Webbsida om tandsjukdomar och deras behandling

Hur länge läker tandköttet efter tandutvinningsförfarandet och kan dess läkning accelereras

≡ Artikel 257 har kommentarer

Låt oss se hur länge tandköttet vanligtvis läker efter tanduttagsprocessen och hur det kan påskynda läkningsprocessen ...

Rädsla eller rädsla för tanduttag är normalt om de inte går i panik och inte provocerar en person till en farlig långsiktig inaktivitet. När en patient på tandläkarens kirurg slutligen blir av med en sjuk tand, så kan det tyckas att alla rädslor och problem är över ... Men i praktiken är det inte alltid så, och du måste vara redo för detta.

Efter borttagningen av tanden börjar många människor oroa sig för en annan fråga - hur lång tid läker hålet och det skadade tandköttet? Detta beror på att ibland efter proceduren börjar tandköttet att vara mycket störande, ofta blödning av hål och smärtor sträcker sig i flera dagar.

Ett av de problem som patienterna står inför omedelbart efter tanduttag är den långvariga blödningen av hålet.

Ett sår i munnen vid den extraherade tandens sida skapar många olägenheter generellt:

  • Ibland blöder ett hål under en mycket lång tid, och det är inte klart för en person i en sådan situation hur man stoppar pågående blödning.
  • vanlig mat och strävar efter att täppa sig i hålet och ytterligare traumatisera det;
  • ibland börjar såret att fester, en skarp lukt kommer ut ur den.

För att förstå hur länge tandköttet läker efter tanduttag är det användbart att först förstå vilka processer som förekommer i tandhålet efter operationen, hur processen med dess "åtdragning" fortskrider, vilka faktorer som bidrar till detta och vilka seriöst störa, vilket medför risk för återinfektion omgivande vävnad sår med utvecklingen av komplikationer - alveolitis (inflammation i hålet).

Bilden visar en visdomstand borttagen.

Omedelbart efter att en tand har tagits bort och hålet är fyllt med blodpropp utlöses mekanismerna för dess helande, men det är ganska problematiskt att förutsäga exakt hur många tandkött som kommer att läka, eftersom denna process är i stort sett individuell och påverkas av ett antal faktorer. Men med den nödvändiga informationen är det möjligt att inte bara påskynda återställandet av tandköttet och benen i hålet i den extraherade tanden utan också att göra läkningsteget relativt bekvämt och snabbt.

Låt oss prata om allt detta mer i detalj.

 

Varför häller hålet (gummit) ibland i lång tid, och vad beror det på

När tandläkaren har tagit bort tanden från hålet börjar sårläkningsprocessen med en så kallad sekundär avsikt. Detta innebär att det cirkulära ligamentet som ligger runt tanden är reducerat och kanterna av tandköttet kommer ihop. Bildandet av blodpropp i en brunn har en mycket fördelaktig effekt på sårläkningsprocessen efter tanduttag - denna blodpropp spelar en viktig roll som ett slags skydd mot eventuell infektion. Följaktligen bör inte detta blodpropp avlägsnas, t ex genom intensiv sköljning av munnen eller speciellt mekaniskt - med ett finger eller en tandpetare.

Det är mycket viktigt att tandhålet fylls med blodpropp, eftersom det ytterligare skyddar såret från infektion.

Blodklumpen ersätts av granulationsvävnad under flera dagar, och sedan bildas osteoidvävnad. Med andra ord, med tiden bildas ett nytt ben med en gingival ovanför den på den extraherade tandens plats.

Med traumatisk tandutvinning, när ett tandköttsbrott inträffar och en betydande del av hålets väggar är skadad, kan läkningsprocessen vara mycket lång och hur lång tid det tar att återställa vävnad beror på ett antal faktorer.

Den första av dessa faktorer är sårets tillstånd omedelbart efter proceduren: Ju fler misstag gjordes av doktorns sida, är tandköttet alltid sämre.

återkallande

För två veckor sedan tog jag bort rötterna i den nedre högra sista tanden, det verkar som sjuder. Ursprungligen gick borttagningen bra: de gjorde två injektioner i tandköttet: inifrån och ut, då började kirurgen gripa min värkande tand med tång, men han bröt av och hans stycken flög av min tunga.

Efter att jag hade sprutat, började en del nonsens: doktorn tog en mejsel och en hammare och började hamra tillsammans med sjuksköterskan över min tand, som jag förstod det - att dela upp rötterna i hälften. Det var inte smärtsamt, men fruktansvärt otrevligt, det hördes slag i huvudet, och vibrationen skapade obehagliga känslor. Så snart rötterna krummade började kirurgen extrahera dem med en del skarpa metallstänger. Det skadade inte, men blodet flödade mycket, eftersom tuggummit plockades i ca 30 minuter.

Efter extraktion av de två rötterna i sin tur lade doktorn en bit gasbind i min mun, låt den hålla i 20 minuter och sätta hem. När jag kom hem såg jag i spegeln, på min tidigare tand, ett danglande tuggummi, både inuti och utanför, och med min tunga rörde benets kant, som inte var täckt av någonting. En timme senare blev tandköttet väldigt sjukt och började blöda.

Det sårade såret fortsatte att skada i mer än 3 dagar, och även när den passerade, skar den skarpa kanten av benet mig fortfarande mycket när man tuggar.Som ett resultat höjdes hålet på den extraherade tandens sida i en och ett halvtimme, så det var nödvändigt att skölja kvar rester av mat från den. Mer till den här läkaren, fotar jag.

Ivan, Armavir

Tyvärr använder läkare i vissa tandkliniker fortfarande föråldrade metoder för att ta bort rötterna från tänderna, vilket är mycket traumatiska och obehagliga för patienterna.

Den andra faktorn som bestämmer tiden för sårläkning är det möjliga tillägget av infektion.

Hålets infektion uppstår oftast under ett komplext borttagande, då de sura resterna av den sjuka tanden kastas djupt in i såret, vilket gör att det fester. I de flesta fall, efter en sådan tanduttag, läker tandköttet och hålet under mycket lång tid.

Om de karies rester av en tand inte är helt borttagna från hålet, kan såret fester starkt och läka mycket långsamt.

Det är emellertid viktigt att notera det faktum att den purulenta processen i brunnen också kan uppstå som en följd av dålig vård av såret hos patientens sida: i detta fall kommer infektionen inte under borttagningsförfarandet, men efter det. När maten ständigt kommer in i hålet och ackumuleras där länge tillsammans med bakterier från munhålan, kan såruppfödning inträffa, och dess helande fördröjs avsevärt.

 

Sekundära infektioner eller Vad förhindrar läkning?

Man tror att munhålan är den mest "smutsiga" platsen i människokroppen: här förutom de faktiska patogena mikroberna,det finns också en stor mängd så kallade villkorligt patogena mikroorganismer. Ordet "villkorligt" betyder att sådana mikrober börjar skadas endast under vissa förutsättningar.

När ett djupt sår uppträder i munnen efter tanduttag, vilket dessutom är en slags reservoar för matavfall, kan mikrober som tidigare inte skadat en person bli tillståndsbetingad patogena patogena, vilket orsakar inflammatoriska processer med purulenta fenomen. Hur mycket tid som tandköttet kommer att läka efter tanduttag, är i det här fallet i stor utsträckning bestämt av nivån på munhygien och skötsel av såret.

Korrekt vård av skadade tandkött minskar signifikant risken för deras svåra inflammation, vilket medför att sår läker snabbare.

Det är viktigt att förstå att ett friskt sår i munnen är allmänt känsligt för eventuella infektioner från utsidan. Till exempel kan en sekundär infektion möta smutsiga händer under måltiden, med en gammal tandborste och i många andra omständigheter. Återställandet av de infekterade vävnaderna i hålet efter avlägsnandet av tanden saktar ner: i nästan alla fall sträcker sig tandkroppens helande tid i månader tills såret själv rensar av nekrotiska formationer och tillväxten av granulationsvävnad börjar med vidare bildning av normalt ungt ben.

 

Vad är graden av läkningshastighet, och vilka avvikelser kan det vara

Full konvergens av sårkanterna med en högkvalitativ tandutvinning tar normalt 2-2,5 veckor. Samtidigt med epitelisering sker bildandet av benstrålar och utvecklingen av ungt ben.

Som regel går tandkärlskanten i brunnen över 2,5 veckor efter att tanden har tagits bort.

När traumatiskt sönderrivet tand (vid krossa och bryta sönder den omgivande vävnaden) lindade gummin sträckt lång, eftersom efter avlägsnande förblir laceration vars kanter är ofta långt ifrån varandra, och sektioner av alveolen (ben) och mezhkornevyh partition gapa inte täcks av tandköttskanten. När det finns inflammation i vävnaderna i hålet och omkring sig, konvergerar såret inte konvergerar länge och epithelialisering slutar inte efter 2 veckor, men kan variera i 30-50 dagar.

Endast i 4-5 månader är bildandet av ung benvävnad färdig, och den slutliga versionen av gummit "locket" bildas över hålet.

Bilden visar nästan helt läkt tandkött.

 

Vad kan vara farlig långvarig läkning av tandköttet efter tanduttag?

Som ett resultat av tillsatsen av en infektion till ett sår kan alveolitis uppträda - inflammation av hålet efter tanduttag, som vanligtvis utvecklas redan 1-3 dagar efter proceduren.I det här fallet är det en skarp smärta i den extraherade tandens område, den normala läkning av hålet störs (ofta finns det också en obehaglig dämpad lukt från munnen).

Resultatet av en purulent inflammatorisk process är en långvarig läkning av tandköttet, vilket dessutom bestämmer risken för att utveckla en allvarlig komplikationsbegränsad käkeostomyelit.

En speciell fara är den långvariga läkning av tandköttet mot bakgrund av infektion avlägsnande av lägre visdomstand. Eftersom de lägre visdomständerna är omgivna av mjuka vävnader som har riklig blodtillförsel, kan bakteriernas inträngning i såret efter en enkel eller, ännu svårare borttagning, leda till allvarliga konsekvenser, upp till smittspridningen djupt in i vävnaderna. Infektion av käken och perio-maxillära områden mot bakgrund av nedsatt immunitet kan leda till livshotande abscesser och celluliter.

När visdomständer är svåra att ta bort, uppträder ofta svårt trauma mot mjukvävnaden som omger det ...

Odontogen phlegmon är en allvarlig komplikation, som ibland uppträder efter borttagning av en visdomstand.

Extremt uttryck för dessa komplikationer är sepsis - infektion av blodet genom patogen mikrobiell flora, vilket kan vara dödligt.

 

Sjukdomar som skapar risker under och efter borttagning

För den normala läkning av tandköttet i framtiden spelas en viktig roll av sjukdomar som en person kan ha vid tiden för tanduttag. Till exempel, med långvarig användning av droger som "utspädd" blodet, diabetes mellitus, blodsjukdomar som åtföljs av dålig blodkoagulering, kan blödning från brunnen inträffa, vilket inte varar långt efter proceduren. Ibland kan blodet inte stoppa mer än en dag.

Med dålig blodkoagulering är mycket lång blödning från tandhålet möjligt.

För normal tandköttsläkning är det nödvändigt att stoppa blodet så tidigt som möjligt för att bilda sin blodpropp, vilket spelar en viktig skyddsroll för ett nytt sår. Efter att en tand har dragits ut är det förekomsten av blodpropp i brunnen som gör det möjligt att mest effektivt stimulera reparationen av skadade vävnader.

Från tandläkarens övning

För några år sedan anlände jag till patienten I. 62 år gammal när det gällde att avlägsna den nedre centrala snittet, som hade en hög rörlighet. Efter ett enkelt avlägsnande inom 1-2 minuter spenderade jag en klassisk stoppblödning genom att trycka på gasväskan till hålet, gav rekommendationer.

Nästa dag vände patienten mig igen, redan om den icke-stoppande blödningen från hålet.Det visade sig att han dolde mig det faktum att han tog indirekta antikoagulantia, det vill säga droger som "tunna" blodet, så att blödningen stannade hemma inte gav några resultat.

Efter att ha fyllt hålet med hemostatiska medel och tillfälligt avbrytande av dessa läkemedel av en kardiolog, löstes problemet.

Tandläkare Ivan Sergeevich, Anapa

 

Hur påskyndar tandprocessens läkningsprocess efter tanduttag

För att förstå hur du effektivt kan påskynda tandläkarnas helande efter tanduttag, bör du återkalla villkoren för normal helande av levande vävnader i allmänhet.

Det finns flera sätt att påskynda tandläkemedelsprocessen efter tandutvinning ...

Det mest gynnsamma alternativet för sårläkning är att skapa de mest sterila förhållandena. Naturligtvis är begreppet "sterilt" endast mycket villkorat här, eftersom förstörelsen av alla bakterier (både fördelaktiga och skadliga) kan leda till negativa följder, till exempel dysbakterier i munhålan, vilket påverkar den allmänna människors hälsa. För att inte skada hälsan, men att förse brunnen med bekväm och inte lång helande efter tanduttag,För att förebygga sekundär infektion kan både allmänna och lokala metoder användas.

Det finns vissa regler, vars genomförande tillåter att tandköttet börjar återhämta sig framgångsrikt under de kommande timmarna efter tanduttagsproceduren:

  • Håll tänderna tätt med en gasväska placerad av läkaren på brunnen efter borttagningen. Det är trycket på sårkanterna som är viktigt, inte tiden, även om den genomsnittliga retentionstiden är reglerad och uppgår till 15-20 minuter.
  • Du kan inte äta i 3 timmar, och det är tillrådligt att inte dricka, för att inte störa blodproppens bildning i hålet.
  • Du kan inte röka och ta alkoholhaltiga drycker, kryddig, varm och fast mat under de första dagarna efter avlägsnandet. Uppfyllandet av denna enkla regel kommer att skydda blodpluggen mot skada, och väl - från upprepad blödning och purulent inflammation.Ibland är orsaken till komplikationer rökning av patienten efter avlägsnandet av tanden.
  • Du kan inte delta i tungt fysiskt arbete, sport, gå till badet, bastu, sola i solen och överhettas i flera dagar (av samma skäl).
  • Torka inte eller sova vid sidan om käften där tanden avlägsnades i två dagar om möjligt.

För att påskynda tandprocessens läkningsprocess efter tanduttag kan du använda lokala metoder för vård av hålet. Sköljning är det mest populära bland de använda alternativen, även om ett antal läkare varnar för möjlig skada på blodproppen. Faktum är att vissa patienter felaktigt börjar skölja, vad är hemskt: läsk, salt, vodka, ättika, väteperoxid etc. Vem än mycket mer.

Om du bestämmer dig för att skölja din mun, gör det mycket noga så att du inte tvätta den skyddande blodproppen från hålet.

Ibland skadar sådana metoder inte bara lycka, men oftast är det sårirritation och förstörelse av blodpropp, vilket inte bara accelererar tandköttets läkningsprocess utan också förlänger det avsevärt, vilket medför ytterligare smärta och lidande för de vidhäftande sådana folkliga vägar. Det händer också att en sådan skymning av ens egen hälsa leder en person direkt till operationsbordet.

I allmänhet orsakar även sköljning som godkänts av de flesta tandläkare med infusioner, växtbaserade dekoktioner och läkemedelslösningar mycket kontroverser när det gäller sköljning, frekvens och varaktighet. Tandläkare-kirurger har sin egen åsikt om denna fråga, för om du tilldelar sköljning från den första dagen av tanduttag (huvudsakligen efter måltider)då kommer det att förhindra ackumulering av matrester i såret och dess ruttning, men det kan leda till separering av blodpropp under en intensiv "gurgling" i avkokets avkokning av samma kamomill eller salvia.

Ett avkok av salvia löv hjälper till att hålla det skadade tandköttet rent och hålla det från festering.

Baserat på läget av sunt förnuft kan du använda dekoder av örter (kamille, salvia), läkemedelsmedel (en svag lösning av furatsilina och klorhexidin), efter samråd med en läkare, och applicera - bara efter en måltid, noggrant och utan fanatism, särskilt i de två första åren dag efter tanduttag, så att läkning av hålet är bekvämt.

Klorhexidinlösning är ett effektivt antiseptiskt medel.

Yttrande tandläkare

Min ställning hemma sköljning med lösningar efter tanduttagning Att påskynda tandköttets läkning är enkelt och förståeligt för alla, eftersom det har en logisk och vetenskaplig motivering. På den första dagen efter borttagningen ska du inte applicera sköljning och begränsa munbad. Det är därför inte rekommenderat att skölja din mun, utan att hålla den antiseptiska i munnen och spotta och upprepa detta i 2-3 minuter, minst 6-8 gånger om dagen.

I min praxis förskriver jag inte furatsilin, för det första måste det också kunna spädas till önskad koncentration, för att inte orsaka irritation i munhålan och för det andra torkar den slemt starkt.

Kamomill och salviadekok är bra för munbad på den första dagen av tanduttag och senare för sköljning efter varje måltid. Detta är dock ett utmärkt budgetalternativ, och moderna medel för att förhindra förbränning av brunnen är antibakteriella läkemedel, salvor och geler för lokal administrering.

Tandläkare, Oleg, Moskva

 

För topisk användning för att påskynda tandläkarnas heling efter tanduttag kan tandläkaren ordinera tandklisterpasta "Solcoseryl", gel "Metrogil Dent" eller andra läkemedel.

Tandklistermassa Solkoseryl accelererar läkning av sårytan i munslimhinnan.

Vid svårt visdomstentraktion, när en tand avlägsnas på grund av seriösa purulenta odontogena processer i de omgivande vävnaderna och käftbenen samt hos försvagade patienter, föreskrivs ytterligare antibiotikabehandling, oftast med antibiotika, eftersom de minskar den mikrobiella belastningen i och runt såret , så att tandköttet läker inte så länge.

 

Användbar video om alveolitis - en allvarlig komplikation som ibland uppstår efter tanduttag

 

Ett exempel på hur en tand bryts under extraktionsproceduren.

 

 

Till rubriken "Hur länge tandköttet läker efter tanduttagsprocessen och om det är möjligt att påskynda sin helande" 257 kommentarer
  1. Sergei:

    Varför så fruktansvärda bilder lagts till i artikeln, skräck ...

    svar
    • Alexander:

      Tja, det fotot tillagt.

      svar
    • Efgen:

      Och artikeln om vad? Inte om pollinering av ståndare och pistiller.

      svar
    • älskar:

      Jag håller med dig, det är redan svårt att koncentrera sig på att läsa artikeln, och även nu är det skrämmande att slänga.

      svar
    • anonym:

      Mycket användbar artikel och bilder är relevanta. En annan skulle lägga till ett foto med läkning av hålet om dagen efter att ha tagit bort olika tänder.

      svar
  2. Helena:

    Hej, doktor. För en vecka sedan togs den lägre tand bort, men såret kommer inte att leva och jag känner mig ständigt smärta. Jag gick till doktorn igen, han sa att allt är i ordning och du behöver bara skölja med salt. Smärtan går inte, jag slutade dricka smärtstillande medel, när jag började känna mig trött. Säg mig snälla, kan jag använda en salva för snabb läkning utan läkares rekommendation? Jag är i Italien nu och jag har ingen att konsultera. Tack.

    svar
    • Alexander:

      Skölj med salt? Mycket smart! Bra doktor! Salt kommer att irritera såret och slemhinnan. Och ingen sköljning behövs. Letar efter ett "bad".

      svar
      • anonym:

        Välkommen! Jag tog bort en tand igår klockan 10.30 på morgonen, jag tog bort gasvävkvatten kl 11.00. Klockan 14.00 åt jag (endast borsch och compote), då bara ett par och tuggar på andra sidan käken. Tandutvinningsplatsen gör ont fortfarande. Jag rekommenderades att skölja med salt, men jag är rädd. Vad är det nödvändigt att skölja, så att inte såret irriteras? När ska käken skadas? Jag är snart på sjukhuset, efter 1-2 veckor. Jag är rädd ((

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          Välkommen! Ett antal tandläkare rekommenderar inte att skölj munnen efter borttagning.Speciellt gäller det natriumsaltlösningar som är farliga för utlakning av blodpropp. Oftast, om tandläkaren gjorde allt rätt, läker hålet sig själv: utan någon yttre ingrepp. I extrema fall kan du använda ofarliga orala brickor med naturlig antiseptisk (avkokning av kamomill eller salvia) med en mångfald behandling av munhålan upp till 7-8 gånger om dagen. Det kommer definitivt inte att orsaka irritation.

          Ju mer tid som förflutit efter avlägsnandet, desto mindre sannolikt är du att skada blodproppen och därmed skada brunnen, vilket orsakar inflammation. Smärtsvar är ett individuellt kännetecken som återspeglar en lokal inflammatorisk process i sårområdet. Ju mer effektivt och utan tillsats av en purulent infektion sårar såret, ju tidigare kommer du att känna dig bekväm.

          svar
    • anonym:

      I inget fall kan man inte skölja med salt, eftersom saltet håller fuktighet, låter inte såret dra och ger irritation. Skölj med läsk i varmt vatten var 3-4 timmar.

      svar
  3. Dmitry:

    Bilderna är överflödiga, det är säkert)) Det är definitivt inte för dem som just har tänderna borttagna, men artikeln är riktad till dessa människor.

    svar
    • Alexander:

      Vad är vi skonsamma

      svar
    • anonym:

      Inget extra. Bilderna är vanliga. Platsen för borttagning ser också ut om du tittar. Vad är det för fel med det? Tja, sissies!

      svar
    • Michael:

      Om bilderna inte gillar, varför läser du alls? Om du inte vill veta någonting!

      svar
    • anonym:

      För mig bör dessa bilder också vara lämpliga för dessa foton. Kanske kommer människor att tänka och gå för att behandla sina tänder i tid, och inte skjuta upp till dess, då bara borttagningen tar kraft.

      svar
  4. ale:

    Igår tog de bort tanden - läsa, återspolar fotot ... Mitt huvud snurrar och är sjuk att titta på dem, fruktansvärt.

    svar
    • Olga:

      Det är rätt! Jag är inte en av de skygga, men illamående rullade upp omedelbart ... Tanden avlägsnades för 6 dagar sedan, artikeln, som jag förstod, är för människor som jag "just-just". Skräck, extra bilder.

      svar
  5. Pensionär från Asien:

    Bilder obehagligt, ja. Igår hade jag min nedre visdomstand borttagen, uppenbarligen med ett brutet tuggummi. Hålet inuti är svart och lukten är på något sätt kemiskt metallisk. Prescribed antibiotika och vitaminer, och sköljning med furatsilina lösning.Jag läste artikeln, och nu i förvirring.

    svar
  6. Galina:

    För två dagar sedan tog jag bort en visdomstand, hade sett tillräckligt med dessa bilder och började nu överväga läkning av min tand. Jag blev orolig för dålig andedräkt idag, jag känner ingen smärta, men någon plack på platsen för den extraherade tanden uppträdde. Jag läste på Internet att det verkar som ett sådant raid ska dyka upp, men nu lukten ... Jag är rädd för att alveolitis inte börjar och jag kan inte återvända till tandläkaren, för jag lämnade staden där jag hade en tand en stund. Tre dagar har gått sedan utvinningen av tanden, jag tror att du nu kan skölja hålet i den utbrutna tand med sodavätning eller kamille. berätta vad jag ska göra för att bli av med denna lukt?

    svar
    • anonym:

      Kontakta din läkare, men du kommer ändå till kontrollen efter fem dagar.

      svar
  7. Masya:

    Galina, jag blev också störd av en obehaglig lukt, och det fanns också ett slag i hålet. Topp åtta. Efter 5 dagar var lukten nästan helt. Idag avlägsnades två veckor som tand. Hulet är fortfarande synligt bra, och raidet också. Men ingenting gör ont och stör inte. Luktar vildt besil, bara hemskt.Jag ville bara skriva att jag också hade detta, för allt som var på internet om lukten - de skriver omedelbart om inflammation, infektion. Även om jag i grund och botten: Jag var fullständigt rädd för att rengöra tänderna efter borttagning)) Jag är lite oroad över det långsamma växandet av hålet, eftersom botten har vuxit snabbare, som det verkar för mig. Men eftersom ingenting gör ont kommer jag inte att gå till doktorn än. Sköljde vanliga furatsilinom. Jag vet inte om det är rätt eller inte, men vid första borttagningen hjälpte det till) Lycka till dig!

    svar
  8. Anna:

    Hej, jag trodde plötsligt en kommentar skulle vara till nytta)) Tyvärr tog jag bort en visdomstand ... Jag använde det inte klokt, det blev förstört och gav en signal att följa de andra noga. Kort sagt sa läkaren på den första dagen att inte skölja ut kategoriskt, försök att inte dricka mycket, inte äta i 3 timmar och i 3 dagar skrev ut 2 tabletter per dag, det är emot smärta och virus. Sköljer också med klorhexidin 5 gånger om dagen ... Och pillerna är fortfarande antivirala. Och det är allt för att vara ärlig, jag var försäkrad, för För första gången togs tanden bort från roten, och istället för sköljning höll den helt enkelt på tuggummit, var rädd att blodproppen inte skulle lossna från hålet, eftersom allt läker väl. Nu oroa sig för rester av mat i tandköttet.Tandpetare vill inte klättra, och sköljning är inte helt ute. Det återstår att hoppas att naturen har förutsett detta, och resterna av mat kommer på något sätt att driva sig iväg 🙂

    svar
  9. Natalia:

    För 10 dagar sedan tog jag bort två nedre tänder (en av dem är visdom). Dag sju bedövade med ketorol. Jag gick till doktorn, hon tyckte inte om lukten i ett av hålen, hon tvättade hålet och lade antibiotikumet där inne. Skölj strängt på borttagningsdagen är förbjuden.

    svar
  10. Andrew:

    Bilder - Vad vi behöver. Jag är rätt i det röda (i god bemärkelse). 3 dagar sedan togs en tand bort, en blodpropp täckte med detta vita skräp (fibrin), det stinkar fruktansvärt och jag vill ta allt ut ur hålet och skölja ... Men jag vet att det är omöjligt. Jag tittar på bilderna och det är glädjande att allt är rent i hålet och min lukt är som en soptunna, och att borsta tänderna hjälper inte, lukten är därifrån och det känns obehagligt, som igår drack jag vodka, öl, vin, champagne och brandy. I allmänhet på ryska, "katter i min mun har nakakali" - mer exakt är det omöjligt att beskriva min känsla i denna situation. Jag kan inte vänta på slutet av den andra veckan, när det kommer att vara möjligt att lugna allt av och rengöra det normalt med en tandborste.

