan? När smärtan uppstår: när tuggning, eller hålet ont ständigt? För att diagnostisera alveolitis krävs mer tvingande skäl och specifika frågor + detaljerad undersökning av brunnen. Kontakta din tandläkare eller ange mer information om ditt fall.

      svar
  40. Alina M.:

    God eftermiddag, Svyatoslav Gennadyevich! Vänligen svara på mina frågor. Den 15 juni togs den främre 1 tand bort (högra höger). Efter avbrott av anestesi började en fruktansvärd smärta, som redan har hänt en vecka (Gums svullnad, fruktansvärt smärtsam smärta! Den 20 juni gick hon till tandläkaren och förklarade allt. Röntgat och sa att det fanns material från en 25 år gammal fyllning kvar där ... Rengjord allt, utnämnde siffror , Diazolin och niz.Smärtan efter denna procedur har blivit ännu starkare, det hjälper bara KETANOV i 2-3 timmar. Gums svullna ännu mer! Men samtidigt säger läkaren att detta är normalt, det händer. Jag har en hemsk svaghet, jag har ingen styrka längre, jag har huvudvärk, det är svårt att svälja. Från hålet när det pressas, flyter pus ut. Vad ska man göra, vem ska man kontakta?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att du har alveolitis - en infektiös inflammatorisk process av hålet efter tanduttag. Flera viktiga tecken bekräftar detta (smärta, suppuration, otillfredsställande tillstånd). Jag tror att en feber också har en plats att vara. Men jag kan inte förstå varför det är svårt för dig att svälja, om främre tanden togs bort? Tack vare det här kontroversiella ögonblicket är det viktigt för mig att fokusera på att hitta ett problem med de lägre avlägsna tänderna.
      När det gäller problembrunnar. Jag rekommenderar flera steg: Ta en bild av hålet efter att du har rengjort materialet (så att det är det "färskaste"), gå till en annan tandläkare för personligt samråd. Läkaren kommer sannolikt att curet hålet och bilda en komplett blodpropp. Att döma av dina symptom är att det inte är helt bra att vända tillbaka till den gamla läkaren: jag troratt doktorn inte ser sätt ut ur detta problem med det medel han har.

      svar
  41. Augustine:

    Jag tog bort den 6: e nedre tand den 22 juni, tanden var komplex, rötterna satt djupt. Läkaren tog bort cystorna, föreskrivit tsiprolet: 5 dagar, 2 tabletter vardera och sköljning (jod, salt, läsk på andra dagen). Efter 2 timmar efter borttagning sänkte anestesi och underkäken, där tanden avlägsnades. Jag somnade knappt vid 3 på morgonen. En tråkig värk och såret blöder något. På andra dagen var smärtan obetydlig, inget störde mig, bara en lätt ansträngd känsla, men det är förståeligt varför. Hålet är täckt med vit blomma. På den tredje dagen var jag orolig för svullnad i kinderna och smärtan ökade något jämfört med 2: a dagen. Kan det här innebära att jag har början på den inflammatoriska processen i hålet? Eller efter ett komplext borttagning är normen? Jag ser inte pus, bara fibrös plack, och det finns ingen rutt lukt från munnen.

    svar
  42. Svyatoslav Gennadievich:

    Välkommen! Jag tror att det inte finns något hemskt, men det är värt att övervaka situationen under dagen. Om tillståndet förvärras: en ökning av ödem, temperatur, svår smärta, förvirrad andning, bör du kontakta din tandläkare på måndag för att kontrollera hålet.I allmänhet vägrar professionella läkare aldrig att övervaka patientens tillstånd och hålet efter borttagningen. Kom igen snart!

    svar
  43. mila:

    Godnatt! För en vecka sedan tog jag bort visdomstanden från nedan. Under de första tre dagarna skadade hela käken, på natten vaknade jag av smärta, och hela käken skadade, min hals var öm. Nu är bilden här: ett hål i tuggummit som går in i kinden, inuti hålet är det inte klart att maten lätt är igensatt, det är svårt att skölja. Smärtan var liten på de intilliggande tänderna. Och det verkar som om det finns en lukt. Hur är det? Tack!

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Godnatt, Mila! Jag tror att du ska gå till tandläkaren och behandla såret. Detta görs vanligen med svaga antiseptiska lösningar utan anestesi. Curettage sår med anestesi är kanske inte nödvändiga. Tvätta i alla fall såret och anpassa hemmet med en läkare som är värt det. Hälsa åt dig!

      svar
      • mila:

        Svyatoslav G. godnatt! Tack för svaret. Jag gick till tandläkaren, vävnadsnekros började, en blodpropp visar sig vara förstörd ((Clogged Food and Rotted), oavsett hur hemskt det låter. Rengörs med ett antiseptiskt medel och berättas skölja hemma med 3% väteperoxid och en lösning av vatten och salt. Jag kan inte ta antibiotika - laktation .Efter behandlingen av "tandhål-mink" försvann lukten och smärtan försvann. Läkaren sa att själva benvävnaden börjar växa inifrån utan blodpropp och nu är det viktigt att stoppa infektionen. Jag är orolig, efter tre veckor flyger jag till ett annat land, jag är på semester i Ryssland, och där jag bor, tycker läkare inte om att ordinera droger och är säkra på att alla sår kan botas med vatten (Kan "tandhålet" vara täckt med benvävnad utan blodpropp (utan nya manipuleringar)? Tack så mycket! Hälsningar, Mila.

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          Tack för att du har utvärderat mitt arbete, Mila! Första gången jag hör att vattnet kan behandlas med vatten, utan droger: finns ett sådant land egentligen? Det är bara att det finns vissa "sekter" eller grupper av människor enligt deras intressen i Ryssland som främjar behandlingen av olika sjukdomar (från pulpitis till onkologi) inte bara med vatten utan också med grisurin, konspiration, yoga etc.

          Och i grunden: en brunn utan en blodpropp läker sämre och längre, men med en viss renhet av det, är det obemärkt och epithelialiserat från brunnens botten och väggar. När det gäller benvävnaden: för tillfället har du bråttom: Kammarens återställning fortsätter upp till 5-6 månader, men det blir inte längre ett "tandhål" på kortast möjliga tid.Från mina personliga observationer: i 2-3 veckor, maximalt 1-2 månader efter utvinning av en tand, blir hålet som en avtalslinje, så att du kan förstå det tydligare. Snart kommer du att ha en månad sedan ögonblicket med tanduttag, så jag är säker på att du kommer att ha allt som de flesta gör.

          svar
          • mila:

            Svyatoslav G. godnatt! Tack för ditt svar. Vi bor i Danmark, få recept på medicin - det här är från fantasins rike! Och vi brukar behandlas med vatten ensamt. 🙂 På apotek kan du bara köpa antipyretiska läkemedel utan recept.

  44. Anastasia:

    Välkommen! För en månad sedan tog bort de åtta åtta. Det skadade i nästan en vecka, och idag kände jag en smak av blod i min mun. Det finns inget blod som sådant, jag tycker att det är pus. I allmänhet har jag ibland utsöndringar från brunnen. Hålet är rent, rosa, ingen blomning. Vad är det, snälla berätta för mig?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Faktum är att under en månad borde hålet ha läkt till en eller flera grader. Jag tycker att det är nödvändigt att utföra sin detaljerade diagnos: Ta en bild av hålet och kontakta en tandläkare. Om det finns fragment, rot, granulom och något sånt är allt lika klart som dag.
      Om hålet är rent ur denna synvinkel ska nästa med den extraherade tanden undersökas, eftersom den kan provocera en smittsam process. I ditt fall är det extremt svårt att säga nu, allt är atypiskt, så det är helt och hållet att bestämma en oberoende expertläkare direkt vid en mottagning på platsen. För Internet är detta för svårt.

      svar
  45. Daria:

    Välkommen! Berätta för mig hur man ska vara i det här fallet. Vid ungefär 30 juni började den lägre sekunden till sista tand på höger sida smärta något. Om jag inte misstänker tandläkare det 47) Varje dag blev smärtan starkare. 03.07 gick till avlägsnande, sätta två smärtstillande injektioner, under borttagningen smulde tanden i flera stora delar. Omedelbart efterlades en självabsorberande svamp som blöts in med ett antibiotikum och en gasväst tampong förskrivades för att skölja med en soda-saltlösning och Cyfran-antibiotikum. En halvtimme senare avlägsnades tampongen (den var täckt av blod och fragment av tanden). Nästa dag var det en stark svullnad i kinden, hakan och lymfkörteln, munnen kunde inte öppna. Från och med den 5: e dagen går jag till undersökningar varje dag, gör peroxidtvättning, ibland smör någon vit salva, och idag sätter de i såret, i min misstänkthet, ekbarkfibrer. Förresten, på 5: e dagen utsåg de en annan sköljning med furatsilinom och smedde med holisal.Tre dagar senare, svullnaden försvann, munnen kunde öppna 1 cm. Efter slutet av antibiotika började uppenbarligen försämring, igen kan jag inte öppna min mun alls. Ödemet är fortfarande inte helt vaken och lymfkörtningen är inflammerad, allt omkring gör ont och överförs till överkäken, och örat och huvudet skadar fortfarande. Samtidigt säger läkaren att allt är bra, såret läker väl, och jag går fortfarande till kontroller varannan dag eller till och med varje dag. Ska jag gå till en annan tandvård, eller är allt väldigt normalt och borde det vara?

    Jag glömde också att säga: när tanden avlägsnades sa de att det var en abscess, det fanns pus under tanden och lymfkörtningen var inflammerad lite.

    Och nu gör det ont att svälja.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tycker att det är värt att ta ett kontrollskott av hålet för att identifiera fragment och (eller) rötter. Du har fortfarande alveolitis - inflammation i hålet. Jag har ingen annan förklaring till dessa symtom. I vilket fall som helst bestämmer du: att gå till samma läkare eller ändra den. Men riktningen till bilden av hålet behöver bara få en läkare, för att inte "tänka" med efterföljande analys av det från tandläkaren. Det är självklart att din behandlande läkare kommer att ha en fördjupad analys.

      svar
      • Daria:

        Välkommen! Jag gick till stadens tandvård, gjorde ett panoramabott av käken. Som det visade sig, i privat tandvård blev jag kvar av en enda rot. Roten avlägsnades den 13, alveolitis, de sa nej, såret är rent. Det gör ont mycket, men munnen öppnar fortfarande inte. Läkaren sa att han skulle börja öppna när såret läkade helt. Hur lång tid tar det för att såret ska läka helt? Jag kommer snart att börja panik eftersom jag inte kan äta normalt, jag går ner i vikt ((

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          Välkommen! Det tar 5-6 månader att helt läka brunnen, men var inte rädd. Detta hänvisar till restaurering av benstrukturen och utformningen av krönet av alveolär processen. Jag tror att du inte frågar när hålet kommer att slutföras, men du vill veta när öppningen av munnen kommer att förbättras. Tyvärr är detta en enskild aspekt: ​​De flesta (om läkaren har gjort allting rätt) börjar öppna sin mun normalt efter borttagning av en visdomstand ungefär 7-10 dagar efter borttagningen. Ibland måste du vänta lite längre på grund av den ört borttagna roten eller rötterna.Det beror allt på många faktorer, men det verkar för mig att allt kommer att vara bra i den närmaste framtiden. Kom igen snart!

          svar
  46. Alexander:

    Hej, 11 dagar sedan ovanifrån med en visdomstand borttagen. Det var svårt att ta bort, eftersom smulan och roten satt ordentligt. Först var det smärtsamma smärta av dag 4, då gick det, men igår kände jag en smak av pus i min mun och en fruktansvärd lukt. Vad kunde det vara?

    svar
    • anonym:

      Jag har samma sak att göra?

      svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Kanske alveolitis, även om den klassiska tidsramen för dess utseende är 3-4 dagar efter utvinningen av tanden. Faktum är att jag skulle vilja kolla detta hål med röntgen för närvaron av eventuellt vänstra rötter, fragment etc. och planera sedan en behandling. Om rötterna eller fragmenten hittas, då kommer inte brunnen att läcka vidare utan extraktion. I händelse av att alveolitisen provocerades av infektionen tillsammans med mat är det viktigt att tvätta såret med antiseptika och / eller göra det curetised under anestesi med bildandet av en full blodpropp. Utan detta kommer såret knappt att läka ytterligare.

      svar
  47. Katia:

    God kväll! Visdomstanden avlägsnades den 20, på kvällen samma dag blev kinden svullen, efter 2 dagar uppträdde en blåmärken, men ödemet sov inte. Hålet stör inte mycket, men jag kan inte se det, bara sömmarna är synliga, med brunt tryck när de pressas. Kan det vara pus? Eller känner du omedelbart det med sin gula färg och lukt?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tycker att det är värt att hänvisa till din läkare, eftersom du kan hoppa över alveolitis och dess komplikationer. Enligt symptomen är det svårt att bedöma om detta är normalt eller inte. Om det är svullnad och misstänkt "urladdning" - då är det osannolikt att det faller under begreppet normen, fastän jag inte känner till din ursprungliga kliniska situation, liksom avlägsnandet.

      svar
  48. Natalia:

    Hallå 20 juli var det svårt att ta bort rötterna på 6-ki i överkäken. Sätt 2 sömmar. På dag 2 kontrolleras. En koagel var. Svullnad tandkött håller upp. Det var en vitaktig blomma. Nu är det inte, i hålet är tomt ser botten mörkt rött ut. Hur länge ska blodproppen vara? Jag smeder tandköttet nära hålet i "metrogil-dent", skölj med soda-saltlösning. Kanske gör jag det fel? Hålet skadar inte, känslan av pulsation är borta.Tandköttet svullet och tryckt noggrant. Vad ska man göra nästa?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att blodproppen "groddar" vävnader, vilket är normen i den här situationen. Det viktigaste är att du inte har några symtom som kan diagnostisera problem efter tanduttag. Tandköttet återhämtar sig inte omedelbart, så ett litet lokalt ödem är inte ett formidabelt (farligt) symptom. Endast den behandlande läkaren kan korrigera taktiken för hembehandling, eftersom han bara känner till kroppens egenskaper, borttagningen etc. Gud förbjuder, det kommer att finnas en allergi eller någon annan bieffekt från den rekommenderade över Internet bara på grundval av din beskrivning av läkemedlet: någon läkare kommer inte att förlåta dig själv för detta. Tack för att du frågade.

      svar
  49. Valentine:

    Ta bort 8-ku (botten) på söndag. Clot inte bildad eller skadad. I receptionen gick på tisdag, för tandpropnyalen svällde lite och det tomma hålet skrämde mig. Kirurgen tvättas och sätter en turunda med ett läkemedel i hålet. Smärtan minskade omedelbart. Fråga: Hur kommer brunnen att läka, om något sätts in där?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Tandläkaren, troligen, sätter ett antiinflammatoriskt läkemedel i brunnen, som själv absorberas. Detta görs för att eliminera den smittsamma komponenten i hålet och påskynda dess helande. Lita på din läkare och följ hans rekommendationer. Hälsa åt dig!

      svar
  50. Anna:

    19 juli avlägsnades botten 8. Tanden var läkt, inte sjuk. Avlägsnandet var svårt, de grävde i 20 minuter, efter anestesi var det fruktansvärt smärtsamt. 22.07 adresserade igen, de sa att det var normalt, de utsåg UHF och kvarts. Hela tiden accepterar jag NAYZ, det tar 10 timmar och en gång allt gör ont: käften, huvudet och örat. 25.07 Jag går till doktorn igen - de gör curettage (de säger att hålet är bra, och inget dåligt hittades i det). Och ordna tsiprolet, löfte lättnad. En annan 2 dagars pass, det gör ont väldigt mycket. Kraftar finns inte längre när detta är över? Jag tror att jag inte hade tur med läkaren ...

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att inte alla droger är lämpliga för dig. Varje tandkirurg har sin egen taktik för behandling av alveolitis. Det finns många sätt, de flesta är väl beprövade.Jag är säker på att lättnad kommer, men det är bäst att försöka bilda blodpropp och justera behandlingen på en annan klinik om du själv tvivlar på doktorns kompetens. Jag dömer inte din läkare med min hand, eftersom jag inte stod bakom ryggen under borttagningen. Jag kan bara önska dig hälsa!

      svar
  51. anonymt brev:

    Hej, fruktansvärt rädd för tandläkare. I allmänhet gick jag till doktorn, jag vet inte vad diagnosen är, men hälften av tanden är inte där, men i bilden säger de att ta bort 100 удаление. Åh ja, de säger fortfarande en slags ruttning, tomhet, i ett ord. De skrämmer mig att det kan svälla och så mycket. Berätta för mig vad kan det vara?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej, Anonym! Folk kallar din diagnos väldigt enkelt - "root". Bland tandläkare kan detta kallas annorlunda beroende på den kliniska situationen. Oftast behandlas som en förvärring av kronisk periodontit. Det kan utse cystor, granulom och cystogranulom. Om du tvivlar på läkarnas kompetens, bör du konsultera ytterligare 2-3 kliniker. Om det finns mer än 1 åsikt för borttagning av rötter, är det bättre att göra det snabbt, eftersom de kan prova ett flöde när som helst. Det är möjligt att spela rysk roulette, men det är inte nödvändigt: det är farligt för hälsan. Tack för att du frågade.

      svar
  52. julia:

    Välkommen! Tisdag tog bort 6-ku. Efter det 3 dagar fanns det någon form av ont i smärta. På fredagen gick jag till ett samråd. De satte några medel i hålet och sa att om det inte fungerade idag, så skulle de komma för att rengöra hålet i morgon. Utsläppad drink nimesil. Smärtan har gått. Idag är det lördag. Vid lunchtid, platsen för borttagning igen zarylo. Hon drack nimesil, allt var tyst. Liten smärta vid pressning på kinden, munsmak av detta läkemedel. Läkaren kommer bara att fungera på måndag kväll. Vad ska jag göra?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! I läkemedelsbehandling föreskriver läkare inte. Det är bättre att kontakta läkaren i tjänst om du har en nödsituation. Generellt kan smärta vid tuggning efter tanduttag vara upp till 1-2 veckor, eftersom tandköttet blir irriterat när man äter. Om smaken av medicin: det är inte heller dödligt. Jag tycker att din doktors taktik är ganska adekvat. Försök få råd på ett planerat sätt.

      svar
  53. Tatiana:

    Hej, Svyatoslav Gennadyevich! Jag läste alla frågor och svar, hittade inte en liknande situation. Den 1 augusti hade jag två tänder, 1 och 4 övre, borttagna, och omedelbart efter borttagning satte jag på proteser. När anestesen släpptes började svår smärta, utan smärtstillande medel. Smärtan är akut, svaghet.Innan det för en månad sedan hade jag tre övre tänder borttagna på en gång: 3, 5, 8. Jag satte omedelbart en protes. Utsläppande antibiotika. Smärtan var också mycket stark, hela veckan. Men allt är bra. Och den här gången var inte antibiotika förskrivna för mig. Jag brukade tas bort, men hade aldrig sådan smärta. Säg mig, snälla, kan en protes vara orsaken till denna smärta? Det finns inga tänder ovanför. Tack på förhand för ditt svar.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Protesen kan orsaka smärta om den inte passar eller är felaktig fastsatt i slemhinnan. Smärta är en subjektiv sak: det är svårt att bedöma ditt allmänna tillstånd idag. Antibiotika kan inte påverka orsakerna till smärta, men kan förhindra allvarliga konsekvenser i samband med komplikationer efter tanduttag.

      Jag kan inte säga att den extraherade tanden är borttagen. Om tidigare några överföringar överfördes väl betyder det inte att brunnarna igen kommer att börja värka i flera dagar.

      Kontakta din läkare för behandlingskorrigering.

      svar
  54. Eldar:

    Hej, Svyatoslav Gennadyevich. Idag avlägsnades botten 8-ku.Först sa de att det skulle vara nödvändigt att föra mandibulet för att extrahera en tand (kirurgen undersökte 2 bilder - panorama och små, 2 tänder), men under utvinningsprocessen sa han att han skulle gå tvärtom och ta bort med tång, först gräva med ett annat verktyg. Han sa att jag har ett plastben, och hon rätade när den togs bort. Vid avlägsnandet hördes en liten bit av benbitar. Något rengjord brunnen av inflammerad vävnad, sätta en tampong i den och förskrivit amoxicillin med metronidazol och en gargle (bad) med klorhexidin. Han tog Pentalgin, tungan på utsidan av den extraherade tanden är öm och det gör ont på grund av detta att svälja. Hålet i sig stör inte, men det är tomt, blodet flyter i 4 eller 5 timmar, inte mycket. Vad kan du råd om det tomma hålet och var det ett "plastbens" i din övning? Tack på förhand.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag är nästan säker på att doktorn bara hade iakttagandet av benets plastlighetsgrad. Det var först och främst ett antagande att inter-root septa och alveolernas väggar inte skulle ge möjlighet att utföra operationen utan att skära, men doktorns skicklighet och möjligheterna hos hissarna med tången gjorde ett bra jobb. När det gäller det tomma hålet: Du måste titta här.Det är vettigt att besöka din läkare, kontrollera hålets allmänna tillstånd och vid behov justera behandlingen. Jag tror att inte allt är så kritiskt med dig, men det är fortfarande värt ett besök till doktorn. Detta är viktigt eftersom det kommer att förhindra en eventuell negativ effekt av "torrhålet" och eliminera riskerna för såruppfödning. Tack för frågan!

      svar
  55. Alice:

    4 dagar har gått sedan avlägsnandet av tanden och många små vita prickar uppträdde på platsen för tuggummiinflammation. Nästa dag förvandlades de till röda fläckar. Samma dag uppträdde den skarpa kanten av tandköttet på kvällen, och dessa prickar omringade det jämnt. Stör inte. Vad är det och hur bli av med? Är den här typen av onormal?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att du ser en vitaktig blomma efter borttagning. Vanligtvis är det en ljusgul nyans, men den är också närmare vit. Jag har ingen annan förklaring, eftersom jag inte hörde om stomatit, men det faktum att det inte orsakar en grågrå inflammation i hålet faller inte under din beskrivning.

