Webbsida om tandsjukdomar och deras behandling

Vad ska man göra om, efter att tandprocessen har gått, är kinden svullen?

≡ Artikel 213 kommentarer

Låt oss försöka lista ut vad du ska göra och hur du ska fungera ordentligt, om efter proceduren för tanduttag du plötsligt hade en dålig kind ...

Så antar att efter att ha tagit bort en tand är din kind svullen och du vet inte vad man ska göra - är det normalt, eller är det en farlig komplikation som kräver akut medicinsk hjälp igen? Tyvärr informerar inte alla tandläkare-kirurger tillräckligt med sina patienter om vad som kan vänta på dem efter tanduttagsproceduren, redan hemma, och vad anses normalen och vad är en allvarlig avvikelse från den.

Efter att en tand har dragits ut, sväller kinden upp ofta, men det är ibland svårt för en vanlig person att förstå sig själv om det är normalt eller tvärtom farligt för hälsan.

Även vid anestesiets stadium i de bakre tänderna (det vill säga även innan läkaren tog upp instrumenten) noterar nästan alla patienter effekten av "svullnad i kinden". Ibland orsakar det till och med en liten panik, och det finns standardförfrågningar som låter dig se i spegeln (speciellt för kvinnor). Självklart kommer ingen patient i detta skede att se i en spegel av en riktig tumör om han inte redan har kommit till receptionen med en svullad kind - och det här är den första punkten som bör noteras.

Anestesi skapar verkligen en subjektiv känsla att kinden är svullen, och denna känsla kan fortsätta efter proceduren, vilket är normalt. När anestetiken fortskrider, passerar känslan av svullnad och domningar snabbt.

En känsla av svullnad i kinden och tandköttet kan förekomma redan vid narkosinjektionssteget.

Men saker är inte alltid så smidiga. En tumör, och den här tiden redan "riktig" och väl uttryckt, kan förekomma redan efter utvinningen av tanden, när effekterna av "frysning" har gått länge. Oftast förekommer inte cheeködemet, men bara nästa dag eller några dagar efter att tanden har tagits bort.

Vad ska du göra om din kind är svullen, hur farlig det är och hur man hjälper dig i sådana fall - vi talar om det senare.

 

Varför, efter avlägsnandet av en tand, är kinden ofta mycket svullen

Tanduttag är en ganska traumatisk operation, under vilken hårda och mjuka vävnader som omger värkandan skadas i varierande grad. Som ett resultat kvarstår ett nytt sår på platsen för den extraherade tanden och även om den behandlas med ett kraftfullt antiseptiskt och stygn placeras på kanterna svarar kroppen fortfarande på skadan och aktiverar mekanismerna som förhindrar infektion av sår i såret.

På grund av skador på mjuka och hårda vävnader utvecklas en inflammatorisk process och ödem nära den extraherade tand.

Tecken på inflammation i form av svullnad, smärta och rodnad (ibland med ökande temperaturer) kan åtfölja läkningsprocessen i mer än en dag. Lyckligtvis, på grund av det stora antalet blodkärl och den speciella strukturen hos vävnaderna i munslimhinnan, uppträder regenerering (återhämtning) här med stor hastighet - mycket mer än om du till exempel skadar din arm eller ben.

Generellt sett finns det ett antal ytterligare faktorer på grund av vilka kinden kan svälla upp betydligt efter att en tand har tagits bort. Observera några av dem:

  • Svårt att ta bort. Ofta, under ett svårt avlägsnande på grund av läkarens fel, är det väsentlig skada på vävnaderna som omger tanden som avlägsnas, ibland störs tekniken för att arbeta med verktyg, överdriven kraft och tryck appliceras. Men även med svår separation (sågning) och avlägsnande av rötter även de mest oförutsägbara i sin struktur och placering i käken visdomstand operation kan utföras som smycken (med minimal trauma) som tandköttet och kinden svullnad efter att ta bort det nästan inte förekommer.Bilden visar ett exempel på en komplex visdomstentxtraktion, när den tas bort från hålet i bitar.
  • Redan påbörjad eller formad kindbet ödem. Om en patient sitter i en tandstol med en redan svullen kind,Efter tandavlägsnandet ökar ödet nästan alltid markant nästa dag, eftersom den inflammatoriska reaktionen inte kan stoppas omedelbart, och utöver det uppträder traumatisk vävnadsvullnad.Om kinnets ödem var redan före tandavlägsnandet, är det efter proceduren väsentligt förbättrat.
  • Avlägsnande av en lägre, påverkad visdomstand (det vill säga, som inte kan spränga ordentligt). Som regel är operationen för att ta bort den ganska traumatisk, under vilken läkaren skär genom tandköttet, och ibland för bättre tillgång ökar det såret väsentligt. På grund av det stora antalet vävnader som levereras väl med blod, avlägsnande av den nedre visdomstanden ofta finns det riklig blödning, och med en signifikant skada på benet och tuggummit uppstår en svullnad i kinden redan den första dagen efter avlägsnandet av den "kloka" tanden.Vid avlägsnande av den påverkade visdomstanden är det tuggumma under vilket det är beläget förstskuret. Det ser ut som ett nytt hål efter borttagandet av en visdomstand ...
  • Hypertension. Personer som lider av högt blodtryck är mer benägna att utveckla ödem.
  • Ett tjockt lager av subkutant fett i ansiktet. Överviktiga patienter, liksom fetma människor, är benägna att utveckla kindtumörer efter tanduttag, eftersom subkutan fettvävnad har god blodtillförsel.
  • Tillförsel av blodpropp och inflammation i hålets väggar (alveolitis) bidrar också till utvecklingen av ödem.

Ibland sväller kinden på grund av att hålet suger sig.

recension:

"Förra året låg vi tillsammans med vår dotter i maxillofacial kirurgiska avdelningen och en kvinna placerades i vår avdelning. Hon var ungefär 40 år gammal. Sådan var allt svullet, lika mycket skräck, något slags hemskt. Jag gick till doktorn och bad om att överföra mig med min dotter från den svullna alkoholisten till ett annat rum, som läkaren skrattade länge. Det visade sig att hennes visdomständer drogs ut, varefter hennes kinder och hela hennes ansikte blev svullna och doktorn sa också att hon måste göra det under anestesi, eftersom många dåliga tänder avlägsnades på en gång. Min dotter och jag lugnade mig, men bokstavligen en vecka senare hände ett mirakel: tumören sjönk och hon visade sig vara så vacker (hon fick antibiotika 4 gånger om dagen för en vecka för att minska inflammationen). Det visade sig att hon bara var 27 år, och inte alls 40, som jag ursprungligen trodde. "

Valentina Nikiforovna, 47 år, Tobolsk

 

Det är också användbart att läsa: Eventuella effekter av visdomständer borttagning

När kind ödem hotar inte hälsan

Ovan har vi funnit ett antal faktorer, på grund av vilka, efter extraktion av en tand, kan kinden bli mycket svullen. Innan du gör något för att ta bort tumören bör du bedöma problemets omfattning och graden av risk för hälsa och liv.

Om kinden är svullet strax efter att tanden är utdragen (inom 24 timmar), är det med stor sannolikhet att tumören fortfarande inte är ett tecken på en hemsk komplikation, men flera diagnostiska tecken bör bedömas på en gång.

Det första du behöver göra är att mäta kroppstemperaturen själv. Om det ligger i intervallet 37,0-37,5 grader, då kan detta betraktas som ett normalt fenomen, eftersom en liten ökning av kroppstemperaturen är kroppens vanliga svar på skadan och lätt inflammation.

Normalt bör temperaturen efter tanduttag inte stiga över 37,5 grader.

Frånvaron av förhöjd temperatur eller den lilla ökningen utan tendens att öka är kanske den huvudsakliga indikatorn för normal helande även i närvaro av en väl uttalad svullnad i kinden efter extraktion av en tand. Det är viktigt att inte bara mäta temperaturen en gång, utan också att övervaka den regelbundet minst en gång om några timmar för att bestämma kroppens nuvarande tillstånd.