    P.S.Det finns ingen smärta, det fanns ingen smärta även den första dagen, men stanken avväxlar helt enkelt ...

    svar
    • anonym:

      Här skratta - tack skrattade du glatt. Jag tog bort den första tanden, botten sju med prekestolen, smulad. Idag är den femte dagen, du kan skratta, och så tjock. Jag luktade inte, jag gör badet med salvie, kamille, furatsilinom. I kinden rullar emellertid något och har blivit förkyld, drack antibiotika i fem dagar. Lycka till dig! Skriv mer roligt!

      svar
    • dia:

      Bra kommentar! Den första som inte avvisade bilderna.

      svar
  11. Asya:

    Bilderna är korrekta, vi behöver veta hur allting händer 🙂

    svar
    • anonym:

      En annan skulle läggas ut bilder, som läker dag efter borttagning, skulle det vara bra.

      svar
  12. Lyaysyan:

    För tre dagar sedan avlägsnades en tand till höger underifrån, den heter 46 och fragment kvarstår. Jag gick till tulltjänstemannen, han drog dem ut till mig och sätta någon form av smärtstillande medel där, några örter eller något, jag minns inte ens namnet. Nu är det lite nagande, men något annat stör mig: Jag har en sida där närmare tungan och det är lite grönt ovanpå tandköttet där tanden avlägsnades. Kanske kom någon över vad kunde det vara? Jag är fortfarande rädd för att gå till doktorn, de tog bort det väldigt smärtsamt och länge, och hur mycket det än drar in där.

    svar
  13. Hakamada:

    Människor, denna artikel beskriver sådana möjliga scenarier efter borttagning, att även den mest modiga personen blir rädd! Följ läkarens rekommendationer och inte ens tänka på att använda olika typer av droger och örter för att behandla och skölja munnen, om kirurgen inte föreskrev det för dig efter borttagning! Du kan bara göra det värre.

    För en vecka sedan togs visdomstanden bort från höger och 4 ku, även längst ner till höger. Visdomstanden var svår att ta bort, för var inte skuren genom hur mycket. Så, efter borttagning, föreskrev läkaren antibiotika, smärtstillande medel och piller så att tandköttet inte sväller upp - det här är i 5 dagar. Och för 4 mer läskbad. Allt läker fantastiskt! Lyssna därför på läkaren och läs inte läskiga artiklar på Internet)) Internet är en stor skräpkorg. Alla friska tänder))

    svar
  14. Igor:

    Kommentera videon: Han tog inte bort den, men bröt den och lämnade rötterna inuti. Dålig kvinna!

    svar
  15. Oleg:

    Ja, i allmänhet, tenn, gick idag för att ta bort en tand. Svårt alls, en sådan nerv.

    svar
  16. Ilya:

    För en vecka sedan avlägsnades den nedre åtta, tre injektioner gjordes och en tand lossades i en timme och tuggummiet skars också. Två dagar såg niz från smärta, på andra dagen var käken svullen.På den tredje dagen skadade det nästan inte, tumören växte inte, men blod strömmade kontinuerligt från suturen. Han drack två plåtar av Descinon piller för blödning, fick en överdosering, akut svett dök upp på hans ansikte, vilket starkt klämde hans ögon. Och det var mycket saliv, en mun full av 5 minuter. Jag sov i tre timmar per natt. Jag drack en liter öl, vilket är förbjudet.

    På den tredje dagen, efter att ha läst tips på Internet, gjorde jag salvia med kamomill och började göra bad. Träden löstes, blodproppen tvättades och suturen på tandköttet föll ihop i hälften. Läkaren klappade tungan länge och spredde händerna, strax efter borttagningen förbjöd hon strängt något att skölja alls. Den kollapsade suturen rörde inte, gjorde en injektion av antibiotikum i gummit för förebyggande. Två dagar värmdes laser i tandvård.

    På femte dagen slutade blödningen från tandköttet, smärtan och svullnaden försvann helt. Bomuld ull i hålet började suga, sömmen för att läka. Första gången jag sov bra gick jag inte ens till doktorn, för inget ont, men ville verkligen sova.

    Nu är den sjätte dagen, vattnet har redan halverat, och det som är bakom det är inte klart, det finns någon form av tomhet. Jag äter inte något, för nu går mat in i själva hålet.I morgon går jag till doktorn, men det verkar, allt är bra, ingenting gör ont och stör inte, bara käken är redan trött.

    I en vecka åt jag bara köttsoppa på tredje dagen, omedelbart en liter. Från den tredje dagen dricker jag juice och mjölk. Minskade 6 kg av vikt, sliten innan den avlägsnades på råd av en läkare. Jag vill verkligen ha en kotlett, och inte bara en, men för nu lider jag det. Tillbringade fyra rullar toalettpapper för att torka saliv, två kuddar och tre uppsättningar av sängkläder. Jag röka dagen efter borttagandet av en cigarett utan filter, sköt doktorn, men pofig.

    I allmänhet hade Internet inte läkt bättre. Och sedan efter varje artikel diagnostiserade jag mig med olika alveolitis och torra hål, sprang för att trycka pus ut ur tandköttet och skölj med salvia med kamomill. Strikt lyssna på din läkare och fokusera på smärta i ett par dagar. Om allt är bra, kommer smärtan att minska, om det ökar, gå till doktorn direkt.

    svar
    • Svetik:

      Du hade bullshit för att du drack öl, rökt och led av skräp, vilket medförde problem för dig själv och din läkare. Och Internet har inget att göra med det.

      svar
    • anonym:

      Jag har inte skratrat så länge!

      svar
    • Homo sapiens:

      Det stör inte Internet, men intervallet dystrofi.

      svar
    • Arina:

      Skrattar tills du släpper!

      svar
    • Larissa:

      Ilya, du är precis fantastisk! Skulle du skriva humoristiska berättelser, har du försökt? För hela mitt liv kom jag ihåg hur mina tänder behandlades))

      svar
  17. Alexander:

    Avlägsnade omedelbart fem tänder - nästan en prestation! Det fanns ingen smärta genast, men då var det en otrevlig whining, sparade nimesil. Fyra försenade i tio dagar - men en sak vill inte. Håll alltid i munnen avkok av ekbark: Avkoket är antiseptiskt, har en sammandragande egenskap och dödar helt lukten från munnen. Och viktigast av allt - billigt!

    svar
  18. Juno:

    Efter avlägsnande föreskrev de också descinon, men det visade sig vara svagt. Därför är det nödvändigt att ta tranexam, 2 timmar efter borttagning, för att stoppa blodet. Per dag - 6 tabletter. Visdomständer är ett test för en person, särskilt om det finns flera personer som påverkas, inte en. Det är verkligen omöjligt att skölja genast, föreskrivna bad med Vivax-balm och borsta tänderna med Vivax-pasta. Det gör ont verkligen ...

    svar
  19. anonym:

    För fyra dagar sedan drogs en tand ut (36). På natten började smärtan. Och hålet var täckt med blom. Jag gick till doktorn, de sa att allt är bra. Men smärta stör mig.Och i hålet gulaktig färg, djup fossa. Och idag, från denna sida, där tanden drogs ut, ökar mitt öra.

    svar
  20. Tatiana:

    Det har varit nästan en månad efter borttagningen av tanden. Broen stod, en tand bröt under den, kronan föll, tanden (dess rester) måste avlägsnas. Nu behöver du återställa kronorna. Men doktorn säger, tills tuggummit blir normalt (kommer inte att återhämta sig i höjd?), Det är omöjligt att fortsätta. Och på ett sådant hemskt sätt måste du gå för nu. Känslan är att "återhämtningen" tar mer än en månad. Så vad gör du för att snabbt "anpassa" allt?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Tatiana! Tyvärr kan inte alla tandläkare ta bort en tand så att läkning blir snabbare. Mjukt avlägsnande gör att du kan minska återhämtningstiden, men i vilket fall som helst finns det ett visst kriterium för hålets tid och tillstånd, så att "protesläkaren" kan börja arbeta med restaureringen av tandläkningen.

      Den slutliga konstruktionen av brunnen, lämplig för proteser, kan ske över en period av 3-4 månader, men ofta börjar ortopedkirurgen tidigare. Det är omöjligt att säga att det är omöjligt att påskynda avlägsnandet av den mest säkert utförda efter 1 månad. Men i många kliniker finns det en sådan "bonus" som en tillfällig protes.Först och främst behöver klienten alltid ha åtminstone någon typ av estetik innan han lägger upp en "bro" eller en annan design, men det finns en. Därför görs tillfälliga konstruktioner tills brunnen är helt återställd. Jag tror att det i ditt fall inte är någon nytta av att "återhämta" helningen (ca 2 steg) hål, men att göra en tillfällig protes. Det viktigaste är att inte vänja sig vid den "vackra" och inte överge ytterligare permanent protetik, och då finns det en åsikt bland patienter att "ingenting är permanentare än tillfälligt"))

      svar
  21. Indira:

    Efter att ha läst ovanstående kommentarer, lugnade jag mig - det betyder att jag mår bra. Tre sedan tog bort tanden, de översta sju. De skadade inte, men under en lång tid var han stor med 4 rötter. Sågas i 2 delar. De drog ut länge, en form av böjda rötter, till helvete att dra ut. Som ett resultat gör gumminet ont och golvet i gommen är röd, så krossad. Kapeter vad ett hål, jag var livrädd - hur läkte hon sig. Och nu finns det en blodpropp med vitblomning. Och jag var orolig att det var pus. Ufff.

    svar
  22. Natalia:

    Berätta för mig, snälla, dra ut en tand bredvid en visdomstand 4 dagar sedan. Smärtan slutar inte, såret fester inte.Smärta - varför lämnar hon inte? Så redan trött.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Natalia! Smärta syndrom är en individuell reaktion mot bakgrund av en lokal inflammatorisk process. Om en infektion sammanfogas, är smärtan skarpare och fokuserar patientens uppmärksamhet så mycket som möjligt för att konsultera en läkare och städa hålet. Tyvärr beskrev du inte smärtan. Generellt är frånvaron av andra tecken (lukt från hål, temperatur, ödem, etc.) inte dåligt, och smärta är ett lös koncept.

      Förklara: menar du smärta när du tuggar, när du rör på tandköttet eller ändå ständigt värkande, som inte går bort i timmar? Om du har ont när du tuggar - det är ganska normalt, eftersom hålet måste återhämta sig, särskilt vid svåra deletioner.

      Om det finns en långvarig värk som gör smärtstillande medel att dricka, är det tillrådligt att vända sig till en tandläkare för hjälp och att utföra tvingad curettage av hålet under lokalbedövning. I vissa fall kan ytterligare medel med en bakteriedödande, antiseptisk och jämn anestetisk orientering installeras i brunnen.

      Om du har allt inom det normala området och det finns inga tecken på komplikationer under och efter borttagning, kan du helt enkelt vänta med att följa exakt läkarens rekommendationer för vård av hålet.

      När som helst kan smärtan minska eller försvinna. Det viktigaste är att du inte har fallet när det finns någon grannstolstol. Detta är sällsynt, men det händer: En dåligt förstörd tand tas bort, och den akuta smärtan var från en annan, som till och med kan behandlas omedelbart. Så det är lämpligt att överväga varje fall i doktorns ordförande och med den mest detaljerade historien om sjukdomen.

      svar
      • Elmira:

        Hallå Var god, varför har tanduttaget i underkäken inte läkt i 1,5 månader? Rengöras 2 gånger. Det fanns splinter. Hon tog elektrofores, men stänger inte. Hjälp tack.

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          Välkommen! Efter ett komplext borttagning och på grund av traumatiska revideringar av såret kan hålet läka under lång tid: från 1-2 månader till 3-4. Det är nödvändigt att klargöra omständigheterna kring medicinsk ingrepp och nyanserna i medicinsk historia. Här är allt viktigt: från ålder till blod.Till exempel, i åldern, läker brunnen svårare, med vissa sjukdomar - samma problem. Ett fullständigt blodtal kan kasta ljus på vissa omständigheter. Det är emellertid bäst att bestämma de sanna orsakerna efter undersökningen och undersökningen direkt i tandläkarens stol.

          svar
  23. Helena:

    För 2 veckor sedan togs den övre tand bort, kinden var svullen. På 3: e dagen gick jag till doktorn, klippte, pusen kom ut, men trycket steg, vilket inte var där förut. Jag har druckit på antibiotika ... Min kind ser ut att ha sjunkit, men efter några dagar började det svälla upp igen, men hålet läka inte.

    svar
  24. Natalia:

    Jag tog bort en tand för en vecka sedan. Hålet har stramats, men gör ont fortfarande lite. Men en fruktansvärd lukt. Behöver jag se en läkare?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Natalia! Jag tror att vi inte pratar om alveolitis - inflammation i hålet. Här har du en mer än banal situation: mot bakgrund av en utmärkt "matuppsamling" i det helande såret är matrester ruttande. Detta kan förenas med lukten av inflammation i marginal gummit som gingivit eller parodontit, om du då redan hade ett eller annat stadium av inflammation i tandköttet.

      På bakgrund av blödande tandkött har många människor en obehaglig lukt från munnen, och borttagningen orsakade bara försämringen av tandköttet i hålszonen + förvandlade detta område till ett centrum för matuppbyggnad.

      Du kan säkert gå till en läkare, men från din sida bör du vara uppmärksam på oral hygien. Utan att rengöra tänderna intill hålet är det omöjligt att säkerställa korrekt hygien (speciellt sedan mer än 7 dagar har gått). Bearbetning antiinflammatoriskt geler gummi (efter konsultation med läkaren) minskar inflammation gräns och skölj "populära" antiseptika (kamomill, salvia) postprandiala minska dess kvarhållande i gingiva läkning och signifikant reducera den dåliga lukten intensitet.

      svar
  25. älskling:

    Hej alla! Jag är 54 år gammal. Ta bort två övre snedställningar. En av dem smullade, tog ut i bitar. Samma kväll drack vodka. Tre veckor har gått. Gums nästan läkt, registrerade sig för proteser. Förmodligen är jag väldigt stark och frisk.

    svar
    • Gavrila:

      Samma kväll drack vodka. Jag kan inte stanna i 3 veckor, jag dricker allt. Och tänderna själva kommer att läka. Jag är stark och sov. Mer vodka - och allt kommer att bli bra!

      svar
  26. Ivan:

    För bara en timme sedan togs visdomstanden bort, den nedre vänstra ... Det var väldigt djupt, jag var tvungen att skära ett ben. Lång kunde inte ta bort. Anestesi tog mig inte, grät från smärta, som ett barn ... Förra gången jag grät så, när någon från min familj dog. Skräcken, jag vill verkligen röka, åtminstone en elektronisk cigarett! Kanske finns det ett sätt på vilket du fortfarande kan röka och på något sätt skydda tandköttet? Till exempel, vattning steril medan du röker vidhäftar, skölj sedan din mun?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Ivan! Anestesiets teknik i nedre käften är svår för ett antal specialister, och valet av anestesi påverkar också sensationer. Jag sympatiserar att du har någon faktor i ditt lidande, men för närvarande är nästan 100% av borttagningarna smärtfria eller med minimal känsla.

      Jag tror att du redan kan djärvt röka, även om det är oerhört skadligt, men det är inte meningen. Under rökning kan ett vakuum skapas vilket provar ny blödning från brunnen. Blodproppsavvikelser är inte det bästa alternativet, eftersom du förlorar en naturlig biologisk förband.
      Ett antal studier har visat att rökning indirekt påverkar cirkulationssystemet, vilket också kan ge upphov till blödning.Som jag förstår det från dessa studier och läkarens åsikter: Rökning är inte det största problemet för läkningshålet, oavsett hur individuellt det påverkar mikroprocesserna i blodet och under helande stadier.

      Vanan är förfärlig.

      Det är inte nödvändigt att stänga hålet när du röker ... Det är tillrådligt att tvärtom trycka på den sterila gasbindplattan med tänderna igen efter att ha röstat om blodproppens täthet är bruten. En elektronisk cigarett kräver även inandning under tryck - vilket inte är en risk.

      Förresten, ett antal läkare i rekommendationerna efter borttagning har inte röskontraindikationer. De som är humana för patienten klarar av att sluta röka, sätt en tid på 2-3 timmar efter borttagningen. I ett antal västerländska länder är det möjligt att höra en period från 2 dagar till 10 år. Det har länge märkts att denna vana indirekt påverkar läkningsprocesser och allmän hygien. Därför kräver ett antal kliniker vid implantation att du slutar röka i 6-12 månader, vilket många följd så att avstötningen av implantatet inte skrivs av på "cigaretten", och pengarna skulle kastas till vinden.

      Jag önskar att du slutar röka på ett humant och överkomligt sätt!

      svar
    • Marmeladkina:

      Ivan, vissa tandläkare, vet tyvärr inte hur man ska lindra smärta, så patienten tycker att han inte tog anestesin. De mest så många gånger borttagna vinsten tills hon hittade "hans" läkare. Om du är från Moskva kan jag ge råd om var du ska gå.

      svar
  27. Victoria:

    Tanden avlägsnas och munnen måste stängas omedelbart. Och dra ut med en halvt sluten mun!

    svar
  28. Lusine:

    2 dagar sedan hade jag en öm tand borttagen. Det var inte smärtsamt att radera. Då var det mycket blod, och redan på dag 2 bildades en blodpropp i hålet. Jag var så rädd och rev mig lite (ganska lite). Idag har jag lite smärta, och hålet är täckt med en vitgul blomma. Först var jag väldigt rädd att det var pus. Hon började gråta, gjorde ett tantrum 🙁 Men då gick hon och insåg att det här var en naturlig process, och det var inte heller temperatur eller svaghet. Jag är rädd att jag tog infektionen ... Imorgon går jag till tandläkaren ((

    svar
  29. Yana:

    För två dagar sedan tog bort de åtta åtta. Efter införandet av anestesi vägrade munen att öppna och avlägsnades genom en halv öppen. Efter några timmar återhämtade sig käftens rörlighet, men obehaget var kvar, som om det blåses.Eller är det redan från tandköttet? Den första natten sov jag normalt, och den andra i min mun var den hemska smaken blodig. Jag tar paracetamol, badar med miramistin.

    svar
  30. anonym:

    Jag tog bort (36) för två dagar sedan, idag ser jag ut - en blodpropp, vit blomning. Jag trodde, pus, plockade upp, nu igen hålet, vad ska man göra?

    svar
  31. Svyatoslav Gennadievich:

    Välkommen! Jag tror att du själv förstod att du "plockade upp" vad som ligger inom gränserna för normal heling av hålet.

    Helst måste du se en läkare och bilda en ny koagel under lokalbedövning under curettageprocessen. I praktiken leder dock inte vad du gjorde med hålet till negativa konsekvenser. Speciellt om du betalar maximal uppmärksamhet åt antiseptiska sköljningar. Eftersom du nu har ett öppet sår, men redan vid aktiv läkning (från botten och från hålets väggar) är det nu nödvändigt att inget överflödigt kommer dit. Det är bäst att använda icke irriterande och icke-torkande lösningar för sköljning. Du kan begränsa avkoket av örter (till exempel kamille eller salvia). Men idealiskt är det ändå ganska logiskt att vända sig till en tandläkare, och efter en undersökning kommer han att ge dig en vektor av ytterligare åtgärder beroende på hålets yttre tillstånd och tandköttet runt sig.

    svar
  32. roman:

    Du ger det, folk)) Jag såg lite raid, tryck på det snabbare, en annan brukar dricka öl i liter, lägger en tredje diagnos själv, väl, läkare leder det))

    Jag tog bort 6-ku övre vänstra, avlägsnandet varade i 5 minuter, bara roten på tand kvar. Det var ett problem för mig, och en eller två gånger sålden placerades, kunde jag inte stå på tredje parten, jag delade upp den med pop-pop. Jag gjorde i slutändan hårdmat i allmänhet smulrade det och gick med honom i ca 2 år. Flödena var periodvis, vilket är förståeligt - tillgången till mat var öppen, ingen fyllningar. Kort sagt, jag blev förvånad över allt detta och jag bestämde mig för att ta bort det. Injicerade ultracain väntade längre frost än utdragna. De fyllde tamponger och bomullsull, eller som det kallas, en hemostatisk svamp med ett mycket bittert läkemedel. Den första dagen jag inte visste vad jag skulle göra, drack dumt sött te i liter och tuggade sötsaker, det är helt enkelt orealistiskt som bittert. På andra dagen (idag) har bitterheten redan blivit mindre, men det finns fortfarande, du kan leva utan godis. På natten av borttagningen drack jag lincomycin, som ett antibiotikum. Klumpen bildades den första dagen, blodet slutade att gå efter 4-5 timmar efter avlägsnandet.

    Vad vi har: Ödemet sovit (det var inte så mycket), det var en smärtsam smärta, och när du rör på tandköttet har du det också, men det stör dig inte mycket.En gråaktig dök upp, jag skulle till och med säga en brunaktig raid, som du vet, när ett sår blöts i bad eller dusch och det slashes från kroppen, det är färgen (är det alltid vått i munnen, är det så?). Jag mår bra, sov som en baby. Före detta plågade fluxet och bröt en tand i 3 dagar, åt och drack efter 3 timmar. Bli bara full, för På morgonen åt jag dåligt, och i köen stannade jag i 4 timmar, jag var så hungrig som en varg. Jag bakade omedelbart alla kakor som min moster skickade över, pannkakor som min mamma hade bakat och blåste ut hela förpackningen apelsinjuice och gick till sängs)) Jag tänkte inte på några alveoler innan jag läste "rekommendationerna" på internet. Jag var rädd, jag ville också plocka, lite rätte upp blodproppen, och sedan lät det i mitt huvud: "Gå inte där du inte vet, låt det läka sig, gå till doktorn i slutet". Han gjorde det. Jag tog bort tandpetaren bort, där tankarna att klättra i hålet, låt SAMA dra på, inte störa kroppen för att göra sitt arbete!

    Slutsats: 2 dagar, allt är bra, jag äter, jag dricker, jag kopierar (jag), jag kör en bil, jag öppnar min mun fullständigt (jag kan åtminstone sjunga), jag är mycket nöjd. Jag kommer inte att röra någonting. Jag dricker det medan på andra sidan, så tandläkaren råde dig att göra 1,5-2 veckor. Jag dricker inte varmt, jag äter inte kryddig, tillfälligt utesluter jag sura mjölkprodukter från kosten, liksom fast mat (jag fukta kakor i te).

    Jag kommer att avregistrera om en vecka eller två, så att du vet vad som väntar på dig om du följer vad läkaren beställt.