      Som alltid kommer jag att säga min catchphrase: "Du måste titta här." Hur beskriver du allt detta? Ärendet är ganska intressant, men jag tror inte att den läkare som du kommer att konsultera kommer att hitta något nytt.Men jag kan inte låta bli att råda exakt detta för att göra den vanliga övervakningen av läkning av hålet i tandläkarens stol. Det här är en vanlig situation, så tveka inte att konsultera en läkare här är det onödigt. Tack för att du frågade.

      svar
  56. inna:

    God eftermiddag, jag behöver verkligen din rådgivning. Jag kom till läkaren på onsdag med akut smärta, mina tandkött var inflammerade över den lägre visdomstanden, maten kom under huven och ruttades ut. Det var en fruktansvärd rasande smärta. Läkaren numbed mig, sa att det fanns en stark abscess, han öppnade den, städade den och sa att det är nödvändigt att ta bort en visdomstand. Tanden togs bort 30 minuter, ville inte gå ut, lossna, hakade, men inte sågade. Det kom ut utan splinter, men tuggummiet skars. Efter borttagning sätter doktorn två stygn på gummit. Gav rekommendationer och släpp hem. Jag ville inte sluta blöda. Jag ringde till kliniken, de sa att de skulle komma. Samma kväll gick jag, ett bandage med en styptisk lösning applicerades på mig, men jag spottar fortfarande blod hela natten och nästa morgon. Och runt klockan 11 stannade blodet. Jag gick igen till doktorn, han undersökte sin mun och sa att allt var bra för nu. Nästa dag tittade jag på såret och såg en vitaktig plack,Jag trodde att det var pus och gick till doktorn igen, han sa att det var fibröst plack, inte pus, såret tvättades med peroxid och fick höra att klättra sig mindre i munnen och lugna sig ner. Men idag, på den tredje dagen efter operationen, klättrade jag in i min mun och såg på såret och såg inte längre vit, men en gulgrönaktig plack, och ett skottben smärta visade sig i tandköttet. Jag är väldigt rädd för att den börjar alveolitis. Idag är lördag och till doktorn, bara på måndag. Jag gör alla möten. Jag accepterar lincomycin, niz, jag gör bad från romazulan och klorhexidin, jag löser upp immudon. Berätta vad jag ska göra för att skydda dig mot alveolitis? Generellt, vilken procentandel av dess utveckling efter borttagning av visdomständer? Jag måste gå i två veckor, och jag vill inte lida med mina tänder på semester. Tack för svaret!

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag skulle inte vilja förolämpa någon, men kanske är du för fixerad, och detta lockar problem. Tandläkaren närmar dig dig från alla håll. Att ha gjort max (30 minuter för radering är i princip inte lång), han kom till din räddning vid de viktigaste ögonblicken.

      Dina möten är underbara, du gör dem, det verkar, mycket ansvarsfullt. Gulaktig grön är inte ett tecken på alveolitis.Du vill inte prata om en av tecknen på alveolitis (smutsig grå patina), annars kan du hitta det på dig själv om några minuter. Ju mer rädsla du har desto större är risken för problemet. Släpp ut situationen och gör alla möten. Ni behöver inget mer. Hur som helst, din läkare och du så mycket som möjligt tillåter inte utvecklingen av alveolitis.

      Och en annan sak: alveolitis är inte dödlig. Det räcker att göra en curettage med anestesi på dagen för besöket till läkaren och installera geler eller salvor per brunn. Mina sällsynta avdelningar (som hade en chans att möta alveolitis efter tanduttag) förbättras nästan alltid i 1-2 dagar. Om du lämnar i 2 veckor, då på 3-5 dagar kommer alveolitis riskerna att passera, eftersom det inte uppkom redan, och det här är underbart. Vad mer kan jag säga till dig för pep: Tja, kontakta din doktor-umnichka doktor, ge honom tack från mig och så mycket hälsa som möjligt! Och jag önskar dig att glömma tandens hål ett tag, och om en vecka kommer du att få en primärläkning (dra närmare sårets kanter), det vill säga att borttagningen upphör att vara "borttagning" i problemets mening.

      Ha en bra semester!

      svar
      • inna:

        Tack så mycket! Du lugnade mig verkligen ner.Jag kommer att berätta för min läkare mina hälsningar från dig, han är väldigt tålmodig och professionell! )

        svar
  57. Nina:

    Med vilken värme minns jag medicin från Sovjetunionens tider ... Och säger inte ens att allt är dåligt där. Nu kommer jag ihåg, och bara det goda minns ... Då försökte läkarna hjälpa, och nu ger de tjänster. Jag kan aldrig komma ihåg att det var problem efter att ha besökt tandläkaren. Allt läkte snabbt. Smärtan gick snabbt. Och nu avlägsnas några biverkningar med problem, det gör ont i lång tid. Varför respekterar läkare sig inte själva? Ledsen från sådan medicin ...

    svar
    • Vyacheslav Ivanovich:

      Välkommen! Jag har ett svar på din fråga, jag tror att hälso-tjänstemän kanske inte riktigt gillar det:

      1. Läkare respekterar inte i första hand. Personligen köpte jag och många av mina kollegor sig tandläkarstolar, eftersom det är omöjligt att arbeta med akuta personer: de skriver inte bort de gamla, eftersom de anser att de är arbetare;

      2. Läkare respekterar inte, som nästan alla läkare klagar över lön. Det senaste året är en av de svåraste för läkare (jag kan säga från kommunikation på ett stängt forum för läkare). Tro inte på den genomsnittliga statistiken över lönerna: det är som ett skämt, när en köpman har 2 ramar, och en kollektiv jordbrukare inte har en enda ram, och i genomsnitt har varje en ram.De summerar helt enkelt lönerna till chefsläkarna, cheferna och avdelningscheferna, men i själva verket är den genomsnittliga lönen inte högre än 12 tusen rubel;

      3. Nu är det klart varför i en budgetinstitution de kan göra det snabbt och inte alls på ett kvalitativt sätt: tandläkare får från 6-8 tusen rubel till 12-18 tusen, därför är de inte intresserade av sådant arbete alls;

      4. De som på något sätt kan tjäna pengar på "vänster" inträde är i en ond cirkel: du behöver göra det tillräckligt snabbt - ju bättre läkaren arbetar i en budgetinstitution, desto större chans att flödet av människor kommer att lära honom förr eller senare inte fungerar bra . Om du inte riktigt förstår vad jag pratar om, ta bara mitt ord för det - det här samtalet är utformat i 1-2 timmar för att expandera i detalj hur allt är ordnat där;

      5. Och slutligen: Det är inte nödvändigt att döma av din bittera erfarenhet, din ort och så vidare för att döma läkare negativt. Kanske i min provins anses jag som den bästa allmänläkaren och kirurgen. Och jag försöker hålla till och med hopplösa tänder. Men om den tidigare läkaren (som arbetade under Sovjetunionen) säger de på ett negativt sätt: "Jag förstörde allaa tänder och tog bort dem i partier, att nu den äldre generationen går utan tänder togs även karies bort.Det händer, läker tänderna och efter några månader redan under tången. "

      Men du har rätt, jag, med 11 års arbetslivserfarenhet, av dem som arbetar i nästan 4 år i en statlig institution, vill jag själv inte respektera mig själv, vilket innebär att det är dags att sluta, som lokalbefolkningen kallar mig, "det sista hoppet". På vårt sjukhus gick jag bara många år efter 20-21.00 (och till och med klockan 23.00 ibland) hemma, arbetade 10-12 timmar (2 skift) utan lunch, lämnade för varje person inte som förväntat (15-20 minuter för en tid) , och i timmen, på grund av min personliga tid, i tid för att ta emot alla.

      Dessutom har han redan köpt nästan allt för sig själv i sjukhusets tandläkare: från "nålar" för behandling av tandkanaler och lätta fyllningar till en tandvård och en lampa för lätta fyllningar. Och eftersom återkomsten från denna almshouse varje år är mindre och mindre, har befolkningen de senaste månaderna samma läkare som du, Nina, stöter på i din stad: Jag är inte intresserad av att ta det länge, jag vill åka hem till min familj ... Kanske Under de första 4 åren började jag först respektera mig själv på bekostnad av framtida, inte så glada patienter? Men vem sa till dig att även en liten bit av en bra läkare skulle tolerera förnedring av systemet? Vissa tjänstemän säger: "Hård? - lämna medicin.Så jag föreställde mig hur tusentals sorgliga läkare över hela landet lämnade hälso- och sjukvården på en gång. För nu ska vi "pedal, while ..."

      svar
  58. Jeanne:

    Jag läser doktorens frågor och svar och är förvånad ... Alla skulle ha en sådan läkare. Jag har problem med tänderna sedan min barndom (fluoros), mina tänder är väldigt bräckliga. 4 dagar sedan avlägsnades 46 tandarna nedan ((Tanden var med stift och flux startade. Det visade på röntgen att det finns "tomhet" mellan rötterna. Kan det inte botas? Tänder är en viktig del av kroppen.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Jeanne! Jag tror att det här antingen är den inflammatoriska processen mellan rötterna eller perforeringen av roten som ett resultat av en läkares misstag. I varje fall är taktiken hos varje tandläkare individuell. Det är inte alltid möjligt att rädda sådana tänder, ibland tar tandläkare arbetet för att rädda tanden, men komplikationer uppstår efter komplikation och pengar returneras inte. I budgettandvården reduceras möjligheten till fri bevarande av sådana tänder till noll, och privat tandvård garanterar inte ofta återbehandling av komplexa tänder med olika former av periodontit eller dess förvärring, men framgångar eller positiv dynamik uppträder med avundsvärd regelbundenhet.Därför är det svårt att utvärdera utsikterna för att behålla en extraherad tand utan att du märkt att en tand är en viktig del av kroppen. Det är i princip ett fullvärdigt organ. För alla är det en garanti för hälsa och användbarhet i alla sinnen. Tandens tillstånd (antal, kronans höjd, form, position etc.) bestämmer i många fall möjligheten att ta plats i livet: från arbetare till president. Jag är säker på att det inte är värt att förklara det faktum att ett hälsosamt leende på många sätt är pengar, framgång, karriär, kärlek. Det faktum att det nu finns möjlighet att förbättra tändernas tillstånd med hjälp av modern teknik (kronor, faner, implantat etc.) är ett stort plus. Men det är bäst att manipulera dina egna tänder istället för att ersätta en extraherad tand med en artificiell, även om avancerad teknik, när priset på en fråga är från 50-100 tusen rubel för en implanterad tand, kan du även ersätta din egen helt.

      svar
  59. Olga:

    Avlägsnade en tand på måndag, 8 nedanifrån. Fruktansvärt sjuk. Läkaren sa att cyst på roten. 4 dagar jag led, smärtan gick inte. Gick den fjärde dagen, sa hon att det var alveolitis.Hon gav mig ett skott, men jag kände mig fortfarande som om jag levde, skrek som om de klippte mig. Hon satte medicin i mitt sår, sa att det skulle lösa sig. Smärtan passerar aldrig.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! För tillfället ser jag inte något "olagligt" av tandläkaren. Faktum är att inte en enda patient är försäkrad mot alveolitis, och enligt dina ord försöker läkaren hjälpa dig med antiinflammatorisk behandling. Det enda som på något sätt kan leda till möjliga misstag är omöjligheten att uppnå en stabil bedövning. Men här vill jag veta alla omständigheter i den här frågan, så jag lämnar detta problem öppet. Låt mig förklara: Anestesi bör helst fungera så att patienten inte skadar. Detta är en standard, det här är normen, men i vissa situationer kan det vara svårt att uppnå. Jag kommer inte att gå in i dessa detaljer, så jag kommer bara att säga en sak: titta på dynamiken de följande dagarna noga och tänk så lite som möjligt om de dåliga. Jag tror att din läkare kan kontrollera situationen och göra det ytterligare läget av hålet så bekvämt som möjligt.

      svar
  60. julia:

    HallåFör tre dagar sedan avlägsnades en visdomstand, men den bröt. Läkaren plockade länge, men han hittade inte roten. Han sa att han skulle vara störd, han var sjuk - du skulle komma till bilden, vi får se. Hittills verkar det, ingenting gör ont, läker. Frågan är: om det trots allt finns något kvar, då börjar det vanligtvis stör dig? Kanske gå till bilden och lugna ner, eller om ingenting blev sjuk direkt, då är allt bra?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! I princip kan jag förstå tandläkaren, men just nu är jag på patientens sida. Jag skriver som det är. Många gånger har jag hört sådana historier från läkarna till läkare och patienter som erbjuds att vänta, och läkare säger ofta frasen: "Troligtvis kommer roten att komma ut". Det här är en ond träning, och nu förklarar jag varför.

      Å ena sidan är sannolikheten att lämnar roten kommer att leda till allvarliga komplikationer i framtiden inte mycket hög, eftersom tendensen att "evakuera" roten ofta sker, även om det ofta tar år. Dock lämnar roten i brunnen efter borttagning ett kompliceringsfaktum under borttagningen. Om läkaren inte gör något för att eliminera konsekvenserna, och för det finns alla möjligheter (tillfredsställande hälsotillstånd, etc.), då är detta ett brott mot behandlingsprocessen.Att lämna en infekterad rot leder till antingen omedelbara eller försenade komplikationer (periostit, osteomyelit, abscess, etc.) i cirka 30-40% av fallen. Om en "hälsosam" rot har brutit sig och doktorn har tagit infekterade rötter från hålet (med cyster, granulom, etc.) är risken mindre, men den är kvar. Det finns ingen anledning att hoppas på ett dräneringssystem i form av en brunn efter avlägsnande, eftersom det kan fungera med en bra omständighet att det här är en långsiktig "ventilation" för pus, eftersom brunnen kanske inte helt "stänger" och väntar på att kroppen slänger, som onödigt, toppen av rot.

      Jag föreslår det bästa alternativet: vänd dig till en annan maxillofacial kirurg och ta bort fragmentet efter diagnos av bilden. Det händer ofta att en annan specialist i jakten gör ett mycket snabbare jobb än det föregående. Tack för att du frågade.

      svar
  61. Natalia:

    Välkommen! Jag läste alla förfrågningar och kommentarer, det blev inte lättare: Jag är ledsen för folket och nu själv. De tog bort botten 6, blodet flödade 5 timmar efter avlägsnandet, en ökning i gummit känns bakom kinden. Tanden var förseglad, men sjuk.Läkaren reamed, sa, radera, root rotted, plus i bilden såg jag en cyste. Nu den andra dagen efter borttagningen skadar de övre tänderna också, och från motsatt sida, något gulvitt på såret. Temperaturen steg till 37. Sjukt trött: Det var en fraktur på benet för 6 månader sedan, nageln togs bort på samma ben. Tanden började ont, jag trodde att den var bruten - drog ut. Kanske ett antibiotikum dricker? Tack på förhand. Och ändå, när du trycker på övre käften på botten - också smärta, och ganska stark.

    Jag glömde att skriva: Blödning stoppades med peroxid, hälldes på bomullsull och applicerades. Förmodligen skadad av detta? All hälsa, bli inte sjuk!

    svar
  62. Natalia:

    Jag rapporterar. Jag var hos tandläkaren, undersökt, hittade ett tomt hål, bearbetat, sätta en tampong med medicin. Vad nu? Herpes hällde på läppen, en klump på tandköttet, så det är palpable bakom kinden. Namazal herpes acyclovir. Läkaren sa att skölja med läsklösningar. Excites en ökning i tandköttet. 3 dagar efter avlägsnandet har gått.

    svar
    • anonym:

      Och min läkare förbjöd mig att skölja soda med peroxid. Han säger att det är värdelöst och bara irritation kommer att bli. Nämnda Miramistin är nödvändigt eller klorhexidin. Och sant.Miramistin är bättre, klorhexidin är också bra, men det passar mig inte. Dermatit från honom häller på ansiktet. Och hålet efter borttagningen ska inte skadas. Smärtan bör bara minska med varje timme som går. Allt annat borde vara alarmerande och brådskande till läkaren.

      svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Natalia! När det gäller din extraherade tand kan jag säga följande. Tandläkaren diagnostiserade dig med en "torr brunn" - en möjlig föregångare till alveolitisen. Efter läkemedelsbehandling blir det nästan alltid mycket bättre. När det gäller läpparna kan du vara lugn: ofta (även hos mina patienter) uppenbarar sig en liknande reaktion mot bakgrund av en generell försämring av hälsa, stress och minskad immunitet. Vanligtvis är behandlingen tillräcklig för din läkare. När det gäller läsklösningar är jag inte helt överens, men vissa tandläkare publicerar data om framgången med sådan hemterapi. Därför är det svårt att föreslå något annat utan att se dig och resultatet av borttagningen.

      Jag tror att tandköttet förstoras på grund av den traumatiska avlägsnandet - det här är faktiskt inflammation. Förväxla inte det med infektionsprocessen för alveolitis.I händelse av skada är tandköttet alltid något förstorat och läkaren kan bilda det lite grovt.

      3 dagar efter borttagning för att bedöma tillståndet "jämnhet" av tandköttet - detta räcker inte. Jag tror att du ska utföra övervakning: temperatur, ödem, svår smärta, skrämmande lukt. Om detta inte kommer upp i ljuset kan man lugnt förvänta sig återhämtning, och formen på tandvårdsmarginalen i avlägsnandet bör bildas i önskad form inom 2-3 veckor, även om det ibland tar längre tid - upp till 1-3 månader. Hälsa åt dig!

      svar
  63. Irene:

    Jag tog omedelbart bort två tänder i underkäken, en visdomstand och en liten tand (4?). Läkaren kunde inte göra narkos två gånger, en annan läkare kom, gjorde det 3 gånger. Tänder avlägsnas. Nästa dag såg ett flöde som om en liten tand och hela käften skadade illa. Jag gick till doktorn. Återigen exakt samma berättelse om anestesi. Triple prick. Munnen öppnar inte i smärta. Renad, poked djupt och smärtsamt, brista redan i tårar. Idag föll en fleece med medicin ut ur såret av en liten tand. Jag dricker ketanov och Flemoksin. Läkaren krävde en undersökning. Men insåg att det kommer bli tre skott på samma plats, jag gick inte.På en liten tand höll en vit film upp. Inte sönder, inte grå. Gummi på sidan av klippet, med en blodig fläck. Käken gör ont mycket. Smärtan smälter från templet till hakan. Men varken pus eller temperatur eller lukt. Kanske har jag smärta efter rengöring? Hur lång tid ska en tand skada? Vitvit blomma på hålet - det här är normen?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Vanligtvis är en ljus patina över hålet ett tecken som passar normen. Allvarlig smärta kan bero på traumatisk avlägsnande. Också kopplad till detta är den möjliga effekten av en "torr brunn", eftersom skyddet från såret föll i form av ett läkemedel. I princip läggs tandläkare i brunnen inte upp av många tandläkare, men för patienterna är det ofta ett bekvämt helande alternativ. Förlust av bandage leder nästan alltid till smärta, men de försvinner vanligtvis inom 3-5 dagar på grund av epithelisering av hålet från botten och väggarna. Detta händer längre och mer smärtsamt. Men du kan helt skapa din egen blodpropp, och till och med infiltrationsbedövning är vanligtvis nog. En blodpropp är det bästa skyddet mot infektion.Om mat kommer in i en torr brunn (eller bara en infektion) och råtta börjar, kan alveolitis utvecklas. Det är viktigt att du justerar behandlingen. Jag råder dig att byta läkare om du är rädd av taktiken om narkos och gör allt enligt reglerna. Framgångsrik behandling.

      svar
  64. ghoul:

    Hallå Jag har ett sådant problem: Jag har en tand borttagen, 7-ku. Den kvällen hade jag något vit i hålet, och nästa morgon fanns det någon form av lukt från hålet. Vad kunde det vara?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Trots att ljuspatina är en manifestation av normen är det definitivt värt att kolla in hålet, det är kanske en vanlig "soptipp" för mat. Det händer ganska ofta om en del av blodproppen (eller allt) faller ut efter borttagning. Jag ska genast säga att en hel del människor tolererar läkning av hålet efter extraktion av en tand utan full blodpropp, men oftast finns det fortfarande vissa problem, från allvarlig smärta senare till utvecklingen av alveolitis. Jag tycker att du borde vara säker och fråga tandläkaren om hjälp. Tack för att du frågade.

      svar
  65. Helena:

    Välkommen! Två tänder avlägsnades: 7 (enkel) och 8 (komplex). Varje två dagar ändrade kirurgen medicinen, han utsåg att komma. Nu gick han på semester. Han vände sig och kom och bytte medicin. Jag kom, men allmänläkaren sa att det inte behövdes förändras. Det kommer att störa såret, kommer att läka längre. Och läkemedlet och gasbindet (eller bomullen), som täckte medicinen, kommer att falla ut sig själv när det läker. Ingen smärta ännu, idag lite obehag. Kirurgen kommer bara att släppas i november. Här behöver vi råd: vänta på förlust av bomull eller gå till en annan läkare?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att du står inför olika metoder för postoperativ behandling. För närvarande finns det ingen anledning till oro, eftersom tandläkaren, korrigerande behandling, aktivt övervakar sårläkningsprocessen. Definitivt: Den första och den andra läkaren har sin egen sanning. Det beror helt på drogen, som är installerad i hålet. Många tandläkare rekommenderar inte att lägga droger alls, med tanke på att brunnen läker väl och med sin fulla blodpropp. Jag råder dig att släppa situationen så långt och titta på dynamiken i flera dagar.Jag är säker på att det inte kommer att förändras till det värre. Tack för att du frågade.

      svar
  66. julia:

    Hej, för en vecka sedan tog jag bort en visdomstand, de åtta. Tanden var fortfarande, borttagningen varade drygt en timme. Efter borttagning skadade inte tanden alls, i 2 dagar var kinden svagt svullnad, men i allmänhet var allt smärtfritt, hälsotillståndet var utmärkt. Efter 3 dagar gick jag till inspektionen, allting är OK. Och nu känner jag lukten i munnen hela tiden, det finns inga andra obehagliga symptom. Kan det här vara alveolitis?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att det är osannolikt, men i sällsynta fall äger liknande initiala tecken på alveolitis, som sker i kompenserad form, äga rum. Mest sannolikt talar vi om hygienhänsyn på detta område - det är självklart att det inte går att kvalitativt ta bort plack från alla ytor på de sista tänderna nära hålet, eftersom du bara skyddar det här området från skada.