Det andra steget kan ses som en periodisk extern undersökning av kinderna och tandköttet. Varje person kan, inte sämre än en läkare, bedöma tillståndet hos en kindtumör efter tanduttag och dess dynamik. Om svullnaden i tandköttet och kinderna inte är särskilt uttalad och inte har en tendens att växa, dåkorrelera med andra diagnostiska faktorer är det möjligt att överväga detta tillstånd som normalt.

På en anteckning

Det är därför som det är användbart att komma ihåg vad som hände med ansiktet igår och hur dess form har förändrats hittills. I sådana fall kan du ta ett foto av ditt eget ansikte - populärt i den moderna världen av selfies för att jämföra "före" och "efter" stater. Sådana foton kan också hjälpa läkaren om problemet förvärras.

För att hålla koll på ditt tillstånd är det användbart att med jämna mellanrum ta bilder av den svullna kinden och sedan använda den för att utvärdera om tumören minskar eller tvärtom förstorar.

Den tredje etappen, som inte är den senaste i diagnosen, är bedömningen av förekomsten av olika ytterligare symtom som kan uppstå efter utvinning av tand omedelbart eller på efterföljande dagar. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt följande tecken på komplikationer:

  • långvarig blödning från hålet;
  • obehaglig dämpad lukt från munnen, kombinerad med en smutsig grå blomma på platsen för blodpropp i hålet;
  • Utseendet av pus när du trycker på tandköttet nära den extraherade tanden.
  • svår svårighet att öppna munnen
  • svår smärta vid sväljning på sidan av käken där tanden avlägsnades.

Detta är en provlista över förhållanden som, även mot en mindre svullnad av tandköttet och kinderna, är en indikator på utvecklingen av allvarliga komplikationer i hålet efter tanduttag.

Experter rekommenderar normalt att du ser dina tillstånd under de första 24 timmarna, men om du identifierar de ovanstående uppenbara tecknen på patologi borde du inte vänta så länge är det bättre att läsa en läkare så snart som möjligt.

Om några symtom som uppstått efter tandavlägsnandet är du särskilt bekymrad, är det bättre att omedelbart kontakta en läkare för råd.

 

Vad kan man göra hemma om kinden fortfarande är mycket svullen

Om det inte är en svullnad i kinden med varje dag som går, men en banal svullnad som uppstår inom några timmar efter att en tand har tagits bort, bör du inte panik och omedelbart springa till tandläkaren för hjälp. Till att börja bör du prova enkla sätt att minska ödem, varav de flesta ingår även i tandläkarens obligatoriska rekommendationer efter tanduttaget och kan väl användas hemma.

Det är allmänt känt att i händelse av skada är det användbart att fästa något kallt i det skadade området så att det inte finns något ödem, eller det är inte så uttalat. I det fall vi överväger, är en kall komprimering inte bara lämplig för att förhindra svullnad i kinden efter tanduttag, men också direkt för avlägsnande av svullnad som redan har inträffat. För en kompress kan du använda något kärl med kallt vatten, en varmvattenflaska med is eller till och med en handduk fuktad med kallt vatten.

För att förebygga svullnad i kinderna, hjälper det att kyla det bra.

För kylning kan man till exempel använda en ispåse.

Det är intressant

Någon i det här kan tyckas att nu är allt klart vad som måste göras om kinden är mycket svullen - och nu kör personen redan till köket, tar iskött från frysen och lägger det på kinden ... Men innan du gör det bör du beakta en serie nyanser.

Kall är verkligen ett utmärkt sätt att minska smärta och svullnad, och det beror på det faktum att nedsmutsningen av blodkärl på ett avkylt område inträffar och deras blodtillförsel minskar. För att förhindra ytterligare problem bör du dock överväga tiden för exponering för låga temperaturer och temperaturen i sig. För att undvika frostskador är det omöjligt att direkt påverka vävnaden med ett föremål från frysen, det är nödvändigt att sätta ihop det med något.

En kall kompress bör ändras var 2-3 minuter med korta pauser och 20 minuter räcker för att få effekten.

Som redan noterat ovan är högt blodtryck en av de faktorer som framkallar utvecklingen av ödem. Därför, omedelbart efter avlägsnandet av en tand, så att kinden inte är starkt uppsvälld, är det ibland användbart att ta specifika läkemedel som sänker blodtrycket,om det är förhöjd (efter samråd med en läkare).