    Åh ja idag började jag göra furatsilinbad (jag sprider ett piller i mitt glas), jag känner mig en typ av urin, men jag måste, jag ska dela badet (håll bara i munnen, SKYLL INTE) under en vecka, jag ska dricka lincomycin i ett par dagar och hara. Jag vill inte att levern ska sitta ner.

    svar
    • Lena:

      Välkommen! Och av vilken anledning har sura mjölkprodukter uteslutits från kosten? Idag avlägsnades två visdomständer omedelbart.

      svar
  33. Anna:

    Idag avlägsnades längst ner till höger. Allt gick snabbt, tampongen togs bort efter 30 minuter. Nu känner jag en blodpropp och smärta. Jag hoppas allt läker bra.

    svar
  34. roman:

    Det här är jag igen, 5 dagar har gått sedan tandutvinning (se ovan). Antibiotikumet (lincomycin) slutade dricka igår, jag sköljer fortfarande med furatsilin morgon och kväll (jag späda pillret). Vad är det med gummit: Allt är normalt, den hemostatiska svampen eller fleeceen har fallit, i stället finns det en liten depression, tandköttet läker, en ömt vitaktighet uppträdde. Ödem sov helt, smärtan är fortfarande närvarande, men de är instabila och tråkiga i tuggummiområdet. På gommen över tanden sönderdelades bubblor, eller något liknande (ca 6-10 stycken).När trycket inte är väldigt, men det gör ont, misstänker jag att det kommer ut eller den återstående pusen (jag hade flödet), ja eller ultracain, att de prickade där, jag vet inte exakt vad det är, inte en läkare))

    I allmänhet känner jag mig bra, har en aptit, sover gott på natten, inte plåga smärtan. Jag kommer att fortsätta att skölja med furatsilinom och glöm inte att prenumerera här, jag kan åtminstone till sex månader tills tuggummiet är helt övervuxet)) men jag kommer inte göra det) Jag kommer att avregistrera om en vecka.

    svar
  35. Pauline:

    För några år sedan släckte jag en visdomstand, doktorn sätter in medicinen där, som helt stängde hålet, och jag var inte rädd för några inflammationer, jag överdrog det till och med lite, men allt läkte bra. Men nyligen kom jag över ett flayer, som inte väntade på att anestesi skulle träda i kraft och rev ut min tand. Han satte inte på något, hade inte ens ett samråd, hur man skulle ta hand om sig, han tog pengarna och lämnade kontoret. Efter 2 timmar bytte jag tampongen kvar av doktorn, ersatte den med gasbindning fuktad med klorhexidin och tillbringade hela dagen med den, ändrade den för natten. Sköljning på den första dagen är förbjuden, så jag borstade tänderna och sköljde lite min mun. Nästa dag använde jag bomullspinne och tvättades lätt med klorohexidin, det var billigt och lämpligt för permanent användning. Den tredje dagen verkar det, allt är bra, tanden stör inte alls.

    svar
  36. roman:

    Och igen jag, del 3))

    Jag gick 3 veckor, vad vi har: ett nästan långvarigt hål, maten är INTE fast, för någonstans för 5-6 dagar sedan är hålet helt, man kan säga, "stäng". Det finns inget ödem och det var inte mycket, det är redan normalt och hårt - på sidan där tanden drogs ut. Det finns ingen smärta, förutom att om du trycker på tuggummit är det förståeligt. De stötar som var på gommen, passerade, och på deras plats framkom vita "hud". Kort sagt, allt läker, temperaturen stör inte.

    Vid detta tror jag att det räcker) Efter ett par månader där borde hålet vara helt övervuxet. Jag kommer inte att prenumerera längre, ja, om bara något går fel. Lycka till alla! Var inte rädd för att ta bort tänder, det är bättre att ta bort än att lida, som jag, 2 år med flussmedel.

    svar
  37. Vadim:

    Välkommen! 2 månader sedan raderade de åtta åtta. Tanden växte helt i tandköttet, en liten kikning av tandkanten. Tandläkaren läkte såret. På 3: e dagen ökade huvudvärk. Efter att ha läst artiklarna på internet, föreslog att odontogen bihåleinflammation började. Han gick till doktorn, som försäkrade mig om att allt var i ordning och att jag slösade bort min tid. På femte dagen passerade huvudvärk inte, han vände sig igen till tandläkaren, som efter noggrann undersökning fann en perforering i maxillary sinus, tog bort stygnen, rengjordes hålet,tvättas med klorhexidin och sätt lösningen med läkemedlet. Efter ett par timmar gick smärtan bort, cirka en vecka kom gula slem ut ur hålet (drack en antibiotikaprofil). Då hålet "som det var" stängt och i två veckor var allt bra. Den 1 mars tog han upp ett ljust virus och en kraftig förvärring av odontogen bihåleinflammation, gick kraftigt, 3 dagar huvudvärk och tandvärk, och hålet "burst": pus började komma ut med blodproppar. Återigen, en kurs av antibiotika (observerades i Laura och en annan tandläkare, liksom på kontoret). Nu (en månad efter att ha brutits genom pus) är brunnen övervuxen, men brunnarnas kanter är inte åtstramade, men från och med ovanför fyller tandköttet, kvarstår en perforering av ca 1 mm i diameter. Jag bearbetar tamponger med 1% dioxidin och stänger brunnen med en solkoserylpasta. Berätta för mig hur man fortsätter att vara - vänta tills perforeringen drar sig själv, att göra plast eller är det nödvändigt att ha en obegränsad sutur med suturfistel? För närvarande kommer inget ut ur hålet, men gulaktig slem expesteras från nasofarynx, ibland i en liten mängd. Det finns ingen urladdning från näsan. Efter att ha brutit igenom pus och tvättning av maxillary sinus genom hålet finns det sällan obehagliga dragande känslor i benet under ögat.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Vadim! När det gäller kirurgiska åtgärder: En rörelse om ämnet av plast och så vidare ska ges av maxillofacial kirurg tillsammans med ENT-läkaren. Det är svårt för mig här utan att undersöka dig och data på bilderna och / eller CT-skanningen för att bestämma för den behandlande läkaren. Det verkar mig att om problemet fortsätter att plåga, så är det tydligt att det inte finns någon punkt i bestående "dra känslor under ögat". En annan fråga, om din läkare insisterar på att detta väntar.

      Jag vet inte vad din taktik är i livet, men jag följer kunskapsreglerna från 2-3 experter på komplexa medicinska problem för att bilda en övergripande bild. Att inte se dig, i absentia kan jag anta att plast med eliminering av smittsam fokus är oerhört viktigt för framtiden. Det sista ordet är dock för de läkare som kommer att se dig framför dig och bli bekanta med data på bilderna.

      svar
  38. Margaret:

    Välkommen! Vid 14 års ålder bar jag handskar, vilket visade sig senare, det här är en värdelös övning, om du inte drar ut visdomständerna eller deras början. Vid den tiden var de inte ens där, men det verkade vildt att dra ut rudimenten. Till följd av detta har alla 4 visdomständer ökat vid 20 års ålder. Nyligen har den högra sidan av de övre tänderna varit mycket ont, och det är oklart exakt vad det fanns tvivel mellan 4, 5 och 6.Till och med efter fotografierna blev det inte omedelbart bestämt att det var en massal visdomstand med en stor hålighet på insidan, vilket inte är synligt. Valet var att behandla eller kräka. Med tanke på det faktum att jag tänker på att sätta på axlar igen bestämde jag mig för att göra det idag. Jag hade tur med läkaren, allt gick rätt och bra. Det var ett ögonblick när det började smula, som det ruttade inuti (vid 25 års ålder!), Och fick veta att det kan behöva krossa det. Men tacka bra krafter, det fanns ingen. Här är en fråga - om du vill ta bort de återstående tre, sedan måste fortfarande göra det i 30, 40. Om ett ruttet visade sig, andra inte lever upp till solnedgången frisk och då blir det svårare, plus att de skiftar andra tänder tillsammans, vilket ökar sannolikheten för karies. Eller efter att ha läst alla nyanser av proceduren och läker sig själv - tills det gör ont, ska du inte göra det här? Frågan är inte längre ens i estetik (för att sätta tillbaka hängslen igen), men i friska tänder.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Margarita! Faktum är att din fråga är förknippad med en preliminär undersökning av de återstående visdomständerna och, i allmänhet, av bett. Om visdomständer är felaktiga i tandläkningen (eventuella tiltningar,svängningar, rörelser, inte fulla tänder, svårigheter med tandvård, etc.), de borde tas bort utan misslyckande, även utåt hälsosamt.

      Om denna tand har en plats och det inte skiljer sig från den angränsande tanden i sin position tas denna tand bort enligt ortodontiska indikationer och med utvecklingen av en karriär process: om det är omöjligt att rädda det av en tandläkare.

      Men i formuleringen av frågan motsäger du dig själv: å ena sidan planerar du att sätta upp hängslen ("Med tanke på vad jag tycker om att sätta på hängslen igen") och å andra sidan "Frågan är inte ens i estetik (för att sätta på axlarna igen) ... "Om du planerar att avlägsna friska och normalt placerade visdomständer för förebyggande är det inte helt korrekt. Även om du har många supportrar bland professionella oral och maxillofacial tandläkare, kirurger som gärna tar bort visdomständer för dina pengar. Vidare kommer underlaget att vara detsamma: "de bryter biten", "de gör en skräpkorg ur munnen, eftersom det är svårt att rengöra", "de kommer snart snart att ruttna", "orsakar karies på de angränsande tänderna som passar tätt" etc.

      Min åsikt är att först individuellt utvärdera munhålan, korrelera de möjliga riskerna för visdomständerna och sedan hugga av axeln. När du tar bort en visdomstand (särskilt en amatör) riskerar du inte mindre under proceduren och efter det. Så, genom att korrelera riskerna och se dig personligen, är det möjligt att ge CO och en informerad slutsats.

      svar
  39. Catherine:

    5: e dagen efter avlägsnandet av "sex" ... Tanden låg under kronan, i början var det smärtsamt när man bita och satte tryck på tanden, varefter det var ont i smärta. De tog en bild, kirurgen sa att det inte är helt klart vilken tand som ger smärta, för inflammation mellan tänderna. De tog av kronan, skickade hem för att dricka nimesil. Nästa dag, smärtan intensifierades, svullnad uppträdde i tandköttet och kinderna, gick till avlägsnandet. De tog bort det länge, tog inte anestesin alls, det var allt återhämtat och det var mycket ont. På kvällen hoppade temperaturen till 39, samma smärta. 3 dagar efter att borttagandet av smärtan inte gick bort, började temperaturen kring 37,1 - 37,5, ta antibiotika, det verkade doktorn. Tvättade, i brunnen sätta drogen från algerna, skickas vidare för att dricka antibiotika och skölja med klorhexidin.Den första dagen efter tvättning var tandvärk knappt märkbar ... På den andra dagen återvände den värkande smärtan, temperaturen var fortfarande något över 37. Idag är den femte dagen, algen avlägsnades, hålet tvättades, men den värkande smärtan släppte inte (jag börjar rädda en annan tand ... Av någon anledning tar jag inte en bild, även om jag ständigt klagar över smärta, säger de att allt är bra, allt kommer att passera ... Vad kan jag göra? ..

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej, Catherine! Läkarna är inte skyldiga att ge dig en bild, eftersom det ingår i ett medicinskt dokument. Å andra sidan kan du säkert gå till en annan klinik och ta reda på de sanna orsakerna till problemet: Ta en ny bild, få råd, få rätt behandling, etc.

      Efter borttagning kan det finnas något: fragment av kronpartiet i såret och delar av rötterna och inte borttagna granulomer. I själva verket finns det för närvarande ett torrt hål eller alveolitis i ett relativt tyst scen. Då behöver du behandla såret och göra det bättre på samma sätt i kliniken, där de kommer att vidta åtgärder om ditt problem.

      Självklart beror jag inte på de läkare att de inte klarar av de svårigheter som uppstått.Kanske kan de helt enkelt inte taktligt förklara för dig att de inte vet hur man ska gå vidare. I alla människor reagerar kroppen annorlunda på sådana ingrepp, och brunnarna läker annorlunda. Problem uppstår, och i små "skrivbord" - med avundsvärd regelbundenhet.

      Om jag var du skulle jag avsluta behandlingen med alger, och jag skulle tala med en kompetent oral och maxillofacial kirurg som har etablerat sig bra. Prata med vänner, familj, vänner. Jag är säker på att ljuset inte konvergerade på dessa specialister, och rädslan för något nytt är inte berättigat. Eftersom hålet kan skadas under lång tid för att slutföra läkning, eller till och med mycket dåligt fester.

      svar
      • Catherine:

        Hallå Tack så mycket för svaret! Bara jag skrev att de inte "gav upp" en bild, men gjorde inte det igen ... Jag förstår korrekt att om något kvarstår kan du se problemet på bilden? Idag är den 7: e dagen fortsätter tanden att växa. Och lokalisering av smärta någonstans lägre i käften, inte där tuggummi. Tack så mycket för alla dina råd och rekommendationer!

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          Hej, Catherine! Jag accepterar ditt tack med tacksamhet.Om bilden är av hög kvalitet, så är det ganska möjligt att se på det rester av rötter eller delar av en tand. I sällsynta fall, hjälp i olika projektioner eller varianter med visiografi - överför bilden till en dator. Jag hoppas att varje dynamik du har kommer att vara positiv. Kom igen snart!

          svar
  40. Svetlana:

    Hallå Jag läste allt, men jag hittade inte ett svar på min fråga. 3 mars tog bort en visdomstand som växte horisontellt och under benet. Operationen var inte lätt - de skar, sågade, släpade, sydde, pumpades ut efter förlust av medvetandet (trycket sjönk till 40/57). Efter mycket lidande (fruktansvärd rädsla) togs tanden ut, det verkar, till och med helt. I brunnen läggs kollagen, 2 st. I nästan en månad gick jag till en undersökning, och doktorn sa att allt var i ordning. Men nu är min läkare på semester och i min underkäke (under borttagningsplatsen) har benet (som en liten klump) ökat som om den här fasta svullnaden sänker sig från käftens nedre kant ner till nacken. Det finns en liten asymmetri med den andra sidan av ansiktet, om du lyfter hakan uppåt. Det gör inte ont, men när det trycks är det en liten smärta. Ingen temperatur En vecka innan det var rösten borta och det var en röd hals (jag kan inte bota faryngit på hösten, tre typer av antibiotika fungerade inte).Tanden verkar läka normalt, men tyget är inte helt stängt (bara där det sys). Jag sköljer med klorhexidin (det verkar som en plack verkar ostadig från den), miramistin, rotocan, propolis tinktur, kamomill.

    Säg mig snälla, vad är det med käften? Kan någonting stanna kvar i tuggummi och bli inflammerad en månad senare? Vad är det här stödet? Tack så mycket! Jag väntar på ett svar.

    svar
    • Svetlana:

      Gick till kirurgen i tjänst vid receptionen, tog en panoramabild. Det ser bra ut, nästa tand också. Palpation inuti munnen skadar inte någonting. Liten smärta bara på käkens yttre undersida. Asymmetri är nu synlig för blotta ögat. Läkaren sa att hon inte visste orsaken. Skickas på ultraljud i käftområdet, föreskrivna antibiotika i 5 dagar, skölj, prebiotika. Snälla hjälp mig att bestämma vad som är fel med mig. Jag är väldigt rädd för smärta och tanken på en ny operation introducerar mig till ett panikläge.

      Snubblat på ett foto med tecken på hump, mycket liknande. Kan det vara parotit? Jag är 31 år, gjorde inte ont henne tidigare. Temperaturen hålls vid 37-37,2.

      svar
      • Svyatoslav Gennadievich:

        Jag tror att du bör kontakta din lokala läkare för att utesluta somatisk sjukdom. Höft eller "höft", så vitt jag vet, flyter snabbt med höga temperaturer, men du har ingen sådan indikator. Om terapeuten eliminerar sjukdomen, gå sedan djärvt och gör en CT-skanning. CT hjälper i alla prognoser att se problemområdet i maxillofacialområdet, där ödemet var utvinning av en tand. Tillsammans med CT, var noga med att gå till ett samråd med en tandläkare, och det är bättre att höra flera doktors uppfattning. Jag är säker på att det kommer att finnas en specialist som korrekt kan bedöma ditt tillstånd. Förstår förstå det först efter en omfattande undersökning av dig på grundval av en CT-skanning, en extern undersökning och i munhålan, palpation och jämförelse av data från en närliggande specialist (en distriktsläkare som tillval) kan du förstå vad som händer med dig. Med andra ord, tills en noggrann diagnos har gjorts, kan behandling med "finger till himlen" -principen inte ge resultat.

        svar
      • anonym:

        Svetlana, jag heter Alexander, nästan samma problem som du. Redan en och en halv och en har gått efter borttagningen, men smärtan går inte, går den längs hela höger sida.Snälla berätta vad var din anledning?

        svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Svetlana! Jag kommer inte att gömma mig, men efter eventuellt borttagande av tänder kan något kvarstå. Det beror allt på doktorns professionalism och samvete. Det faktum att det inte finns någon temperatur är bra, men en traumatisk borttagen tand, och även med fel, kan leda till att alveolernas kanter eller till och med den alveolära processen i käften pekar. Det är därför det kan tyckas att en säl har uppstått.

      I allmänhet kan det faktiskt finnas något: fragment i ett sår, inte avlägsnat rot, rester av fragment av käftben etc. Jag tror att för objektivitet är det värt att ta en ögonblicksbild av avlägsnningszonen och få råd (heltid) från en väl beprövad maxillofacial kirurg, men en annan. Utan att se dig och, förlåt, utan att "känna" svullnaden, är det svårt för mig att anta någonting: fruktansvärt eller inte hemskt. "Cone" är ett något märkligt koncept, så att du kan sy i absentia till någon diagnos.

      Förresten kan jag säga att lymfadenit är en inflammation i lymfkörtlarna, vilket också kan ge känslor till stötarna under käken. Det är därför det är så viktigt att analysera dina vanliga sår och lokalläkningsprocess, för att inte röra upp sakerna.Ibland händer det att läkning inte är fallet, och vissa sjukdomar lämnar ett avtryck och bryter mot diagnosen av den sanna orsaken till problemet.

      svar
      • Svetlana:

        Hej, Svyatoslav Gennadyevich! Jag tackar verkligen för det detaljerade svaret! Terapeuten skickade till kirurgen. Ultraljud i den submandibulära regionen och lymfkörtlarna gav inte tydlighet - doktorn sa att allt är i en hög - det är inte klart vad som exakt orsakar ödem. Det finns en benfel på 0,2 cm, infiltrering av den omgivande vävnaden med en spridning till parotid spottkörteln (ca 2,20 * 1,5) utan en klar kontur och abscessbildning. I en viss zon lymfadenit (0-2,2).

        På helgen besökte jag en annan kirurg, hon sa att det fanns en liten vit punkt i området med den extraherade tand och att det kunde vara en bit ben eller liknande. Hon tillsatte levomecol till tandköttet 3 gånger om dagen till antibiotika och sa att hon var tvungen att dra ut om det fanns något kvar. Jag smälter, men hittills har tumören inte helt avtagit, även om kindbenet har blivit mycket bättre från antibiotika. Men det fanns någon form av värkande smärta, som gick från tand till tand över käken.

        I morgon går jag för att se läkaren som utförde operationen. Jag är rädd förskräckligt.

        Tack för att du ger ovärderlig medicinsk och "psykologisk" hjälp, förklarar vad du ska uppmärksamma och minska rädslan för dunklighet!

        svar
        • Ev:

          Så skriver de alltid, och säg då inte resultatet. Det var intressant för oss.

          svar
  41. Alexander:

    Välkommen! Den lägre visdomstanden, som låg felaktigt och inte helt skärs, avlägsnades snabbt och nästan smärtfritt. Därefter sysde de upp (de sa, kommer inte längre och att trådarna själva kommer att lösa upp) och skickas hem utan att ge några rekommendationer. Två dagar senare besökte hon en annan tandläkare som klagade på smärta vid sväljning och smärta i örat. Läkaren sa att allt är i ordning, tandköttet läker, det är inte nödvändigt att dricka antibiotika, du kan skölja med furacilin för att lugna dig ner. Efter sköljning med furatsilinom var nästa dag redan lätt.

    Givet: den femte dagen efter borttagandet. Och idag löser jag helt upp tråden. Tummumet har öppnat lite längs sömmen, men hålen är inte synliga. Det finns ingen smärta, det gör inte ont för att svälja, munnen öppnar smärtfritt, men det finns periodiskt en värkande känsla och det ger fortfarande örat. Är det okej? Är det läskigtatt trådarna har löst och öppnat tandköttet? På måndag, spring till tandläkaren? Är detta en tråkig, avlägsen känsla i örat, som en konsekvens av borttagandet av en visdomstand, eller är det dags att gå till Laura?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Alexandra! Från de nedre tänderna (käken) utstrålar smärta (ger) till örat och inte bara. Det här är i ordning - Laure hjälper inte här. Konsekvensen av att ta bort en visdomstand är ett bevarat symptom som stör dig. Jag tror att det är mer associerat med sårets irritation under måltiden. För den femte dagen efter borttagning är detta mer än normalt, särskilt eftersom den värkande sensationen inte är en orsak till panik.

      På måndag behöver du inte "springa", men vänligen vänta dig till en tandläkare för råd. Mest troligt kommer du att bli anpassad hembehandling, eller du bara ser till att allt är i ordning och du i det här sammanhanget räcker inte, beror det på. Dessutom applicerades stygnarna (så dyra - absorberbara) med det stora målet: att eliminera infektionens stora ingångsgrind och bringa sårkanterna samman så att de inte skulle hindra läkning. Det faktum att kanterna började diverga något på dag 5 är inte kritiska, eftersom hålet nu är i full gång vid scenen av att bilda vävnader från blodproppen och hålens väggar.

      Jag tror att en tandläkare med ett personligt samråd kan lugna dig på grundval av exakta sårundersökningsdata.

      svar
  42. xenia:

    God dag! Igår tog jag bort en visdomstand, allt tycktes vara normalt (jag sov gott på natten). I morgon började en liten smärta, och vid middagstid hade tandköttet fullständigt ont. Jag gick till doktorn, sa att jag var bra, och för att lindra smärta, tillämpa Solcoseryl pasta. Säg mig, kan jag använda den när hålet är öppet? Tack.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej, Xenia! Dental limpasta Solcoseryl, som ordinerades till dig av en läkare, används vid sår för att påskynda sin helande. Det gör inget fel: det stimulerar bara bildandet av kollagen och accelererar epiteliseringen av brunnens vävnader. Formellt bedövar den inte, men det spelar rollen som en skyddande medicinsk dressing som förhindrar mekaniska och kemiska effekter på såret och dess skada i 3-5 timmar. Det är det som indirekt förhindrar smärta. Klistra sig inte lindrar smärta, men det hjälper till att må bättre.

      I alla fall rekommenderar jag för eventuella symtom som stör dig under borttagningen,kontakta personligen hos den behandlande läkaren, eftersom hela bilden skapas först efter inspektion av hålet och diagnostiska åtgärder.

      svar
  43. ghoul:

    Varför skadar närliggande tänder efter att ha tagit bort en visdomstand?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Nästan alltid, efter borttagning av en tand, skadar intilliggande tänder, eftersom de ligger i närheten av såret. Vävnaderna som omger tanden har en viss koppling till hålet i den extraherade tanden, det finns en viss grad av interaktion. Smärtan utstrålar, ibland inte ens för tänderna intill hålet. Ju mer såret krossas efter avlägsnandet, ju mer smärtsamt tuggar och ju längre blir obehaget i de intilliggande tänderna. Om du har allvarliga misstankar på grund av det otillfredsställande tillståndet i dig eller i hålet, rekommenderas att kontakta din tandläkare.

      svar
  44. Svetlana:

    Hej, de 36 tandarna avlägsnades i förrgår kväll, på den första dagen kunde jag inte stoppa blodet länge, det var nästan ingen smärta. I går, på kvällen, efter att ha ätit, öppnade mina tandkött upp, under alla dessa dagar kände jag mig väldigt svag, ibland även illamående.Idag gick jag till en undersökning på morgonen, sade tandläkaren att hålet läkte och var täckt med fibrös blomning. Jag tvättade brunnen från måltiden och satte Metrogelgelén. Utnämnd hemma för att smöra cholisal och metrogilom. Men faktum är att min tandkött igen sjönk, ganska märkbart. Är det möjligt från metrogil? Och i allmänhet, hur mycket tar smärtan efter borttagning? Är svaghet efter borttagning normen?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Svetlana! Jag är säker på att du omedelbart ska skicka ett komplett blodtal och blod för "socker", eftersom det är nödvändigt att identifiera den möjliga patologin hos kroppssystemen. Oavsett om det är mot bakgrunden eller separat kommer det att bli klart senare. Om dina indikatorer är för låga (det vill säga under normalen), bör du tydligt återställa kroppen, leta efter ett allmänt somatiskt problem och sedan delta i hålet. Endast ett integrerat tillvägagångssätt hjälper till i ditt fall. Jag vill inte kommentera tandläkarens utnämningar, men jag kan varna dig: om du saknar några stunder av kroppens tillstånd kan det inte bara få en dålig effekt på läkning. Med ett allmänt blodprov till terapeuten samordnar ytterligare åtgärder med honom och med tandläkaren. Hälsa åt dig!

      svar
  45. Svetlana:

    Ta bort trekanals stor tand från ovan. Skicka den tredje dagen. Idag var det rutinbesiktning. Läkaren sa att allt var bra och sätta mer medicin i hålet. Jag ser själv att kanterna börjar dra och som ingenting. Kinndroppet helt svullet, inte märkbart. De sa att detta är normalt, och jag förstår själv vad som är normalt. Men smärta, smärta och mer smärta. Det gör ont och gör ont. Painkillers slutade dricka under dagen, jag dricker på natten för att sova åtminstone. Men det gör ont utan att upphöra. Jag äter nästan ingenting, i princip dricker jag bara, och barnmat är puree från mat, för ingenting kommer längre. Oändligt pressar tråkig smärta. När kommer det att passera?