      Det finns också fakta om mat som kommer in i hålet och ruttningen, därför är det viktigt att korrigera hushållets principer för hygien och postoperativ vård för hålet. Var noga med att konsultera din tandläkare och analysera situationen.Jag tror det kommer definitivt att gynna. Tack för frågan!

      svar
  67. Liten blomma:

    Välkommen! Ta bort rot, 4 överst. Det var förseglat, nerven avlägsnades. Ta bort utan en ögonblicksbild, sa doktorn att så är allt klart, allt är bra, ta bort. Men en och en halv och en halv år såg en fistel nära denna rot. Läkaren skar av mig med sax, sa att jag behövde ta en bild, och då kunde jag se, bygga upp den eller ta bort den. Och det gjorde jag inte, för att han inte störde mig. Sedan började jag svälla lite tuggummi och jag gick till kirurgen. Han raderade utan en ögonblicksbild, sa att allt är bra. Utnämnd endast sköljning soda. Fyra dagar har gått, och min plats för borttagning har lite whining och gör ont i botten 6 tand. Det fanns inga trafikstockningar på den tredje dagen, hålet var stort, det fanns en vitgul fläck på botten, tuggummit var svullet och tandköttet ont när det rördes. Och idag, på den fjärde dagen, hoppade några finnar ut på gommen, kanske är det stomatit? Mycket orolig. Tack så mycket!

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att du ska gå till tandläkaren, eftersom det på grund av tecken verkar som antingen effekten av ett "torrt hål" eller en redan startande alveolitis. Återigen tillåter det oss inte att inspektera brunnen - det kan vara nödvändigt att behandla det med anestesi följt av korrigering av hembehandling.Utan att se den kliniska situationen med egna ögon är det svårt för mig att spekulera mer specifikt, därför begränsar vi för tillfället till ett besök hos tandläkaren för att inte tänka. Tack för att du frågade.

      svar
  68. Svetlana:

    Hallå 19 september tog bort den 6-ku med kronisk periodontit. Ta bort 15 minuter, eftersom tanden satt djupt. Efter borttagning var allt bra, jag tog inte ens smärtstillande medel. Men det som bekymrar mig är att nästan en månad har gått, och hålet är inte helt övervuxet, och jag känner mig fortfarande. Gick till doktorn för en vecka sedan, sa att allt är bra, läker. Några dagar senare går hon på semester. Jag vet inte vad jag ska göra ... Vänta tills det är övervuxet, eller gå till en annan specialist?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Döma av din berättelse har du en positiv dynamik, och bildandet av tandköttet efter borttagning fortsätter inom 3-4 månader, mindre ofta - 4-6. Därför ha tålamod och vänta på att tandköttet bildas under denna tid. Jag är säker på att du kommer att gå bra!

      svar
  69. Christina:

    Hallå På onsdag tog jag bort en tand från vänster ovan, den sista före tand med visdom.Avlägsnandet var snabbt, då var tanden knappt sjuk, men en vit fläck uppträdde på insidan av tandköttet samma dag, vilket orsakar en något otrevlig känsla vid sväljning. Vad kan orsaka det och vad ska man göra med det?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Svår sväljning observeras nästan alltid när man tar bort de lägre visdomständerna. När det gäller "vitpunkten" är jag inte helt säker på att jag kan förklara dess ursprung utan inspektion. Jag tror att du borde kontakta din tandläkare för att klargöra situationen i frågor som stör dig. Tack för att du frågade.

      svar
  70. älskar:

    Hej, tagit bort botten 8, lägg en svamp i såret. Säg mig, om det faller ut på natten, vad ska du då göra?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Om svampen faller ut ska du komma till samråd med din läkare nästa dag och justera behandlingen. Detta beror på att tandläkaren "försäkrar" brunnen mot alveolitis (ingrepp av bakterier, mat och råtna i hålet). Bäst att inte riskera det. Tack för att du frågade.

      svar
  71. Vasily:

    Ta bort övre högra molar, sätta stygn och ta bort dem.Nu finns det en bit skinn som hänger ut ... Så borde det vara? När vänster avlägsnades, så var det inte och sömmen ålades inte.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att du refererar till gummit, som har brutit integritet. Det är möjligt att hämnden skulle vara ett traumatiskt avlägsnande, och doktorn uppmärksammade inte noggrann läggning av tandköttets slemhinna med en minskning av hålets lumen. Om det är omöjligt att göra såret snyggt bara genom att föra kanterna samman, sätts sönder. I en sådan situation kan läkning normalt ske, men tandköttets form kan försenas och blir inte den mest bekväma under en lång tid (även ur samma språk som synas försöka komma in i såret). Jag tror att du borde korrigera tandvårdsmarginalen med din läkare eller annan läkare så att denna situation inte längre framkallar onödiga problem. Tack för att du frågade.

      svar
  72. tro:

    Välkommen! För 6 dagar sedan togs den sjunde tand bort i botten. När anestesen var borta, var smärtan outhärdlig, bara efter att 3 tabletter av tempalgin somnade. För tillfället fortsätter smärtan att störa, det är ont och outhärdligt.En sådan känsla som gör ont i hela käften och ger till templet och i huvudet. Hål, som, utan tecken på inflammation. Vad kunde det vara? Eller är det normalt läkning?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Detta är inte normen. Det finns två alternativ: antingen alveolitis börjar eller det finns en angränsande tand där inflammation i "nerven" utvecklas. Sökningen efter en kausal tand är möjlig från en ögonblicksbild - i allmänhet är det också bra att göra en röntgen av borttagningsområdet eftersom det kan finnas fragment i hålet. Självklart tror jag på din doktors integritet, men det är alltid värt att kolla.

      Så din situation är långt ifrån normen, för att hitta orsaken, trots komplexiteten i detta ögonblick, behöver du definitivt. Efter diagnosens diagnos föreskrivs behandling. Tack för att du frågade.

      svar
  73. roman:

    God dag! För fem dagar sedan avlägsnades den undre molartanden, det var mycket svårt att ta bort: det hamrade och borrade. På andra eller tredje dagen uppträdde en vit blomma och en inte så trevlig doft. Hålet, som, är försenat, på ett kaotiskt sätt, men lukten försvinner inte. Först skadade hela undersidan, särskilt de två tänderna mellan vilka den var belägen. Igår började jag bli sjuk, och jag klättrade också med min tunga - när jag försöker suga lite uppträder en något salt smak och tuggummiet under min extraherade tand är svagt svullet.Säg mig, snälla, vad kan det vara och vad är mina nästa steg? Till läkaren före måndag kan jag inte ansöka. Tack på förhand.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att det finns en början alveolitis. För att bekräfta diagnosen bör du kontakta tandläkaren, det finns också privata kliniker som arbetar på helgerna. Nödpatienter nekas inte ens ett privat kontor. Nästan varje stad har möjlighet att hitta en läkare i helgen. Tack för att du frågade.

      svar
  74. ären:

    God eftermiddag Den 28 augusti togs den lägre tand bort - 4, blodproppen var normal, men tyget var svullet och hålet läka inte länge. Idag, efter 5 rening av granulom har såret nästan läkt, men från sidan av kinden finns det fortfarande en smärtsam röd svullnad i tandköttet och en liten fistel i hålet. Grannande tänder (5 och 3) öppnade också, rengjordes, satte tillfälliga fyllningar. Läkaren föreskrev läkemedlet tsiprolet, men jag har en allergi mot det, även om jag brukade ta den. Läkemedlet avbröts. Vad kan ersättas? Jag var redan uttömd själv och läkaren var utmattad, men det var inte han som tog ut tanden.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Läkemedel brukar inte ordineras via Internet, eftersom du också kan "inte gissa", som i ditt fall,och sabotage genom denna form av kommunikation med patienter är inte personligt välkomnat av mig. Det som du har beskrivit faller inte under kategorin nödfall, men du bör kontrollera läget av tandköttsläkning direkt i tandläkarens stol. Jag tror inte att orsaken till detta är just i hålet: det är också nödvändigt att hålla angränsande tänder i åtanke (de som befinner sig på behandlingsstadiet), eftersom om det verkligen finns en fistel, är det nödvändigt att kontrollera inte hålet.

      När det gäller antibiotika är situationen här ännu mer komplicerad. Att välja ett antibiotikum för att hjälpa grundläggande behandling är viktigt. Om du är väldigt allergisk mot Tsiprolet, är antimikrobiella fluoroquinolon inte lämpliga för dig. Förutom dem kan en utmärkt antibakteriell effekt erhållas med antibiotika från andra grupper, exempelvis Amoxiclav, Sumamed, etc.

      Personligen använder jag dessa droger i praktiken, beroende på svårighetsgraden av situationen, det vill säga individuellt. Därför ber jag dig att få samråd med en tandläkare för att eliminera eventuella problem.

      svar
  75. anonym:

    God eftermiddag, borttagen för en vecka sedan 7-ku nedan, med en cyste och fistel. Allt gick bra, ingenting skadade, även efter att anestesen hade gått.Clot framgångsrikt bildad. Men den 5: e dagen var det en obehaglig lukt från hålet, den sjätte dagen blev det ganska obehagligt, för att Det finns en smak av pus i munnen, men tuggummit är rosa, det finns ingen inflammation, inget gör ont. Klumpen rörde sig delvis bort, jag misstänker att infektionen skulle kunna komma från sidan av hålet från fisteln ... Jag gör bad från kalendula naglarna. Vad ska man göra i denna situation?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Mest sannolikt handlar det inte om alveolitis, utan om att vrida hålet i en slags "sopor", oavsett hur obehagligt det kan låta. Klumpen har delvis kollapsat, så hålet kan nu ackumulera i sig resterna av mat som ruttnar i såret. För att kontrollera detta och vidta nödvändiga åtgärder, bör du kontakta din tandläkare för hjälp. Efter att såret har behandlats kommer rekommendationerna att korrigeras. Inte säker på vad du använder är perfekt i din kliniska situation.

      svar
  76. inna:

    Svyatoslav Gennadievich! Lite av ämne, men kanske berätta för mig? Behandlade en öm tandkänsla vid flera besök, nära hans högra och vänstra tänder var redan borta för länge sedan. Läkaren sa att för proteser är det önskvärt att bevara denna tand, ta bort nerven, byt medicin flera gånger.I djupet av tandköttet var det något som en boll, som, när jag pressade, gav i tandkänningen, som om någon slags stift inte var skarp pressning. Terapeuten i kontrollbilden sa att han inte kunde bli sjuk. Efter sex månader bestämde jag mig för att ta bort denna tand, men jag var rädd att han efter protesen skulle bli sjuk och att alla proteser skulle behöva börja om igen.

    Efter tandavlägsnandet har 2 månader gått, och det som är intressant är att när du trycker på tuggummit finns det samma känsla, men det finns ingen tand, och det finns inga angränsande tänder heller. Men när jag tog bort tanden, sa kirurgen att jag hade exostos på tandköttet, vilket bör avlägsnas under protesen. Och terapeuten på min fråga varför mitt tandkött på frambränningen var svullet och något utskjutande, svarade att det berodde på att förbränningen hade tagit över hela belastningen av saknade tänder. Om det är exostos, är det synligt på bilden och kan det göra ont när du trycker på tuggummiet?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag är nästan säker på att i ditt palpation skadas tandköttet från insidan av den ojämna (kanske skarpa) kanten av hålet. Under avlägsnandet avbröts en del av alveoliens yttervägg, vilket nu uppfattas av dig som ömhet under tryck. Exostos är en helt acceptabel diagnos i denna situation.På bilden blir det praktiskt taget inte synligt, eftersom det här är ditt inhemska ben, kan hålets oregelbundenhet uppträda, men de kommer inte att ge en komplett bild. Därför svarar du på din huvudfråga, jag kommer att säga detta: exostosen skadar inte, men skapar en mikrotrauma från insidan, det vill säga gummit eller området i övergångsviktet gör ont.

      Jag kommer inte att diskutera eller fördöma läkarens tillvägagångssätt för att bevara skälet: det fungerade inte på det sättet. Också, jag kommer inte i absentia att anta om "svullnaden" var förknippad med en överbelastning av tanden. Låt oss lämna den på samvete av terapeuten.

      Om du vill ha en protes, då i närvaro av en exostos är det värt att ta bort.

      svar
  77. Daria:

    Jag ber om ursäkt, kanske är jag oroande förgäves. Men för 3 dagar sedan tog jag bort toppen 6. 2 dagar blod sipprade från hålet, och idag är det en salig vätska. Tuggumret gör ont hela tiden. Analgetika hjälper inte. Avlägsnandet var svårt. Hammaren användes flera gånger (jag vet inte hur man kallar det annorlunda). Bredvid kanterna närmare centrum är en vit blomma, och i mitten är en mörk röd koagel. Men tandköttet och kindbenen skadar. Munnen är också lite smärtsam att öppna. Jag har redan tagit bort tänderna, och det var det inte.

    Jag glömde att klargöra, det var roten.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Du beskriver allt som ligger inom det normala området, med undantag för svår smärta och svårigheter att öppna munnen. Jag trodde inte ens att efter att de övre sjätte tänderna hade tagits bort kan munnen börja öppna dåligt. Så från ett avstånd, inte att se dig, kan jag inte säga exakt vad man kan förvänta sig nästa: bra eller dåligt. Efter ett komplicerat borttagande, särskilt genom en sådan gammal och på många sätt riskabel metod, kan allt hända: i sovjetiska tider, när sådana borttagningar med hjälp av en kirurgisk hammare och mejsel var utbredd, fanns det fall av jämn käksskada, även sprickor, för att inte tala om om att skjuta rötter i mjuka vävnader, maxillära bihålor och så vidare.

      Jag tror inte att det är värt att samråda med en läkare som använder en sådan traumatisk metod i sitt arbete, men det är definitivt värt att rådgöra med en professionell (maxillofacial kirurg eller en tandläkare av den högsta kategorin). Lycka till!

      svar
  78. Lillian:

    Välkommen! För en vecka sedan hade jag min övre tand, de fyra, borttagen (om jag inte misstänker). Den stackars doktorn led i 2 timmar, och ändå gav tanden upp. Jag satte lite medicin och en gasväv i hålet och berättade för mig att skölja med klorhexidin.Efter att anestesin var borta, började ont smärta. På tredje dagen kunde jag inte äta eller sova, helgen var tvungen att uthärda och sitta på smärtstillande medel. På femte dagen gick jag tillbaka till doktorn, jag städades och tvättade hålet, två läkare stod över mig och ... visste inte vad jag skulle göra med mig! Som ett resultat de lade ner (hörde orden av läkare) alveoli och igen en gasbind tampong. Sumamed, nimesil och klorhexidin ordinerades. En dag senare, smärtan igen, värk och tuggar ... Tandköttet på de intilliggande tänderna är svullna, och i stället för den extraherade tanden uppstod en slags pimper, som en blodpimple. Det verkar för mig att det är han som gör ont mest av allt nu. Två sådana "finnar" uppträdde på den undre hunden under den borttagna tand och också värk. Vad kan man göra? Eller igen till doktorn? Tack på förhand!

    Jag glömde att säga att det torra hålet.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Skölj med klorhexidin och några andra punkter du angav, personligen godkänner jag inte. När det gäller beskrivningen av situationen krävs en intern undersökning, men för närvarande kan jag bara anta att läkare inte t ex avlägsnade rester av rötter, fragment av en förstörd tand, inte korrigerade de utsatta områdena av alveolbenet,klibbande mellanrot septum, dåligt utförda curettage, glömda granuleringsbrunnar i botten (sällan, men ibland). Det handlar om eventuella utelämnanden. Det kan dock sägas att du var "helad" vad gäller recept (till exempel klorhexidin och införande av droger i brunnen). Min kollegers bittera erfarenhet visar att inte alla människor dra nytta av "pluggade" brunnar med preparat baserade på jodform, tymol, propolis, eugenol etc.

      Jag skulle råda dig att kontakta en annan tandläkare av många anledningar. Men bli inte förolämpad av dina läkare, de gjorde vad de kunde. Under alla omständigheter kommer en annan åsikt om den postoperativa hanteringen av såret endast att vara till fördel, inte skada. Lycka till!

      svar
  79. Igor:

    Välkommen! Den första september avlägsnades nedre vänstra åtta. Operationen var väldigt komplicerad. Kom in vid 15.00, kvar vid 18.00. Tre timmar bort! Tanden låg rätt på nerven. De injicerade en dubbel dos av smärtstillande medel och det skadade fortfarande. Ta bort i bitar. Hur som helst, borttagen. De sa om den röda blodproppen - det är normalt, men jag visste inte att det kan sköljas ut. Det fanns en trism och satt på smärtstillande medel. Generellt, senast den 15 september gjorde det inte ont, och jag tog inte smärtstillande medicinering. Han började tugga på sin vänstra sida och sköljde sin mun - och uppenbarligen svettade blodproppen.

    Cirka September 20, oavsett hur vi sjunger, börjar smärtan. Och tugga höger sida, men fortfarande kom smärtan. Ungefär en timme låg jag bara och kunde inte göra någonting - det känns som en nerv i nästa tand värkad. Vanligtvis efter en timme gick smärtan - och så vidare tills nästa måltid. Jag led så mycket i en vecka och gick till doktorn. Kraftar kunde redan inte stå. Hon såg och sa att roten på den angränsande tanden hängde i luften - när den röda blodproppen var där täckte den roten och nu är den öppen och jag behöver bara vänta på att den ska rita ut och ta Kalcemin-d. Hon täckte mitt hål med nykomlingen, och jag lämnade.

    I princip, efter 2-3 veckor har tanden läkt. Jag vet inte redan, det var försenat där, eller vad, men nu har det varit 3 månader, och tanden gör inte ont, även när jag tuggar med min vänstra sida. Men det stör mig att det finns en fossa, och det är väldigt djupt, det har ännu inte dragits ut med benvävnad. Efter varje måltid sköljer jag hålet. Och det känns som om jag närmar mig det, förändras inte storleken på fossan.

    Säg mig, snälla, är det normalt? Och om du ska vänta eller gå till doktorn, och vad brukar göra i sådana fall?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Att döma av det faktum att efter borttagning mer än 3 månader har passerat, tog hålet i området för den tidigare visdomstanden form på ca 70-80%.Benets atrofi går sin egen väg: detta område fungerar inte, och ben-gingivalkammen tar sin sista lättnad. Jag är inte säker på att du med säkerhet kan förstå om storleken på fossa ändras varje nästa vecka. Denna process är mycket långsam, det kan ta upp till 5-6 månader, och med svåra och traumatiska borttagningar ännu mer tid.

      När det gäller 7 tand finns det heller ingen anledning att frukta: tandköttet har bildat så mycket att det stänger sitt livmoderhalsområde. Lycka till och hälsa!

      svar
  80. julia:

    Hallå På onsdag togs en tand bort, bara hälften kvarstod. De tog en bild, de sa att den tidigare doktorn lämnade något där när han tog bort nerverna, i allmänhet var borttagningen av medelkomplexitet. Ta bort rötterna, namuchal fasa som jag. Han satte stygn in, sa att det fanns stora rötter, men det verkar för mig att han bara bröt mitt tuggummi. I allmänhet gjorde jag en koagel, kom hem, drack narkos. Nästa morgon drack jag också, för min tandkött gjorde ont och jag gav smärtan till mitt öra. På dag 3 i hålet fanns en vit blomma, smärtan är densamma och ger till örat. På 3: e dagen gick jag till doktorn, men det fanns en annan läkare där, han sa att han förväntade sig att det skulle bli värre.Han satte ett barn med medicin inuti och berättade att han skulle komma till sin läkare imorgon. Och smärtan har kvar, jag är redan rädd, Gud förbjuder infektion. Hur kan jag vara, vad kan det vara? Jag utförde alla rekommendationer: Ät inte på den här sidan, skölj inte.

    Glömt: Jag känner svullnad i tandköttet, men svullnaden i sig är inte synlig.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att detta är resultatet av ett komplext borttagande: trauma + inte riktigt korrekt recept på droger. Kontakta en tandläkare omedelbart och inspekter hålet för "torrhål" och alveolitis.

      svar
  81. Catherine:

    Hallå Säg mig, snälla, för nästan 2 månader sedan tog jag bort den högra övre visdomstanden, idag med tungan kände jag något i hålet efter att ha ätit. Jag trodde att maten hade kommit in, jag försökte skölja ut det - det fungerar inte. Känns som något mjukt. Därefter plockade hon upp en fingernagel och drog ut något som såg ut som huden, mjuk. Det finns ingen smärta, men blodet har gått. Språk känner att det fortfarande finns kvar i hålet. Vad kunde det vara?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Mest troligt lagde tandläkaren drogen i hålet - det var kanske den här "flagellum" eller "svamp" som du tog bort med din nagel.Det är också möjligt att du försökte haka med din nagel den redan bildade granulationsvävnaden inuti hålet, som bildas under normal helande (epithelialisering tar ibland mycket tid). Var det som möjligt, om blodet har gått, är det fortfarande användbart att gå till tandläkaren och inspektera hålet, eftersom det finns risker för att störa den normala gången av dess helande.

      svar
  82. Aziz:

    Hej, kära Svyatoslav Gennadievich! 5 dagar sedan togs den övre fjärde tand bort. Clot bildad. 2 dagar var det en smärre smärta och en liten kind svullna. Nu stör ingenting. Men jag bryr mig om en blodpropp som nästan har försvunnit. Det var det, men varje dag blir det mindre och mindre. Spolas inte aktivt. Nu finns det ett litet hål i hålet och maten är igensatt där. När jag suger (kan jag göra det?) Resten av maten, kanten på tandköttet från utsidan rör sig, är det normalt? När jag säger något, då är det i hålet som att "gå i luften". Gör bad med Loroben. Ska jag vara rädd för utvecklingen av alveolitis? Eller läker hålet på det här sättet? Hittills finns inga symptom, förutom en svag obehaglig lukt från munnen.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! När det inte finns blodpropp i hålet, gör det ofta svårt att läka, och hålet kan bli en slags behållare för matpartiklar och bakterier från munhålan, vilket inte heller är mycket bra. Du skriver om rörelsen hos tandköttet - det kan tyda på att hålet inte är ganska snyggt bildat av läkaren, det vill säga sårets kanter är inte nära varandra.