Det händer ofta att personen själv provar ödem genom sina felaktiga handlingar. Att inte veta vad man ska göra efter att en tand har tagits bort, när smärta i tandköttet och kinderna börjar, använder vissa människor utomhus en varm värmepanna som liknar andra smärtor (till exempel i örat) och då undrar de varför denna kind plötsligt svällde ännu mer Det finns till och med svåra fall av utvecklingen av stora tumörer i tandköttet och kinderna mot bakgrund av okontrollerad uppvärmning - på grund av ökad blodtillförsel till vävnaderna.

Det viktigaste är att inte värma kinden ute, eftersom detta bara förstärker tumören och förvärrar situationen.

Det är omöjligt att värma kinden från utsidan efter tanduttaget, eftersom det bara bidrar till utvecklingen av ödem, och vid sårinfektion kan det ytterligare förvärra situationen.

 

När du behöver se en läkare

Tänk dig att du drog ut en tand, varefter din kind blev mycket svullen - vid vilken tidpunkt behöver du se en läkare? Svaret på denna fråga ges delvis ovan, men då kommer vi att se lite mer i detalj på den här situationen.

Det viktigaste som du måste vara uppmärksam på när du bestämmer dig för att stanna hemma eller snabbt springa till tandläkaren för ett detaljerat samråd är att bedöma dynamiken i ödemet och därtill hörande symtom. Om inom en dag började svullnaden i kinden krympa, och det finns inga hälsoproblem, kan du säkert vara hemma.

När du ska omedelbart kontakta en läkare:

  • med ökande smärta och ökande svullnad i tandköttet och kinderna varje dag;
  • vid ökning av kroppstemperatur till höga värden (över 38,0 ° C) och långvarig konservering med allvarlig sjukdom, aptitlöshet, huvudvärk och andra tecken på allmän förgiftning av kroppen;Ett alarmerande tecken är en signifikant ökning av kroppstemperaturen efter tanduttag.
  • när en obehaglig dämpad lukt härstammar från hålet kvar efter utvinningen av tanden;
  • med svårt nedsatt munöppning, svårighet att svälja och tugga mat;
  • när det finns misstanke om hålinflammation, när det finns möjlighet att undersöka såret: en smutsig grå beläggning på tandköttet, frånvaron av blodpropp eller sönderdelning, frisättning av pus på palpation av tandköttet, etc.

återkallande

"Jag gick till polikliniken förra veckan för att avlägsna den lägre visdomstanden, det smullade och växte i fel riktning. Kirurgen har varit upptagen med honom under en lång tid (30-40 minuter).När tanden var sönder gjorde den inte ont, men efter att den hade dragits ut, blev kinden svullen nästa dag.

Om den första dagen efter tandens borttagning var det bara svaghet och en svullad kind, började jag på morgonen börja se ut som Irina Muravyov från filmen "Carnival", när hon upprepade tungan med nötter i munnen. Bara med skillnaden att jag har spridit bara en kind. Och på kvällen kände jag mig väldigt dålig, febern steg, det var ont över hela kroppen, och tandköttet, där det var en visdomstand, började göra ont väldigt. Så jag var tvungen att gå till doktorn igen. Där frös de pricken igen och rengörde pusen, då utsåg de hemsköljningar. Nu är det nästan ingen tumör och tandköttet gör ont inte ont. "

Oksana, Kazan

 

Hur en läkare kan hjälpa till med en svullen kind

Om det finns tecken som är förknippade med komplikationer i hålet i den extraherade tanden är det oftast alveolitis (inflammation i hålets väggar), som vanligtvis förekommer inom de närmaste 2-3 dagarna efter proceduren. Alveolitis manifesterar karakteristiska symtom på såruppfödning: smärta, dålig andedräkt, bildandet av grå plåster runt tandhålet, suppuration från det, inflammation i lymfkörtlarna, förgiftning av kroppen med feber.

Utanför är utvecklingen av alveolitis ofta följd av det faktum att en tid efter en tand dras ut sväller en kind eller läpp i en person:

  • Efter avlägsnande av sidogrupperna av tänder uppträder en kindtumör;
  • och efter borttagning av framtänderna sväller läppen upp.