    Jag har också 4 dagar att ta bort från samma sida, men i botten av visdomstanden (det är knappt synligt från tandköttet alls). Är det möjligt att ta bort komplexa tänder med en sådan paus? Det är hemskt att tänka på hur allt blir sjukt senare ...

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Svetlana! Jag är säker på att den inflammatoriska processen i hålet fortsätter att utvecklas. Smärta är givetvis ett individuellt ögonblick, men oftast i samband med borttagning är resultatet av infektionen fäst vid brunnen. Kroppen förstår naturligtvis som möjligt.Smärta är en slags indikator här.

      Jag skulle vilja titta på hålets tillstånd och hålets skott efter tanduttag. Detta är viktigt för prognoser och bedömning av situationen. När det gäller att ta bort en ny tand: Om det inte är ett nödläge, borde du inte ta bort visdomständer än. Ingen vet hur känslig det kommer att vara för dig att ha två sår samtidigt.

      Om pausen: En paus kan vara på en dag, men varje situation bör analyseras individuellt. Endast på detta sätt och borttagning och läkning blir så bekväm som möjligt.

      svar
  46. Catherine:

    Hur lång tid löser benet som bildades på sidan av tuggummit efter borttagandet av en visdomstand? DETTA MISSAR PROSTHESIS. Den övre protesen är helt borttagbar. När jag hade en liknande, och jag var tvungen att lämna in den här utbildningen. Jag vill inte klippa tuggummi igen och ladda den. Tack på förhand för ditt svar.

    svar
  47. Catherine:

    Förresten, varför gör denna skarpa kanten av hålet från tanden på tandköttet efter läkning av hålet? Kanske med ålder? Tidigare, när borttagning av sådana effekter märkte inte.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Enkelt måste tandläkaren kontrollera (särskilt efter ett komplext borttagande) om det finns några skarpa kanter på hålet.Om läkaren inte har tillräckligt med tid för detta, läker hålet med en skarp kant, så risken för skada är hög. Om avlägsnandet genomförs så noggrant som möjligt, är det ingen skarp kant. Men i fallet med att bryta av hålet eller mellanrotsväggarna börjar de skarpa kanterna skada helande tandkött. Jag tycker att det handlar inte om ålder, utan om funktionerna i tanduttag och doktorns inställning till hans arbete.

      svar
  48. Svyatoslav Gennadievich:

    Välkommen! Faktum är frågan relevant, men lite känslig. Formellt måste det som stämmer med rätt protes korrigeras. Det du har bildat är sannolikt en exostos. Naturligtvis kan denna deformation "fixa" tiden, men ibland tar det lång tid att vänta, och tills denna punkt kan du förlora färdigheten att använda protesen. Om du inte använder det (det gör ont), sedan om några månader vill du inte ha det alls. Alveolens skarpa kanter "löses upp" i 6-12 månader. Jag är inte säker på att du bör förlita dig på någon minimitid, så jag rekommenderar att du gör det genast, som förväntat: korrigering av alveoliets vassa kant.Du vill inte "klippa tandköttet igen", och jag har ingen önskan att förstöra livet för dig och din protesist, som helt enkelt inte kan göra kvalitetsarbete - du kan inte bära det. I allmänhet, efter rättelse, kommer det också att vara nödvändigt att vänta en stund, men det är mycket mindre och uppenbarligen mer lovande än en blind vänta vid havet för vädret. Tack för att du frågade.

    svar
  49. älskar:

    Välkommen! För en vecka sedan avlägsnades den nedre högra visdomen. Enligt tandläkaren var tanden väldigt komplex (det växte inte upp, men till sidan, vid roten till 7). Generellt avlägsnas, sys. Processen var smärtsam och lång - de plågade i ungefär en timme. På den första dagen av borttagningen steg temperaturen och varade en dag, tills nu finns det en obehaglig lukt från hålet. Igår var jag vid andra besöket till doktorn, han tog bort stygnen, han sa att allt var bra. Mina klagomål om ledsmärta, konstant smärta i templet (helt hemisfär av huvudet ständigt skadad), tonsiller från den utbrutna tanden, fruktansvärda luktar - sa att det var normalt och kunde vara så ont i veckan 2, för igen - fallet var svårt och jag plågades länge. Men det här är inte det som bekymrar mest ... Idag såg jag äntligen efter att ha tagit bort sömmen,att jag inte har någon blodpropp. Bara öppet hål. Och den fruktansvärda lukten från den. Det finns nästan ingen raid. Bara gapande hål. Är det normalt? Jag följer doktors rekommendation - jag gör regelbundet kamillebad. Han gav mig inte mer. Samtidigt är hela höger sida på tandsidan utdragen mycket lyhörd för kall / kall / varm. Innan sömmen avlägsnades var razzin (specifikt: fram till igår), och nu är det bara ett hål, och det är praktiskt taget inget raid. Var vänlig informera - är det normalt? Kanske använder du fortfarande sårläkande salva? Läkaren har blivit mycket ung - kanske är han helt enkelt återförsäkrade. Jag önskar att det hela läktes snabbt. Och sedan raser den eviga smärtan och reaktionen mot temperaturen. Redan trött.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Med alla indikationer har du alveolitis brunnar eller effekten av "torra brunnar". Detta är inte normen och komplicerar processen för normal sårläkning. Jag tror att doktorn hoppas att immunsystemet kommer att klara sig. Det är emellertid inte klart varför antibiotika, antihistaminer, etc. inte var föreskrivna. efter en svår och traumatisk visdom tand borttagning. Och varför doktorn inte uppdaterade såret under anestesi,för att påskynda läkningsprocessen och göra den så fördelaktig och bekväm som möjligt. Det är en oro och din reaktion på kall och varm. Jag är rädd att du noggrant ska analysera tillståndet hos 7-tanden, som var nära avlägsnandet. Läkaren kan oavsiktligt skada tandvävnaderna, emaljen eller till och med producera en 7-tums subluxation, med hjälp av den under stöd av instrument med överdriven iver. Jag tycker att det är värt att hänvisa till en tandläkare: Låt läkaren noggrant undersöka reaktionen mot temperaturen, eftersom det ofta kommer från den "förolämpade" traumatiska avlägsnandet av den sjunde tand.

      svar
  50. Lena:

    God kväll! De tog bort den nedre högra visdomstanden och sände en dränering där, ett "tuggummi", som doktorn sa och symade upp det. Berätta för mig, snälla, en blodpropp bildas där, stör detta avlopp, eller ska en blodpropp dyka upp efter att dräneringen har tagits bort?

    Och berätta för mig hur man använder klorhexidin korrekt för bad, rengör eller späd på något sätt?

    Och ändå skrev en av besökarna att han efter tandens borttagning tillfälligt uteslutit sura mjölkprodukter från kosten. Påverkar detta på något sätt bildandet av blodpropp eller läkning av hålet - jag kan bara äta dem för nu. Tack.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! 0,05% klorhexidin bigluconat kan användas för bad som föreskrivs av en läkare. Vanligtvis 3-4 gånger om dagen i 20-30 sekunder retention i munhålan.

      Avlopp sätts för att påskynda processen med "urladdning" av purulent exsudat, eftersom sår efter tanduttag kanske inte räcker till för detta. En blodpropp bildas oberoende av dräneringen, i själva brunnen. Om detta inte händer kan en "torrbrunn" -effekt inträffa, vilket minskar komforten av läkning och dess hastighet. "Eraser" här spelar en mindre roll.

      Sour-mjölkprodukter är utmärkta när en läkare föreskriver antibiotika, som är naturligt för att stabilisera medel i tarmmikrofloran. Personligen är jag inte bekant med data om nedsatt helande på grund av liknande produkter. Jag önskar dig en snabb återhämtning!

      svar
      • anonym:

        Tack för dina rekommendationer, Svyatoslav Gennadyevich! Jag gör klorofilliptbadet nu, jag gjorde det ett par gånger med klorhexidin (de sa att de kunde mörka eller bli gula tänder).

        Jag är nu mycket oroad över käftens styvhet, jag öppnar min mun lite, och då gör det ont, jag kan inte, även jag måste trycka på körsbäret.Jag oroar mig om jag kan öppna den normalt. Jag försäkrar mig själv att det kanske är så här det borde vara, eftersom två visdomständer avlägsnades på en gång, den övre och den nedre, sysades ... Är det så?

        När det gäller läkning är det ont, tråkig smärta, oftast från botten, ibland pulserande, allt är tolerabelt, jag dricker inte smärtstillande medel.

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          Välkommen! Jag har inte hört att övningen av att ta bort två visdomständer samtidigt på ena sidan praktiseras. Naturligtvis ledde nivån av trauma till sådana konsekvenser. Att öppna munnen är ibland svårt även när "kammaren" på tandköttet hänger på visdomstanden. Dessutom, efter borttagandet av visdomständer, har du ett stort sår som är sammanlänkat med djuplöpande vävnader. Jag tror att smärtan kommer att passera inom 7-15 dagar, eftersom vävnadsreparationsprocessen i detta område inte är så snabb. Det viktigaste är att staten du har är i relativ stabilitet, det är möjligt att få en bit att äta inte grov mat och leva utan smärtstillande medel. Skynd dig snart.

          svar
          • Lena:

            Tack så mycket! Och en sista fråga) När kan jag starta aktiv styrketräning,För att inte skada blodproppen, som så många dagar försökte spara, hur kunde det? Och du vill inte missa ett besök i hallen länge och göra dig värre. Av samma anledning finns det ingen önskan att sola. Stygnen kommer att tas bort den andra dagen.

        • Anna:

          God eftermiddag har jag också problem med att öppna munnen efter att ha tagit bort fyra visdomständer samtidigt. Vänligen svara, hade du det, om så, vad hjälpte och efter vilken tid öppnade den? Jag har redan öppnat tre veckor efter operationen högst ett par centimeter, även om jag försöker sträcka, med en klädnyp och med mina händer. Verkligen ser fram emot svaret, jag är redan i förtvivlan.

          svar
          • Svyatoslav Gennadievich:

            Hej Anna! Jag vet inte av vilka skäl du omedelbart tog bort 4 visdomständer, men det här är för grymt i förhållande till patienten. Jag förstår inte i vilken situation det skulle vara brådskande att bli av med (grossist) alla visdomständer. Jag har arbetat i kirurgi i 10 år, enligt indikationer var jag tvungen att ta bort 2-3 angränsande tänder samtidigt (ofta mobila) eller 3-4 enkelrotade tänder på en gång på olika platser, men även två visdomständer på en dag var inte i praktiken.

            Ett sådant beslut av en tandläkare i förhållande till dig har orsakat problemet med att öppna munnen - det är förståeligt, eftersom visdomständerns zon (särskilt de lägre) är lös vävnad,som har riklig blodtillförsel och interaktion med djuplämande muskler i maxillofacialområdet och nerverna. Ett sådant tuggkontrakt är en följd av en akut inflammatorisk process i nedre käftområdet mot bakgrund av global traumatisk ingrepp. Du använder nu principen om "hjälp dig själv". Jag kan inte säga något dåligt, det finns terapeutiska gymnastikmetoder för att förbättra munöppningen på kort tid. Men det är bättre att ha en exakt algoritm från tandläkaren efter undersökningen. Om du gör allt rätt + kommer du att kunna delta i fysioterapi för att minska inflammatorisk process, då kommer munen öppna ganska bra om 1-2 veckor. Jag önskar att du hittar en tandläkare som kommer att övervaka dig med den här metoden.

    • Svyatoslav Gennadievich:

      Tack så mycket för feedbacken. Träning, bad, bastu, solarium, strand, etc. är begränsade till endast 3 dagar efter borttagning. Min personliga åsikt: Det är bäst att avstå från träning och sola efter ett svårt avlägsnande i 5-6 dagar. Såvitt jag förstår har du redan upplevt denna kritiska period. Det är därför det inte finns kontraindikationer för dig att återvända till ditt tidigare liv.Det bästa för dig!

      svar
  51. Ivan:

    Jag hade en tand borttagen idag vid en statsklinik. Av någon anledning berättade de inte om den här blodproppen och efter 40 minuter kom jag ut, åt en hematogen, sedan en liten choklad och drack lite vatten och försökte tvätta min mun från blodet lite. Och efter 1 timme och 20 minuter efter borttagningen åt jag kockost och konserverad tonfisk medan jag åt såg jag den här artikeln och beklagade att det var så sent. Jag hoppas fortfarande att blodproppen kommer att stanna kvar där. Is appliceras. Berätta för mig, och elektroniska cigaretter kan inte "flyta"?

    svar
  52. Svyatoslav Gennadievich:

    Hej Ivan! Det verkar som om du är en positiv person och föredrar att inte "ånga" om mindre problem i livet, till exempel tandutvinning. Varför kan inte röka alls? Medan du röker skapar du ett vakuum i munnen som enkelt drar ut blodpropp. Det innebär att vi inte pratar om en 100% förlust av blodproppen, men riskerna skadar bara hälsan på ett liknande sätt. Jag ska genast säga att det är bättre att inte använda marijuana, legaliseras i 10 länder för att lindra smärta sensioner med hjälp av "glömma" metoden. Men kyla kan appliceras, senast 24 timmar efter tanduttag.Det är kallt, och med en speciell metod, så att frostskador inte uppstår. Ren is är skada på huden och risken att ha en läkare har ett annat problem.

    svar
  53. Pauline:

    Välkommen! Säg mig, snälla, jag tog bort den lägre visdomen en månad sedan, de tog inte bort det för länge, om 5 minuter. Efter en vecka rengjorde de brunnen, efter ytterligare 3 dagar, rengjordes den igen och gjorde en annan blodpropp och satte läkemedlet i brunnen. En månad har gått, det verkar, allt har läkt, inget gör ont, men i hålet bildas en röd klump, det finns ingen plack, varför är det? Är det normalt eller inte? I andra hål är det inte.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Hålet kan exakt läka, som i ditt fall: vävnaden i tuggummiområdet tar en tom plats i såret + normal epitelisering sker. I tandläkare finns det något sådant: "vilt kött" - spridningen av vävnad av denna typ ökar ofta frågor från patienter. Ett antal specialister är benägna att tro att det inte finns något hemskt i detta, men i en vanlig situation läker brunnen genom att helt enkelt föra sina kanter och gradvis återställa vävnadsbasen med bildandet av benkammen som är bekant för läkaren och patienten, som bildas av gummit. Detta är resultatet av att brunnarna återställs på 5-6 månader.

      För noggrann analys och för att eliminera fel, kontakta en tandläkare för inspektion.

      svar
  54. Nastya:

    Hallå Idag har jag tagit bort min baby tand och de sa att det var en "tand-sju". Vad betyder det, vad ska man göra, hur man behandlar?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Ärligt talat vet jag inte vad du ska svara på. Om du säger, i din egen slang, då är "sju" - en permanent tand, men inte mjölkaktig. Mejeri kan kallas enligt följande: en, två, tre, fyra, fem. Allting är inte mer. 10 mjölk på överkäken, 10 - på botten: på varje sida från första till femte. Vid en ålder av 6, utbrott en permanent sjätte tand, exploderar den sjunde ("sju") i åldern 13-14 år. Vad betyder den här märkliga numreringen i din situation - jag vet inte. Jag tror att du missförstod läkaren. Och igen: Jag känner inte din ålder för att åtminstone hålla fast vid något. Men tack för den ovanliga och oväntade frågan.

      svar
  55. Alexander:

    Idag drogs en tand ut, den 6-ku, tummeln var inflammerad, suppuration började i kanalerna där och gick bort ... Det skadade och drogs ut klockan 11 och det viktigaste som bekymrar mig är pus. De sa att de skulle gå ut, berättade för dem att göra bad med nimesil och klorhexidin och dricka tsiprolet ...

    Huvudfrågan är när kommer blodet med blod att sluta komma och denna äckliga smak försvinner, vilket gör dig sjuk?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Denna process är rent individuell, men den genomsnittliga varaktigheten av suppuration är ca 2-5 dagar. Vanligtvis under denna tid är evakuering genom hålet eller avloppssystemet slutfört och kroppen, så att säga, fortsätter till aktiv läkning av såret. Om det fanns en seriös purulent inflammation ("stort flöde"), lägger doktorn en gummiremsa (dränering) i flera dagar med dess efterföljande utbyten. Så det händer sämre än i ditt fall. Du behöver bara göra bevattningsdroger som förbättrar hygiennivån i munnen och uppfriskande (deodoriserande) munhålan. För användning av dessa produkter, kontakta din tandläkare för kontraindikationer.

      svar
  56. Sergei:

    Hej, igår tog jag bort de sex bästa till vänster. Avlägsnades snabbt, och det skadade inte, ungefär fem minuter. Omedelbart efter avlägsnande av kinden svullna. Det skadade på natten, men det var tolerabelt, och på morgonen gick smärtan bort, men temperaturen steg 37-37,2. Ödem dämpar inte heller, men det finns ingen stark smärta. Vad kan jag göra, de förde mig en infektion?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! För tillfället har du symptom på trauma + resterande effekter efter tanduttag med en infektion! Denna temperatur beror på en lokal inflammatorisk process, ödemet försvinner inte snabbt, och tiden måste gå - i genomsnitt 3-5 dagar innan den försvinner helt. Om smärtan nästan är borta - betyder det att hela infektionsprocessen, som eliminerades tillsammans med den sjuka tanden, inte provar i hålet återbildningen av exudat (pus), som ofta bildar smärtsamma förnimmelser. Alveolitis (inflammation i hålet) inträffar ibland endast 3-4 dagar efter borttagning, så nu kan jag för de beskrivna symptomen säga att det inte finns något hemskt. Men när tecken på alveolitis uppträder, kontakta omedelbart din läkare.

      svar
  57. Lyudmila:

    För ett år sedan drogs den undre tand ut, hålet hade läkt i lång tid, och doktorn skyndade och ringde. Det tog bara två veckor, han satte bron, med tre tänder. Jag blev förvånad över att den första tanden blev stulen i en sådan utsträckning att det tvivlade om bron skulle stanna kvar på en sådan stubbe. Ett år har gått, oväntat började de första kronorna staggera, och en vecka senare var hela bron i munnen.Hon bad tandläkaren om att öka den kollapsade första stubben, men han tog bort den, och nu sa han att den avtagbara protesen skulle installeras. Såvitt jag förstår, är tandläkarens fel att, som det visade sig, bör tandköttet återhämta sig efter det att utvinningen av tanden borde ta 3-4 månader. Hans andra misstag är, jag tror att tätheten bröts, och därför kollapsade tanden. Det finns inga skyldiga, men jag förlorade 3 tänder, fem keramik kronor på 10 tusen tenge ett plus, totalt med borttagande av nerver, förlorade över 100 tusen tenge och förblev vid det trasiga tråget. Slutsatsen är: att gå till tandläkaren är bara att förlora tänderna, eftersom i regel 80 procent av tanden under kronan förstörs och endast bitar från tänderna förblir. Och varför finns broar på båda sidor, till vänster i 15 år, till höger i 13 år? Så det beror allt på tandläkaren. Det är bra att jag stötte på dessa kommentarer och fick reda på mycket användbar information. Och varför ger några läkare inte omedelbart till och med bad med läsk (och de tilldelade mig läsk) för att inte tvätta klumpen, och andra har sina egna regler och hur kan svart vara vit?

    svar
  58. Svyatoslav Gennadievich:

    Välkommen! Faktum är att det är viktigt att följa tekniken för proteser.Naturligtvis är det bäst att vänta efter avlägsnande av minst en månad, men min vän prosthodontist förvånar mig ibland att vänta runt 2-3 veckor och sätter broar, och vet hans arbete från 2007 - allt bra. Jag tror att varje erfaren doktor har sitt eget arbete och hemligheter. Jag kan säga att det finns en lista över viktiga punkter för att vara säker att följa, eller har tight (karies alla bort från tanden korrekt bestämma höjden av kronan försiktigt hålla montering och justering av kronan, lås, etc.). Och det finns ytterligare faktorer - det här är de mest hemligheterna i utvecklingen.

    Om sköljning efter tanduttag. Först bestäms en hel del individuellt: läkarens ögon säger att det är bättre att erbjuda patienten efter borttagning. Så, inte svart kan vara vit, men den andra är lämplig: vad är bra för en person, den andra är "död". Med andra ord är allt individuellt.

    Förresten, en välrenommerad tandläkare, som i många år använde en teknik, med tanke på att den var mest effektiv i behandlingen, övergav nyligen det till förmån för den mindre populära. Han skrev i sin blogg, där han rådde patienter: "Endast en dåre ändrar inte hans åsikt i livet."Ju mer erfarna läkaren blir desto mer verkar det tydligare. Erfarenheterna är ibland mycket högre än traditionella tekniker och den teoretiska kunskapsbasen som uppnåddes för många år sedan om ämnet.

    svar
  59. Oksana:

    Hej, Svyatoslav Gennadyevich! Efter att ha tagit bort 3 tänder i taget (underkäken), genomgick hon operation - exostos. Efter 3 dagar började problemet med tungan: brinnande, känsla av persimmonsmak, domningar ... En månad har inte gått. Läkaren undersökte tungan, hittade ingenting, sade att reaktionen mot anestesi. Säg mig, snälla hur länge kan sådana känslor vara? väldigt obehagligt ... Tack, Oksana.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Om skadan var liten eller parestesi orsakas endast genom att klämma i nerven, då är perioden individuell: för någon tar återhämtningen flera veckor och för någon, ett år. Här kan du inte gissa.

      Det vill säga är det någon kritisk period, varefter det är värt att låta larmet? Hittills ger läkare en period på 2 veckor: de säger att det ska passera, och larmet bör inte slås alls. Som jag sa kommer det att passera. Frågan är hur lång tid det tar.

      Parestesi kan till och med uppstå av anestesi under tandbehandling och vara mycket ihållande. Jag skulle betrakta det som en olycka, inte ett misstag. Det händer. Men det går.Nästan alltid.

      svar
  60. jury:

    Avlägsnade höger lägre tand "visdom". När den drogs ut sa doktorn att det redan finns tand under tanden. Prescribed i 5 dagar för att dricka antibiotikumet Augmentin, 875 mg. 5 dagar har gått, jag ser att tandköttet är inflammerat, närmare kinden, små matar kommer in i såret (som en ihålig) och förblir där. Idag tog jag ut resterna av det (jag läste inte artikeln innan), jag vet inte om jag gjorde det rätta? Jag hittade inte en blodpropp i "ihålig", men sedan (utan att läsa artikeln) använde jag bomullsbud, det fanns blod på dem, jag tror att jag tog bort blodproppen. Är det bildat igen av sig själv? Eller ska jag gå till doktorn så att han ser ut? 5 dagar har gått sedan raderingen. Stripad med kamille 2 gånger och 1 gång Colgate med teextrakt (för sköljvätska). Jag bestämde mig för att jag inte rör något annat - allting där är "smart" och det kommer att läka sig själv. Jag ska försöka att äta bara på vänstra sidan av munnen. Augmentins kurs drack helt 2 gånger (morgon och kväll, före måltider).

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det manliga tillvägagångssättet är helt uppdelat, det vill säga, jag är för valet av "smart läkning av hålet". Du överlevde nästan utvecklingen av alveolitis, så att vänta på effekten av en torr brunn är opraktisk. Jag rekommenderar att du fortsätter i samma anda - att följa rekommendationerna, och hålet kan fördröjas utan att det blir en blodpropp i ditt fall.Särskilt eftersom jag inte märkte i kommentarsklagen om smärta, svullnad eller feber. Ingenting som indikerar en alveolitis, nej. Utan en koagulator läker många hål (oftast "man") normalt, eftersom det finns mindre panik, mer manligt beteende och en önskan att vara i ledningarna så tidigt som möjligt. Om seriösa symptom uppträder - till tandläkaren, och så - genomförandet av rekommendationerna. Efter några veckor kommer sårkanterna att dra åt och endast en smal slits kommer att förbli.

      svar
      • jury:

        Tack för råd. Är det bättre att dra ut maten från "hålet" eller kommer det att komma ut?