      Alveolitis borde inte vara rädd, eftersom dess favorit tid förekomsten är 3-4 dagar efter tanduttag. Om situationen förvärras rekommenderar jag att du kontaktar tandläkaren för råd i stolen. Tack för att du frågade.

      svar
  83. anonym:

    Hej den 6 december, den 17: e tanden avlägsnades, det smullade överallt, men det togs fortfarande bort och det fanns inga fragment kvar. Kanten på tandköttet inflammeras nära de intilliggande tänderna. Några dagar senare kom jag för att kontrollera avlägsnandet, ödem kom inte ut, de berättade för mig att jag hade alveolitis av hålet. Allt rengjorts, men svullnaden har blivit ännu mer och passerar inte inom 2 dagar. Läkaren sa att svullnad är normalt, eftersom svårt avlägsnande, föreskrivet lincomycin i kapslar 3 gånger om dagen, och efter rengöring, applicera Metrogil på kinden. Den tredje dagen gick som en drink, men svullnaden passerar inte.Jag kommer att klargöra att det inte finns någon smärta, temperaturen stiger inte, ansiktet är inte heller svullet, men endast tandköttet bakom kinden i närheten av den intilliggande tand. Vad ska man göra Det finns en blodpropp, färgen är gulaktig, det finns ingen andedräkt, men det finns obehag bakom kinden på grund av ödem. Jag är rädd, berätta vad jag ska göra?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Efter komplicerade deletioner (speciellt om du curetiserades mot alveolitisen) försvinner ödemet sakta. Eftersom svullnaden sker i området av de inflammatoriska tandköttet och inte orsakar asymmetri i ansiktet, kan vi anta en långsam process för att återställa tandköttet mot bakgrund av rekommendationer som inte är helt lämpliga för dig. Jag tror att du borde kontakta en annan läkare så att han undersöker hålet och eventuellt justerade behandlingen för ett positivt resultat. Som referens kommer jag att säga att i genomsnitt försvinner ödem inom 5-7 dagar, det viktigaste är att ha en positiv dynamik.

      svar
  84. Larissa:

    Jag har en tand borttagen på sommaren. Medan anestesin fungerade, var allt bra, men när hon började lämna, smälte tandköttet. Hemma gjorde hon en kamille och sköljde. En annan tandläkare sa att köpa piller Trachisan, förde tar bort infektionen i munnen och lindrar smärta väl. Hjälpte det bra, det fanns inga komplikationer.

    svar
  85. Paul:

    Hallå För tre dagar sedan tog jag bort den nedre högra 8-ku, borttagningen var mycket smärtsam. Vid borttagningen var lymfkörtningen lite inflammerad, efter borttagning blev de submandibulära lymfkörtlarna (höger) inflammerade, på grund av dem kan jag inte öppna min mun. Redan tre dagar minskar inte och ökar inte, temperaturen förändras ständigt - från 36,6 till 37,8. När 37.8, gör templet ont ... Tandköttet överraskande snabbt läker, skadar inte och svullnar inte, det finns ingen rodnad heller. Jag dricker antibiotika. Vad ska jag göra med lymfkörtlarna? Det är väldigt svårt att komma till tandläkaren, när jag bor i vildmarken, och specialisterna här är inte så bra, de sa inte ens vad de skulle göra. De sa bara att 2 timmar inte är där, det är allt.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Om dina ord "spelas in korrekt", kan lymfadenit, som åtföljer den postoperativa perioden, vara farlig, särskilt om den finns som svar på den fortsatta purulenta processen i hålet och omgivande vävnader. Jag kan inte fjärrkontrollera detta faktum - du behöver en intern undersökning av en läkare.Patienterna utsätts ofta mycket subjektivt för eventuella formationer i maxillofacialområdet, som ofta kallas dem felaktigt än att behandla deras sjukdom korrekt. Särskilt för att du fokuserar på temperatur, oförmåga att öppna munnen, utstråla smärta i templet etc. Personligen misstänker jag åtminstone alveolitis - det är möjligt att det tvingar lymfkörtlarna att delta i detta, vilket förvärrar situationen. Men detta är bara ett antagande om att det är viktigt att bekräfta (eller motbevisa) kliniskt hos tandläkaren. Jag kommer definitivt inte att rekommendera dig självmedicinering utan att veta den exakta naturen och svårighetsgraden av sjukdomen.

      svar
  86. Oksana:

    Hej, den 12/14/16 jag tog bort den undre tanden, 6-ku. Innan det blev han sjuk med mig, och lymfkörtningen blev inflammerad. Jag gick till kliniken, min tand togs bort. Idag är den andra dagen efter det finns blodpropp i hålet, är detta normen? Kan jag äta säkert? Och då är jag orolig, ingenting gör ont, bara en lymfkörtel är fortfarande inflammerad och min kind.

    Om, efter borttagning och före borttagning, lymfkörtningen blivit inflammerad, kommer det att passera? Om några dagar? Och vad är det? Svar, jag har panik.

    Och hur mycket kan du röka efter borttagning?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! En blodpropp i en brunn är normen. Det skulle vara mycket värre om denna blodpropp var frånvarande (den skyddar brunnen från infektion och bidrar till sårläkningsprocessen).

      Efter att en tand har tagits bort försvinner lymfadenit som inflammatorisk process sjunker, oftast inom 5-7 dagar. Du kan äta 3-4 timmar efter borttagning: de första 4-5 dagarna är det önskvärt att begränsa mjukmat, såväl som möjligt för att testa den friska sidan. Om det inte finns någon positiv dynamik (en minskning av ödem varje dag), är det värt att kontakta din tandläkare för råd.

      svar
  87. Denis:

    Hej, Svyatoslav Gennadyevich! Jag har 4 nedre tänder borttagna. Det var en stubbe, längs kanterna som var kvar av en tand. Omedelbart gav han inte ut till utloppet och doktorn skakade honom från sida till sida och skärde tuggummit. Som ett resultat blev hålet en clearing. Blodet gick i två dagar, med jämna mellanrum. Därifrån tvättades två bitar av tand. Klumpen i min glans blev asen och lukten av den kräkade mig till en huvudvärk av giftig smärta. På kvällen på den tredje dagen tog jag bort denna skunk ytligt och lämnade hålet stängd av denna blodpropp. Det blev lättare på morgonen.För allt det kan jag inte säga att jag har en smärtsam plats för borttagning, även om känslan av en boll är närvarande mellan tandköttet och kinden. Inga tumörer. Tandköttet blir rosa. Det verkar som om det inte finns någon pulsation och lumbago. Men lukten och gråfärgen är närvarande. Det fanns ingen temperatur. Läser alla kommentarer, jag insåg att alveolitis fick mig. Idag är det fjärde dagen efter borttagningen. Välbefinnande är bra. Men ångest i mig kan växa till kritisk ångest och panik, eftersom nu kommer tandläkaren att anlända bara om tre månader, och lokala paramediker känner inte till dessa subtiliteter och kommer inte göra någonting. Och saken är att jag är i fängelse där det är mycket svårt med medicin. Alla behandlingar är bara på internet. Läser om komplikationerna, jag hade en fråga: Vad ska man göra i det här fallet? Hur hanterar alveolitis under dessa förhållanden? Läkemedel kan beställa hemifrån. Spara, DOCK!

    Uppdatera från och med den 12/27/16. Det var blödning igen ikväll. Resten av blodproppen föll ut. Nu har jag ett torrt hål. När jag flyttar min mun (jag äter, dricker te, sköljer eller pratar) börjar de värkande smärtorna med att skjuta. Men efter fem minuter återstår smärtan när jag lägger mig och rör mig inte. Temperaturen är inte stor. Mätt för intresse, 37.Men det känns inte. Jag sköljer fem gånger om dagen med furacelin plus tre gånger med kamomill. Antibiotika dricker inte. Men det finns amoxicillin. Jag kan bara komma till sjukhuset den 12 januari. Vad gör jag hela tiden, DOC? Det finns en person som kan rengöra såret här, men han är inte ens en expert. Självlärd, så att säga. Väntar på råd, DOCK!

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Ja, jag hörde det läkemedlet, och speciellt tandläkaren i synnerhet, ofta i frihetsberövande platser, ligger på antediluvianivå (förutom vip-personer). Kanske, därför att döma av din beskrivning, togs tanden bort ungefär, med ett brott mot doktorns arbete, var splinter kvar (Gud förbjuder, rotets spets lämnades - kontrollera inte det utan en bild). På grund av procedurens morbiditet och frånvaron av suturer med hemostatiska medel fanns sekundär blödning efter avlägsnande. Sådana extraktiga extrakt från tandkvaliteten är ofta komplicerade av alveolitis.

      Generellt sett är det inte vanligt att ordinera droger via Internet. Men med tanke på dina speciella omständigheter, låt oss göra det här: Jag ska bara berätta vad jag använder i min praxis - inte för behandling, men bara för information)

      Bland antibiotika förskriver jag Amoxiclav, Tsifran ST och Sumamed, beroende på svårighetsgraden av situationen. För att behandla sår från traditionella produkter föredrar jag Metrogyl Dent eller Cholisal gel, enligt instruktionerna. Av särskilt intresse för mig är tetracyklin oftalmisk salva, 1%, vilket har en bra effekt på alveolitis, och det kostar ett öre. Det är svårt att applicera, så det används i professionell, inte helt "traditionell" tandvård, vilket pålägger en steril gasbind i stora mängder med fokus på sårets storlek. Nästan alltid hjälper under dagen - det här är en engångsåtgärd, dödas bakterierna i såret perfekt. Jag brukar rekommendera att neka gurgling med furatsilinom och erbjuda kamilleavkok som ett alternativ. Om ett antibiotikum används, då bara en (5-7 dagar - inte mindre), en salva eller gel kurs - en. Tetracyklin ögon salva en gång hålla på en gasväv på såret i 10-15 minuter, och sedan bara nästa dag, enligt situationen.

      Om tandstenen är kvar i såret, så kommer det även att vara svårt att behandla alveolitis, även med droger, eftersom det dessutom kan finnas allvarligare komplikationer.

      svar
      • Denis:

        Jag tog resten av tanden med mig. Roten är hel. Jag kan inte säga att han bröt bort. Jag gick till doktorn och redogjorde för vad som skulle hända. De tittade på datorn, repade på huvudet. Från vad de har, var jag ordinerad leflobact, 1 * 2 gånger, och ketoprofen, 1 för natten. I 5 dagar. Miramistin och tetracyklin är. Jag hittade antibiotika, amoxicillin. Detta är vad som är för tillfället. Situationen är detta. Stark outhärdlig smärta har ännu inte varit. Men han skjuter lite. Inte svullet. Känner som om jag bara hade tagit bort en tand. Lymfkörtlar skadar lite, men stör inte. Fang nära blev känsligare. Lukten från hålet går inte, för jag sköljer någonting 12 gånger om dagen. Kamille också, och förutom furatsilina droppperoxid. Berätta för mig, DOC, från vad som är och vad tilldelades, vilket system ska jag anta? Kanske förändras antibiotika? Jag lägger ögonsalva före sänggåendet. Må Gud ge dig välstånd i allt !!!

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          Välkommen! Det du beskriver är uppmuntrande. Om roten på den extraherade tanden har en holistisk spets, så är allt bra: de nedre 4 tänderna har nästan alltid samma rot (sällan skiljer de sig i slutet men du förstår att något är fel).Därför är allting bra vid den viktigaste punkten.

          När det gäller recept - till min patient skulle jag säga det här: Ketoprofen är antiinflammatorisk och smärtstillande, även om det har någon försenad verkan. Leflobakt har inte en paragraf om alveolitis i instruktionerna, men i allmänhet är det ett bra antibakteriellt läkemedel, speciellt det hjälper med bihåleinflammation, och det här är bara en infektion i maxillofacialområdet. Jag förskriver inte dessa droger själv, även om jag tror att det här alternativet för budgeten kommer att förbättra situationen.

          Men det verkade mig som om du inte längre beskriver symptomen på alveolitis. Ditt fysiska tillstånd är nära normalt, men ur psyko-emotionell synvinkel finns det en misstanke om att du oroar dig för mycket om denna situation och lyssnar för starkt på varje andetag av kroppen. Jag skulle föreslå min patient följande alternativ: lämna Ketoprofen och Leflobact. Om patienten redan har börjat använda ett antibiotikum, måste du slutföra det med minst 5 dagar, och om du inte har startat det, bör du inte starta det, eftersom Leflobact är ett antimikrobiellt läkemedel med allmän effekt. Furacilin behövs inte, peroxid är inte heller värt det, eftersom det kan vara värre.Jag har ingenting mot kamomill, tetracyklinsalva 1 gång per dag, inte mer än 2 användningar. Så det borde inte finnas en "överdos" av kemi. 2 droger för "intern behandling" och förebyggande av komplikationer (+1, om ett antibiotikum används) och 2 lokala (sköljningar, om de hjälper och salva på tandköttet).

          Sköljningar i mängd av 12 procedurer per dag anger igen att du närmar dig frågan för svårt. Mina avdelningar om de gör munbad och / eller sköljning, utan fanatism, inte mer än 4-5 gånger om dagen, mestadels efter måltider, vilket är viktigt. Långsamt till ett nytt år, minska behandlingen till ingenting: låt hålet läka naturligt, kroppen har det i naturen.

          svar
          • Denis:

            Förstod, DOCK! Kanske är jag faktiskt verkligen orolig för det här + jag har läst på Internet. Men det här beror helt på de villkor som jag är ... Jag har inte börjat acceptera någonting. Väntade på din rådgivning. Igår bönnade salva. Idag verkar det, det blev ännu bättre inuti. Smärtan har inte intensifierats. Tumörer också. Sedan idag lägger jag än en gång salvan och tar inget annat. Förutom sköljning. Jag kommer också att minska dem. Och imorgon kommer vi att definiera vår hälsotillstånd.

          • Denis:

            Gott nytt år, DOCK! Jag dricker vad läkarna föreskriver. Allt är på ett ställe, det finns ingen försämring.

  88. Yana:

    Välkommen! Hjälp tack. Den 28 december avlägsnade de 8-ku från botten, doktorn föreskrev Tsifran, Diazolin och Ketanov för smärta. Jag dricker allt. Clot inte bildad. 2 dagar förblev konstant värkande smärta, svullnad i kinderna och temperatur 37. Tonsils svullna illa. Jag märkte en vit obehaglig luktande scurf. Den 30 december gick hon till doktorn, hon sa att hålet "läker inte bra", utan anestesi, skrapade allt därifrån (jag grät), släckte medicinen och pressade tampongen i 20 minuter. Omedelbart blev allt bättre, och dagen var allt bra, ödemet sjönk lite, smärtan försvann helt, käken öppnade som den borde, men temperaturen var 36,8 och lymfadenit kvarstod. Idag, på nyårsafton, började den svullna tonsilen skadas, drack Ketans. Några timmar senare, när jag gick och gick, såg en vild smärta på platsen för den extraherade tanden. Det blev smärtsamt att svälja igen. Återigen drack Ketanov. Hålet är mörkrödbrunt, som. Jag gjorde en liten skrapa med en bomullspinne - det finns en röd nyans på den, det luktar medicin, mentol. Berätta för mig vad jag ska göra, eftersom helgdagarna kommer.Varför såg smärtan och vad man ska göra med lymfadenit, är detta ett dåligt tecken? Men ändå, den 19 januari ska jag flyga till ett varmt land, jag är väldigt rädd att det plötsligt inte kommer att läka upp till denna punkt.

    Jag kommer att klargöra: när de tog bort, var tanden med en rot, dess mycket tips kvarstod ursprungligen i hålet, men doktorn drog ut den, applicerade den på tanden och sålunda "vikte" den helt.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Trots det faktum att doktorn jämförde rotets fragment med huvuddelen av den extraherade tanden, är det bäst att kolla hålet för vänstra kariska väggar och (Gud förbjuda) fragment av rötterna. I annat fall kokar symtomen alla ner till alveolitis komplicerat av lymfadenit. Du bör definitivt se en tandläkare för att bestämma den exakta orsaken till alveolitis och att utföra sin adekvata behandling. Det är viktigt att ta reda på varför alveolitis utvecklas och öka lymfadenit. Situationen är inte så bra, därför rekommenderar jag att du undersöks av en annan läkare för att få en annan åsikt om vad som händer (ibland är den läkare som utför behandlingen inte redo att hålla med sannolikheten för de misstag som gjorts).

      svar
  89. Vlad:

    22-talet drogs ut till mig, och han var sjuk i två dagar, lät honom inte sova. Nu gör det inte ont, men det visade sig någon flytande boll, är det normalt? Men du trycker på - det gör inte ont, allt är bra.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att du känner svullnad i tandköttet (gingival papilla som ett alternativ), som i sådana situationer gradvis passerar på egen hand och med minimala obehagliga manifestationer. Ett mindre sannolikt alternativ, som emellertid inte bör uteslutas, är den angränsande tand som tandläkaren missat, efter att ha avlägsnat den mest lämpliga tand som förstördes av karies. Kanske, nära angränsande tand börjar purulent ödem bara, vilket faller under den karakteristiska "flytande bollen". Det är värt att kontrollera dessa hypoteser med en tandläkare, eftersom det är omöjligt att säga säkert utan en inspektion. Tack för frågan!

      svar
  90. Nina:

    Hej, doktor! Den 4 januari togs den extrema molära tanden bort från höger, nedanför. Avlägsnande är svårt, de sa att komplexa rötter. Ursprungligen var smärtan svår. Hela höger sida av ansiktet och huvudet och halsen har ont. Ksefokams läkare ordnade sig för att hjälpa till. På råd av en vän tog apoteket Dolak.Ursprungligen tål högst 4 timmar. Då blev intervallen längre. Igår tycktes det som om det var bättre, gick jag till en tid med en tandläkare som tog ut en tand. Han sa det alveolitis. Ta bort sömmen. Sedan furatsilin och lite bitter medicin. Han sa: håll i 30-40 minuter, hur kan du stå på det? Jag förstod att han tog bort blodproppen. Utnämnd som tidigare Parodontaks, och också tillsatt Metrogil-Dent. Av någon anledning sa han att man skulle använda salva före måltiden. Vad är inte helt klart. Jag tror att det inte finns någon blodpropp där, och när jag lägger en tampong med salva på platsen för borttagning, uppstår smärta. Det verkar som att såret stördes där, och jag drack Dolak igen på natten och på morgonen till Ksefokam. Nu är det acceptabelt. Jag läste många av dina svar, och jag förstod att du inte välkomnar utnämningen av klorhexidin. Jag är rädd att mina problem inte skulle hittas i det faktum att jag, som du skrev ovan, "helade". Läkaren berättade för mottagandet om klorhexidin att han var för aggressiv. Till vilket han svarade att det var just för oss att det var nödvändigt för honom att ta bort alla skadliga mikroflora. Och om såret, insåg jag att hon fortfarande skulle läka, även om det "torra hålet" blir det bara en heling som blir längre. Tack på förhand för ditt svar!

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Kanske doktorns taktik valdes felaktigt, så effekten av det "torra" hålet var inte långt framme. Jag hälsar inte klorhexidin för sköljning, men det betyder inte att det inte hjälper i ett antal enskilda fall - annars hade tandläkare för hembehandling inte ordinerat det så massivt. Han är bara för aggressiv och inte lämplig för alla.

      Såret, trots dessa svårigheter, kommer att läka - det råder ingen tvekan om det, bara villkoren kommer att sträcka sig. För att förstå om du är läkt eller inte, behöver du en checkup i stolen. Fram till dess att hålet undersöks är det svårt att säga något och speciellt att kritisera tandläkaren och hans metoder. Enligt dina slutsatser verkar doktorn skyldig i problemet, men du bör alltid förstå situationen mer noggrant, nyanser är möjliga.

      Metrogil Dent före en måltid kan vara, och efter en måltid - efter 30 minuter. I princip här lurade doktorn dig inte. Några metoder (till exempel furatsilin) ​​från de tidigare tandläkarnas spargris, men ofta ger de också positiva resultat. Om du fortfarande har en negativ dynamik för tillfället, är det angeläget att byta läkare och behandla komplikationerna efter tandavlägsnandet från en annan specialist.

      svar
  91. Diana:

    God kväll 2 månader sedan hade jag min lägre visdomstand borttagen. På 2: a dagen tog ett fragment av en tand ut ur såret, jag tog bort det noggrant. Allt läkte bra, men i ett par veckor märker jag en liten rödaktig mjuk klump strax ovanför borttagningsplatsen, och idag märkte jag att det finns en vit klump ovanpå den. Det gör inte ont, det är lite obehag, speciellt om du trycker på. Vad kunde det vara? Jag är rädd för tandläkare tills jag svimmade, men nu är jag inte själv med tanken att jag igen kommer att klippas, rengöras, sys ((

    Uppdatering från och med 13 januari 2007: Jag ser redan idag, på den här klumpen finns det något som ett hål, det gör inte ont, och jag misstänker att pus rinner därifrån. I morgon till tandläkaren, alla skakningar i väntan på ((Kanske kan det botas på något sätt hemma?

    Uppdatering från och med den 18 januari 2007: Det visade sig att tandläkaren hade lämnat splinter från tand i tandköttet och inflammation hade börjat från dem. Den 13: e, efter bilden, har jag blivit rengjord och ordinerad antibiotikabehandling och klorbehandlade sköljningar. De första 2 dagarna var allt bra, men igår (den 15: e) kände man lite obehag över kinden och i såret. Och idag ser jag ut - från såret är en påse gulaktig synlig, det verkar, det här är igen pus.Vad kan det kopplas till med? Min styrka är inte längre på tandläkarna att gå, ja, åtminstone häng dig själv ((

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att i händelse av fortsatta problem är det värt att ta en stillbild igen, det vill säga i det här sammanhanget kommer det redan att vara en kontroll. Detta kommer att bestämma kvaliteten på sårbehandlingen. Om något är kvar i såret igen, är orsaken tydlig, som i din handflata - det är värt att kontakta en professionell. Kanske kan cystor och granulom lämnas längst ner i hålet. Detta är sällsynt, men värt att kolla. En fistel kan inte fungera precis som det.

      Jag skulle också undersöka rötterna i den intilliggande tanden på bilden för en inflammatorisk process. Anledningen ska vara någonstans i närheten, det är ofta svårt att hitta det, men utan detta är uttag av symtom inte den bästa idén. Jag skissade dina gissningar, men jag måste fortfarande leta efter orsaken till problemen (om de fortsätter) i tandläkaren, helst från en intelligent läkare. Diagnostik - detta är en av de svåraste stunderna i vårt arbete, så utan det definitivt ingen väg.

      svar
  92. Tatiana:

    01/10/17 Jag tog bort 3 rötter (4, 5, 6 från botten). På andra dagen var hennes kind svagt svullen. Smärtan var tolerabel, tandköttet var rött.På tredje dagen sköljde jag med salvia vid rumstemperatur - smärtan hade fallit lite. På 4: e dagen sköljde jag med läsk och salt. På femte - rotokan och mask. Efter ormen minskade smärtan. Idag är Jan 16, 2017 (måndag), hon besökte tandläkaren, hon tog en bild - det finns inga fragment. Har diagnostiserat alveolitis; gjorde anestesi och städde brunnarna. Där jag såg en bit tand - sa att det var en septum. Jag föreskrev en holisalgel 3 gånger om dagen i 40 minuter. Och utsedd för att komma till henne på fredagen. Har doktorn gjort allt rätt? Det gör ont. Advisera vad du ska göra?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Om tandläkaren såg en smutsig grå patina eller frånvaro av blodpropp vid undersökningen av hålet, så tyder det självklart på diagnosen alveolitis. Tactics for alveolitis - curettage sår och antiinflammatorisk behandling. Så skadan i detta fall störs med ett bra syfte.