Om alveolitis diagnostiseras utför tandläkaren högkvalitativ anestesi och curetter (rensning) hålet från en ruttande blodpropp och ibland även från tidigare ej borttagna rester av patientens tand, granulom, cyster och tvättning av hålet med antiseptiska lösningar. Vid behov kan såret sys upp. Därefter förskrivs antibakteriella läkemedel, oftast för lokal användning i form av lösningar för sköljning eller salvor.

Om det behövs kommer läkaren att rengöra hålet och uppdatera det för att bilda en fullfjärdig skyddande blodpropp i den.

Om tandläkaren enligt röntgendata ser roten som lämnats av den tidigare doktorn i hålet, vilket orsakade fortsatt tandning av tandköttet och resulterande svullnad i kinden efter tanduttag, förstörs roten först och sedan curettage och tvätta såret. Beroende på svårighetsgraden av den kliniska situationen kan antibiotika ibland förskrivas.

Det är extremt sällsynt att svullnad i kind uppstår som ett resultat av en oavsiktlig mandibulär fraktur under läkarens grova arbete under borttagningen.tand (cirka 0,3% av alla fall av mandibulära frakturer). Du kan inte märka denna komplikation inte omedelbart, men under ganska kort tid finns det en signifikant överträdelse av tuggande mat, öppnar munnen, sväljer och svåra svullnader kan uppstå från tandköttet och kinderna. I sådana fall tar tandläkaren en bild av käken, fixar brutna ben i rätt läge, fixar dem med däck, föreskriver sedan antibiotika och antiinflammatorisk behandling.

 

Användbar video: Vad kan inte göras efter tanduttag, liksom några ord om ödem som uppstår några dagar efter proceduren

 

Om suppuration av tandhålet, vilket kan leda till smärta och svullnad (alveolitis)

 

 

Till posten "Vad händer om efter proceduren för tandutvinning är kinden svullen?" 213 kommentarer
  1. anonym:

    Det är inte nödvändigt att göra de mest obehagliga bilderna till artikeln.

    svar
    • Emily:

      Bra tid på dagen. För några dagar sedan hade jag ett tungt borttagande av 2 tänder (på grund av den otillräckliga tillväxten av en visdomstand förstörde han en närliggande tand). Avlägsnande var smärtsamt, även under muskelanestesi. Mitt ansikte var svullet nu, och jag var redo att springa till doktorn i rinn, men efter att ha tittat på bilderna på artikeln insåg jag att läkning gick rätt! Och om det inte var för fotot, så hade hon lindat sig upp till cancer! Jag argumenterar inte - de är äckliga, men du kan hålla din "Fi" med dig.

      svar
    • anonym:

      Vad vi är milda.

      svar
  2. Vladislav:

    Hej, jag är 17 år gammal. När jag vaknade på morgonen med en svull kind, gick jag nästa dag till kliniken, jag revs ut av roten på en tand. Hennes kind gör ont, blöder och hennes kind är också svullen. Berätta vad jag ska göra?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Vladislav! Faktum är att huvudavtalen alltid är gjord av den behandlande läkaren efter utvinningen av tanden. Men ofta i en budgetinstitution finns det ingen tid för sådana saker, och han saknar avtalet på grund av 15 minuter per 1 patient enligt de godkända normerna. Om det inte fanns några fel som kan leda till komplikationer (detta bekräftas av bilder och extern undersökning av hålet), kommer antibakteriell terapi + antihistaminer + mildt och oralt bad med antiseptika (eller sköljning - enligt situationen) att leda till ett positivt resultat. Antibiotika, antiseptika, etc. ska ordineras individuellt av en läkare efter att ha tagit anamnese. Jag kan inte säga att om det vid tiden för tanduttag finns en "kindtumör" och så vidare, kommer ansiktet inte genast att återgå till det normala. Varje patient vill att symmetrin ska återvända inom de första timmarna efter tanduttag, men denna process är individuell och leder till önskat resultat med lämplig vård och kontroll av läkaren (eller annan tandläkare) på cirka 2-5 dagar. Ibland måste du vänta längre: allt beror på graden av komplexitet hos ett visst problem. Jag önskar dig en snabb återhämtning!