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          Välkommen! Dra inte ut och skölj munnen. Eftersom den initiala helingen redan har utförts och brunnen delvis har epiteliserats från botten kan sköljning utföras. Det är bättre att rådgöra med din läkare om antiseptiska sköljningar. Mina kollegor föreskriver ofta "växtbaserade" alternativ (salvia, kamille), och det finns moderna droger som produceras av apoteket. Jag tror att efter ett personligt samråd med en läkare hittar du ett lämpligt alternativ, och att gå in i hålet med främmande föremål på egen hand är definitivt en skada.

          svar
          • jury:

            Tack för svaren. "Hålet" sakta tappas. Fortfarande obehagligt, men smärtan är nästan borta, maten kommer fortfarande där. Jag hoppas att det kommer att släpas snart. Jag gick till doktorn, de sa till mig att inte skölja hårt, försöka tugga på andra sidan, ha tålamod och vänta - processen fortsätter normalt.

  61. Tatiana:

    Ta bort 2 tänder: en 8-ka, 2: a sju. 5 dagar har gått, det finns ingen lukt, det finns ingen plack heller, smärtan är svag, tandköttet är inte svullna. Hur många dagar kommer den svaga smärtan att fortsätta och när kan du noggrant skölja din mun så att resterande mat lämnar hålet?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Tatiana! Många läkare motsätter sig vanligtvis sköljning efter tanduttag. Personligen är min åsikt: munbad är bra de första 2-4 dagarna efter borttagningen. Nästa - hålet ska läka utan hjälp, såvida inte det finns ett speciellt fall. Vad jag menar: till exempel komplicerat avlägsnande av visdomständer, påverkad tand, borttagning mot bakgrund av periostit, abscess etc. Jag tror att i förhållande till din situation är det bäst att börja skölja med avkok av kamille eller salvia på dag 7 efter borttagning. Det är mer lämpligt att diskutera detta ögonblick med den behandlande läkaren, som är ansvarig för operationen.

      svar
  62. xenia:

    HallåDen 23 augusti tog hon bort den drabbade nedre 8-ku, djup i benet, med alla resulterande charmar. Läkaren syr inte brunnen, sätter en tampong med iodoform och berättade för honom att ta ut det efter 5 dagar. Efter att tampongen avlägsnades började blödningen. Han stoppades genom att tampa igen och tog bort allt efter 3 dagar. Läkaren sa inget att sätta i såret, skölj munnen med kamomill. Men jag är orolig för det öppna såret. Jag kan normalt inte äta, stäng hålet medan du äter med ett bandage (på toppen, grunt), ta sedan ut och bearbet Miramistin. Men idag (2 veckor efter borttagning) vände jag mig till en annan läkare (för att jag lämnade platsen där jag hade operationen) och kirurgen sa till mig att inte lägga något i hålet. Att maten själv kommer att skjutas ut, och tillräckligt med sköljningar! Läkaren var också mycket förvånad över att hålet inte sys upp (så djupa är de alltid sys).

    Jag är mycket orolig att maten kommer att falla i hålet och det kommer att bli en lukt! Och inflammationen börjar. Är det möjligt att revidera hålet, städa det, bilda en blodpropp och sy fast det, 2 veckor efter operationen? Och om du inte kan sy, då kan jag använda Solcoseryl? Och då hur man lägger det djupt in i hålet (jag når inte för djupt,Det visar sig bara på toppen och hålet är limt ihop, och under dagen divergerar det igen till sidorna).

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att efter 2 veckor är det meningslöst att sy upp stygn, eftersom sårets kanter inte kommer nära kvalitet. När det gäller Solkoserila är det bättre att rådgöra med en lokal läkare, eftersom läkare inte har rätt att ge sådana rekommendationer i frånvaro (via Internet). Din logik ligger nära mig, men det är bäst att ha ett samråd i tandläkaren. När det gäller sköljning föredras de efter 2 veckor från tandutvinningsstadiet. Såret är aktivt epiteliserat från botten av hålet, så efter varje måltid rekommenderar jag att du gör det. Tack för att du frågade.

      svar
  63. Helena:

    God dag! Exakt en vecka sedan hade jag en visdomstand borttagen på min underkäke till höger. Tanden ligger nästan helt och hållet, stängt tuggummi. Operationen varade en och ett halvtimme. Efter borttagning sysde de, men inte på hela såret, ungefär hälften. Skickade hem, tömde tsiprolet i 5 dagar och smärtstillande medel. På andra dagen uppträdde ödem, hans kind var kvadratisk. Samma dag fanns en checkup hos läkaren som sa att allt var bra.Ödemet sov nästan helt på dag 4, halsen gör inte ont redan och i lymfkörtornas område blev också lugnare. Men smärta i tandköttet och öratområdet fortsätter! Jag dricker fortfarande smärtstillande medel. Temperaturen är normal. Hålets tillstånd jag inte kan bedöma, för På grund av de sju ingenting är synligt, och en del av tandköttet sutureras. Hur lång tid kan smärta kvarstå efter ett svårt borttagande? Är öronvärken vanliga? Ska jag gå till doktorn eller vänta lite mer?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Enligt din situation kan du anta någonting: från smärta på bakgrunden av den traumatiska operationen till vänstra fragment i hålet och till och med eventuell skada på intilliggande tand (eller slumpmässigt - pulpitis hos intilliggande tand eller till och med 6). Här, utan inspektion och ytterligare problem, utesluta det senare är ganska svårt. Närmare 70-80%, det verkar för mig att bara smärtsyndrom uppstår på bakgrund av en lokal inflammatorisk process i hålet, som fortsätter med viss kompensation från kroppen. Om varaktigheten av smärtan - alla individuellt. Vanligen upp till 7-14 dagar kan vara smärta vid tuggning - triten effekt av irritation av tandköttet. Akut smärta som knappast lindras av smärtstillande medel är inte det mest typiska alternativet efter 3-5 dagar, även efter en traumatisk operation.Jag är säker på att det behövs samråd med läkaren för att klargöra dessa frågor.

      svar
  64. Svetlana:

    Hallå Idag tog jag bort 36 med periodontit. Ta bort lång tid, 2,5 timmar. I slutändan lade doktorn en fleece med en pasta i hålet för att smaka den, som den tidigare sänktes. Vid kvällen, början på en mycket sjuk från denna pasta. Berätta vad jag ska göra? Gå till tandläkaren för att komma ut, eller vänta på att den ska falla ut?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! I min praxis har sådana saker hänt när jag, enligt en föråldrad metod i denna fråga, sätter antiinflammatorisk och anestetisk flagella eller svampar i brunnarna efter borttagning. I ca 5 år har jag inte utfört sådan behandling, eftersom det är tillräckligt att formalisera såret, som förväntat, och det kommer bli lycka. Men ... Det finns alltid anhängare av denna metod av behandling, och framgång kommer ibland även i sådana situationer. Ett annat alternativ är när många människor inte gillar det här på grund av illamående från läkemedelsimpregneringen. Naturligtvis övergav många tandläkare dessa verktyg till stor del på grund av deras inverkan på den bekväma förekomsten av en redan patient.Jag är säker på att det inte finns någon mening att tolerera det läkemedel som inte tas av kroppen, men det är bättre att skapa förutsättningar för att det ska kunna läka utan dopning efter en fullskalning av narkosbrunnen.

      svar
  65. Valery:

    Dum, om inte bara en skadlig artikel. Stora bilder med hål, pus, blod ... Det är absolut värdelöst för en läkare: En behörig läkare får kunskap vid institutet på grundval av många års träning under ett speciellt program (kostnaden för "läkaren" som får sin kunskap från flera färgstarka bilder och abstrakta förklaringar ).

    Det är helt enkelt skadligt för patienten: Den stress som tas emot från operationen för att ta bort en tand, i stället för en lugn och välgörande atmosfär, läggs färgglada "skräckhistorier" och elementära skrämmor till. Dessutom, i stället för den elementära kompetenta rådgivningen om vård efter en tandutvinningsoperation (som faktiskt måste vara närvarande på den öppna platsen) har författaren fortfarande avskyvärda och avvikande anmärkningar i förhållande till den allmänt accepterade professionell medicinsk praxis och råd från läkare postoperativ vård: "Faktum är att vissa patienter börjar skölja, av misstag, vad de gör: soda, salt ...".

    I detta fall, författaren, exponera foton av läkemedel, tydligt och blatant engagerad i öppen reklam för vissa läkemedel.

    svar
    • Maya Anatolyevna:

      Jag håller inte med din åsikt. Läkaren är mycket tydlig, på ett språk som är begripligt för den vanliga mannen på gatan, svarar på frågor som ställts av honom. Tack för det. Jag läste redan en timme, det är intressant för mig. Du gillar inte - gör något annat.

      svar
  66. Adil:

    Hej, 3 dagar sedan tog jag bort den sista tanden ovanifrån. Innan det försökte de behandla honom, tog bort nerverna, men hans tand ont och svullnad på hans kind gick. Ödem var bara 7-10 dagar. När läkaren kontrollerade, skövde nålen i canaliculi, det ont på ett ställe, så jag bestämde mig för att ta bort tanden. Orsaken till denna smärta finns inte. Ta bort tanden, det var svårt att ta bort. Efter att injektionen gick bort sjönk den platsen väldigt mycket, drack ett piller - passerat. Det finns en koagel, en viss brunaktig grå, kinden svällde ganska starkt. Utan piller kan jag inte, ont i halsen, tempel, ger i örat och gör ont i den nedre och övre raden av tänder från borttagningssidan. Vad ska man göra Gå till tandläkaren? Temperatur 36,9. Obehaglig lukt från munnen. Jag är rädd att festering hålen.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! När alveolitis kan utstråla smärta orsakad av inflammation i hålet. Kinn ödem och skarp lukt bekräftar också den presumptiva diagnosen. I alla fall borde du definitivt se en tandläkare och ta reda på den exakta orsaken till smärta. Jag rekommenderar inte att vänta och vänta på att den ska passera. Alveolitis är en förförisk sjukdom. Det är mycket lättare att behandla det i de första stadierna än när exsudatet börjar "gå" djupt in i käken. Jag önskar dig en snabb lösning!

      svar
  67. Daria:

    Hallå Nästan en månad sedan togs min lägre visdomstand bort. Efter att ha tagit bort såret skadades det i nästan 2 veckor, det fanns ingen ödem och ingen obehaglig lukt, men såret läkade inte till slutet. Något vit är synligt inuti, jag känner en fördjupning i tungan, det finns ingen smärta. Är det normen, eller behöver jag se en läkare? Tack på förhand för svaret.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Om det var en svår visdomstentraktion, är läkningsprocessen ofta försenad. Såret kan stängas helt efter endast 2-4 månader. Vad gäller vit kan det finnas olika alternativ:

      1. Vänster i hålmedicin;

      2.Kontakt med mat med denna färg etc.

      Det finns mindre populära versioner, men det faktum att du ska se en tandläkare är 100%. Så i frånvaro utan granskning är det svårt att säga något konkret och föreskriva (vid behov) lämplig behandling. Tack för att du frågade.

      svar
  68. Natalia:

    God dag! Idag är den tredje dagen, eftersom jag har visdomstanden borttagen nedan. Avlägsnandet gick mycket bra. Smärtlindring, ganska lätt borttagen, och doktorn sätter stygn. Jag ser i spegeln på det helande tandköttet, förutom sömmarna är ingenting synligt, men om jag trycker lite på sidan av tandköttet gör det ont en liten stund. Är det normalt? Jag hoppas att detta inte är ett tecken på inflammation under sömmen?

    svar
  69. Sergei:

    För två månader sedan drog han ut en 47 tand ... Gumma läker inte. Berätta för mig hur man påskyndar läkning?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det finns sådana medel: läkemedel som förbättrar trofismen i tandköttet och påskyndar regenereringsprocesserna (för användning i tandvård). Det specifika läkemedlet föreskrev emellertid strängt av läkaren och alltid på heltidstillträde.

      Jag kan också säga att superfast läkning inte kan erhållas. Du kan hjälpa, men bara delvis, det tar i genomsnitt 4-6 månader att helt återställa tandköttet och benen i den alveolära processen.Och med avseende på endast tandköttet - 2-3 månader före dess förväntade form.

      svar
  70. Tatiana:

    Tack för artikeln och alla för kommentarerna. Jag försöker att hitta svar på dina frågor, men jag kommer att be här.

    4 dagar sedan bort jag tanden och skär ut med honom en cysta, tog bort en tand en lång och smärtsam (som det rasat och var tvungen att dra sönder), ställ sedan implantaten. På dagen för operationen var ett helvete av en gnagande smärta, som smärtstillande medel inte rengörs. På natten drack jag en lugnande och annan nurofena. Hon somnade på något sätt. Den andra och tredje dagen av svullnad, smärta var lite mindre, men inte utan piller. Den tredje dagen började jag dricka antibiotika ordinerats av läkare och lösa Imudon. Vem bryr sig en vit film på ett hål och fortfarande denna molande värk (tumör minskade något). Jag skulle vilja veta om det är en normal företeelse - smärtan och plack (en hel del "vinden" mig själv att det inte var en raid och pus, men lukten, liksom, nej). Väl på mig själv också, gör inte ont, det gör ont så benet i vilken implantaten in.

    Jag kommer att vara väldigt tacksam för någon form av svar.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Med en positiv dynamik är det svårt att misstänka något dåligt.När det gäller ljusblomningen - det är ofta närvarande vid läkning, och de smärtsamma förnimmelserna efter borttagning försvinna inom 4-7 dagar, ibland 10-12.

      Det finns dock naturligtvis en anledning att besöka läkaren som installerade implantaten. Han måste ständigt övervaka tillståndet för de installerade strukturerna, eftersom ytterligare taktik och utsikterna till ett positivt resultat av hela arbetet beror på detta. Tack för att du frågade.

      svar
  71. Catherine:

    Hallå Jag ber dig att svara på mina frågor: Faktum är att jag för en vecka sedan hade svårt att ta bort den övre 17. Det fanns en perforering av botten av maxillary sinus. Jag är orolig för frågan, kan den (jag menar hålet i sinusen) överväxt naturligt? Kanske kan det på något sätt bidra till en viss behandling?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Och hur förstod du att du hade denna komplikation? Jag tycker att tandläkaren har vidtagit alla åtgärder för att eliminera de möjliga konsekvenserna. Jag kommer inte att dyka in i de tekniska detaljerna, men när du lugnt frågar den här frågan, då under lunchen har du soppa, pasta etc. Flyta inte från näsan, som ibland händer.I all allvar.

      Detta innebär att om läkaren har eliminerat en möjlig version av de ovannämnda konsekvenserna, kommer hålet att läka som vanligt (det är bättre att detta händer under överinseende av en tandläkare). Det är viktigt att alltid rådfråga en läkare för att korrigera ytterligare behandling om möjligt.
      Bottom line: restaureringen av hålet på ett naturligt sätt med en sådan komplikation under borttagningen är naturligtvis möjligt, speciellt när man professionellt hanterar behandlingen.

      svar
  72. Alexander:

    Hej, en stor begäran att kommentera min situation. Den 2 september avlägsnades den nedre åtta, gummit skars, en bit av käften skars. De första fem dagarna drack jag antibiotikumet, cirka tio dagar smärtstillande medel. Efter det verkar allting på plats, men efter 20 dagar började smärtan från borttagningssidan stör mig. Kirurgen undersökte, sade att antingen pulpitis, eller de översta åtta, skickades till tandläkaren. Tandläkaren hittade inte uppenbar pulpit, han rengjorde kariesna och det är det. Problemet löste inte. Kirurgen tog bort de åtta åtta (varefter perforeringen i sinusen bildades, det tog en vecka med en tampong, det verkar allt stramas), även förbi.Tandläkaren depulped botten sex och sju, där det fanns karies, igen gissade de inte. Fem dagar har redan gått sedan de senaste manipulationerna, jag fortsätter att ta smärtstillande medel på morgonen och på kvällen har jag suttit på dem redan i 20 dagar. Jag tog en upprepad panoramabild - det finns inga fragment, såren efter borttagning är normala. Säg mig, snälla, vad kan vara orsaken till vad man ska uppmärksamma? Jag är mycket orolig för att jag har tagit smärtstillande medel i nästan en och en halv och en halv år.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Din situation är inte enkel. Vad är det bästa stället att börja: Det finns ett par alternativ som du kan prova tillsammans eller separat. Den första är att söka personligt samråd (helst med bilder till hands) till 2-3 läkare i olika kliniker för att få en tredje part (oberoende) åsikt. Nu kan min åsikt inte ens listas, eftersom det inte är svårt för mig att berätta något om du inte ser din kliniska situation i munhålan. Det andra alternativet är att skicka mig för att analysera panoramabilderna via mailen till den här webbplatsen (se avsnittet "Feedback"). Jag skulle vilja se en ny panoramabild med en ny behandling och trots allt raderingar. Kanske kommer de att kasta ljus på den orsakande tand.Det verkar som om du redan har gjort mycket värdelöst arbete, och det är oönskade att fortsätta att producera det. Ibland händer detta med neurit och trigeminal neuralgi, och tänderna har ingenting att göra med det. Analys av bilderna kan bekräftas av mina gissningar, eller de kommer att motbevisas, och en särskild aching tand kommer att hittas.

      svar
  73. Helena:

    God kväll, i augusti avlägsnades den lägre visdomstanden, eftersom det var smärta vid blandning av övre och undre käftar, tanden var halvt täckt med en ficka från tandköttet, och det visade sig att mat samlades där och pus dök upp, vilket orsakade smärta. Efter borttagning, efter 3 veckor gick smärtan, men för några veckor sedan återvände jag, jag förstår inte vad som är fel igen. Säg mig, snälla.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag skulle vilja kolla den nästa med en visdomstand borttagen för att utesluta den dolda karriärprocessen. Skulle inte göra ont och inspektion av hålet för inflammation i marginalgommen. Rådfråga din tandläkare för råd - jag är rädd att det utan några undersökningar blir svårt att dra några konkreta slutsatser. Tack för att du frågade.

      svar
  74. Helena:

    God dag! Idag (fyra timmar sedan) togs två visdomständer bort på höger sida. Operationen var inte komplicerad.Effekten av smärtstillande medel har gått, smärtan är svag, blödningen har gått. Submaxillärkörtlarna ökade något och öm när de pressades. Annars känns jag bra. Hoppas att läkning kommer att gå smidigt.

    Jag har en dum fråga. När kan du kyssa och få oralsex? Självklart kan ett öppet sår i munnen inte utbyta biologiska vätskor. Fram till vilket ögonblick kan man förvänta sig: innan du sårar såret? Fram till fullständig läkning?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag vet många kollegor som du kan kyssa efter att du har tagit bort en tand (eller tänder) utan hälsorisk. Med "vätskeutbyte" är det till och med ett hjälpmedel för immunitet: om du har en vanlig partner i vilken du är 100% säker. När det gäller situationer när partnern inte är konstant: Jag tycker inte att det är värt att kyssa den första personen du träffas utan ordentlig hjälp, åtminstone av säkerhetsskäl och efter tanduttag, särskilt när det finns ett öppet sår i munnen.

      Min synvinkel är att med en konstant partner (inte smittsam), med vilken du har ett långt förhållande, kan du kyssa helt i 5-7 dagar efter borttagningen, när sårets aktiva fas skärper.Om du utvecklar symtom på alveolitis (hålet är ömt, fästande, svullnad, smutsigt grått, snuskigt andetag, temperatur), då är det bättre att inte kyssa för din komfort och, naturligtvis, din partners komfort.

      När det gäller oralsex: om du säkert vet att din partner är säker i alla sinnen rekommenderar jag att du använder (tillfälligt) en kondom. Jag tror att 2 veckor med normal läkning av hålet inte är så lång tid.

      svar
  75. julia:

    Hej, doktor! Jag är orolig över generell sjukdom, ingen styrka och obehag i lymfkörtlarna från den extraherade tanden. Idag är den 8: e dagen, då jag tog bort en komplex 8-ku. 2 veckor före avlägsnandet var tandköttet inflammerat och gav upp submandibulärt lymfkörteln, temperaturen var 37,2. Visas till tandläkaren, sade han att skölja med salt och läsk tills inflammationen sjönk. Så 5 dagar sköljdes, allt detsamma var tuggummi inflammerat. På dag 6 anmälde jag mig till tandläkaren för borttagning, men han sa att medan det finns inflammation är det omöjligt att ta bort det, ta en drink av Cifran CT, en kurs om 5 dagar. Sågades alla 5 dagar, men förutom temperaturen på 37,2, som hölls under mottagningen av Tsifran, var aptiten borta och lymfkörtlarna kändes ännu mer ((

    Jag gick till avdelningen i stadssjukhuset, jag var på sjukhus, jag var ordinerad ceftriaxone IM.På kursens 3: e dag togs olyckliga åtta bort, temperaturen var 37,1 hela tiden. På kursens 7: e dag - 36,6 kändes lymfkörtlar och svaghet. De skrev ut, trots mina klagomål från allmän sjukdom och lymfkörtlar, de sa att det var normalt. Nu är jag hemma, enligt rekommendationerna för oral vård, men svaghet, svaghet, inte sjukdom i obehag och obehag i lymfkörtlarna hos de extraherade tandstammarna ((redan 8 dagar från borttagningstillfället. Varför, varför?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att du en gång var "förvirrad" och du förlorade dyrbar tid på den värdelösa kursen av antibiotika (istället för att ta bort den orsakande tandn genast). Mot den här bakgrunden kan du ha den beskrivna staten. Av stor vikt kan vara en minskning av immuniteten. Generellt sett kan mycket ha påverkat här, även den stress som uppstod till följd av denna fördröjning i borttagning och hembehandling, samtidigt som sjukvård upprätthölls, samt tillträde till sjukhus - en situation som kan utgöra någon lämplig person.

      Efter operationen (och tanduttag är en operation) har du en gradvis återhämtning av kroppen. En av mina vänner kallar en sådan situation ett rymligt ord - "otkhodnyak."Personligen tror jag att du borde kontrollera ditt tillstånd hos en lokal terapeut, det är möjligt att du behöver påskynda återhämtningen med hjälp av att höja immuniteten, dricka bort en kurs med vitaminer etc. Allt detta föreskrivs av en allmänläkare. Dessutom kontrollerar du situationen i munhålan hos tandläkaren, jag tror inte att det kan finnas klagomål om hans arbete.

      svar
  76. Severin:

    God dag!

    Är det normalt att efter att ha tagit bort två visdomständer finns det ingen smärta, även efter att anestesin har upphört? Inte ens lite smärta. I teorin borde såret på något sätt känna sig själv, och här är det så konstigt ...