      Bony septa ska inte avlägsnas om de inte har skarpa kanter och inte skjuter ut för högt.

      Efter curettage kan brunnen störas i upp till 2-3 dagar. Om det inte finns några andra symtom förutom smärtsamma känslor, måste du bara vänta, kom ihåg att gå till doktorn, om han föreskriver - en vanlig tandläkare kommer inte att lämna dig tills allt är okej. Och med rätta.

      svar
      • Tatiana:

        På fredagen (01.20.17) var jag igen hos doktorn. De drog mig ett bandage (han var knappt kvar) och lade en ny med medicin. 3 hål skadade. Ta bort ytterligare 2 (4, 5) rötter å andra sidan, från botten. Läkaren föreskrev antibiotikumlincomycin och gelhålan på brunnarna av tidigare borttagna tänder, som alveolitis. Bad med furatsilinom och rotokan. Idag är måndag, jag oroade, sprang till doktorn. Tandläkaren undersökte mig och sa att hon inte tyckte om allt väldigt mycket. I tre hål växer granulationsvävnad (vild kött), och det måste skäras, för det kommer att störa prostetiken. 2 hål av det sista avlägsnandet med en rödvit blomma. Jag går till henne 2 månader. Hon behandlade, förseglade och avlägsnades ovanifrån, men det fanns inga komplikationer. Jag grät, väldigt rädd för operationen. Läkare, ge råd om vad du ska göra?

        Supplement. Läkaren väntar på mig på onsdag. Alla möten görs.

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          Välkommen! För proteser skapar tillväxten från hålet verkligen svårigheter, det finns inga frågor här.

          Men det finns en känsla av att vissa punkter i behandlingen tydligen är onödiga (personlig åsikt) och kan ha negativ inverkan: bandage till såret, furatsilin, Rotokan - för vad? Bandage placerade i ett sår är en föråldrad metod (det tillåter inte brunnen att läka ordentligt, ger inte en fullständig terapeutisk effekt och även irriterar tandköttet).Om det kommer till det, finns det mycket pengar som kan användas för att behandla alveolitis i ett sår efter curetisering i 1 gång, eftersom de löser upp när hålet läker. Furacilin irriterar och torkar slemhinnan. Rotocan är i allmänhet en vatten-alkohollösning. Jag förstår att det alltid finns risk för komplikationer i form av alveolitis, eller sämre, när en tand är dåligt avlägsnad, tas inte åtgärder i form av curetter, antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel etc. i tid. Och här (helt klart mellan oss) börjar hålet redan i slutet av 2 veckor av rastlös helande som skriker: "Låt mig vara ensam!". I min praktik lägger jag inte bandage i brunnarna, sällan sätter upp absorberbara antiinflammatoriska och antibakteriella medel i brunnen, jag föreskriver inte furatsilin (som många av mina kollegor) och misstro Rotocan. Läkaren är mest sannolikt att använda lincomycin för att påskynda benåtervinning: för många är antibakteriell effekt det som "elefantkornen". Om gelén Holisal - acceptabelt.

          Just i fall, jag ska berätta vad jag skulle göra: Jag skulle inte röra den problematiska väl efter den första curettagen, och under bedövning skulle jag ha orsakat en blodpropp för att bilda lite anestesi och tryckt på en gasväska ovanpå.På 10-15 minuter skulle du avlägsna tampongen och de första dagarna efter att borttagningen inte klättrade något där, ät mjukt mat, försiktigt och utan sköljning. I extrema fall, från den andra dagen efter avlägsnandet, munbadet 5-6 gånger om dagen med avkok av kamomill (men inte sköljning, det vill säga "hålls i munnen - spytt ut"). Inget mer. Generellt. Vila för brunnen i avsaknad av akuta symptom - hög temperatur, ödem (ansiktsasymmetri), skrämmande andetag, smutsig grå blomma på hålet, smärta som inte lindras av smärtstillande medel etc. - Det här är det bästa behandlingsalternativet. Det är möjligt att ett ständigt värt och dåligt läktande hål är resultatet av att det "behandlas" med droger, både från utsidan och insidan.

          svar
          • Tatiana:

            Hej, doktor. Igår gick jag till ett samråd med en annan läkare. Tuggummiet på höger efter avlägsnandet av 3 tänder gör ont mindre och mindre. Tandköttet till vänster, efter att ha tagit bort 2 tänder, blev tråkig och verkade för mig en fruktansvärd röd och vit. Läkaren undersökte och sa att hon inte såg växtens växt (vildkött) i tre hål. Hon rekommenderade att inte skära den. När det gäller tandköttet i de senast 2 borttagna tänderna sa hon att det var en långsam normal läkning, det fanns ingen pus.Uppror för lincomycin. Hon sa att ersätta cholisal på metrogil denta. Efter appliceringen av denna gel kände jag mig omedelbart bättre, det var ingen smärta, mina tandkött var lite upprörda, men det var inte inflammerat, det såg blekrosa och den rosa var fortfarande inte odlad ihop. Idag går jag till min tandläkare. Jag måste fortfarande ta bort den 8: e åt vänster och oroa mig för överväxten, eller inte? Jag kommer att fråga ett tag att lämna allt i fred tills fullständig läkning. Säg mig, snälla, hur du bestämmer tillväxten i tandköttet korrekt? Jag ser det inte ovanifrån.

            Redan gick till doktorn. Hon sa att avlägsnandet av 8 på en vecka, vi kommer att vänta tills allt läker.

        • Svyatoslav Gennadievich:

          Hej Tatiana! Det är rimligt att borttagningen skjuts upp i en vecka. Jag rekommenderar, om avlägsnandet är planerat, att skjuta upp det i 2 veckor, så att brunnarna äntligen slutat bry sig. Om du inte ser tillväxten "i tandköttet" nära hålet ser den oberoende läkaren inte heller det här, så bör du inte oroa dig. Men orthopedistens sista ord. Om ortopedkirurgen av någon anledning insisterar på lovande manipulationer för framgångsrik protes, finns det två alternativ: 1. Skicka och gör som krävs; 2.Ändra "protesist" på den som kommer att ha en annan åsikt.

          Du kan skicka ett foto av hålet med ett misstänkt tuggummi till webbplatsens mail, så att jag på något sätt kan avgöra vad som verkligen händer och om det är värt lite oro.

          svar
          • Tatiana:

            Hej, Svyatoslav Gennadyevich! Återigen ber jag om din hjälp. Mina tandkött har läkt framgångsrikt och det finns inget vildt kött. 1,02 gick att ta bort 8-ku. Alla tidigare raderingar var mycket snabba. Min läkare, en tandläkare, prickade ultrakain. Jag förberedde verktyget, kunde inte ta bort det i 15 minuter, bad sjuksköterskan att skicka in mer verktyg, blev upphetsad, sa att hon var mobil 7, nu skickar hon mig till sjukhuset. Efter att ha hört detta bad tandläkarens chef om en bild. Min kind var redan skadad, jag tog omedelbart en bild och ett tryck gavs av chefen. De sa att visdomstanden ligger och sedan de sju är mobila kommer de att radera båda. Chefen togs väldigt snabbt och sätta en turunda i hålet. Hon sa att avlägsnandet är svårt, håll tampongen i 1 timme. Jag spottar sedan 2 splinter med en mongrel. Kindna svullna lite och hade en temperatur på 37,2, värkad i hålen.

            3.02 Jag bytte turunda, i hålen var det fortfarande lite ömt, men jag kunde uthärda det. 8,02 Jag tvättades (något värre när jag tvättade med en spruta) och satte turundan igen. Det var också varmt i 4 dagar, då kom det bara upp. 14,02 tvättas igen (det skadade inte vid spolning) och satte turundan igen, så ont, svettat upp. Idag, 17 februari drog de ut en turunda och sa att det var långsamt läkning, partitionen stängdes, hålet drogs på 1/2 med en trasa och igen ville de sätta en turunda. Jag bad att du lovade att dra ut det. Huvudet ville inte gå till helgen utan turunda, men medlidande mig, lade pulvret. Hon sa att om hon var sjuk arbetade läkare på tjänst på lördag, och hon var tvungen att komma och få medicinen. Det har varit 5 timmar, det finns ingen smärta, ibland singel smärtsam andra bränning. Jag är rädd att äta och dricka, jag kommer att uthärda tills imorgon. Säg mig, snälla, är det normalt vad som händer? Framför proteser ...

        • Svyatoslav Gennadievich:

          Hej Tatiana! Att du är okej och det finns inga tecken på alveolitis är mycket bra. Du lyssnar bara på dina känslor, och även varje lätt "ryggvärk", som du beskriver det, kan orsaka panik för dig. Enligt din beskrivning finns det ingen anledning till oro.Det enda märkliga är varför tandläkaren började ta bort, eftersom denna specialist utan motsvarande certifikat har ingen rätt att ansöka om denna manipulation? Även om jag är nästan säker på att jag kan utföra det på grund av de förvärvade primära färdigheterna vid universitetet.

          svar
  93. Helena:

    God dag! Den 18, på natten blev jag raderad 6-ku, till höger. Från tanden finns det lite kvar. Läkaren sa att han redan hade smulat över, var mjuk och när han tog bort pus kom ut. Läkaren föreskrev 5 dagar av Cifran och, om nödvändigt, ett bedövningsmedel. Tja, och alla slags Klaritiny för natten. Det finns ingen svullnad, svår smärta var bara på natten efter avlägsnandet. Läkaren förbjöd att äta och dricka varmt, förbjudet att skölja (bara bad), ingen fysisk ansträngning och så vidare. På den första dagen var temperaturen 37-37,4, då fanns det inte mer. En blodpropp ses först under de första timmarna. Sedan såg jag inte bara ut. Idag såg jag - det började konvergera kanterna och i mitten var något ljus, ojämn bildad. Hålet lugnar tyst och tandkött runt (plus fler injektioner, som om från blåmärken). Det är obehagligt, men jag tar bara bedövningsmedel för natten. Läkaren är planerad endast efter 2 dagar för en undersökning.Säg mig, snälla, är det normalt vad som händer? Kan jag vänta på en planerad inspektion, eller ska jag springa så snart som möjligt?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Vad du beskriver passar in i normen, det finns ingen anledning att snarast kontakta en läkare. Enligt planen är det möjligt att övervaka och så att doktorn inte förlorar dig (det är viktigt för en bra läkare att resultatet av borttagningen är en lyckad läkning). "Ljus" i hålet är en fibrinfilm som bestämmer det första sårläkningsteget. De värkande smärtorna i de första dagarna efter borttagning är inte ovanliga. Och så - temperaturen, svullnaden, skarp smärta, ett brott mot tuggning, skarp lukt - det här är inte allt, och därmed även risken för komplikationer. Så vänta på den planerade inspektionen, din hälsa!

      svar
  94. Jeanne:

    God dag! Den 6 februari togs den gamla undre tand bort, nästa dag var det en lukt från munnen och jag hittade en bit tand i hålet. Läkaren tog bort den, blåste den med luft, tappade något och skickade hem. Han sa att lukten från koagel och det är bra. Sedan dess har smärtan intensifierats, pulserande, nimesil och ketanol hjälper bara i tre timmar! Inuti hålet finns en mörkbrun rand och på sidorna gråbrun och vit, ser som en blomma.Lukten efter sköljning går bort, men i 20 minuter ((Alveolitis? Det gör ont väldigt.

    Och en annan fråga om hålet - behöver du en tandläkare att dyka upp, eller är det möjligt att gå till en vanlig tandläkare?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Ja, det är rätt, det är väldigt likt alveolitis. Lukten av en blodpropp, gråaktig blomma i kombination med svår smärta, smärtstillande medel kan knappast lindras, bekräftar den avsedda diagnosen. Den tredje dagen efter tanduttag med ökad smärta är en klassiker av "genren" av alveolitis.

      På den sista frågan: Jag rekommenderar det till tandläkaren att eliminera orsaken till sjukdomen. I extrema fall - till tandläkaren, som leder blandad mottagning. Hälsa åt dig!

      svar
  95. inna:

    God eftermiddag Avlägsnade den övre 6 tand, eftersom Processen med förfall av den laterala delen av tanden, en abscess, gick från den gamla felbehandlingen, gick med blod, lukten - skräcken, skadade inte och störde inte mer än det. Svårt avlägsnande, mer än en timme, flödade blodet inte. Nästa dag gick jag för en rutinbesiktning, en koagel bildades inte. Efter kirurgens manipulationer i hålet gick inte blodet heller, han satte en hemostatisk svamp inuti. Rekommendationer - sköljning med saltlösning.

    Jag känner benets smärta (inte hålet), en liten knappt märkbar svullnad i kinden är närvarande. Tandköttets färg är rödaktig från sidan med en blå nyans. Avlägsnad på söndag, idag är det 5 dagar. Svamp när sköljning flög. Jag tittade in i en spegel med en ficklampa, ett stort, djupt hål, en synlig vägg 7 av nästan hela längden, och hålets diameter var ungefär 7 mm. Frågorna är följande: Hur kommer hålläkningen och överväxten att hända i detta fall? Hur länge och vad är komplikationerna? Vad skulle rekommendera mer? Är det möjligt förekomsten av alveolitis i framtiden? Han är orolig att väggen i den 7: e tand inte kommer att dröja och vara bar.

    Mycket, rörigt, men jag hoppas du förstår. Tack på förhand.

    Uppdatering från och med 19 februari 2007: tänderna började skadas nära hålet, lite domningar (

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Hål utan koagulering efter ett sådant traumatiskt och inte mycket noggrant avlägsnande kan läka under lång tid - upp till 3-4 månader. Det betyder det helt - tills försvinnandet av synliga spår av intervention. Den slutliga bildningen av åsen av processen slutar med 6-7 månader.

      När det gäller inflammatorisk process: Jag tror att tiden då risken för att utveckla alveolitis har gått har redan passerat.Nu kan hålet helt enkelt vara en plats för ackumulering och sönderfall av mat under lång tid, eller helt enkelt en "soptunna". Klumpen krävdes under de första 2-3 dagarna efter borttagning, och nu kommer såret att läka utan det. Riskerna med alveolitis för framtiden är minimala. Väggen i den 7: e tand kommer inte att synas under de närmaste veckorna, eftersom tandköttet har en tendens att växa, det vill säga, det fyller effektivt tomrummet.

      svar
  96. Madina:

    Hej, igår hade jag min nedre molar borttagen, det var väldigt rått och doktorn tog bort det. Redan den andra dagen av svår smärta, på hålet något vitt. Jag gick till doktorn - han säger att detta är normalt, hålet läker så. Och lukten är obehaglig. Jag dricker smärtstillande medel, men ingenting hjälper. Hennes kind är svullen och hennes öra och huvudvärk. Vad ska jag göra?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! På den första och andra dagen efter borttagningen kan det finnas allvarliga smärtor som passar in i det normala tillståndet. Dock beror allt på kvaliteten på borttagningen själv. Till exempel finns det situationer när symtomen helt enkelt "skrik i örat" till den person som tog bort tanden, att:

      1. Inte alla tänder är borttagna - rot eller rötter kvar;

      2. Vänster fragment eller karies väggar av tanden;

      3.Ett granulom eller en cyste är delvis avlägsnat eller inte helt extraherat;

      4. Hålet är så "förstört" att kanterna på benvävnaden sticker utåt och ökar smärtsyndromet och andra obehagliga stunder ...

      Det är därför du inte vill säga entydigt att under de första dagarna av borttagning är det värt att prova eftersom du inte känner till din läkare. Så jag kan bara inte uppmuntra dig utan inspektion. Om din läkare säger att allt är bra, så finns det få alternativ:

      1. Att ta sitt ord för det och vänta på vädret vid havet, tolerera och hoppas på det bästa;

      2. Vänd dig till en annan läkare och kolla hålet och samtidigt - på din doktors professionalism.

      Jag skulle personligen välja den senare, men det är upp till dig att bestämma. Hälsa!

      svar
  97. Olga:

    God dag! Igår tog jag bort en tand, en fem från botten till vänster, sa doktorn att det inte är nödvändigt att skölja för mycket, såvida inte med furatsilinom och kamille. Tanden drogs ut utan smärta, det gjorde mig inte ont, det var bara en vägg med fyllning och det föll av - kort sagt var det lika med tuggummi. Men när doktorn såg, övertalade han honom att öka det länge, och jag säger till honom att jag på något sätt gör ont. Tja, han undersökte nästa tand och sa att han kunde whine från nästa tand, fördet finns lite karies. Och ändå tog vi bort det. Sätt en bomullspinne och släpp, säg inte när du ska spotta ut det. Jag spytt ut en tampong någonstans på en timme och gick med den, då blöder den från mig, spjöt blod i mycket lång tid, sköljde med rent vatten. När jag började flytta från injektionen började smärtan att plåga mig, jag beklagade till och med att jag tog bort tanden eftersom Han torterade mig inte mycket, bara rädd att senare skulle de knappt ta bort honom.

    Idag vaknade jag och min kind var svagt svullen och det känns som flux på tuggummit, men det är inte synligt. Angränsande tänder skadas, kinden gör ont, där de fick injektionen, det finns ingen temperatur, men det finns ingen blodig blodpropp heller. På den här platsen där det borde finnas ett hål, något vitt, även lite gråaktigt. Det är en lukt, och när du sväljer, känns det som en smak av blod i munnen. Och det verkar som om en normal tand, som är lite med karies, där en tand har dragits ut, som om ett fragment av en tand sticker ut - kanske har doktorn inte tagit bort allt för mig?

    Jag sköljde idag med en lösning av kaliumpermanganat, eftersom det inte finns kamille eller furatsilina, och jag är rädd att skölja med soda och salt. När en tand drogs ut innan, så var det inte så, även om det sköljdes med läsk och allt var bra.Vad kan du rekommendera? Jag är bara rädd att gå till doktorn igen för att han börjar plocka upp saker där igen ... Jag är väldigt orolig. Eller kanske det borde vara, men idag är det bara en dag efter att jag är utan tand. Det finns ingen särskilt pulserande smärta i tandköttet, men bara lite obehag, som om jag har ett godis på min kind och något stör varandra i botten av tandköttet. Jag behöver verkligen råd - vad ska man göra? Hjälp mig, doktor! Tack!

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det är verkligen värt att gå till tandläkaren för att kontrollera dina klagomål. Det här är knappast en alveolitis (hittills), men enligt din beskrivning är brunnen inte väldigt snyggt bildad: det kan vara fragment av tandens väggar efter avlägsnande eller skarpa kanter av alveolerna som kräver korrigering. Man bör komma ihåg att med dessa negativa aspekter är risken att utveckla alveolitis vid 3-4 dagar efter borttagningen ganska hög. Om doktorn efter undersökningen inte ser något som kräver brådskande ingrepp, så kommer du åtminstone att vara lugn för ytterligare hälsosam heling.

      När det gäller sköljning med kaliumpermanganat, läsk, salt - det skulle inte vara tillrådligt. Detta påverkar blodproppen i brunnen negativt.Låt din läkare efter inspektionen justera och rekommendationer.

      svar
      • Olga:

        God kväll! Tack för att du svarade, imorgon ska jag gå till doktorn. Idag fanns en temperatur på 37, lukten är, tumören sov inte, även templet värker lite. Det finns ingen speciell smärta i hålet, men tyget gör ont, även om jag drack smärtstillande medel. Alla dessa dagar bad jag med buljong av timjan ört - det verkade vara lättare, men det användes inte. För att vara ärlig är jag rädd att se en läkare ...

        Tack igen, jag kommer att logga ut imorgon om jag håller mig levande efter tandläkaren ...

        svar
      • Olga:

        God eftermiddag, Svyatoslav Gennadyevich! Jag är rädd, eller kanske förstår jag inte någonting. Jag kom till receptionen idag, jag tillbringade en stor kö, jag gick och berättade för doktorn att jag hade feber som 37 sedan igår, att tumören, det känns som godis, på något sätt är allt svullet och obehagligt, och hålet. Han svarade mig, självklart, han inspekterade brunnen, där han inte ser alveolitisen, men han behöver ta en bild, nämligen en 4-tand, eftersom han troligen misstänker att hela tumören kan vara från honom. Och jag tog bort 5, men han säger att 4 tänder och 5, som avlägsnades, kommer att ses på bilden. Sedan säger han: skölj med kamomill, furatsilinom och till och med digitalt ordinerat att dricka 2 gånger om dagen, jag måste dricka det i 7 dagar.Att ta bort tumören sa inte hur man skulle döda smärtan - också. Jag kan inte ta en bild, det finns ingen film på sjukhuset, vi har ett distrikt, och det går inte heller att gå till staden, du kommer inte att lämna jobbet igen.

        Jag har en fråga, vad kommer du att rekommendera? Och om tandköttet är övervuxet, och efter ögonblicksbilden, när jag gör det, finns något i denna tand, då vad händer - kommer det att behöva klippa om tuggummiet? Jag kommer inte att överleva detta, för att vara ärlig. Ja, till och med idag, jag borstade tänderna och det gick av misstag, som jag skrev i andra meddelanden, något vitt. Men faktum är att i hålet var lite av den här vitgula kvar - förmodligen var den inte helt tvättad ... Är det inte farligt? Som jag förstår det är det nödvändigt att hålet stängdes. Runt hålet är tandköttet inflammerat. Doktor, snälla, hjälp mig, snälla, ge råd om hemmet, jag vet inte. Om våra läkare inte vill bli botade av, så vill du åtminstone ha hjälp. Och är det möjligt att ersätta det här digitala med ett annat läkemedel, jag har ont i magen och jag är rädd för biverkningar, eftersom Jag läser om baksidorna ... Tack, jag ser fram emot att höra från dig.

        Ja, doktorn sa också: hur helt blir det dåligt, så kommer du till receptionen. För att vara ärlig, jag är ledsen för uttrycket "ofigel", det betyder att jag har plågats sedan 22 februari, väntade på måndag, kom med smärta och han berättar fortfarande om du känner dig dålig.Ja, jag känner mig hemsk, de bryr mig inte ... Jag är trött på smärta, en neuros. Tack!

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          Välkommen! Faktum är att det i svåra fall behövs applikationsdiagnostik, och inte min korrespondensförklaring - kanske det här eller något annat. Givetvis vet tandläkaren inte vad man ska göra med dig: antingen är fallet komplicerat eller läkaren kan helt enkelt inte hjälpa dig på grund av omständigheter (bristen på röntgenfilm förstärker min gissning att doktorn är ansluten för hand) . Det är nödvändigt att gissa på något sätt och till honom på en tjock tjocka kaffe. Detta är fel taktik.

          Om det är viktigt att kontrollera hålet i den extraherade tand och den intilliggande tand bredvid den, är det nödvändigt att kontrollera att det inte finns någon annan väg. När det gäller utnämningar: självmedicin när man inte vet den sanna orsaken till smärta, temperatur och ödem är mycket farligt. Det bästa sättet är att ta bilder, få ett kvalificerat personligt samråd från en annan tandläkare eller maxillofacial kirurg (inte från läkaren du gick till), anpassa inställningar och fortsätt att leva i fred.

          svar
          • Olga:

            God dag! Jag tog slutligen en bild.En tand som togs bort - jag såg själv att tandköttet var rent. Jag gick till en annan läkare, han berättade för mig att jag hade en cyste på 4: e tand (jag hade det redan) och raderade 5-ku. Jag berättar för honom, vad ska då göra resektion, eller hur? Och han svarade mig: varför resektion, du måste öppna den gamla fyllningen och, grovt taget, öppna tand på något sätt ta bort denna cyste. Och då säger jag att jag ska lägga en tillfällig fyllning och sedan en normal fyllning, och omedelbart behöver jag sätta på en krona.

            Varför behöver jag allt detta? Om, som den första doktorn sa, har jag en liten karies där, då kanske det bara är att läka det igen och det är det? Och den här säger att det är därför du har en tumör och en temperatur, att när tanden avlägsnades fanns det en plats för pus att gå ut ur 4 för min 5-brunn. Och jag sa till honom: Varför, när jag ännu inte har tagit bort en tand, fanns det ingen tumör, ingenting, jag gillar inte allting. Jag sa till honom att jag skulle tänka på det. Och han sa till mig: det finns ingen tid att tänka, din kind kan bli krossad när som helst. Kortfattat förstod jag att den här läkaren vill slita av mer pengar från mig och att hon samlar klienter till sig själv. Han kommer till vår by i 2 dagar och han läker på sjukhuset och vid kliniken i staden ...

            Men, ärligt, när jag klickar på 4-ku (en tand där det finns en cyste), gör det ont i mig, det reagerar. Och så, om jag äter och dricker varmt, verkar det inte vara något.Men om det verkligen är en cyste, är det nödvändigt att ta bort tanden igen? Jag kommer inte att överleva detta. Och jag beklagar också att jag raderade 5-ku - kanske skulle det vara möjligt att gå så här en stund, och då när finanserna skulle ha dykt upp, så för att öka det ... Kort sagt, jag, doktorn, är upprörd, förmodligen mig själv är att skylla på.

            Jag har en fråga: Vad säger du till mig om en annan läkare som, liksom, såg att jag har en cyste på en tand? Jag kommer bara ihåg att jag en gång hade en cyste och min tandkött klipptes och allting rengjordes och sedan sys ... Tack, för svaret, väntar jag.

            Ja, även denna andra läkare rekommenderade mig att skölja min mun med klorhexidin, avkok av granatäpplepartitioner och salva med aspira med propolis ... Men varför behöver jag det här? Tumören verkar ha sjunkit, det finns ingen temperatur. Tack igen för svaret.

        • Svyatoslav Gennadievich:

          Välkommen! Jag tycker att det inte är meningslöst att du panikerar nu. Mitt råd till dig: Ta en bild och skicka den till mig (till posten på webbplatsen), och jag ska kontrollera om det finns en cyste eller inte. Kanske har du rätt. Om det inte finns några symtom på en aktiv inflammatorisk process, så är det ingen mening att skölja med allt detta som doktorn ordinerat, salvan kan också vara onödig.Du kan använda kamilleavkok för att skölja eller salvia avkok, så att maten inte förorenar hålet - och ingenting mer. Tillräcklig tid har redan gått för att frukta att hålet kommer att verka negativt. Och om den tvivelaktiga 4, säger jag än en gång att du ska få en bild och visa den för mig, för att inte tänka.

          svar
  98. Sergey Y.:

    Hej, för sex månader sedan tog jag bort en tand, allt gick bort, men bokstavligen i förrgår var det en stark smärta på den platsen. Gick till doktorn - det visar sig att det fanns en rot som började fester. Han tog bort roten, smärtan sjönk, men svullnaden i toppen försvann inte i 3 dagar, hans tänder ont (värk, smärta). Jag gör bad med läsklösning. Berätta vad jag ska göra? Jag kan inte komma till sjukhuset, för jag är i taiga på jobbet. Tack på förhand.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hallå Alveolitis (om det är) är svårt att behandla hemma utan att behandla brunnen och skapa en full blodpropp. Men om du befinner dig i sådana extrema förhållanden, hitta lämpliga antiinflammatoriska salvor. För sköljning av bättre avkok av örter (kamomill, salvia). Av antiinflammatoriska salvor eller geler för tandkött, Holisal, Metrogil Dent och Terracycline Ophthalmic 1% kan vara lämpliga (även om instruktionerna inte innehåller behandling för alveolitis,men kan vara lämplig under dina förhållanden). Dessa rekommendationer är endast i samband med omöjligheten att söka hjälp - inte mer! Vid försämring - omgående till tandläkaren för professionell hjälp.

      svar
  99. Helena:

    6 mars tog de två övre främre tänderna bort. På kvällen uppträdde ödem och en av brunnarna blev inflammerad. 9 mars gick till doktorn. Utsedd solkoseryl och bad Miramistin. Ödemet sjunker, men smärtan är ibland helvete. Jag sväljer ketaner. Hålet är torrt. Ödem kvarstod på kanten av tandköttet. Vad mer kan du göra? Jag är trött, jag kan inte äta eller dricka.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Av drogerna kan jag inte ge dig något råd, eftersom fjärrbehandling även kan vara farlig (i sådana situationer krävs en intern undersökning). Om du talar om en "torr brunn", som tyder på att det inte finns någon koagulering, är det inte alltid en orsak till bröstens smärtsamma läkning. Särskilt om dess beniga kanter utsätts. Det är därför det är så viktigt att bilda en bra blodpropp i tid. Alternativt kan du kontakta en annan tandläkare och be om hålet (gjort under lokalbedövning om det inte finns några kontraindikationer).Koagelbildning och korrekt hantering av brunnarna med en minskning av dess clearance snabbt för att hjälpa i denna situation, och ytterligare medel från de läkemedel kan bara vara indirekta assistenter. Ofta när skrapning läkare finner fragment av karies tandutdragning väggar, delar av rötterna, skarp ben alveolerna, granulering, etc. De skapar ofta hinder för en bekväm helande brunnar: så länge som kroppen försöker att bli av med "skräp" på egen hand, slöseri med resurser immunitet nivå av det inflammatoriska svaret inom avlägsnande förbättrats avsevärt, och därmed - svullnad i tandköttet, svår smärta och även feber 3-5 dagar och mer. Ibland går fragmenten ut på egen hand, och hålet är ont, men det kommer att läka sig själv.

      svar
  100. Irene:

    God eftermiddag, jag har en tand borttagen på min underkäke, 5 dagar har gått. Det finns inget misstänkt i hålet, men tandköttet är svullet och tumören dämpar inte och drar. Men i hålet finns ingenting, det kan inte heller ses. Hur kan det här botas utan läkare? Hur sköljs?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Utan en läkare så kallade "torra hål" svåra att bota dig själv och börja behandling utan en diagnos skulle inte vara helt rätt.Plötsligt börjar alveolitis? Lämpligt alternativ skulle konsultera en tandläkare att inte bara plocka upp en rad produkter, men också kanske under narkos, för att bilda (refresh) hålet på ett sådant sätt att läka skedde utan symptom på en smittsam inflammation. Så, att välja en hembehandling utan diagnos och undersökning av en läkare är risken för direkt skada. Tack för att du frågade.

      svar
  101. marina:

    Hej, igår morgon tog jag bort övre främre tand (om det inte är fel - 2, som är framför ögat). Avlägsnandet var svårt, jag blev kvar i ca 20 minuter. Förklarade den väldigt tjocka roten. Tanden smälte ständigt. Jag har satt på Ketanov för en dag - en värkande smärta, särskilt från sidan av angränsande tand. Tandköttets färg liknar grågul smuts, och det börjar svälla. Jag måste jobba imorgon kväll och sedan ledigt. Vad kan man spara? Tack på förhand.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Faktum är att enligt dina symtom finns det misstankar om alveolitis. Utan läkarmottagning är det svårt att bestämma vad man ska "rädda". Jag är särskilt bekymrad över utseendet på alveolit ​​på så kort tid: kanske det är fragment eller delar av roten kvar i läkaren väl och utlöser smärta och andra symtom: svullnad, gråaktiga-gul beläggning, etc.Var noga med att besöka läkaren, även om det är en helg. I stora kliniker och regionala sjukhus (polykliniker) finns det alltid tandläkare som kan ta emot och hjälpa till med din profil. Här är det professionell hjälp som är viktig, inte självmedicinering. Tack för att du frågade.

      svar
  102. Katia:

    Svyatoslav Gennadievich hej! Jag läste dina svar med intresse (jag har inte läst allt än) och det blev intressant - vad brukar du rekommendera till dina patienter för sköljning och / eller bad efter tanduttag? Soda, som jag förstod det, är en kontroversiell variant, klorhexidin är aggressiv och vad händer annars? 🙂

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag är glad att du är en fan av mina verk)) Tack så mycket. Om att tala alls, det vill säga massan av sköljningar och bad efter tanduttag. Enligt en auktoritativ och maxillofacial kirurg (implantolog) som är känd i sina cirklar är sköljning och badning dock mer minus efter tanduttag än fördelar. Även om denna läkare under sin medicinska karriär (cirka 15 år) har upprepade gånger ändrat sina åsikter. Detta är ganska normalt. Och så - för sköljning kan användas som folkmedicin (decoctions av kamomill, salvia, ekbark, eukalyptus, etc.) och mediciner (furatsilin, Miramistin,Stomatofit, etc.). När det gäller aggressivitet med vissa medel - soda, kaliumpermanganat, klorhexidin - kan jag säga att allt beror på koncentration, exponering, individuella ögonblick och kontraindikationer. Naturligtvis kan det finnas många risker från många sådana droger, men eftersom många läkare fortsätter att förskriva dem och tandläkarnas patienter skriver på forumet att "de sköljde och allt var okej" - det betyder att dessa tekniker har rätt till liv.

      När det gäller mig rekommenderar jag att du gör munbad med kamilledekok (salvia) upp till 6-8 gånger om dagen (oftare desto bättre) under de första 1-2 dagarna efter tanduttag, och på den tredje dagen och de närmaste dagarna föreslår jag att du försöker snyggt sköljning efter att ha ätit samma sätt. Dessutom finns det också en uppsättning verktyg som hjälper till att övervinna den infektiösa processen efter tanduttag och hjälper patientens kropp: antibiotika, antihistaminer, analgetika, antiinflammatoriska läkemedel etc. Det är allt på vittnesbörd och strikt individuellt.

      svar
  103. Nikita:

    Välkommen! Igår blev de översta sju borttagen. Detta är den andra tandens borttagna. Första gången, när de avlägsnades i statlig tandvård med stora klor, var hela höger sida av ansiktet svullet och satt på Ketanov i flera dagar.Nu är allt i ordning, efter att ha tagit bort någon smärta, är jag mycket förvånad över detta resultat. Men på natten upptäcktes det att det fanns en stor blodpropp i munnen (första gången det inte var). Det är mycket svårt att svälja, så jag klippte det lite, för jag har blivit 4 tänder. Men det var fortfarande ganska stort, om du försiktigt gropar tungan.

    Blodet strömmar regelbundet om man säger nys eller något annat. Churning min kind. Och drack också en kaptopril för att lätta trycket.

    Är allt okej i mitt fall? Vänta på slutlig avbrott av blödning eller gå till tandläkare? Liksom, är allt bra, men ett tillstånd av matt, associera den med en kall (näsa och hals - kanske fel tid att avlägsna utvalda), liksom det faktum att jag har högt blodtryck.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Vid högt blodtryck är det viktigt att stabilisera trycket - annars är fördröjd blödning ett helt naturligt fenomen. Jag är också förvirrad av ökad blödning vid nysning: Jag är säker på att det är värt att kolla med en tandläkare för närheten av maxillary sinus till botten av hålet.I allmänhet, med långvarig (eller regelbunden) blödning från brunnen är det inte värt att vänta länge och hoppas på det bästa. Du kanske inte vet den exakta orsaken till blödningen, så det är bäst att se en tandläkare.

      svar
  104. Irene:

    Välkommen! I mitten av februari delas tanden vertikalt - de fem bästa. Jag ville ta bort det, men doktorn tog en röntgenstråle och sa att roten var hel, placera stubfliken under kronan. På en roentgen på de närmaste fyra, upptäckte han ett granulom, föreslog re-channeling. Efter behandlingen klättrade jag på väggen i tre dagar, smärtstillarna hjälpte inte mycket. Hon insisterade på att ta bort denna tand. Tre veckor har gått. Det var värk i smärtan. Idag sov nattligt dåligt. Jag känner en salt smak i hålet. Förstorad lymfkörtel under käken, smärtsam. På topp fem gör det ont. Vad kan det vara och vad ska man göra?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det kan hända att doktorns taktik var fel med hänsyn till tandkonservering vid längsgående rotenfraktur, men det finns också ett alternativ att hålet mot alveolitis bakgrund ger smärta åt de angränsande tänderna, eftersom vid alveolitis finns symptom på inflammation (smärta, svullnad, rodnad och etc). Det är därför det är viktigt att ta en bild av hålet tillsammans med den behandlade tanden (fiver).Tandläkaren tillsammans med tandläkaren måste studera problemet i stor utsträckning, utvärdera behandlingen, hålets tillstånd (om det finns några fragment, rötter etc.), och viktigast av allt, bedöma själva hålets yttre tillstånd. För att inte göra misstag och inte göra för mycket arbete, bör du börja med diagnostik. Det finns ingen anledning att uthärda smärta, eftersom det kan signalera en allvarlig komplikation som du lätt kan missa, vilket är fylligt.

      svar
  105. anonym:

    Hallå Han tog bort en ruttet tand och en blodpropp uppkom aldrig. Tanden whined i 2 dagar, på den tredje blev det lättare. Nu ser jag i hålet - det finns svart i botten, vad är det? )

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det är möjligt att du kallar en burgunder blodpropp "svart". Även om det ibland i hålet finns kvar mat eller en smutsig grå patina med alveolitis. Den senare åtföljs alltid av mycket obehagliga symtom (feber, smärta, svullnad, etc.). Om det inte finns något så kan du bara misstänka blodpropp eller matrester och antar att brunnen läker normalt.

      svar
  106. anonym:

    Välkommen! Igår tog jag bort den nedre tanden - det verkar som att det inte skadar, tyget har blivit inflammerat, där tanden har dras ut.En dag senare bildades en vit koagel där, men det är inte helt vit, det förvirrar mig. Men det finns ingen stark smärta. Litet öm. Skulle jag oroa mig?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det förefaller mig som om du inte har något att oroa dig för, eftersom du inte har några symptom som kräver tandläkare, eftersom du bedömer beskrivningen. Vad sägs om färg på bunten: varför ska den vara vit? 🙂 Vanligtvis är utgångspunkten för oro att det inte finns en klump eller en smutsig grå klump (svart), som en patologi, som ett eventuellt symptom på alveolitis (eller effekten av ett torrt hål).

      Om en kols färg är så viktig för dig, är den vanligtvis inte vit alls, men ljusgul eller röda nyanser (t.ex. bordeaux). Tack för att du frågade.

      svar
  107. hoppas:

    Välkommen! Den lägre molaren avlägsnades, en vecka har redan gått, och konstant smärta går inte bort. Den purulenta brunnen, lymfkörtlarna är inflammerade, membranen skadar, som om öronen ligger. Det finns ingen temperatur, en blåmärken dykt upp på kinden på borttagningsplatsen, men det finns ingen svullnad. Berätta för mig något.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det kan vara alveolitis eller till och med osteomyelit i hålet på bakgrund av lymfadenit. Var noga med att kontakta din tandläkare omedelbart, eftersom du tar hänsyn till de symptom som beskrivs av dig, är det viktigt att du utför korrekta diagnoser i tid (och vid behov för att behandla hålet, för att ta bort eventuella tandfragment, rester av en sönderdelad blodpropp, behandla hålen antiseptiskt och skapa en fullständig blodpropp så att senare allvarliga problem).

      svar
  108. marina:

    Godnatt! Jag har den nedre molaren borttagen, samma problem. Jag sköljer, men inte ofta. Jag känner en obehaglig smärta och en slags gul blomma. Säg mig, snälla, vad ska du göra? Och doktorn är väldigt rädd!

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Att döma av din beskrivning kan det vara som ett tillstånd av norm och början alveolitis. Symtomen är tröga, så det är nog svårt att säga. Det är bäst att kontakta din tandläkare så att det inte finns någon spänning på problemet. Om du säger att allt är i ordning, så måste du bara vänta på slutet av denna övergångsperiod i ytterligare 2-3 dagar. Och vidare, i de flesta fall förbättras det allmänna tillståndet avsevärt och brunnen bildas av primärläkningsteget.

      svar
  109. julia:

    Välkommen! Jag vet inte vad jag ska göra längre ... Vänligen hjälp mig med råd!

    04/16/17 (två veckor sedan) i "cool" betald tandläkare av Chelyabinsk, tog jag bort de fem bästa. Tidigare togs bort åttorna - det fanns inga problem, och antog därför inte ens att detta kunde vara. Avlägsnandet var väldigt traumatiskt: roten crunched och smulade, kirurgen förstörde min gom och tandkött när hans instrument bröt ... Sedan satte han en svamp med medicin (inte jodinnehållande, eftersom jag var allergisk mot jod), sa att blodproppen inte bildades, och Därför kommer svampen att ligga i tre dagar, varefter den kommer att lösa upp sig själv. Skickat hem. Därefter stannade blödningen inte längre för mig (jag kunde inte flytta från sjukhuset i en och en halv timme - jag spottade det som en följd att det blöder för en dag). Förmodligen blöder tvätten bort ovanstående svamp, för på kvällen den 04/17/17 hade jag en lukt från hålet. Smärtan efter att anestesin hade "drabbats" var mycket stark, sköt både under ögat och i örat, men smärtan och rörligheten hos de närliggande hälsosamma "fyra" var särskilt alarmerande.

    04/19/17 vände sig till en kirurg på bosättningsorten (jag bor 200 km från Chelyabinsk och kunde därför inte genast komma till samma kirurg som hade extraherat en tand).På bosättningsorten rensade den "sovjetiska" kirurgens fria kirurg under mitt anestesi av lidokain (det var ont, huvudet spolade), tvättat det med en spruta, satte ett bandage med streptocid i 20 minuter och sa att nu kommer allt att läka ... Efter denna manipulation allt blev ännu mer "sparkat", smärtan intensifierades i de närliggande "fyra".

    Samma dag, 04/1917, vände jag mig till en betald tandläkare på bosättningsorten. De tog en bild, avlägsnade det upptäckta fragmentet av periosteumet. Hon förklarade att hålet helt enkelt är stort för "fem", att det måste sutureras, att rötterna i de närliggande tänderna och käftbenet kunde ses, bestämde sig för att "4-ka" verkligen är mobil. Hon satte också ett bandage med iodoform (trots mina allergier, bestämde de sig för att ta chansen, eftersom hon inte hade några andra droger). Hennes rekommendationer var: att skölja med furatsilinom, drick azitromycin och vänta tills det läker. Då skadade allt mig: gommen, tandköttet, sinus, ögonbryn - hela hälften av ansiktet från sidan av tanduttaget.

    Sedan började jag utstå två veckor innan jag fick möjlighet att gå "till fastlandet" - till den kirurg som hade tagit bort en tand ... Jag kunde inte leva utan "pengar" alla dessa två veckor, för att han bara hjälpte, Ibuprofen bedövade inte. Jag tvättade brunnen med furatsilin från en spruta och sprutade "Miramistin" in i den.I allmänhet hade hålets kanter läkt, svullnaden vid den extraherade tandens sida hade gått, men kvartetten och den svaga svullnaden och rodnad över det var störande.

    04/29/17 kom till receptionen i den mycket "fina" tandvården) Jag gjorde detta "hemska förfarande" när de bryter ut hålets väggar under narkos. Hålens kläder var "stagnerande", de knackade redan när de föll i facket. Läkaren sa att nu hade mitt lidande upphört, eftersom han hade rengjort allt, tagit bort den döda vävnaden och lagt turundan med Levomekol. I detta fall var blödningen åter stark. Han sa att turundan kommer att ligga i två dagar, varefter den kommer att behöva ändras. Jag har redan läst om detta problem, inte ätit något, drick inte, sköljde inte ... Nästa dag (jag var fortfarande i Chelyabinsk den dagen) bestämde mig för att besöka kirurgen (just i fall). MEN han sa att det inte finns någon blodpropp igen, eftersom det inte finns någon turunda med medicin. Och det föll ut, det verkar, omedelbart med blod, eftersom jag inte alls kände det. Sedan lade kirurgen mig igen en turunda med Levomekol, sade att hon nu skulle ligga där i fyra dagar, eftersom det inte fanns mer blod. Efter det, enligt honom, måste jag besöka tandläkaren under en obestämd tid.bostadsort (eftersom jag inte längre hade möjlighet att ordna mina dagar och bo i Chelyabinsk) för att lägga ett läger med Levomekol ...