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Du är mycket lycklig, eftersom så många människor har några problem efter tanduttag. Generellt är frånvaron av obehagliga symptom efter borttagning normen, det idealiska alternativet för helande. I princip, för att ta bort 2 visdomständer kan detta kallas ett sällsynt fall när allt är i ordning; Det finns misstankar om att dessa visdomständer hade vissa egenskaper som hjälpte dig att hitta dig själv i en normal situation. Även om det i min praktik fanns en hel del fall då komplexa borttagningar (inte bara visdomständer) varken den första dagen eller den andra eller senare gav patienten några besvär.Så det är bara att glädja och önska samma lycka till människor som fortfarande måste ta bort tänderna när det är omöjligt att rädda dem.

      svar
  77. Tatiana:

    Hej, doktor! För fyra dagar sedan tog jag bort de sex bästa. Jag är 60 år gammal och bestämde mig för att sätta tänderna i ordning - återigen att rengöra, behandla och slutligen förbereda tänderna för montering av kronor (några efter flera behandlingar hade mycket tunna väggar). I denna sju var roten karies, och jag blev uppmanad att ta bort den, och sedan sätta implantatet. Avlägsnade första gången och var rädd, men allt verkar fungera bra, det skadade bara den första dagen, den andra dagen ingen smärta. Men doktorn som tog bort tanden sa att implantatet troligtvis inte kunde installeras, för låg maxillary sinus och inte tillräckligt ben tjocklek, tröst att i en månad kommer det att ses hur benet återställs. Vad ska man göra för att återställa benet så mycket som möjligt - att ta några droger eller något annat? Jag har ingen kalciumbrist på grund av ålder.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror inte att i din situation kommer du att kunna påskynda tillväxten av ben med vissa osteotropa läkemedel avsevärt.Specialister inom implantationsområdet sätter ibland konstgjorda benberedningar direkt i brunnen för att förhindra atrofi och påskynda sin design för högkvalitativ försenad implantation. Inte säker på din tandläkares kompetens. Det är möjligt att han har en smal inriktad aktivitet, och du behöver en implantolog som hjälper till i denna situation när det inte finns tillräckligt med bentjocklek. Om maxillary sinus är låg, kommer en preliminär sinuslyftning att hjälpa. Jag rekommenderar att få ett internt samråd från en erfaren implantolog. Tack för att du frågade.

      svar
  78. anonym:

    Ta bort övre molar. 3 veckor efter borttagning. Har spenderat på att dricka ett antibiotikum. Det fanns inget blod omedelbart efter borttagningen. Nu är såret hårdspänt, allt är lös, benet stör varandra med kanten.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det faktum att de efter det traumatiska avlägsnandet inte bildade ett sår av kvalitet, detta är en defekt hos läkaren. Naturligtvis leder sådana hål ibland till alveolitis, och i själva verket - extremt komplicerar patientens liv. Den skarpa kanten på benet (exostos) är vanligtvis lämpligt att ta bort med anestesi.Det är antingen biten med benknivar, eller justeras med en kvarn. Denna procedur är snabb och läskig när den utförs med anestesi, men så sårar såret snabbare och bekvämare. Så det är vettigt att kontakta en intelligent specialist för att ge hålet ett normalt utseende. Tack för att du frågade.

      svar
  79. hoppas:

    Hej, doktor! 17.10 tog bort övre vänstra 3 och 4, med överlappningen av sömmen. Allt var underbart, men idag upptäckte jag på tuggummi, utanför de extraherade tänderna, en slags tillväxt, en sådan kulle. Det är rosa (som ett tuggummi), det gör inte ont, men bredvid det är en slags skarp liten process, med tryck är det en liten smärta. Vad kan det vara så? Behöver jag snabbt springa till tandläkaren? Tack på förhand.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det kan inte vara nödvändigt att springa snabbt, men det är värt att gå, eftersom det är troligt den skarpa kanten på benet (exostos). Omedelbart ovan i kommentarerna har jag redan angett för din "kollega i olycka" vad läkaren gör i denna situation. Det viktigaste - var inte rädd och var frisk!

      svar
  80. Alexey:

    Hej alla! Berätta för din historia.Allt började för 15 dagar sedan! Tuggummit började skada, men på kvällen minskade smärtan helt. På söndagen när jag vaknade på morgonen såg jag i spegeln en svullen höger kind och igen smärta, och inte längre ont, men stark och dunkande. På kvällen kände jag lukten av pus i min mun och fann att min kind hade brutit igenom, och pus kom ut - jag hade fortfarande ett furuncle i mitt öra, vilket ledde till att det bröt igenom min kind. Jag blev verkligen överraskad (jag ljuger inte).

    På måndagen började svullnaden dämpas, och tisdag den 8 november försvann den helt. Jag var glad, men på kvällen visade smärtan sig, det var även obegripligt vad som egentligen skadade: öra, tuggummi eller kind. På lördagen den 12: e började helvete smärtan. Jag hittade ett hål i tuggummit, varifrån pus kom och då kände jag också samma visdomstand med min tunga. Sedan söndagen var en ledig dag, var jag tvungen att uthärda smärtan, även smärtstillande medel tog inte den. På måndagen den 14 november gick jag till tandläkaren, hon såg, plockade upp tandköttet och därifrån började blodet gå ut med pus. Hon sa att hon kände sig bättre, skickad för röntgenstrålar. Förskrivna antibiotika och klorhexidin. Smärtan är faktiskt borta helt.

    Nästa dag kom jag till henne igen, hon tittade på bilden: min tand låg helt horisontal, pressade på nästa tand, plus det började ruttna. I allmänhet skickade hon mig till området! Nästa dag kom jag till den regionala tandvården.De tog en bild och fann att samma tand ligger på min andra sida också horisontellt. De sa att de måste tas bort på sjukhuset, i anläggningen skickades de där. De lade mig där, och nästa dag började de operationen. De injicerade lidokain (vatten) och doktorn började avlägsnandet.

    Smärtan var helvetet, för bara hälften av detta vatten handlade. Han lyckades bara bryta av en tand, då blev han uppmanad till en brådskande operation. Utan att tänka två gånger, sprang jag till apoteket och köpte ultracain med adrenalin (jämför priser: lidokain, 6 ampuller - 18 rubel, Ultracain, 1 ampull - 105 rubel). I allmänhet stötte han det mot mig, mitt hjärta var pounding. Läkaren började ta bort två rötter. Resultatet: 5-7 minuter, och inga rötter, och viktigast av allt - utan smärta! Blödning var efter operationen ca 10 timmar, och smärta efter ultracain gick bort. De injicerade smärtstillande medel och smärtan gick helt bort.

    Idag är den 7: e dagen, det fanns ingen temperatur och svullnad alls, smärta också. Det verkar som om doktorn gjorde allt som det borde, vilket jag är mycket tacksam för honom! Men äventyren slutar inte: ta bort efter 3 veckor på andra sidan ((

    svar
  81. Ilya:

    God dag! På fredagen den 18: e tog de bort sex, raderade utan en ögonblicksbild. Ta bort snabbt, tandläkaren sa att han tog bort allt, oroa dig inte.Jag föreskrev en smärtstillande medel, en sköljning, ett antibiotikum, som jag sa att jag nyligen hade tagit en ögonblicksbild av denna tand och en purulent väska upptäcktes. I allmänhet togs tand bort med inflammation, det visar sig. Efter anestesi uppstod smärta som jag uthärde i sju dagar. Det fanns ingen svullnad eller lukt. Såg nimesil. Någonstans på fjärde eller femte dagen gick jag för att se doktorn, han sa att allt var bra. Smärtan försvann inte. På den sjunde dagen vände jag igen till samma tandläkare: Jag tog slutligen en bild, men jag såg ingenting på bilden. Men han rensade hålet under anestesi, det sårade som helvete, men ledde till följd av att han valde en cyste därifrån. Allt rengjort, tvättat, sätt salvan under servetten. Salvan är fruktansvärt bitter) Smärtan har gått på samma dag, det minskar något efter att ha ätit eller sköljt, men jag tror att det här är normalt, eftersom det finns sår. Nästa dag sätta doktorn igen salvan under märket. Frågan är: ska det finnas blodpropp i hålet efter rengöring eller inte? Vad borde vara hål med normal helande? I hålet är partitionen bar, täcker överst på ingenting. Jag sköljer efter att ha ätit. Är det normalt att hålet är tomt?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det faktum att tandläkaren har lagt dina läkemedel i hålet, eftersträvar i detta förfarande ett försök att eliminera infektionsfokus och inflammatorisk process på denna bakgrund, i stor utsträckning bestämmer frånvaron av en blodpropp eftersom det är svårt att det bildas i närvaro av den applicerade salva.

      Om septum i hålet är naket (det finns benvävnad som inte täcks av tandköttet) komplicerar det ofta läkningsproblemen och skapar förutsättningar för smärtsamma känslor, särskilt under tuggning. Det faktum att brunnen är tom är inte heller mycket bra, eftersom det inte skyddar något, men efter en viss tid efter tanduttagning (cirka 7-10 dagar) kommer riskerna att en tom brunn kommer att orsaka alveolitisutveckling redan minimal. Det är bara att läkningstiden i frånvaro av blodproppar ökar, och att en sådan situation inte bör förväntas inom en snar framtid, medan hålet är ett slags lagring av matpartiklar och bakterier från munhålan. Om du är orolig för smärtan, bör du kontakta din tandläkare och justera behandlingen.

      svar
  82. Catherine:

    HallåJag tog bort en tand för en vecka sedan, jag vet inte vad det kallas, i allmänhet tyggar jag det. Förfarandet var ojämnt, hälften av tanden (den var lös) slits ut och resten blev bruten med ett slags skarpt instrument. Som ett resultat blev min kind svullen nästa dag och mina tandkött var ömma. En dag senare gick jag till doktorn igen, hon rengjorde mitt sår med furatsilinom och alla skickades hem. Inga droger jag kan inte, eftersom jag är gravid, 28 veckor. Läkaren sa att han kom tillbaka till henne varannan dag, och under tiden gjorde han läsk och soda. Jag har en fruktansvärd lukt från min mun, doktorn säger inte något, tvättar mig bara med furatsilinom och peroxid och fruktansvärda smärtar plågar mig hela veckan, inte sparar paracetamol alls. Öronen har redan skadat, men jag vet inte vad jag ska göra. Hur lättar smärtan? Vad ska man göra? Som jag förstod har jag inte blodpropp där (

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Du har symtom på en början alveolitis, och din läkare kan förvärra det. Jag rekommenderar att du går till en annan tandläkare, som furatsilin är igår, och sådana irriterande folkmedel som soda och salt är vägen till ingenstans: direkt skada på hålet och inte mer.För övrigt är tvätten av hålet med väteperoxid också en mycket tveksam handling för bekväm helande.

      svar
  83. anonym:

    Syster tog bort en tand. Efter 5 timmar sköljde min mamma med läsk och salt! Och sedan läste de att det var omöjligt. Vad händer nu?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Rekommenderas inte - det här är inte samma sak som det borde. Jag kommer att förklara skillnaden. Faktum är att i hemligheten, även bland de populära metoderna för behandling finns ingen absolut ondska (ja, förutom kanske för befintliga absurditeter). När det gäller soda-saltsköljningar efter tanduttag: Detta kommer från samma opera. Vissa tandläkare tror att det här är sabotage, eftersom risken att tvätta en skyddande blodpropp från hålet är hög, och det är verkligen smärtsamt att skölja med den här kaustiska lösningen under de första dagarna efter att en tand har tagits bort. Andra tandläkare föreskriver fortfarande denna metod för sina patienter: Några nästan från den första dagen av borttagning, andra under de följande dagarna. Det finns fler läkare från dem som anser att metoden är föråldrad och riskabel, men det betyder inte att det i ditt enskilda fall är säkert att det kommer att skada.Om en sådan sköljning tolereras på ett tillfredsställande sätt, så kanske det tvärtom kommer att hjälpa till att undvika att hålen hålas på grund av ackumulering av mat på tandköttet och dess ruttning.

      Personligen föreskriver jag inte en soda-saltsköljning efter tanduttag, men jag vet ganska många läkare som framgångsrikt tillämpar dem i praktiken. Därför bör du titta på din systers tillstånd: förekomsten av smärta, temperatur, svullnad, förtvivlad andning, tolerans av dessa sköljningar etc. Om allt ligger inom det normala området, så finns det ingen anledning att panikera och springa omedelbart till läkaren. Tack för den intressanta frågan.

      svar
  84. Catherine:

    Säg mig, snälla. För två år sedan avlägsnade jag topp 6-ku, då bihålbenet punkterades över den. Hålet har ännu inte läkt, sinusit passerade inte heller. Men hålet stör inte alls. Kommer det att vara möjligt att sy eller lägga in en tand precis så?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Om du menar att kommunikationen av munhålan med maxillary sinus (maxillary) äger rum i 2 år, så ser det mycket osannolikt ut, eftersom du helt enkelt inte kunde äta ordentligt: ​​den flytande komponenten skulle gå ut genom näsan.Under 2 år kan hålet inte läka av endast en anledning - när en del av tanden är kvar i den, till exempel roten. Det är därför din fråga ser ganska konstig ut mot min kirurgiska erfarenhet och kräver noggrann undersökning. Jag kan på distans säga något mer specifikt, om det finns ett foto av hålet (områden där en tand togs bort 2 år sedan) - du kan skicka den till mig på webbplatsens mail.

      svar
  85. Natalia:

    Min dotters tänder avlägsnades 4 dagar sedan. Operationen tog 10 minuter. Det finns smärta nu, inte periodiskt, men det finns det. Och det är lukten av ruttna. Behöver jag se en läkare eller kommer att gå? Sköljning av munnen ger klorhexidin.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag förstår verkligen att det bråttom när du skriver en fråga kan du sakna det viktigaste, men i sådana fall är det viktigt att beskriva situationen så exakt som möjligt. När du till exempel pratar om din dotter, så har jag genast en fråga: hur gammal är hon, har hon inte tagit bort en mjölkande tand? Vi antar att din dotter är redan 18 år och rester av en permanent tand (rötter) har tagits bort, och frågan är, kan du diagnostisera alveolitis för dessa symptom?

      Snarare nej än ja. Du har skrivit endast två symptom, som enligt din beskrivning inte är de viktigaste. Eftersom det finns smärtor i alveolitis, men starka, pulserande, inte lindrade av smärtstillande medel, finns det emellertid också små smärtsamma förnimmelser i början. Lukten av "rutt" händer när alveolitisen, men det händer utan det, då hålet blir en slags sopor för matpartiklar och bakterier från munnen, men immuniteten är tyst relaterad till detta. Det finns inga andra viktiga punkter som bör anges. Har din dotter en feber, och i så fall vilken temperatur? Cheek svullnad, tandkött, ansikts asymmetri? Svullnad av tandköttet i borttagningsområdet: såret är hyperemiskt, täckt med en smutsig grå blomma eller inte? När du trycker på tandköttet nära hålet släpps pus? Vilka rekommendationer var efter borttagning, utom skölj klorhexidin? Eller kanske du själv började tillämpa denna behandlingsmetod? Många tandläkare rekommenderar inte denna typ av sköljning alls. Det finns en möjlighet att på grund av felaktig postoperativ hantering av brunnen, visade problemet sig. Med en sådan presentation av material behöver jag bara skriva att du behöver se en läkare så snart som möjligt för att inte dra till semestern.

      svar
  86. Ruslan:

    De tog bort 7-ku, övre vänstra, 01.01.2017.3-4 månader sedan, utbrott från under roten. Allt brast, läkt normalt, sätt en krona.

    Nerver avlägsnades för länge sedan, stift är installerade i rötterna. Cirka 2 år sedan. Och här 1 och 2 antal plågor, hjälpte 2 tabletter av Ketanov inte. 3 på jobbet otmuchilsya. Ta bort, det blev mycket lättare, men lukten här till munnen - som i ett apotek. Smärtan är liten, tyget är svagt svullet i sidan av kinden, obehagliga vita fläckar runt såret.

    Han började dricka nimesil och sköljde med rotokan. Jag är rädd för att göra misstag. Fråga och påpeka fel, om några. Tack för din uppmärksamhet.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Bedömning av din beskrivning, för närvarande finns det ingen anledning till oro. Tandköttet i de första 3-5 dagarna efter borttagningen är alltid lite "svullet" runt hålet, eftersom det här är ett sår, och ett sår är en inflammatorisk process i samband med en skada. Kroppen reagerar på skador på detta sätt. Vita fläckar uppfattas av många som patologi. Faktum är att denna vita plack på tandköttet består av ett protein i blodkoagulationssystemet - fibrin, och fungerar som ett naturligt bandage som förhindrar infektion av infektion och skyddar såret från mekanisk skada. Jag välkomnar inte sköljning, även om de hjälper mycket som ett mått på att rengöra såret från mat, bakterier etc. Tack för att du frågade.

      svar
  87. inna:

    Hej alla För fem dagar sedan tog hon bort en visdomstand. Allt verkar gå bra. Vid undersökning finns ingen inflammation. Jag fortsätter att dricka antibiotika i ytterligare två dagar. Platsen där det fanns en tand, sys upp - bedömer av kommentarerna, de är inte ofta sys upp. Jag undrar hur du definierar en dålig lukt från hålet?

    svar
  88. Tatiana:

    När jag drog ut en tand var jag rädd att hålet skulle läka länge. På råd av en läkare sköljde han munen med ett avkok av kalendula och absorberade Trakhisan. Det hjälper till att avlägsna infektionen i munnen, och efter avlägsnandet av tanden är det viktigt.

    svar
  89. Svetlana:

    Hej, för mer än två år sedan, tog bort de sex bästa. Det finns fortfarande ett hål, en tandpetare når benet, och spetsen av fragmentet känns i tuggummi vid sidan av hålet. Kommer hålet att odlas efter en borttagningsoperation?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att problemet inte finns i detta fragment, utan att bryta av en del av tandroten efter traumatisk borttagning. Hålet läker i stor utsträckning om 2-3 månader, och på sex månader borde det inte finnas några spår av det. Jag tycker att det är nödvändigt att ta en ögonblicksbild av tanden för att uppskatta hur mycket av det "främmande" materialet som är i tuggummi, och då är det nödvändigt att ta bort det som inte togs bort till slutet för mer än 2 år sedan.Om allt är gjort korrekt, kommer hålet att läka inom några månader, och om sex månader blir tandköttet jämnt.

      svar
  90. Helena:

    Hej, jag är 26 år gammal, i ungdomar, de övre hundarna avlägsnades, eftersom de växte skarpt på toppen. Då växte visdomständerna och tänderna skiftades jämnt framåt. För två månader sedan avlägsnades min övre visdomstand (det anses vara stående i stället för den 7: e tand) på höger sida, förutsatt att det blir problematiskt att läka och att det inte bär några speciella funktioner. Under borttagandet, något knäppte, och blodet slutade inte länge, var det nödvändigt att byta tampongen ofta. En genomborrad hals, det var svårt att svälja. Sedan för de följande dagarna märkte jag blod från näsan på höger sida. En talfel uppstod, kinden föll inuti, komplett obehag, smärtsamma smärtor passerar fortfarande inte, regelbundet hör jag några klick i min näsa. Praktiskt taget talar jag inte på grund av en talfel (som om kulorna fylls i munnen), medan det finns en känsla av täthet i käften själv. Livet har blivit en mardröm ... Vad ska man göra nu i det här fallet? Hur kan jag fixa det? Från doktorn är denna mening inte längre. Snälla hjälp hur du ska vara?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Urgent hänvisa till maxillofacial kirurgi, eftersom dina symtom indikerar skada på maxillary sinus. Om munhålan inte kommuniceras direkt med näshålan betyder det inte att det inte finns någon risk för infektion av maxillary sinus. Om du försenar kan du få kronisk bihåleinflammation, vilket kräver allvarlig behandling. Maxillofacial kirurgen ska bedöma problemets visuella och radiologiska utsträckning, och först då behandlas frågan om behandlingen - sannolikt kommer den att fungera, men det är för tidigt att dra slutsatser. Du bör inte skylla den behandlande läkaren: det är svårt att på förhand veta anatomin hos rötterna och deras närhet till sinus. Oftast lider de övre 4, 5 och 6 tänderna, men den åttonde bör enligt tanken vara belägen långt ifrån denna betydande struktur i överkäken, men i sällsynta fall visar det sig fortfarande som din. Dra inte länge med cirkulationen, eftersom du riskerar att få en komplikation, och hålet läker inte tillräckligt. Det är bäst att välja maxillofacial kirurgi i tandläkaren, där det finns ett sjukhus. Specialisering i dessa läkare handlar bara om extraordinära fall - och sämre.Till exempel, när du äter, går mat från tunga patienter direkt till näsan och lämnar den, det vill säga sinus blir öppen för "alla vindar". Dra inte på en resa till läkare och hälsa till dig!

      svar
      • Helena:

        Hej, jag gick till flera chlh med bilder och 3d bild. Bilden visade en främmande kropp (fyllnadsmaterial) och en skarp pil som fastnade i sinus i den 6: e tand av den behandlade kanalen (2012). Den första personen såg ingenting och sa att allt är normalt och det finns inget meddelande, tätningen kommer att lösa sig, etc. Smärtan slutade inte till denna dag. En person såg orsaken i den 6: e tand och såg att fyllningen endast täckte en kanal, de andra två missade infektionen och måste tas bort tillsammans med påfyllningen. Hon sa att det finns bihåleinflammation. Andra bekräftade odontogen kronisk antrit och orsaken i den 6: e tanden, och den 8: e provocerade en exacerbation. Föreslagen radikal bihåleinflammation med borttagning etc.

        Sen skickad till Laura. ENT avskräckt från radikalt ingripande i samband med konsekvenserna och hålet i skallen och säger att du kan ta bort fyllningen genom näsan. Under denna tid låg näsan till sist på båda sidor, det var omöjligt att sova. Lukt är borta.Det var tinnitus, mycket torr andning. Smärta i sinusområdet från sidan där tanden tidigare avlägsnades. Jag var tvungen att gå till sjukhuset för en operation. Hemma var alla för att ta bort tätningen mikrohaymorotomi genom näsan. Och de körde till Laura (det finns ingen i detta sjukhus). En akut operation utfördes under generell anestesi. Efter det var allvarliga smärtor och mycket blod flödade genom nasofarynxen. Visade ett foto av en tätning, övervuxen med en svampkropp och det är det. Såning togs inte, de sa att det inte fanns någon pus, bomullsull i näsan avlägsnades på andra dagen. Det faktum att varför den andra sidan fortfarande inte andas inte besvarades. Förseglingen för undersökning skickas inte, doktorn är inte allvarlig (tidigare chlh berömd). I en vecka huggade de bara cefazolin och rengjorde skorporna i näsan (de tvättade inte och sa att det inte fanns någon pus, även om pusen kom ut).

        Som ett resultat skrev de ut med ett förmodat normalt tillstånd, även om de pratade mer än en gång om smärta och pus. Hemma blev tillståndet förvärrat, pus blev mer varje gång och halsen på den 6: e tand började reagera på mat, vatten, precis när kinden rör. Och smärtan blev ännu mer intensiv och gav till ögat, till templet, till örat. Blodet kommer ut med blodproppar och pus, klåda periodiskt i näsan, klickar igen.Den andra sidan läggs ständigt, lukten känns inte, torrhet i munnen. Idag är området av den 6: e täcket täckt med vit blomma, själva omkretsen av tandens hals är brun. Nu vet jag inte vad jag ska göra. Avlägsnande kommer att resultera i ett meddelande med en sinus.

        Om du bara tar bort tanden och om pus kommer ut och rengörs genom hålet eller genom näsan, följt av plast med sutur i hålet? Eller med borttagningen kommer att behöva göra en radikal operation? Tack på förhand!

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          Om det i det 6: e tandet faktiskt redan finns periodontit, vilket uppenbarligen framkallar inflammation i maxillary sinus, är det nödvändigt att ta bort det omedelbart med plasten i botten av sinus. Det finns inget hemskt och "radikalt" i detta, det är bara viktigt att hitta en erfaren läkare.

          I allmänhet är fallet inte enkelt, och jag kan inte precis lösa ditt problem i frånvaro, särskilt eftersom även de specialister som har sett dig i stolen har olika åsikter. Därför hitta en bra läkare, lita på honom och agera som han säger.

          svar
  91. anonym:

    Hej, jag hade en molar tand dras ut på min underkäke, efter avlägsnandet var tandköttet väldigt sjukt i nästan 4 timmar. Munnen öppnade knappt, språket kände något skarpt.I morgon vaknade jag och med min tunga drog en bit tand ut. Smärtan sjönk lite, men från sidan av kinden med kanten av hålet känner jag ett ben - som om en tands vägg. Vad kunde det vara? Tack på förhand.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det kan vara:

      1. Den skarpa kanten av alveolerna (benet), som inte täcks av gummit;

      2. Fragment av den extraherade tandens koronaldel (mindre sannolikt);

      3. Eller ett ben som bröt under rotationen av rötterna - den yttre eller inre väggen av alveolerna, som håller fast vid tandköttet.