    MEN !!! Turunda med Levomekol varade inte en halv dag! Och det här är trots att jag nästan aldrig äter någonting, försökte inte dricka, för att inte röra henne. Men hon föll bara ur hålet. Samtidigt ska jag förtydliga att hålet fortfarande är stort: ​​djupt, i käftbenet och vid, det yttre gummit är redan "slurrar".

    Som ett resultat är det helgen hos våra lokala tandläkare (jag bor i en liten stad), och jag vet inte vad jag ska göra med mitt "torra hål". Kirurgen sa att det är absolut omöjligt att lämna det tomt, eftersom benet redan hade börjat kollapsa. Men vad kan jag göra med mig själv när det inte finns någon möjlighet att gå till tandläkaren? Jag köpte Levomekol, men jag hittade det inte på ett speciellt apotek, men endast för extern användning, jag köpte Solcoseryl och Metrogil Dent, sterila bandage ... Kanske ta en chans och sätt en av dessa salvor i hålet ? Men jag är rädd att göra självbehandling redan. Tuggummiet på utsidan av hålet har blivit ganska tunt, böjer sig i tomhet mot själva käftbenet,"Fyret" gör ont när man trycker lätt på det, gummit över de fyra är inflammerade och gör ont, gommen gör ont igen (det verkar vara efter anestesi). När man går vid varje steg är den "nuvarande" smärtan under ögat ... Jag ber om råd, jag vet inte längre var jag ska rusa ((

    Uppdatera från och med 07.05.17. Och hej igen! Medan jag väntar på ett svar - jag lägger till det för tillfället, det är 05/05/2017, tre veckor efter att tanden har tagits, har jag fortfarande inga förbättringar. På rekommendation av kirurgen frågade jag tandläkaren i min stad att göra förbandet - att lägga en turunda med levomecol (jag köpte den vanliga levomekolen för extern användning, eftersom jag inte hittade något annat och jag vet inte om det är något annat). Samtidigt tror denna tandläkare att hålet borde vara öppet, som under turunda (om det lämnas länge) kommer allt att ruttna. Men jag har denna turunda länge och håller inte: högst en halv dag och faller sedan ut ur mitt stora hål. Det finns inga framsteg i läkning hittills: tandköttet och gommen ovanför hålet och intilliggande tand är fortfarande inflammerade, det gör ont när du trycker på tandköttet. Hålet är djupt och läker inte från insidan. När man går etc. - "Streaming" under ögat i bihålorna ... Tandläkaren sa,att det återigen dras ut från utsidan och på sidorna, och inuti en djup kanal i tuggummi ... Generellt finns det fyra dagar av helgdagar framåt, och jag lämnades även utan förband, bara när jag kan "skjuta" Levomekol till mig själv.

    Jag ser verkligen fram emot råd: vad ska jag göra i denna situation, eftersom jag inte kan gå "till fastlandet" de närmaste två veckorna. Hur man gör det rätta: att stänga hålet, eller inte? Levomekol eller något annat att lägga? Att dricka ett andra antibiotikum? Är det verkligen nödvändigt att göra "curettage" igen? Är det sant att benet kommer att kollapsa när hålet är öppet? Hur lång tid tar det att lägga en turunda (om du behöver göra det) med levomecol och med vilken frekvens?

    Fortfarande mycket orolig för den ytterligare möjligheten att installera implantat i mitt fall (överväger hur illa detta hål läker)?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Tyvärr för det långsamma svaret och tack för den detaljerade beskrivningen. Det finns ingen information om huruvida den fjärde tanden skadades under borttagandet av den femte. Detta leder till vissa svårigheter att utfärda rekommendationer. Diagnostisk bildbehandling skulle inte skada heller.Var det bilder av hålet för att analysera allvaret av vad som händer? Om så är fallet kan du skicka dem till posten till webbplatsen, och jag kommer att kommentera.

      Närhet till maxillary sinus mot bakgrund av ett traumatiskt ingrepp ger några av de symptom du talar om. När hålet är så "våldt", är det ganska möjligt att tänka på en sådan variant som skada på botten av sinus, även om det är obetydligt.

      När det gäller frågan om implantat: Jag misstänker att, med hänsyn till hålets tillstånd, kan sinusliftet vara nödvändigt. Jag anser att suturingen av brunnen krävdes omedelbart, om det var så svårt att avlägsna och inte "trycka" turundan med medicinen i brunnen, men återplantera det konstgjorda benet, eftersom ytterligare implantation förväntas. Ett stort problem du har skapat är en hel del medelstora och små som orsakar täta skador på hålet.

      När det gäller droger: Det är helt och hållet farligt att använda droger utan att undersöka och förstå alla nyanser av den kliniska situationen. När det gäller formulering av salvor och geler - här igen är allt individuellt. Att vägledas enbart av det faktum att Metrogil Dent eller Solcoseryl tandpasta irriterande indikeras för indikationerna "efter extraktion av tänder" imprudent, även om det ofta leder till en positiv effekt.

      Jag rekommenderar att du hittar en intelligent specialist - till exempel en maxillofacial implantatkirurg som kommer att undersöka dig och samtidigt berätta om alternativ för ytterligare implantatinstallation.

      svar
  110. Anna:

    God natt Den undre tanden avlägsnades, ett torrt hål bildades, inflammation gick. Jag gick till tandläkaren, doktorn rengjorde hålet, satte in i medicinen och sa att det skulle lösa sig. Det har varit en och en halv och jag är mycket oroad över den pulserande smärtan i tandköttet. Säg mig, snälla, är det normalt, eller är det angeläget att gå till doktorn igen? Tack.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det är bra att du gick till en läkare i tid - det är viktigt att koagulatet är närvarande vid läkningstiden, eftersom allt går snabbare och bekvämare med det. Men efter brunnen är störd för sitt eget bästa, kommer denna lugn inte så snabbt. Jag hoppas att läkaren varnade dig om att det under dagen efter curettage är vanligtvis nödvändigt att ta smärtstillande medel (nästa dag, beroende på situationen). Ibland är användningen av antibiotika och antihistaminer viktigt (om det anges). Genomförandet av tydliga rekommendationer ger en chans att återvända till tjänst under några dagar, men på en dag sker det mycket sällan: det finns ju en skada i munnen och alla har olika smärtgränser.

      Jag råder dig att gå till doktorn igen, om inom 3 dagar efter curettage det inte finns någon tendens att minska smärta av exakt akut natur.

      svar
  111. xenia:

    Hallå För tre dagar sedan avlägsnades den övre tanden, de sju. Dagen efter avlägsnandet började falla blodpropp. Jag var rädd för att jag inte visste vad jag skulle göra. Jag rerun alla mina släktingar, alla skrattade åt mig, som jag panikade och rådde att skölja, men jag blötte ett bandage med varmt vatten och sätta det i hålet. Clot så småningom förankrad. För tillfället verkar hålet vara i ordning och stör inte, men tandköttet på kindens sida är svagt svullna och vit. Är det värt det i denna situation att orsaka panik och springa till doktorn?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Låt dig inte panik, för att det enligt din beskrivning inte finns någon anledning till oro: klumpen förstörs inte, den faller inte ut, det finns ingen smärta och temperatur och en liten svullnad i tandköttet i området för den extraherade tand är nästan alltid närvarande i sådana fall. När det gäller tandköttets "vitare" är det möjligt att tandköttets vanliga spänning är närvarande, men det är värt att titta direkt i munhålan för att förstå den sanna orsaken.

      Om du är så orolig för den här situationen kan du gå till en läkare för checkup (åtminstone för extra lugn). Men det finns inget brådskande behov av detta på detta stadium av läkning av hålet.

      svar
  112. Helena:

    God dag! Tack till din webbplats för tipsen. Jag har resterna av en visdomstand borttagen nedanifrån. På den andra dagen tog jag omedvetet vita mängder mat ur hålet, och troligen var det en blodpropp. Jag läste på din webbplats att du snabbt behöver se en läkare, så att de skrapade hålet och bildade en ny blodpropp. Jag gick till betald tandvård (hon var nära) - de gjorde en injektion, skrubbade hålet och satte medicin in i det, så att det tydligen var en blodpropp bildad utan inflammation. En blodpropp bildades, ja. Jag var väldigt försiktig, jag sköljde inte, jag åt inte på den här sidan, jag valde inte något ... Men blodproppen "floated" fortfarande ur hålet medan du borstade tänderna på andra sidan den fjärde dagen från dagen för borttagning och den tredje dagen efter att ha bildats re clot.

    Idag är det 5 dagar efter det första avlägsnandet. På morgonen gick jag till kirurgen som tog bort tanden, han såg, sa att det troligen var en del av blodproppen kvar i botten av hålet, sätta ett bandage med "dyr fransk medicin" - tvekade att fråga efter namnet.De sa, om nödvändigt, göra bad med te, som jag är allergisk mot örter. Hålet var smalt, inte inflammerat, smärtan var lite värkande och tolerabel, nu är det inte alls (lindar medicinen smärta i hålet, eller är allt så bra och inte skadat?) Jag blev förvånad över att de sa att hålet skulle läka sig själv (???) tryck gasväv med medicin.

    Berätta för mig hur många dagar jag inte kan oroa mig för att hitta en gasväv med medicin i hålet? Hur många dagar ska hon sitta där? 5-10 dagar? Och om gasväsen skjuts ut, och hålet förblir djupt och tomt, inte förlängt? .. Tack på förhand.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Om det blir bättre varje dag, och det finns inga symtom som stör det normala livet, så finns det ingen speciell fråga att gå till en läkare just nu: du behöver bara följa hans råd korrekt. Om "gasvävnad med medicin" - många saker beror på vilken typ av läkemedel som användes (tiden som används i kontakt med såret ordineras i bruksanvisningen för drogerna). Vanligen skjuts främmande kroppar självständigt ut ur hålet när det läker.Och hålet kommer inte att förbli tomt och djupt, eftersom vävnaden bildas från botten av den under läkning.

      svar
  113. Christina:

    Efter avlägsnandet av den lägre tanden (efter hunden) känner jag en nagande smärta. Ödemet sov redan och i hålet märker jag en vit blomma, är det normalt? Advisa något!

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Enligt din beskrivning finns det ingen anledning till oro eftersom det nästan alltid finns en vitaktig eller ljusgul blomma i brunnsområdet. Och eftersom ödemet sover, det finns ingen temperatur (du indikerar inte), då kan värkande smärta bero på de egenskaper som läker + irriterande som periodiskt påverkar såret - börjar från mekanisk (fast mat) och slutar med temperaturen (kall, varm). Därför rekommenderar jag att du är tålmodig och följ din doktors rekommendationer. Det finns inget att oroa sig för än.

      svar
  114. julia:

    Hallå På tisdag togs den undre tand bort, borttagningen var svår, rötterna slogs ut med en hammare. De lägger en bomullspinne, berättade att de spottar i 20 minuter och i inget fall sköljer inte dagen. Jag spottade, kom damen, allt var i blodet. Skölj inte, ät inte något.Mycket började skada, och så 3 dagar. Sedan började det bota, sköljde jag med en lösning av läsk och salt, men smärtan minskade inte. Jag tittade i spegeln - jag har allt i det gula hålet. Jag försökte rengöra den med en bomullspinne och det verkar som om det är pus. Vad ska man göra Idag är det lördag.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att du har en standardplatta på bakgrunden av läkning av hålet - troligtvis har det ingen relation till pus. Avlägsnandet utfördes emellertid ganska tufft, vilket ofta leder till omfattande sår som kräver särskild vård, annars leder det ofta till alveolitis och andra komplikationer. Självständigt poking runt i hålet är fulla av negativa konsekvenser. Jag råder dig inte att röra såret - det är vettigt att omedelbart kontakta din läkare. En kontrollinspektion av brunnen blir inte överflödig inom 3-4 dagar efter borttagningen, även om inget gör ont.

      Om en liknande situation inträffar i helgen, är rådet här: Först skölj inte med soda-saltlösning, eftersom detta kan förstöra den skyddande blodproppen. För det andra störa inte såret med främmande föremål, och även med tungan.Jag rekommenderar att du går till närmaste tandläkarklinik, där de tar på helgerna och inspekterar hålet. Om allt är bra, så kommer du helt enkelt att justera hemmet och du kommer lugnt att följa en läkares råd. Det är också möjligt att det kommer att bli nödvändigt att utföra hålets hål.

      svar
  115. Ivan:

    På lördag tog jag bort den ruttna tanden från ovan på höger sida. Operationen gick snabbt. Röntgenstrålar visade att det inte fanns några rötter kvar. På måndagen började tandköttet svälla. Hålet är brunt, det finns ingen obehaglig lukt. Smärtan är inte knuffande, ger i örat och i viktiga. Drooling yellowish, vad betyder det?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Att döma av symptomen och tidpunkten för deras förekomst, troligtvis är detta en början alveolitis. För att bekräfta eller motbevisa detta antagande är det viktigt att besöka en tandläkare. Det kan hända att du behöver justera behandlingen, utföra hålets hål och (eller) införa inflammatorisk sårläkningsalva med antibakteriell effekt. Var inte rädd, som i fall av curettage utförs tidigare anestesi. Det är dock mer sannolikt att du kommer att kunna göra utan att störa brunnen.

      svar
  116. Igor:

    Hej, Svyatoslav Gennadyevich! Vänligen ge råd om vad du ska göra i följande situation: Under de sista dagarna började den 8: e nedre tanden (visdom) vara något störd. Alla säger att unika raderas. Och problemet är att innan du lämnar semester är det 9 dagar kvar. Är det möjligt att ta bort det en vecka innan? Det är bara att allas åsikter är olika: någon säger att det inte är önskvärt innan man fortsätter, för Det är inte känt hur hålen kommer att verka på grund av klimatförändringar. Jag skulle inte vilja väldigt mycket i händelse av en försämring av hela semestern för att sitta på Ketanov och andra läkemedel. Tack på förhand!

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det här är en svår fråga. Faktum är att avlägsnandet av någon tand är en fullständig operation, varefter det finns en postoperativ period, som har sina egna egenskaper för varje enskild person. Med den svåra avlägsnandet av den nedre visdomstanden är det ofta nödvändigt att återhämta sig mer än en dag med periodisk övervakning av tandläkaren. Om arbetet är gjort är inte mycket hög kvalitet, traumatisk, då blir risken för en svår postoperativ period ännu större och ingen är immun från den.

      Samtidigt talar det faktum att visdomstanden störde dig talar om indikationerna för borttagningen (om tandvård med hjälp av intrakanalbehandling är opraktisk). Om det inte tas bort, finns det risk för att sjukdomsuppkomsten under semestern kan förvärras genom att gå in i en aktiv purulent process.

      Med andra ord finns det risk både när tanden hålls för semesterperioden och när den tas bort dagen innan. Väg, vilken av dessa risker är allt viktigare, utan ytterligare information kommer inte att fungera. En grundlig undersökning av tand och beslutsfattande tillsammans med den behandlande läkaren kommer att krävas.

      svar
  117. Alena:

    Välkommen! Jag skriver till dig för att bedöma situationen. Jag hade samma visdomstand på underkäken tre gånger i intervaller varje vecka. Under tre timmar varje gång, skedde tre kirurger i kliniken omväxlande. Som ett resultat hälsade rötterna med applåder. Avslutade epiken för en vecka sedan. Läkaren släppte först med turunda i två dagar, drog sedan ut och bildade en god blodpropp.

    Jag har ett blodproppsproblem. Klumpen flög ut med den första nypen av knappt varmt te. Jag kom till doktorn, han gick annorlunda - nu byter han turundan varannan dag så att slemhinnan växer, genom att utföra hålrensning under utbytet.Jag har druckit augmentins kurs och jag tar smärtstillande medel varje dag, eftersom ont i benbenet och örat är svåra att uthärda. Det finns ingen inflammation i hålet, bara när jag var utan turunda, mat kom in och läkaren städde.

    Ja, fortfarande. Jag var rörd av trigeminusnerven. Det fanns hemska skottningar, neurologen skrev ner drogens lyriska och neuromultivit, och allt hjälpte.

    Frågan är: är det normalt att jag fortfarande har ont i käken efter dessa raderingar? Är terapin adekvat nu? Jag är rädd för att jag är helt föråldrad. Tack så mycket för svaret!

    svar
    • Hej Alain. Läkaren gör allt rätt, byter iodoform turunda. Tyvärr händer ett liknande resultat av en situation efter tanduttag ibland.

      Fortsätt att följa läkarens rekommendationer, smärtan kommer gradvis att dämpas och såret kommer att läka. Men om det plötsligt händer att läkaren slutar att observera dig och din kroppstemperatur inte stabiliseras, gå till läkaren omedelbart, eftersom detta kan indikera utvecklingen av en farlig inflammatorisk process med bildandet av pus.

      svar
  118. marina:

    God dag! 17 oktober avlägsnades 46 tand.Avlägsnandet var svårt, utslaget med en hammare, som i 7: e klassen satte de en pinne. Ingen blodpropp bildades. För att förebygga infektioner såg antiinflammatorisk medicin - nimesulid. Men efter 3 dagar började hon märka att en vitgul substans uppträdde i hålet, dessutom märkte hon att tandköttet var dåligt skadat. Ledsaget av en smärtsam smärta. Jag gick till tandläkaren, han sa att allt är bra med dig, låt honom läka. Nu efter varje måltid tvättar jag med klorhexidin, men ingenting läker. Vad ska man göra

    svar
    • God eftermiddag, Marina. Oroa dig inte, din situation är helt förenlig med normen. Efter varje måltid är det användbart att bära munbad - klorhexidin, som du eller dess analoga - miramistin. Dessa är bra antiseptika som förhindrar att den inflammatoriska processen utvecklas efter tanduttag.

      När det gäller den vitgula substansen är det en fibrinbeläggning som tjänar som ett naturligt försvar av brunnen. Det tar tid och ordentlig efterlevnad av läkarens rekommendation för fullständig sårläkning, var därför tålamod.

      svar
  119. Catherine:

    God eftermiddag och tack för de goda råden på denna sida. Doktor, berätta för mig, kommer brunnen själv att läka efter alveolitis (8: e dagen) utan att bilda en blodpropp? Hålet är efter akut alveolitis, men hålet är inte åtspänt alls

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Självklart läka. Den enda nackdelen efter en kvalitativt behandlad alveolitis i frånvaro av en blodpropp kan vara en förlängning av läkningstiden och i vissa fall en förlust av komfort under en tid (från 3-5 dagar till 2-3 veckor), oftast endast när man tuggar mat. Mot bakgrund av det faktum att du inte har hotande symtom, bör du inte vara rädd för upprepade manifestationer av alveolitis. Det viktigaste - att vara tålmodig och helt klart följa läkarens rekommendationer.

      svar
  120. Lena:

    Välkommen! För en vecka sedan avlägsnades jag av två nedre extremtänder till vänster. Konstant värk i smärta (inte stark, men fortfarande) och tandvärk från ovan. Idag märkte jag en svart patina på ett hål. I det här fallet ska jag omedelbart kontakta en specialist?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det kan mycket väl vara svaga tecken på alveolitis. Det är värt att kontakta tandläkaren som en bekräftelse eller avslag på diagnosen - åtminstone kommer det att hjälpa till att korrigera ytterligare hembehandling om det behövs.

      Oroa dig inte, gå till doktorn och klargöra situationen, eftersom det finns skäl för detta.

      svar
  121. Violet:

    God kväll, kära doktorer och patienter. Jag har en fråga: Efter avlägsnandet av den nedre 8, började serous alveolitis. Smärtan utstrålade i örat och under kragebenet. En gång vart tredje dag i två veckor tvättade jag hålet och lade tårar med jodform. Smärtan stannade, de sa att byta tårar en gång i veckan nu. Idag föll turunda ut (till doktorn bara imorgon). Jag sköljde med klorhexidinlösning med en spruta. Släppt i hålet mot brädan med klistersolkoserylpasta. Nu tror jag, gjorde du det rätt? Jag orolig. Hålan är förresten enorm. Kommer hon till och med att läka?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Efter en så lång tidsperiod (jag förstår att nästan 3 veckor har gått sedan utvinningen av tanden) är hålet redan på lägenheten av botten och sidoväggarna. Med tanke på förbättringen av tillståndet är det praktiskt taget ingen fara att problemen kommer att börja på nytt. Din återförsäkring med limpasta kommer inte att göra det värre: det (pastan) behövs för att göra läkning behaglig och för att påskynda det så mycket som möjligt.

      Det faktum att hålet med dina ord "stort" - tydligen resultatet av en komplex och traumatisk borttagning. Det finns inget direkt fel hos läkaren i detta, en annan fråga är att stygn skulle kunna användas för att minska såret. Men när gärningen har gjorts kan jag bara säga att hålet kommer att vara helt format som en "åsna" som visuellt passar dig ungefär 4-5 månader efter utvinningen av tanden. Processen att bilda en ny vävnad är inte så snabb, speciellt när läkaren inte gör ansträngningar under utvinningen av tanden så att såret blir "vackert" och benförlusten vid avlägsnandet var minimal (ibland är det till och med meningsfullt att kompensera förlusten av benvävnad med artificiellt ben).

      svar
  122. Olga:

    Hej, Svyatoslav Gennadyevich! På fredagen den 22, togs en visdomstand bort från ovan. En blodpropp i hålet verkar vara, men det kunde inte särskilt se (långt ifrån ovan, och munen öppnade inte mycket). Hon försökte dricka och äta försiktigt på andra sidan. Idag är den 4: e dagen - jag tittade på hålet, jag var lite orolig, eftersom hålet var lite djupare, ett mörkt litet hål var synligt.