      Endast en tandläkare kan noggrant bestämma. Jag rekommenderar att du kontaktar din läkare, men om du förlorar ditt förtroende för det, gå till någon annan tandläkare. Det kan vara nödvändigt att göra brunnen mer "ren", ibland kräver det ytterligare anestesi och ytlig ingrepp för framtida komfort och hälsosam heling.

      svar
  92. Tatiana:

    Välkommen! Min dotter hade ett flöde. Hon satte läkemedlet på tanden. En vecka senare kom de och drog ut honom. Det fanns medicin i gummit, tanden var mjölkaktig.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Detta kan inte vara.Allt som lagts i en tand avlägsnas a priori. Om inte rötterna släckte, och även då är det tveksamt. Kanske kan doktorn avsiktligt lägga något i hålet i den extraherade tand för att förhindra alveolitis? Jag skulle vilja förtydliga med dig dessa detaljer, utan vilka en adekvat diagnos är omöjlig.

      svar
  93. Nina:

    Välkommen! Den 31 januari togs en 48 tand bort för ortodontiska skäl. Inga droger har ordinerats. Varje dag blir smärtan mindre, som allt är bra. Men domningar på höger sida av hakan och underläppen förblir. Vad kunde det vara? Och kommer det att gå? Till doktorn endast den 10 februari.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Detta är vanligtvis en följd av ett litet hematom som klämmer på den mandibulära nerven. Vid en alltför traumatisk operation är det även möjligt att "gren" av nerven som passerar genom kanalen är sårad. Detta sker mycket mindre ofta - och snarare, under implantation, snarare än när man tar bort den lägre visdomstanden. De genomsnittliga fallen handlar om varaktigheten av symptomförloppet i cirka 2-3 veckor, maximalt - en månad. Positiv dynamik är en minskning av känslor av nummenhet med varje följande vecka.Jag är säker på att du kommer att vara okej. Tack för att du frågade.

      svar
  94. Nina:

    2 veckor sedan raderades den nedre åtta och 7-ki förseglingen. Samråd gavs inte. Efter 40 minuter avlägsnade hon tampongen och sköljdes med salvie och avlägsnade blodproppen. Efter 5 dagar förseglade jag en 7-k. ihåligt hindras och skär tungan med tandens vägg. Snart ökar käken, där 6 och 7 avlägsnades i juni och senare kördes tandköttet på - den skarpa kanten avlägsnades. Efter 2 månader hade jag en protes, men nu bär jag inte protesen - det gör ont i botten av den borttagna 8, tyget är svullet och ömt. Hålet var åtstramat, men inte tätt, sömmarna applicerades inte. Tanden avlägsnades i 8 minuter med 3 verktyg, enligt bildens avläsningar - ett hål i roten. Och ont. Behöver jag se tandläkare eller allt kommer att träna? Tack.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! 2 veckor efter avlägsnandet av den nedre visdomstanden är det kort tid att bekvämt ha på sig en avtagbar protes, eftersom hålet inte har läkt sig fullständigt, och processen med att återställa tandkärlen är i full gång. Jag är säker på att samråd med en ortopedisk tandläkare är nödvändig, eftersom det är värt att ta reda på om det inte finns några exostoser och skarpa kanter på hålet, vilket komplicerar normal helande och kan bli ett hinder för en bekväm användning av protesen för framtiden.Jag rekommenderar i ungefär en månad att inte störa hålet med en protesans bär. Hur man gör det kompetent, trots att du på något sätt behöver fortsätta att leva och inte känna obehag - här kan du rådgöra med något under en heltidsundersökning av en ortopedisk tandläkare.

      svar
  95. Catherine:

    Ta bort främre tandrot. 40 minuter. Gnash deras tandkött, sys. Peroxid behandlad tidigare. Sade sätta medicin. Jag smakar jod i min mun, så äckligt och bitter att det gör mig sjuk. Här undrar jag om jod är skadligt? Jag sväljer det med saliv.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Ur denna synvinkel finns det ingen, det använda läkemedlet skadar inte eftersom jod i det är en del av föreningen och det är inte så stor att det förorsakar förgiftning. Jag förstår dina känslor, jag brukar inte använda dessa droger på grund av att många patienter inte kan tåla denna smak i munnen. Men i sovjetiska tider var det ett av de få verktygen som fungerade effektivt för doktorens och patientens förebyggande och behandling av alveolitis - det vill säga purulenta sår.

      Nu accepterar många tandläkare inte jodföreningar, eftersom det orsakar allergier hos vissa människor.Du har nästan 100% inga allergier, så i detta avseende är det ingen anledning att frukta, men läkaren måste skapa tröst för patienten. Om vad läkaren har lagt är självabsorberad, kommer denna "svamp" eller "flagellum" att upphöra att fungera inom 6-7 dagar. Om du lägger något från de äldre alternativ alveolit ​​förebyggande (iodoform på turundy gasväv, till exempel), då är det bättre att ta bort ekonomin, om du inte är bra ur denna behandling. Tack för att du frågade.

      svar
  96. Anastasia:

    Välkommen! För två veckor sedan tog jag bort 6-ku på underkäken till höger. Avlägsnande var snabb, men mycket smärtsam. Jag blev till och med överraskad, för flera år sedan tog jag bort en tand (6-ku från vänster till vänster), och allt gick bra, det var en snabb läkning. Och nu, två veckor senare, har borttagningsplatsen fortfarande inte kvar, även om den har blivit mindre. Och det som stör mig mest är att det fortfarande gör ont. Smärtan ger i angränsande tänder och i högra örat. 2 dagar sedan slutade jag att ta smärtstillande medel (Nise första såg, och sedan Pentalgin). Läkaren rekommenderade att göra badet med Stomatofit, men det fanns ingen effekt. Jag är nu i ett annat land, började dricka antibiotika. Jag planerar att komma till tandläkaren inom en snar framtid (vilket inte är så lätt).Jag har en fråga: förstår jag korrekt att en sådan situation efter borttagning är onormal? Vad kunde det vara? Jag vill förstå åtminstone något i denna situation innan jag måste kommunicera med en okänd doktor genom en tolk.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Situationen passar inte exakt i kategorin av normer. Jag tycker att det är värt att kolla på följande:

      1. Obehandlad i tid alveolitis och dess komplikationer;

      2. Effekten av torra hål eller skarpa kanter av alveolbenet.

      3. Jag utesluter inte i förväg möjligheten att det finns en kausal tand i närheten av hålet (pulpitis eller parodontit).

      Var det som möjligt, om du är 2 veckor på smärtstillande medel så är det uppenbart att något är fel. Det är nödvändigt att kontrollera hålet: Ta bilder för brutna toppar av tandrotet (kanske ger de fortfarande brännskador till inflammatoriska processer, eller granulom, cyster lämnas i hålet). Analysera sedan de intilliggande tänderna för dolda kaviteter.

      Det jag skisserade för verifiering är tillräckligt för att undantagsmetoden ska börja leta efter orsaken till problemet, och bara sedan förskriva något för behandling.

      svar
  97. Irene:

    HallåFör en och en halv sedan borttogs den främre tanden. I hålet ont i ungefär en vecka började smärtan minska. Och idag har en röd formation uppstått från den ihåliga, runda. Ingen pus, ingen speciell smärta. Förvirrad - vad är det? Kanten av den ihåliga har en normal rosa färg på utsidan och ett lätt inflammerat tuggummi på insidan. Utbildning sticker längre än kanterna i det ihåliga. Vad ska man göra

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Runt den här tiden fylls brunnen med granulationsvävnad på den plats där blodproppen brukade vara. Om du inte har ont och svullnad i kombination med en dämpad lukt från munnen, bör du inte göra någonting, förutom, naturligtvis, kontakta en tandläkare eller tandläkare om tidpunkten för protetiska främre tänder. Om implantation är avsedd är det värt att besöka en implantolog (maxillofacial kirurg på implantationsområdet) för att planera denna procedur och ersätta dentitionsdefekten så snart som möjligt. Tack för att du frågade.

      svar
  98. Tanya:

    Hej, idag tog bort visdomstanden, till höger. När hon åt, ständigt bett hennes kind och bestämde sig nu för att ta bort.Det var hemskt, jag kommer inte att beskriva allt. För tillfället har jag en fråga: Jag fick höra att det fanns en liten bit kvar där, och om det kommer ut och det inte finns någon komplikation, så kan du inte oroa dig. Men jag är orolig - ska jag lämna den där, eller ska jag gå igen?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag rekommenderar inte att du lämnar något i hålet: fragment, delar av tandrot, granulom, etc. - alla dessa är smittkällor, och kroppen klarar inte alltid det. Självklart kan det i vissa fall efter en lång kamp manifesteras i form av temperatur, ödem, smärta, lokaliseras i en slags kapsel, men detta är en tid. Om några månader år kommer det hela att gå och det kan redan behöva en allvarlig operation.

      Ett rörligt fragment, i synnerhet, kan komma ut på egen hand, men det innebär en risk för att vänta: kommer det att bli ett bra resultat - eller kommer det inte? Inte en bra idé att vänta på vädret vid havet. Så kontakta din tandläkare för behandling av hålet från alla främmande ämnen. Om läkaren vägrar, kontakta en annan kirurg: Ta en bild och läkaren kan navigera genom den för att hjälpa dig att lösa problemet.

      svar
  99. Tatiana:

    Välkommen! Säg mig, snälla, var ska jag börja behandling? 2 år sedan sa tandläkaren att jag måste ta bort 4 visdomständer. 2 nedre (vänster och höger) svart och kraftigt skuren och 2 övre visuellt ganska anständiga, men enligt tandläkaren var de tvungna att avlägsnas under en längre tid, eftersom de främre tänderna gick lite framåt på grund av dem. Men ingen berättade för det förut, men jag skulle inte sätta ihop hängslen ... Vad är rätt sak att göra nu? Behandla första karies på tänderna, inklusive förseglade (karies gick också)? Eller du kan först ta bort visdomstanden längst ner till höger (hela är redan svart och inte så bra)? Skulle inte en långfylld tand med en liten karies intill honom störa? Jag är 26 år gammal.

    P.S. Psykologiskt stämma på avlägsnandet av 4 tänder, särskilt efter att ha lästs. Kanske inte bråttom? )

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! På ett planerat sätt skulle jag inte rekommendera att ta bort alla 4 tänderna på en gång, det är bättre att ta bort 1, maximalt två. I allmänhet är arbetsordningen med dina tänder planerad av den behandlande läkaren: utan en undersökning har jag ingen rätt att bestämma, allt är individuellt.Om det är mycket viktigare att behandla nu, då utförs det, då kommer visdomständerna bort. Jag tror att den sjunde tand inte kommer att bli ett hinder för avlägsnandet av en visdomstand, så risken för skadorna är extremt liten om läkaren är professionell.

      Den mest korrekta lösningen är att lyssna på tandläkaren i arbetsområdet med tänderna. Om du tvivlar på den här doktorns argument är det lätt att få ytterligare 1-2 konsultationer från andra tandläkare på olika kliniker. Då kan du väga allt, hitta en gemensam nämnare och agera i enlighet därmed. Samråd i många kliniker är gratis eller inte dyrt, så börja med detta.

      svar
      • Tatiana:

        Svyatoslav, tack så mycket för svaret! För att sanitera tänderna har det redan börjat, och under den gamla fyllningen kan det finnas karies, vilket är oväntat för mig, eftersom det inte fanns några prickar på påfyllningen, bara tanden ont och reagerat på det söta. Läkaren, efter saneringen, sa att det fanns karies ... I går togs den nedre visdomen bort till höger, allt gick snabbt) Det var liten, dåligt skuren, så kaviteten efter det var också liten)) Nu är det inte så läskigt att besöka det här kontoret för mig.Den andra visdomstanden är till vänster - doktorn sa att vi fortfarande måste observera det, kanske kommer det fortfarande att bryta ut ... Och de övre kan förmodligen förseglas. Men är det vettigt om de senare, i de flesta fall, tas bort från människor? I allmänhet var allt inte så läskigt, det viktigaste - börja bara))

        Det är bara frågan: bättre, kanske, att göra en röntgen av alla tänder på en gång (cirkulär)? Och sedan varje vecka för att ta en bild av tanden är inte särskilt användbar?

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          Välkommen! Om du planerar att rätta biten i framtiden är det lämpligt att först rådgöra med en ortodontist tandläkare om behovet av att ta bort övre visdomständer. Om du inte planerar att göra något med en bit (ojämna tänder), läka sedan lugnt de resterande visdomständerna, speciellt om de är ordentligt placerade i tandläkningen.

          Panoramic shot är bra i vissa fall, observation - i andra fall (för att bestämma den behandlande läkaren). Om du tar en filmbild av dina tänder inte mer än 3-4 gånger i månaden - det här är inte kritiskt alls. Och bilderna på visiografen (dator) är ännu säkrare.

          svar
  100. Sergei:

    Det ögonblick när din mun är värre än i bilderna (26 år gammal, 26 tänder kvar av 32) ...

    svar
  101. Anton:

    Hej, jag hade en tandavlägsnande idag. Jag åt och skivor mat kom in i blodproppen, och dra dem ut var på något sätt eller svårt. Vad ska man göra i det här fallet?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! I det här fallet kan du göra ett sköljande avkok av kamomill (eller salvia) och nästa dag för att se en läkare för en inspektion av hålet under helande fasen. Sköljning är inte alltid skadlig när det gäller utlakning av blodpropp, men i ditt fall är det ett acceptabelt försök att hitta en väg ut, men med hänsyn till uppföljningskontrollen från din läkare.

      svar
  102. Jaroslav:

    Igår (27 april) på eftermiddagen togs roten 5 av den undre tand bort (ruttad i soporna), drogs i en halvtimme. Nu är det knappt märkbar smärta, så verkar det normalt. Säg mig, snälla när kan jag arbeta normalt efter det (jag är reparatörs- och byggbrigadens förman och med en sådan ånga skulle det vara dags att engagera sig i arbetet och inte bara gå runt anläggningen och förbannar underordnade för långsamhet)

    Situationen är helt enkelt att kirurgen inte sa när det var möjligt att arbeta, och jag var redan avskynad av min egen passivitet - sex personer plogade, och jag gick bara på objektet och kontrollen, istället för att ansluta mig till arbetet till fullo. Dessutom, nu full Zapara, liten tid.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Du gör allt rätt utan att göra manuell arbetskraft. Efter borttagning av tanden (särskilt svårt) rekommenderas det att begränsa dig från sådana aktiviteter i några dagar, särskilt från sport, tyngdlyftning med lutningar och allt annat i den här andan. Allt jag har listat kan orsaka fördröjd blödning från hålet, eftersom trycket under sådant arbete stiger avsevärt. I allmänhet är det på dagen för borttagandet (särskilt svårt) rekommenderat att helt enkelt ligga för din älskade skull och följ tandläkarens huvudrekommendationer. Efterföljande dagar bedöms av villkoret, många av patienterna ger sig ett par dagar att återhämta sig och komma till jobbet som en fullvärdig anställd. Tack för att du frågade.

      svar
  103. Pauline:

    Välkommen! Den 27 april togs 6 bort från vänster, en cyst och en purulent säck avlägsnades också. Läkemedlet applicerades inte och tampongen applicerades inte, vilket säger att koagulatet redan bildades. Det var en nagande smärta på andra dagen, och en vit blom uppträdde, det fanns ingen lukt och temperatur. På den 30: e dagen gick jag till en kontroll (för att jag var rädd för infektionens utveckling) -propen togs bort, hålet rengjordes, en gasväst tampong gavs till bit, inga droger förskrivits.Efter 20 minuter avlägsnades gasbindningen, med hennes del av blodproppen avbruten (hålet är inte tomt). Idag var det ont i smärtan, lite i mitt öra. Jag gjorde brickor av kamille tinktur. Frågan är: Efter att ha rengjorts kommer såret att läka längre? Är det normalt att tandköttet gör ont igen (efter rengöring)? Och hur länge kan det skada? Tack på förhand för svaret.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Ibland uppträder läkare oroligt när hålets hål utförs endast på grund av patientens ångest när det inte finns något uppenbart behov av proceduren. Men om du i det fallet fanns goda skäl (jag såg dem inte från kommentaren), då kan tandläkaren bara rosas.

      Efter att ha rengjort hålet, kommer såret inte att läka så länge det läktes med en "ruttande" koagel i hålet, fragment av krondelen av tand, granulom, cyster. Efter behandlingen är det naturligtvis en skada och hålen kan vara störd i flera dagar, särskilt under tuggning. Det håller vanligtvis i genomsnitt 4-7 dagar. Allt är rent individuellt och beror inte bara på doktorn och din kropp utan också på korrekt genomförande av alla rekommendationer.Lita på läkaren och oroa dig inte för mycket, men om du upplever allvarliga symtom (allvarlig smärta, svullnad, hög feber, rytta andetag, gråblomma på hålet), var noga med att kontakta oss för en andra dos.

      svar
  104. Catherine:

    Hallå De tog bort de två nedre retarderade åttarna, läget gick bra, det bekräftades av kirurgen vid kontrollundersökningen efter 7 dagar. För närvarande har tre veckor gått. Stygnen och arbetsytan är fortfarande svullna och röda. Vad som oroar mig är att precis bakom mina sjunde tänder ser jag käftbenet. Det tycks tyvärr inte att tandköttet når sju, även om det redan har vuxit ihop. Naturligtvis kommer mat in i det hålrummet och det kan inte rengöras. Det här är en kirurgskan och jag måste svär, eller finns det en chans att han kommer att läka igen?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Om du ser exakt benvävnaden är det här en anledning till oro eftersom läkning från denna vinkel fortsätter med stor svårighet och det finns vissa risker. Jag rekommenderar att du börjar med en tandläkare för att klargöra situationen. Om det visar sig att benet är synligt är efterfrågan från läkaren möjlig.Men det är bättre att begränsa sårets rättelse, snarare än en konflikt med läkaren.

      svar
  105. hoppas:

    God dag till alla! Jag, för en vecka sedan (lite mer) tog bort de sju, vänstra övre. Observerade nästan alla rekommendationer från läkaren. Men av någon anledning bjudde ingen mig till ett samråd (kanske för att hon kom på rekommendationen och betalade pengarna förbi biljettkontoret). En sak som jag kan säga säkert: om det finns möjlighet att vänta på en gynnsam tid för att ta bort tänder enligt månskalendern, vänta bättre! Nu försöker även bukoperationens läkare att skjuta upp det för den här tiden. Jag väntade inte en dag, och nu förstår jag mig själv, varför helingsprocessen går inte som jag skulle vilja. Mannen tog bort visdomständer två gånger. Båda gångerna exakt när jag rådde honom. Den andra dagen kom han inte ens ihåg att han hade en sådan manipulering i munnen. Det visar sig att han var orolig för sin man och inte räddade sig.

    Men kanske det enda som stör mig är svullnaden i tandköttet på injektionsstället och som om den inflammerade, litet bräckliga kanten av tandköttet från sidan av de sönder sju av de sex. Är detta normen? Det finns ingen obehaglig lukt, bara ibland verkar det som om smaken av medicinen ligger i munnen när man suger i gommen. Svyatoslav Gennadyevich, snälla svara på min fråga.Jag tittade inte i hålet, det stör inte, okej.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Svullnad i tandköttet och smärta på injektionsstället kan vara närvarande i upp till 5-7 dagar och med svårt avlägsnande - även upp till 14 dagar. Vad sägs om smaken av medicinen: Tänkligen ställde tandläkaren antiinflammatoriska medel i hålet. Jag tror att det i ditt fall inte finns någon anledning till oro.

      Tack för rekommendationen att ta bort tänderna på månskalendern)

      svar
  106. Anatoly:

    Avlägsnade vänster sju, hålet är mycket försenat. Jag var tvungen att sticka för att gå blod. Jag kan inte fortsätta installationen av keramik.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Om du själv utför ett "kirurgiskt ingripande", då är det irrationellt, för på detta sätt är det lätt att infektera infektionen. I princip är det bara blasfemi och bespottning i din kropp att störa brunnen bara för banal fyllning med en ny koagulering. För det första är det viktigt att veta den exakta orsaken till att hålet inte läker väl, och för det andra är det nödvändigt att genomföra de nödvändiga procedurerna hos tandläkaren med sterila verktyg och inte bara för att sticka såret.

      När det gäller protetik: Den ortopediska kirurgen kan lätt vänta tills du löser problemet - och du borde inte skynda dig här, det är inte i dina intressen.

      svar
  107. Helena:

    Underbar artikel och illustrationer för tydlighet och jämförelse med hans fall. För tre månader sedan släckte jag den nedre åtta, det är svårt - 3 timmar, blödning. För en månad sedan togs resterande fragment bort. Smärtan har gått, men många obehagliga förnimmelser - whining, pulling, den sjunde tand är nakna och känsligheten har ökat, tänderna verkar ha ökat i storlek. Den inre sidan av kinden är hård, inte elastisk och på något sätt förtjockad närmare halsen. Snälla berätta om det kommer att bli en förbättring? Jag antar att jag väntar på honom för tidigt. Han hade en läkare, han sa att allt läkte bra, att den sjunde tand skulle förbli bar, han rekommenderade en pasta för känsliga tänder.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det faktum att du besökte den behandlande läkaren är underbar. Jag förstår att borttagningen var för traumatisk, och det är inte nödvändigt att vänta på en snabb formning (formning) av kammen nära den tidigare visdomstanden. Men jag är förvirrad av några av de symptom som du har beskrivit: dra, smärta, förtjockning närmare halsen, känslan av att öka tänderna i storlek.Det är inte uteslutet att det finns något som är fel med den sjunde tand (förutom de uppenbara tecknen på känsligheten av livmoderhalsområdet på grund av tarmarnas recession, som nu "svagt skyddar denna" nacke "). För att klargöra situationen är det viktigt att göra en inspektion och även ta ett kontrollskott av hålet och den sjunde tand. Bilden visar situationen i hålet och tillståndet för rötterna i den 7: e tand.

      Det innebär att du nu ska få ett samråd från en annan läkare i kliniken, direkt i stolen. Dessutom kan i hålet fortfarande lämna något - det är viktigt att ha en exakt uppfattning om tillståndet i detta område.

      svar
  108. Rimma:

    Hallå Hjälp råd vänligen. Jag tog bort botten sex 3 dagar sedan. Avlägsnandet var svårt, bara rötterna i tanden förblir, allt annat försämrades. Efter borttagning i 3 dagar, går ont i smärtan inte - platsen för att riva, tandköttet runt det, de intilliggande tänderna och käken skadas. Jag dricker smärtstillande medel. Ur okunnighet plockade hon en koagel när han först uppträdde, tyckte att det var pus och han föll ut idag. Nu i hålet finns det bara vit blomning. Det finns ingen clot längre, jag är väldigt orolig över vad jag har gjort? Gick till tandläkaren 2 gånger, jag är övertygad om att allt är bra.Läkaren föreskrev att dricka antibiotika 7 dagar (Amoxiclav). Vad är det för? Förutom allt detta finns en obehaglig lukt från munnen och stomatit utvecklas. Jag sköljer det inte en gång. Vad rekommenderar du att göra?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! För att inte oroa dig. Ja, en blodpropp är det bästa biologiska skyddet (bandage) mot infektion och penetration av allt som är främmande för brunnen. Det hjälper brunnen att läka så bekvämt som möjligt och på kortare tid. Om en blodpropp av någon anledning "faller ut" eller faller ihop, då inträffar inget dåligt. Det enda problemet i sådana fall är att matet tränger in i hålet, där det ofta rinner och en obehaglig lukt framträder från munnen. Du kan bekämpa detta, men om möjligheten att skölja med vissa medel är det bättre att rådgöra med din läkare. Dessutom kan det vara att i din situation kommer läkaren att erbjuda att skapa en ny blodpropp under anestesi för att inte riskera det.

      När det gäller antibiotikum är antibiotikabehandling ibland användbar så att en purulent infektion inte går med (eller att bekämpa det).Ett antal tandläkare är emot receptbelagda antibiotika "för förebyggande", även om jag inte kan säga förvisso vid detta tillfälle, för jag är inte medveten om alla detaljer i din kliniska situation.

      Om du utvecklar stomatit, är det viktigt att förstå dess orsak och behandling taktik, som också kommer att bestämma behovet av att besöka tandläkaren.

      svar
  109. Victoria:

    Hallå 4 dagar sedan avlägsnades den lägre visdomstanden. De avlägsnade det i 2 timmar, lägga på mediciner där och sys upp, föreskrev en antibiotikabehandling och en sköljning med kamomill. Kindna svullna, men inte kritisk. På dag 2 började inget att göra ont, men på dag 3 började tandköttet ont, som om det brände och pulsade lite, inte så mycket, men påträngande. Läkaren undersökte och sa att han läkte bra. På natten skadar inte tuggummet, det börjar under dagen. Är det normalt? Hur mycket gummi kan skada?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Sedan du genomgick en kontroll av en läkare ser jag inte något som är kritiskt i denna situation. Det enda jag ska säga är att tuggummit kan bli banalt under dagen då man äter, speciellt om blodproppen är delvis eller helt frånvarande i hålet.Det betyder inte att hålet blir mycket sjuk eller viskande hela dagen, men vissa smärtsamma känslor kan vara oroliga.

      Det är också möjligt att man under dagtid bland annat gör en munsköljning som på något sätt "irriterar" tandköttet. Här pratar vi om både fördelarna och några negativa effekter. Det är därför ett antal tandläkare föreskriver inte sköljning, som fruktar att de kommer att leda till utlakning av blodproppen och efterföljande smärta. På natten sköljer du inte, äter inte, vilar, så tuggumret är inte irriterat och ingenting gör ont.