    Jag läser artiklar på Internet: det verkar som att hålet ska vara vitt på ytan, med epitel.Ibland är det en tråkig smärta i hålet. Och dålig smak i munnen. Kan det vara att på 5: e dagen gick blodproppen djupt in i hålet, eller föll blodproppen ut och behöver se en läkare?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Faktum är att hålet kan läka på olika sätt, och det finns en hel del villkor som passar in i normen. Detta hänvisar till exempel till blodproppens färg och tillstånd. En liten ömhet i hålet och smaken i munnen är inte heller tecken på alveolitis (smaken är ofta orsakad av ett läkemedel som sätts in i hålet av tandläkaren - för att förbättra vävnadsläkning och förhindra inflammation). Så om smärtan inte ökar, så finns det ingen anledning till oro - följ bara läkarens rekommendationer och var hälsosam!

      svar
  123. Catherine:

    God dag! Den 27 december var 6 nedre tänder avlägsnades, smärta började på dag 3, hålet var öppet, en fruktansvärd lukt uppträdde. Frågan var komplicerad av det faktum att jag den 30 december flög till Bali. Jag kontaktade min läkare, han sa att skölja brunnen med klorhexidin eller furatsilinom två eller tre dagar. Jag gör det hela vägen, men smärtan försvinner först efter att ha tagit ketonal.Doktorn sade också att sätta metrogil dent i brunnen, men i lokala apotek är det inte. Vad råder i den här situationen?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att förskrivning av droger i det här fallet utan att veta den verkliga orsaken till problemet är fylld med allvarliga konsekvenser. Endast efter diagnosen kan en läkare utse hemreparationer. Annars kan du få en komplikation (läs till exempel med phlegmon). Det finns många läkemedel som syftar till att eliminera vissa symtom (temperatur, smärta, svullnad etc.), men om den behandlande läkaren inte slutfört något viktigt i sitt arbete (till exempel vänstra rotstycken av en tand eller en cyste) Det rekommenderas att korrigera behandlingen i tid, eftersom drogerna ofta är ineffektiva mot denna bakgrund, och situationen kan bara förvärras. Så hitta ett sätt att se en läkare.

      svar
  124. Larissa:

    Hallå De tog bort visdomstanden, 10 dagar sjuka. Gick till doktorn, de sa att alveolitis, rengjorda hålet. Inga antibiotika föreskrivs. Det gör ont på andra dagen, det finns en temperatur. Vad ska man göra

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Efter hålet kan det finnas smärta och temperatur. Antibiotika ordineras oftast mot bakgrund av purulenta infektioner, och de utses uteslutande av den behandlande läkaren. Om du ifrågasätter adekvat behandling och recept på din läkare, kan du, om det är fallet, konsultera en annan specialist på en annan klinik (ta en bild av hålet och bedöma om tandrötterna eller fragmenten finns kvar i den). I princip, efter komplexa borttagningar, brinner brunnarna inte snabbt, komfort uppstår endast efter 5-14 dagar. Därför behöver du ibland bara vara tålamod.

      svar
  125. julia:

    Det tog 10 dagar efter borttagningen av tanden, åtterna. Som de sa var hon delvis i tandköttet och lutades till sidan av kinden och växte ojämnt i rad. Rötterna var raka, doktorn drog ut snabbt, satte någon form av svamp - sa att det skulle lösa sig. Under 2-6 dagar på kvällen var det värre, toleranta smärtor och känslan av att de sprängde som om jag hade bett min kind (det vill säga svullnad inuti). För 6-7 dagar verkar det bli bättre. Antibiotika ordinerades i 7 dagar. Jag skär. De första dagarna var det bara salt och speciella bad med klorhexidin.Hon var rädd för att ta bort blodproppen från hålet och ständigt tittade. Såret, som en vulkan, är väldigt djupt. Med tiden blev den mörka burgunderklumpen lägre, även de mörka såg ut som 3 poäng (ja, var rötterna var). Jag trodde att jag hade tvättade blodproppen. Idag undersökte jag vita eller gula bitar där. Jag började skölja lite med ansträngning, trodde jag, kanske bröd eller mat. Klättra inte där ...

    Eftersom såret är djupt, är det visuellt fyllt med saliv, en kant från kinden är lägre än från sidan av tungan. Gums whitish, även om i hela håligheten så. Inga skarpa smärtor. Nu har jag sett nog av såret, dra tillbaka kinden - lite svullet igen. Alla oroar sig för huruvida det finns en blodpropp och varför en sådan djup sår. Det verkar som om 10 dagar har gått, den här svampen inuti har antagligen löst sig med en blodpropp. Hon bad mig att ta ett sår, men doktorn sa att det inte var nödvändigt. Här, i tvivel, om att gå till doktorn. Bara en tandläkare långt, 30 km.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att med hänsyn till tidsgränsen (10 dagar) och positiv dynamik finns det inget kritiskt behov av att gå till doktorn. Hålet kan läka sig normalt och utan koagulering, så även om det städas är det inte ett viktigt problem.

      När det gäller sårförslutning: sömmarna efter tanduttag är inte alltid överlagrade, ibland kan de även störa den normala läkningsprocessen på grund av dålig hygien i sömmarnas område. Indikationerna bestäms av läkaren och beror på sårets art och operationens allvarlighetsgrad.

      svar
  126. anonym:

    För mig, den 18, blev roten borttagen, efter 2 dagar hålet blev svart, började en fruktansvärd lukt. Jag gick till receptionen igen, diagnostiserad alveolitis. Läkaren rengjorde hålet, satte lite medicin. Han sa att han inte skulle bli sjuk längre, beordrade att skölja med kamomill, salvia och läsk. Igår kväll var helvete smärta. Nu är det ingen smärta, men den hemska lukten från hålet återkommer, allt är svart där. Jag är i en position, väldigt rädd för konsekvenserna 😢

    svar
    • Hallå Efter tandutvinning kan alveolitis ibland utvecklas. Alla symptom du har listat (smärta, missfärgning av hålet och obehaglig lukt) är karakteristiska för denna sjukdom. Alveolitis är en mycket begränsad inflammatorisk process och kan inte påverkas av graviditet, liksom läkemedel för lokal behandling av hålet, eftersom de verkar i fokus för inflammation och tränger inte in i blodomloppet.De flesta är bara lokala antiseptika. Hur som helst, alveolitis kräver omedelbar behandling, så det är vettigt att återvända till tandläkaren för en andra revision och behandling av hålet.

      svar
  127. Natalia:

    God eftermiddag Den 9 februari hade min son en tand borttagen (4.6) klockan 13.00. Blodet stoppades bara kl 19.00. 12 februari framkom temperaturen, 37,2. De drack nimesil (pulver), gjorde bad av furatsilina. Sköljs inte. Det var en helg, och vi måste gå till doktorn för ytterligare 35 km. Tre dagar senare gick vi till doktorn. Han såg och sa att de sköljde ut en blodpropp, "med vilken jag gratulerar dig." Jag rengjorde brunnen, sköljde den med en antiseptisk och satte iodoform turunda. Efter 5 dagar föll turunda ut. Hålet är så djupt, 10 dagar har gått, och det finns inte ens tecken på helande. Hålets kanter konvergerar inte. I botten fanns en liten gulaktig fläck. Det finns ingen lukt från munnen, men temperaturen stiger till 37. Är det normalt eller inte? 18 dagar har gått sedan dagen för tanduttag. Hur lång tid tar läkning? Sonen går igenom. Vad ska vi göra nästa? Tack på förhand för ditt svar.

    Avlägsnande var svårt med användning av en hiss.

    svar
    • Välkommen! Därefter av beskrivningen utvecklades alveolitis efter borttagandet av tanden. Jag kommer att notera att den behandling du beskrivit, som utförs av läkaren, är ganska adekvat (curettage, tvättning med en antiseptisk, jodformig turunda). Om smärtan och lukten från hålet inte stör, betyder det att den inflammatoriska processen i hålet är förskrivande eller har redan passerat. Nu kommer hålet att läka med den så kallade sekundära spänningen, långsamt fyllning med benvävnad. Ibland tar det 1,5-2 månader för att fördjupningen ska försvinna. Det går inte att påskynda processen med hemmetoder eller förberedelser (i regel krävs det inte). Det är bara viktigt att försäkra sig om att rester av mat inte kvar i hålet.

      Men du skriver att temperaturen har förbli vid 37 grader i 18 dagar redan - normalt borde det inte hända. Det är möjligt att temperaturkällan inte längre är hålet på tanden. I en sådan situation är det lämpligt att regelbundet övervaka hur läget av hålet på läkaren fortskrider tills de störande symtomen passerar helt.

      svar
  128. xenia:

    Välkommen! En tand togs bort (7-ka), en vecka efter diagnosen gjordes: alveolitis.De rengjordes och sätta en svamp, i nästa mottagning sätta gasbind i hålet med medicin. En dag har gått, jag känner att det alltid finns något purulent exudat som suger ut därifrån ... Jag sköljer med en stomatofit, Miramistin. Och i receptionen först efter 2 dagar. Vad ska man göra Slå larmet

    svar
    • Välkommen! I den situation som beskrivs av dig är det inte nödvändigt att larmet ljuder. För fullständig botemedel krävs i regel flera förband. Men om den inflammatoriska processen är tillräckligt aktiv, och pus suger rikligt, bör förband göra oftare än var tredje dag. Jag rekommenderar att du gör en tid med din läkare före den angivna tiden, vänta inte ytterligare 2 dagar.

      svar
  129. Alexey:

    Coola bilder för viktminskning. När du ser ut, finns det ingen önskan alls.

    svar
  130. eve:

    God eftermiddag Jag läser alla svar, tack för att du hjälper människor. Vänligen svara också på min fråga. I februari föll min krona från en tand, och ortodontisten sa att denna tand (7 längst ned till vänster) bara skulle kunna tas bort. Kirurgen bekräftade detta efter en röntgen. Den 14 mars togs tanden bort, borttagningen var kort, ca 20 minuter, men tanden smulde, doktorn bytte instrumentet tre gånger och applicerade kraft. Lägg sedan en tampong, säg att komma om två dagar och släpp hem.

    I två dagar var det svår smärta, drack för natten på en påse med nimesila. 16 mars gick till receptionen med ett klagomål om smärta inte i hålet, men i smärta i tandköttet från sidan, från sidan av kinden. Det var en stark räddning och något vit. Läkaren, som har undersökt hålet, sa att det inte finns någon koagel, det är "torrt". Jag rengör det, lägg medicinen och det är det. Tuggummiet på sidan rörde inte. Den 19 mars, efter en vild smärta på sidan av tandköttet (det var omöjligt att röra på det, störde det med min kind) Jag gick igen till receptionen. Efter att ha lyssnat på mina klagomål sa doktorn att detta är en skarp kant och måste tas bort. Efter anestesi började jag utföra någon form av manipulation och sedan säga att "var inte rädd" började jag träffa antingen tandköttet eller sidan. Känslan var att han arbetade med en hammare och mejsel. Av rädsla frågade jag inte en enda fråga.

    Då sa doktorn att han nu inte skulle vara sjuk, den skarpa kanten avlägsnades. Ingen sköljning, ingen medicin, inga bad föreskrivs. På kvällen steg temperaturen till 37, drack igen nimesil. Det fanns ingen vit utskjutning på tandköttet, men det skadades som ett nötning. Nästa dag var temperaturen borta, men smärtan slutade inte för en dag. Efter de utsedda 2 dagarna gick jag till doktorn, berättade för smärtan och om anestetiken som tagits i 9 dagar.Jag frågade också om de återstående rötterna, inflammation i hålet, svullnad av tandköttet på sidan. Hon rapporterade om smärta i örat och under käken. Läkaren försäkrade att det inte fanns något av det, det var bara ett komplicerat borttagande (även om detta inte nämndes under de första dagarna). Sedan bytte han läkemedlet i hålet och det är det.

    Den 23 mars, vid nästa besök, lade doktorn en svamp i hålet, sa att det skulle lösa sig och säga adjö. Jag var kvar med en tråkig smärta i tandköttet och ostabil svullnad. Hålet, tvärtom, har en hälsosam färg, stör inte. Säg mig, snälla, varför gör tandköttet på sidan (som det var innan) skadat under den extraherade tand? Denna plats är fortfarande svullen. Jag gör bad med kamomill, det fanns inga andra rekommendationer. 11 dagar har gått sedan dagen för tandutvinning har 6 dagar gått sedan avlägsnandet av den skarpa kanten. Tack för svaret.

    svar
    • Hallå Det verkar som om i ditt fall, efter tandavlägsnandet, observerades två komplikationer samtidigt: alveolitis (inflammation i tandhålet) och den skarpa kanten av hålet som överlappade varandra och orsakade smärta. Din läkare tog nödvändiga åtgärder för båda komplikationerna - sätt medicinen i hålet och avlägsna benets skarpa kant. I 10 dagar höjdes hålet, och det här är normalt.Ödem på buccalsidan är sannolikt en infiltration (vanligtvis är sådant ödem tjockt, något smärtsamt, bildat av kroppen som svar på trauma och ligner en "bump"). Eftersom det fanns två operationer (tanduttag och avlägsnande av en skarp kant) kan det antas att denna infiltrera är av betydande storlek. Det faktum att hålet redan läker är ett mycket bra prognostiskt tecken. Nu behöver du bara tid för resorption infiltrera. Vissa möten är vanligtvis inte nödvändiga. Titta på processens dynamik - om smärtan och svullnaden gradvis avtar - bra, men om dynamiken är negativ (smärtan intensifierar, blöjan fortsätter eller intensifieras också) - då ska du kontakta din läkare igen. Tack för att du frågade.

      svar
  131. Olga:

    God kväll 16 mars var borttagen 8, till höger. 23 rengörde brunnen igen, eftersom det inte fanns någon blodpropp. 25 gick till en annan läkare - sa att det inte finns någon blodpropp. 27 att gå på en tid med läkaren som tog bort tanden. Det är hemskt att de kommer att rengöra hålet igen så att blodproppar bildas. Är det nödvändigt att bilda det?

    svar
    • Hej, om det inte finns någon blodpropp i hålet efter att en tand har tagits bort, läker det med en så kallad sekundärspänning, det vill säga långsamt fylld med bindväv (med blodpropp, processen skulle gå mycket snabbare). I det här fallet genomförs förband: behandling med antiseptika, läggande stimulerande preparat, ibland rengöring av hålet. Om tandens hål inte skadar, det finns ingen skrämmande lukt och det är redan täckt med mjuka vävnader från insidan, så finns det inte behov av ytterligare förband. Det är bara viktigt att inga matpartiklar ackumuleras i brunnen (sköljning behövs omedelbart efter en måltid) - och gradvis kommer hålet att fylla upp.

      svar
  132. Christina:

    God eftermiddag Säg mig, snälla, efter tandavlägsnandet, en och en halv månad har gått, allt var bra, jag gick för en checkup. Men redan som en vecka märkte jag en uppblåst bubbla i hålet. Mycket orolig att det här kan vara? Endast till läkare om 5 dagar.

    svar
    • Hej Christina! Som regel, efter borttagning av en tand, läker hålet inom 2-3 veckor. För närvarande, efter borttagningen, som du skriver, har 1,5 månader gått - det indikerar att såret har läkt.Jag antar att det i området för den extraherade tanden bildades ärrvävnaden i den form som liknar en bubbla. Hur som helst, med hänsyn till din beskrivning ser jag ingen anledning till brådskande oro, så var uppmärksam på dina bekymmer efter 5 dagar när du besöker din läkare igen.

      svar
  133. Gulnara:

    God morgon Situationen är här: den 24 april 2018 avlägsnades den molära tanden (till höger före visdomstanden). Det verkade som att allt var bra, men den 31 maj började hennes käke att göra ont i regionen av den extraherade tanden. Den 3 juni började pus att gå när den pressades på kinden. Förresten, svullnaden av kinderna har börjat, och inte liten.

    Som ett resultat gick jag den 4 juni till kliniken (där avlägsnandet gjordes) - de tog en bild, allt är bra på det. Men det var en stark inflammation, de gjorde en "curettage", det vill säga, om jag förstod rätt, rensade de hålet. Känslan var hemsk. Bearbetas, sätt gasväv med salva i en halvtimme och rekommenderade antibiotika och sköljning var tredje timme ...

    Här ville jag veta från dig - efter rengöring ska pus stå ut ur hålet? Eller borde han inte alls dyka upp efter att han har rengjort hålet? Tack så mycket för svaret!

    svar
    • Hej, Gulnara. Efter curettage och behandling av brunnen kan smärta fortsätta och det kan bli utsläpp från brunnen. Normalt borde hålet läka om några veckor, och det finns vanligtvis ingen intensiv smärta på en dag. Emellertid, ibland som ett resultat av det faktum att blodproppen som täcker såret skiftas eller inte bildas alls, blir såret infekterat. Som en följd av detta uppträder alveolitis, och läkning av sårytan är mycket försenad. I regel beror detta på en överträdelse av den postoperativa regimen, när en aktiv sköljning av munhålan leder till utlakning av blodpropp och exponering av sårytan, följt av infektion.

      Så oroa dig inte för mycket om fördelningen av ichor från hålet omedelbart efter curettage (det är ofta felaktigt för pus). Men följ den allmänna dynamiken och välbefinnandet, och om obehagliga symptom kvarstår, återkomma till doktorn.

      svar
  134. Daniyar:

    Hallå Jag ville veta, jag hade en molar tand borttagen nyligen, och efter 2 dagar hittade jag pus på plats. Vad ska man göra Och på grund av vad han kunde bildas? Jag gjorde allt som doktorn sa. Han rekommenderade klorhexidin. Tack på förhand för svaret.

    svar
    • Hej, Daniyar. Mest sannolikt skiftades blodklumpen som täckte såret eller inte alls. Som ett resultat var hålet infekterat. I sådana fall uppträder alveolitis ofta (hålinflammation) och läkning av sårytan är försenad. Även om patienter ofta misstänks för pus blod, står ut från hålet.

      Hur som helst, jag rekommenderar att du registrerar dig hos din läkare för en kontroll. Ibland är det verkligen nödvändigt att bearbeta brunnen för sin snabba helande.

      svar
  135. Stanislas:

    Hello. Ska jag gå till sjukhuset, om något efter att tanden har tagits bort i hålet, har något vitt format. Det är en känsla att jag kan ta bort det. På den ena sidan är den vit, å andra sidan - antingen svart eller röd, jag förstår inte. Jag skulle vara tacksam om du svarar.

    svar
    • Hej Stanislav. Oberoende avlägsna från hålet behöver inget. Dessutom är den vita blomman fibrin och dess närvaro är en av tecknen på normal heling av hålet under blodproppen. I extrema fall, om något är allvarligt störande, registrera dig för ett besök hos en läkare, men ta inte upp det själv och ta inte bort det.

      svar
  136. inna:

    07/25/2018 två tänder avlägsnades, därefter var det en fruktansvärd smärta i 3 dagar. Jag kunde inte stå, jag gick till doktorn i tjänst, jag fick diagnosen alveolitis. De rengjorde hålet, placerade medicinen, men smärtan slutade inte. Det var lördag, och på måndag gick jag till tandläkaren. De rengjordes och sätter på läkemedlet igen, och så vidare i tre dagar. Antibiotikumet har spenderat på dryck, många smärtstillande medel har varit fulla. Alla dessa tre dagar hemma med en spruta tvättad med klorhexidin, sköljd med malavit och sprutad med iodex. Och bara på den fjärde dagen efter alla dessa förfaranden blev det lite lättare. Här väntar jag nu när han läker.

    svar
  137. Eugene:

    Hallå För två veckor sedan, efter en dålig tandvärk på natten, tog doktorn bort åtta åtta. Smärta efter borttagning minskade inte alls, jag tillbringade en vecka på smärtstillande medel och gick till doktorn igen. Han sa att hålet var torrt (en blodpropp bildades inte heller eller föll ut). Till slut gjorde de curettage och lade en gul medicin (något som Marlechka), som måste absorberas. Men ingenting har löst och fallit i en vecka. Läkaren på telefonen sa att allt är bra, men jag känner mig obehag (och smärta), särskilt efter att ha ätit. Och det var ett hål på borttagningsplatsen. Vad ska man göra

    svar
    • Välkommen! Du har beskrivit de typiska manifestationerna av alveolitis. Problemet uppstår som regel utifrån det faktum att hålet efter tandavlägsnandet inte är fyllt med blodpropp eller på grund av det faktum att mat under de första dagarna efter borttagningen kom in i hålet. Hålet kommer gradvis att strama över slemhinnan, och så snart det händer kommer smärtan att återgå. Detta sker vanligen inom 3 veckor. Det är bara viktigt att inte självmedicinera och inte störa såret på egen hand. Spännande du "hål" snart övervuxen. I händelse av negativ dynamik (ökad smärta, ökad kroppstemperatur, utveckling av ödem) är det dock nödvändigt att komma till läkarmottagningen så snart som möjligt.

      svar
  138. Natalia:

    Hallå För två veckor sedan togs den övre tand bort (jag vet inte vilket nummer). Tanden splittrades, fragment klippte kind och tunga. Avlägsna från rötterna, han satt fast, var tvungen att skaka. Hela veckan var det ont i smärta, såg smärtstillande medel. Skölj inte, ät inte på den sidan. Smärtan gav i örat och huvudvärk. En vecka senare kom hon till doktorn - han städade hålet, tog ut några knutar och sa att det inte finns några tandfragment, ingen lukt, ingen pus. Tvättade, sätt läkemedlet och gasbindningen med medicin.Gaze drog ut på en halvtimme, så det sägs. Smärtan har minskat, vi kan säga att det gör ont då jag klättrar på tungan. Tuggummiet är svullet runt den tidigare tand och värker lite, något vitt bildar sig på hålet. När jag åt, försvann den vita. Jag är rädd att det är pus. Jag går bara till doktorn på fredag, vred mig för att få panik.

    Jag glömde att säga att det inte finns någon temperatur, min kind är inte svullen. Huvud och öra skadar inte längre, men vid beröring av kindens värk. Går allt bra?

    svar
  139. Natalia:

    Hallå Säg mig, snälla. 22 dagar sedan togs samtidigt bort 4 tänder på toppen (2, 3 och 3, 2 erhölls). Sår suturerades, doktorn sa att han satte kollagenet. Det skadade illa i 3 dagar, det var svullnad till höger. Och så, efter så mycket tid, gick jag till doktorn för att prova på en tillfällig protes - och det gjorde ont. Läkaren pressade på tandköttet och från det långvariga, till synes sårat, började pusflödet.

    Jag gick till kirurgen, doktorn rengjorde hålet och sa att det fanns små bitar av ben. Jag satte en gasväv med medicin (vilken jag inte frågade) och sa att den skulle visas om 5 dagar ... Men sedan gick jag till spegeln hemma och försökte trycka på rätt tuggummi. Och jag kan inte säga att det gör ont och stör mig, till skillnad från tandköttet till vänster.Och jag såg det från det lungande hålet, bokstavligen från ett litet hål, pus oozed också ut.

    Säg mig, kära doktor, vad ska jag göra om det här? Rengör rätt hål, även om det inte stör?

    svar
Lämna din kommentar

upp

Artikel 299 kommentarer

© Copyright 2014-2019 plomba911.ru

Användning av material från webbplatsen utan medgivarnas medgivande är inte tillåtet

Sekretesspolicy | Användaravtal

återkoppling

sitemap