      Allt detta avbryter naturligtvis inte besöket till läkaren när situationen förvärras. Under tiden njut av livet och lyssna på tandhålets tillstånd.

      svar
  110. Margaret:

    4 dagar sedan togs en 26 tand bort. Tandbollen var delvis förstörd och knäckt rätt under dragningen. Det skadas i ca 2 dagar. Nu flyttar platsen för borttagning lite (som om fartyget är i allmänhet nära, till hjärtfrekvensen). Och en klump ca 3 millimeter under kanten av hålet och på toppen en vitaktig blomma. Har läst om alla slags komplikationer, nu fruktansvärt rädda för alveolitis utbrott.Det finns ingen obehaglig lukt, men smaken är utmärkt, särskilt på morgonen. Jag ville fråga om det var normalt att blodproppen var lite lägre (det var på kanten av hålet)? Kommer komplikationen att börja efter 5-7 dagar?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Risken att utveckla alveolitis 1-3 dagar efter tanduttag är alltid där, oavsett hur visuellt allt ser normalt ut. Men komplikationer efter tanduttag sker så ofta som patienter ibland tror. Även den värsta tandläkaren, som tar bort 15-20 tänder per dag, är mycket mer sannolikt att ha lämnat roten än alveolitis (högst 10 fall per 100 raderingar). Poängen är att läkning av hålet oftast utan tandläkarens ingrepp, och enligt din beskrivning för närvarande finns det ingen anledning att oroa sig och vänta på något hemskt.

      Om du är mycket orolig över resultatet av operationen, kontakta en tandläkare för en check-up - detta kommer bara att vara prisvärt, eftersom normala läkare godkänner en rutinbesiktning.

      När det gäller din sista fråga kan jag säga det här: Om läkaren gjorde allt kvalitativt, så är risken för komplikation 5-7 dagar efter tanduttaget (särskilt med tanke på din beskrivning) nära noll.

      svar
  111. Natalia:

    Välkommen! Den fjärde veckan passerar inte svullnad av tandköttet efter avlägsnande av tand. Hålet spändes snabbt. Det finns ingen smärta, men det svullna tyget gnäller lite. Behöver jag gå till doktorn igen?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! I ditt fall är det verkligen viktigt att ta itu med problemet hos tandläkaren. Faktum är att under månaden måste hålet gå igenom ett primärläkningsstadium, och normalt bör de smärtsamma manifestationerna uteslutas för tillfället. Efter undersökningen måste läkaren dra slutsatser - vad som exakt orsakar smärta och svullnad i tandköttet. Kanske finns det skarpa kanter på alveolerna, eller roten på tanden lämnades i hålet. Mest troligt behöver du en ögonblicksbild för att göra en korrekt diagnos. Följaktligen föreskrivs behandling endast efter diagnos.

      svar
  112. julia:

    Välkommen! Igår, klockan 16.00, raderades två åtter på höger sida, övre och nedre. Det verkar som att operationen gick utan komplikationer, eftersom doktorn lugnt skar av tandköttet och drog ut sina tänder, som inte ens utbröt ännu. Sedan för två år sedan jag bar armband, blev jag omedelbart varnad att snart skulle jag behöva ta bort åttor. Här, i maj, svullnade tandköttet i flera dagar, tog omedelbart en bild, och han visade att visdomständerna var nästan nära ytan.Tack Gud, utan rötter, praktiskt taget, eftersom de bara började utvecklas, var deras position också normal, som i alla tänder.

    Efter tandläkarens försäkran om att allt skulle gå bra, lugnade jag mig lite och bestämde mig för att omedelbart ta bort två tänder, eftersom jag inte skulle ta antibiotika i piller på grund av diagnosen celiac sjukdom. Jag måste titta i ampuller som igår kväll såldes jag inte på ett apotek utan recept.

    Men det här är alla långa resonemang. Kanske slog jag mig för mycket och undrade förgäves. Omedelbart efter att tänderna tagits, håller isen runt kinden och tar bort gasväsen av kirurg, gick jag på toaletten och öppnade min mun för att åtminstone se hur allt såg ut. Jag såg en tunn vit bit av något obegripligt, som liknade antingen en rest av gasbind eller en bit papper. Hon drog sig långsamt och försiktigt ut. Först efter huset läste jag och upptäckte att det här är en speciell svamp. Men faktum är att den lägre tanden blöder strax efter operationen. Inte mycket, men det var inte så trevligt att känna smaken av blod. Dessutom finns det säkert också övre tandblödning.

    I panik skrev hon meddelanden till sin kirurg, men han stannade tyvärr inte och svarade inte. Tårar flödade ur mina ögon, mina släktingar visste inte hur man skulle lugna dem ner.Lör med tankar om vad du ska göra när natten kom snart, var du ska gå för att stoppa blödningen. Inte äta alls, drack bara lite vatten. Hon drack på plantskolan Nurofen, och smärtan gick nästan omedelbart, även om hon själv inte var där. Men smärtan att svälja var kvar. Och det är inte i halsen, men som om tungan tydligen berör hålens kanter och därigenom orsakar smärta. Du kan tolerera det, men du kan fortfarande inte svälja så mycket. 4 timmar efter operationen, när jag redan kvävde med tårar hemma, slutade blödningen. Läkaren svarade att det var okej att jag tog bort svampen själv. Sade också att det kan finnas några utsläpp. Gilla, inget att oroa dig för.

    Med sinnesfrid låg och började. Jag ber om ursäkt för att jag är trubbig, men drömmen flödade så att alla kuddar var våta. Hon lägger sig ned klockan 22.00, vaknade på 3 på natten. Och det, under denna tid vaknade hela tiden upp. Ibland kunde jag inte ens somna, för jag ville svälja allting. Jag märkte att det var oerhört obekvämt att jag låg på båda sidor och även på min rygg börjar brunnarna lina lite, och antingen små blödningar öppnas, eller det är bara något som står upp, vilket min kirurg skrev till mig om. Jag var tvungen att väcka mig helt och fixa min kropp i en halv sittande halvläge. Så känner man nästan inte i brunnarna och fördelningen av mindre. Men det är fortfarande extremt obehagligt att svälja.Svullnaden i kinden var nästan komplett.

    Jag ber om ursäkt för att skriva så mycket och i så detalj. Men jag har bekymmer att på grund av min dumma självavlägsnande av svampen kan läkningsprocessen minska. Jag ska gå till doktorn idag på sen eftermiddag (det är nu 5 på morgonen). Det visar sig att endast cirka 12 timmar har gått sedan borttagandet av visdomständer.

    Mycket orolig för hur man bryr sig om munhålan. Munnen öppnar ungefär hälften, bortom de mest läskiga. Jag dricker bara vatten. Jag är rädd att om vi äter, då kommer matresterna att falla i hålet, och då kommer det ingen helande att bli. Jag är också rädd för att borsta tänderna med en pensel för att inte skada mig ännu mer. Säg mig, snälla, är det nog att ta kokt vatten vid rumstemperatur i munnen, håll det och spotta det försiktigt så att du kan rengöra munnen av eventuella matrester?

    Och viktigast: Som jag skrev kan jag inte ta antibiotika i piller. Det var nödvändigt att hitta i ampullerna för injektioner. Men i apoteket sparkade de av och på morgonen tänkte jag gå till en annan. Det är okej att jag på kvällen efter avlägsnandet av tanden inte gav en injektion, men jag väntade bara för nästa dag? Och vilka antibiotika i ampuller kan du rekommendera?

    Jag skulle uppskatta om jag får ett svar!

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Antibiotika är förskrivna till dig i förevarande fall för förebyggande, även om många läkare anser att sådan taktik är grundläggande fel. Med komplexa borttagningar tillgriper läkare ibland denna metod, men i många situationer är det inte riktigt nödvändigt. Om munnen vård. Det bästa alternativet är antiinflammatoriska geler, som ordineras av tandläkaren för lokal användning. En bra effekt ges genom munnen bad med avkorkning av örter (till exempel kamille eller salvia). Det är badet, som inte sköljer. I princip kan du efter 5-6 dagar efter tanduttag skölja med denna buljong utan några problem efter måltid. Inget dåligt kommer att hända. När det gäller kokt vatten i munnen: Jag har inget emot det, men du får inte mycket effekt. Det faktum att du har försenat ett antibiotikum för dagen är inte ett problem. Som jag sa är antibiotika i de flesta fall inte ens nödvändiga.

      svar
  113. natasha:

    Inte borttagen, och gick för att rengöra tartaren. Inget gör ont, men där stenen var, måste det finnas ett tuggummi. Tandläkaren rådde metrogel denta gel ... Hur lång tid återstår tandköttet? Det verkar bara som att tomheten mellan tänderna, om den fylls, inte är ett tuggummi, men en sten ...

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Efter borttagning av tartar återställs gingivalbindning vanligtvis inom 3-7 dagar, beroende på svårighetsgraden av inflammatorisk process mot bakgrund av tandplakan. Hålrummet kommer att fyllas med tuggummivävnad, dvs tandköttet kommer att täcka tänderna på tänderna. Men jag har ingen aning om vad din periodontala diagnos är: gingivit eller parodontit (form, svårighetsgrad etc.), så jag kan inte ge en korrekt förutsägelse. Om det verkar som om processen med att återställa tandköttet inte går som vi skulle vilja, så är det meningsfullt att framträda för tandläkaren.

      svar
  114. ären:

    Allt detta är förstås förståeligt. Men varför sätta in dessa bilder i obestämda kvantiteter? Det är omöjligt att läsa. Och så läskigt, varför behöver vi också titta på det i närbild?

    svar
  115. inna:

    God dag! På torsdagskvällen togs den nedre 8: e påverkad tand bort, kom ur benet, var nästan vinkelrätt mot resten av tänderna. Suturing, för tillfället (på lördag), den värsta svullnaden som går över nacken. Jag kan inte öppna min mun med full hållfasthet, domningar i tungan till vänster, läppen och hakan till vänster.Tungan själv är fruktansvärt öm, alla vita, kanterna verkar vara ätna bort, svälja till vänster är också omöjligt. Allt gör ont så att det inte finns någon styrka att tåla. Jag bedövas med ketorol 3 gånger om dagen, jag tar amoxiclav och suprastin. Vid det andra besöket öppnade doktorn min käke med smärta, berättade för mig att jag skulle klara det, jag kom knappt i munnen och försökte trycka på tuggummit. Men språket är mycket ont - sagt att komma på måndag och skölj.

    Men jag är orolig för den fruktansvärda svullnaden i ansiktet och inte överdriven smärta. Säg mig, snälla, är det normalt? Behöver du inte ta en bild? Hur länge kan ödem vara, och efter vilken tid ska vi notera dynamiken i omvänd process av ödem?

    Jag vill tillägga att temperaturen inte var, och lukten från munnen är också, men det här är inte lättare, allt gör ont. Tack på förhand för de kvalificerade förklaringarna.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Situationen är svår, och utan kvalificerad inspektion i sådana fall är det svårt att lugna något (och det kan du inte). Enligt min åsikt skulle det bästa alternativet vara en brådskande överklagande till den behandlande läkaren för att analysera situationen och, om möjligt, justera behandlingen. Ett alltför stort antal symptom har fört en traumatisk borttagning av en visdomstand som har påverkats.

      Vad du ser nu är definitivt inte normen.Det finns ett behov av en bild, eftersom det är viktigt att bestämma hur rent såret är: om det finns fragment av en tand, apex av rötter, cyster, granulomer i den. Efter svår och traumatisk deletioner kan ödem vara upp till 1-2 veckor.

      svar
  116. Christina:

    Välkommen! Min dotter har en hund högst upp på tandköttet. Ortodontist erbjöd sig att sätta in armband. Och om du bara tar bort denna tand, vad blir konsekvenserna och är detta det rätta beslutet?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! När obehörig utvinning av dessa tänder som kan korrigeras av ortodontisk metod finns risk för ytterligare problem från tandkroppen - utseendet av ett mellanrum, vridning av tänderna och andra bettpatologier. Detta är inte alltid fallet, men även en liten sannolikhet för framtida patologi ger inte tillräckliga skäl att försumma en specialists uppfattning. Som en sista utväg kan du hitta 1-2 mer ortodontister för att få en förklaring. Det är möjligt att en av dem kommer att ge framsteg för att ta bort en tand och väger alla fördelar och nackdelar, men då kommer du åtminstone att vara säker på att du inte tar den uppenbart felaktiga vägen.

      svar
  117. Andrew:

    Välkommen! För 6 dagar sedan togs botten 8 bort. En hemostatisk svamp placeras i såret. På tredje dagen började underkäken smärta lite på kausalsidan, och nästa dag var det en obehaglig lukt, men inte en stark. Nu känns lukten nästan inte, men den vågformiga smärtan i 3-5 tänder på samma sida stör. 6, 7 under mina kronor. Faktum är att innan du tar bort 8-ki rekommenderade läkaren att sätta på 6, 7 kronor, eftersom De har redan pins och det kommer att stärka dem. I en annan klinik rekommenderade de att först ta bort 8-ku, och sedan installera kronorna.

    Vänligen kommentera situationen. Vad tycker du borde ha gjorts först: kronor eller borttagning? Skulle en läkare kunna ta bort 8-ki skador 7-ku? Och lite smärta med 3-5 tänder är normen? Tack på förhand.

    svar
    • God eftermiddag, Andrew. Definitivt, först ta bort, sedan krona. Skador på den 7: e tanden under borttagandet av den 8: e är ganska möjligt, men nu är det bara en gissning - det är nödvändigt att fastställa sådana saker inte på distans, utan efter noggrann undersökning av munhålan och bilden. När det gäller smärta i området 3-5 tänder och en obehaglig lukt - sannolikt är orsaken alveolitis (en inflammatorisk process i hålet som orsakar smärta, som ofta strålar ut till intilliggande tänder).

      Det är inte värt att uppleva, men det kommer att vara användbart för doktorn att visas, och det är önskvärt för den andra - inte den som tog bort tanden.

      svar
  118. lätt:

    Hallå Avlägsnades för två veckor sedan, de sex bästa. En vecka efter borttagningen märkte jag en perforering (vattnet gick genom näsan under borstning). Hålet är inte övervuxet. CHLH erbjöd sig att vänta ytterligare två veckor och utsåg ascorutin, mumie, balsamolja, levomekol. Händer det att allt detta kan bli övervuxet utan operation? Hålet är nu rent, men stort. Och hur ska det förändras? Vad säger det att processen går bra?

    svar
    • Det är lite om mekanismen för bildandet av liknande defekter: den övre 6-tanden har vanligtvis tre rötter (två buccal och en palatal). Om det fanns en kronisk inflammatorisk process på en av rötterna under lång tid, är det hög sannolikhet att när en tand tas bort kommer ett oroantralt meddelande att inträffa, det vill säga en fistel som binder munhålan och maxillary sinus.

      Det händer att sådana defekter växer sig, men det händer sällan. Utvärderar din situation, jag tror att det i det här fallet inte är vettigt att vänta på epitelisering av brunnen.Jag rekommenderar att du stänger defekten kirurgiskt.

      Nu för läkningsprocessen. 2 veckor efter avlägsnandet av tanden borde botten av hålet täckas med slemhinnor. Det enklaste sättet att kontrollera om en fistel har stängt eller inte är att försöka blåsa kinderna snyggt (utan fanatism). Om detta kan göras kan vi säga att fisteln har stängts. Om det misslyckas, bevaras det oroantala meddelandet.

      Jag rekommenderar att du söker hjälp från en tandläkare för en snabb lösning på problemet.

      svar
  119. Larissa:

    Hej, Svyatoslav Gennadyevich! 12/01/2017 tog bort den retentiva 8-ku (längst ner till vänster). Hon började skära igenom 2010 och tryckte 7-ku. 8-ka låg djupt i käftbenet och låg direkt på ansiktsnerven. Både doktorn och jag hoppades att det skulle stiga när det växte, men det hände inte.

    Periodiskt blev hon inflammerad och slutligen bestämde läkaren att ta bort henne. Jag bor i en liten norra stad, det finns ingen avdelning av avdelningarna, och 8 i allmänhet förbinder sig ingen utom denna unga läkare att kräka.

    Ta bort någonstans 1 timme 25 minuter. Avlägsnande var traumatisk, ingen koagulering bildades. Rötterna bröt av (en 4 mm, den andra 6 mm).Läkaren försökte få dem på olika sätt, men med tanke på att de låg på ansiktsnerven och topparna var skleroserade med käftbenet, på grund av risken för parestesi, bestämde han sig för att ta bort nerverna i rotspetsarna och lämna toppen själv. Propylazitromycin 3 dagar, 500 mg, nimesil 2 påsar 5 dagar. Varje dag i 6 dagar lade doktorn alvogel. Från den 7: e dagen lägger jag en solkoseryl som föreskrivs av en läkare och jag går till en checkup varannan dag.

    Smärta, inflammation var inte efter borttagning, eller nu.

    Svyatoslav Gennadievich, jag läste alla dina svar, där du rekommenderar att du tar bort resterna av rötter. Men hur är det med nerven som topparna ligger på? Risken är trots allt väldigt bra!

    Läkaren säger att enligt strukturen har rötterna blivit som ett käftben och starkt skleroserat med det, det kommer inte att bli avslag, och om det händer, kommer det inte längre att ligga på nerverna.

    Snälla svara mig (jag hittar ingen plats för mig själv), vad ska jag göra? Ska jag ta bort de toppar som ligger på nerven? Kommer dessa misshandlade toppar att bli överhalade? Vad kan vara läkningstiden för hålet? Och vad kan det vara i mitt fall?

    Jag vill verkligen visa dig en CT-skanning. Hur man gör det? Är alveolitis fortfarande möjligt? (Jag skakar från det här ordet ...) Jag hoppas verkligen på ditt svar, tack så mycket, i förväg. Larissa

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Med all respekt för kirurgen har jag aldrig hört talas om den behandlingsmetod som tillämpas på dig. Jag är inte säker på att det är möjligt att kvalitativt behandla kanalerna i tandens vänstra rottips, ta bort den så kallade "nerven", om rötterna har svårt att komma åt + det är blödning under borttagningen. Dessutom vet alla tandläkare att borttagandet av "nerven" är meningslöst i endodontisk mening, om kanalerna inte är täta i slutet (bakterier från munhålan kommer säkert att förbli i dessa kanaler).

      Jag antar att doktoren efter ungefär en timme efter tanduttagets start hade en dödläge: antingen för att misinformera och lugna dig lite, eller att uppriktigt erkänna en fiasko.

      När det gäller eventuell skada på nerven (det här är den mandibulära nerven) - här är det verkligen svårt att säga utan en ögonblicksbild hur nära denna nerv verkligen var och vilken taktik skulle vara bättre eller sämre. Bilden kan skickas till postplatsen. Det återstår bara att ange att arbetet inte har slutförts, konsekvenserna kan vara. Det händer att rötterna kvar i hålet efter några år börjar avvisa eller helt enkelt förvärras av alla konsekvenser (ödem, feber, svår smärta, nedsatt munöppning, etc.).

      När det gäller alveolitis - eftersom 20 dagar har gått sedan tanden togs bort, hotar den inte dig.

      svar
  120. Izzatbek:

    Välkommen! För en vecka sedan togs bort den borttagna 8-ku på underkäken. Ingenting stör, men bakom 7: e sidan finns en hålighet på kindens sida, inuti den är tom. Är det normalt? Vad ska jag göra? Och när försvinner denna hålighet? Tack på förhand)

    svar
    • Hej, Izzatbek. Kaviteten i området för den borttagna visdanden övergår i regel helt över en månad (även utan ytterligare replikering av benvävnad och suturering). Under denna tid är noggrann hygien särskilt viktig så att innehållet i munhålan inte ackumuleras i brunnen. Om inget stör dig, då är det ingen inflammation, och normal läkning fortsätter.

      svar
  121. Natalia:

    Välkommen! Är det möjligt efter avlägsnandet av den sista tandens övre högra benfraktur så att den vilar på kinden? Och tandköttet kan inte helt omsluta hålet - som om det skurits. Dangles som en trasa över hålet. Benet, som en wicket, är öppet i mitten av tandköttet på sidan av kinden. 9 dagar efter borttagning.

    svar
    • Välkommen! Förmodligen, under utvinningen av tanden bröt hålets främre vägg. I en sådan situation avlägsnas skarpa kanter och benfragment. Som är väl du normalt läkt, måste du söka läkare för att granska de brunnar och avlägsnande av skräp och vassa kanter. Om detta inte är klart kommer brunnen att läka mycket länge. Så jag rekommenderar dig att kontakta en tandläkare så snart som möjligt.

      svar
  122. Alla:

    Jag läste. Efter borttagandet av den 6: e nedre tanden har 6 dagar gått. Det gör ont på alla. 3-4 gånger om dagen tar jag smärtstillande läkemedel (Ketanov). Och jag tror: att erövra rymden, haven, Arktis och att avlägsna lider av tandvärk och återställa tänderna - inte lärt sig, inte för oss. Sådant mjöl - 21: a århundradet!

    svar
  123. Olga:

    6 timmar sedan 4 och 5 avlägsnades från ovanför tänderna (spröda, som behandlades med 1990 år). I hålet bildades en koagulat och blodet lagts på det (det är tjockt). Jag vet inte hur jag ska vara - jag kommer inte till doktorn nästa vecka. Jag försökte skära av den med sax, men blodproppen ökade igen.

    svar
    • Hej Olga! Efter avlägsnande av tänderna är normala i brunnen bildas alltid en blodpropp - är detta helt normalt, eftersom det är en typ av biologiskt förband som förhindrar infektionen in i såret. De första 3 dagarna kan inte skada en blodpropp alls.Du skriver att du försökte ta bort (avskurna) en del av blodproppen med sax - det borde du inte göra för att undvika utveckling av alveolitis (inflammation i hålet). Om blodproppen inte skapar extrema obehag med sin storlek, är det bättre att inte röra det, så småningom börjar det sönderfalla.

      svar
  124. Anna:

    Välkommen! Jag tog bort 6-ku på underkäken. Läkaren sa att han skulle lägga ner kollapsen och sy såret. Men under operationen kunde jag inte förstå när och hur han lade "benet". Enligt mina känslor skrapade han oändligt skiftevis hålets innehåll (curettage) och applicerade tamponger från bandaget. Han la aldrig stygn. Till min fråga svarade han att han hade gjort allt, men såret var för litet, sömmen var inte nödvändig. Jag läser att osteoplastiskt material kan "tvättas ut" från hålet, om det inte sys upp. Jag hade stor tvivel om läkarnas användning av Kollapan (han tog mycket pengar på detta material).

    Hjälp, snälla, för att förstå hur denna operation ska äga rum? Hur förstår man att kollapsen användes?

    En blodpropp några dagar efter att operationen var täckt med vit blomma, blev under kanterna av tandköttet (som om det sjönk).Nästan ingen smärta, inflammation också. Jag skulle vara tacksam för svaren!

    svar
    • Hej Anna Kollapanens granulat blötläggs med blod, de kan inte vara synliga. Materialet kan verkligen falla ur hålet utan att sutra. Det är nästan omöjligt att kontrollera nu huruvida benmaterialet har använts eller inte (även med hjälp av röntgenstrålar, eftersom Collapse inte är röntgenkontrastmaterial).

      Vitblomning är fibrin, en av tecknen på normal läkning av hålet, så jag rekommenderar att du tittar på situationen från den positiva sidan.

      svar
  125. Svetlana:

    Välkommen! Efter implantation i överkäken enligt All på sex-systemet och avlägsnande av den nedre visdomstanden är det smärtsamt att öppna munen bred i käftledningsområdet (nära örat) redan i 2,5 veckor. Implantering och borttagning utfördes inte i min stad, så det är omöjligt att få en tid med en läkare om det. Säg mig, snälla, är det normalt, händer det? Och vad är orsaken?

    svar
    • Hej Svetlana. Smärta vid öppning av munnen kan ibland observeras - i regel när en 8-ki avlägsnas (tills hålet har läkt). Ca en månad måste passera.Observera dock att läkarmottagningar efter implantation är nödvändiga, därför rekommenderar jag regelbundet att komma till läkaren för undersökning och att ta bilder.

      svar
  126. Violet:

    De tog bort 6 dagar sedan den första av fyra åtten (jag tar bort alla 4). Avlägsnandet är inte svårt, det tog ungefär 20 sekunder, det fanns ingen smärta antingen efter borttagning eller under de följande dagarna. Men jag läser att alla har en "vit blom" nästa dag - fibrin. Och jag, han, började bara dyka upp på sjätte dagen. Åtminstone hoppas jag att det är honom. Sköljning är inte förlovad, så att inget tvättas ut och en blodpropp från den första dagen där. Det upprör mig allt det, nu ska jag gå till ett samråd.

    svar
Lämna din kommentar

upp

Artikel 257 kommentarer

© Copyright 2014-2019 plomba911.ru

Användning av material från webbplatsen utan medgivarnas medgivande är inte tillåtet

Sekretesspolicy | Användaravtal

återkoppling

sitemap