      svar
    • Michael:

      Vänta på det nya året.

      svar
  3. julia:

    Snälla berätta vad jag ska göra om jag, efter att två molar har avlägsnats i överkäken, en vecka senare, hade jag en svullnad i himlen över borttagningen, en bubbla. Ingen temperatur Vad kunde det vara?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Utbildning som har uppstått inom området för borttagning kräver noggrann studie. Det är viktigt att se åtminstone lite bild för att bekräfta den här diagnosen. Därför krävs i detta fall speciellt ett fotografi av ödem eller en misstänkt urinblåsa i munhålan, eftersom det inte passar den klassiska situationen för normal heling av hålen efter borttagning.

      Om röntgen också tillhandahålls för brunnarna efter tanduttaget kommer detta att avgöra kvaliteten på borttagningen och återigen utesluta komplikationer på denna bakgrund.

      svar
  4. marina:

    Hallå I augusti 2015 togs en tand bort. Inte visdom, växte inuti munnen. Allt läkt var normalt, men förra veckan, redan 2016, uppblåste en bubbla på platsen för utvinning av tänder, brista och tuggummet drev ut ett fragment av tanden. Han började fester. På måndagen tog jag bort det med ett tuggummi.Idag är den andra dagen efter att avlägsnandet av kinden är mycket svullet, och när du rör på tandköttet, känner en sten, mycket svårt, och allt orsakar tråkig smärta. Från tandköttet (inte på platsen för extraktion) kommer pus ut. Idag går jag till doktorn, men jag skulle vilja veta hur man rätta till tumören och pus. Det finns ingen förhöjd temperatur.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Marina! I ditt kliniska fall är röntgenkontrollen av borttagningen viktig. Faktum är att en skärm är en skärm, men det är viktigt att veta radiografiskt att hålet är rent efter att en tand har tagits bort. Varje övergiven utländsk "kropp" kan ge smittsam matning. Om det finns ett problem med brunnen även efter den andra rengöringen, ska läkaren göra det igen. Om orsaken till infektionen är alveolitis (vanligtvis är gingivan undertryckt i 3-4 dagar, men vi ger ersättning för immunitet och enskilda stunder), bör du också noga överväga denna diagnos: läkaren bör curetisera och antiseptisk behandling av subgingivalen, annars kommer du tillbaka kommer inte släppa taget.

      Hemma, utan diagnos kan bara skada.Dessutom är misstanken att du fortfarande har fragment av rötterna eller ens delar av rötterna under tuggummi + en ledtråd av alveolitis (en annan version) troligen bara misstankar. Till exempel finns det fortfarande andra exempel som är associerade med suppuration efter problematiska borttagningar: om en tand avlägsnades formellt under avlägsnandet, men det finns en cystisk bildning (vi kommer inte att gå in i detaljer). Det är, det finns inga rötter, och infektionen "cirkulerar" i benet och provocerar dess "upplösning", som definieras i bilden som en mörk (svart) fläck av rundad form nära hålet eller till och med nära rötterna i de angränsande tänderna.

      Ingen läkare i frånvaro har rätt att ordinera ett antibiotikum eller sköljmedel. Jag har bara skisserat några alternativ för problem som 100% inte kan med hjälp av sköljningar (kamomill, furatsilinom, miramistinom etc.) eller tabletter, försvinner. Om du vill "dumt" avlägsna symptomen av suppuration för en tid, så kommer teoretiskt ett antibiotikum och (eller) ett antimikrobiellt läkemedel att hjälpa (inte omedelbart, eftersom den terapeutiska dosen i blodet bör ackumuleras) men utan diagnos och behandling i munnen kommer du inte att röra sig , men får bara det imaginära välbefinnandet, vilket ofta inte är som det mest framsynta folket.Falla inte in i denna grupp, annars kör infektionen till scenen "förstörelse" av kroppen. Läka ordentligt!

      svar
  5. Katia:

    Välkommen! Jag är 15 år gammal. Igår fick jag den nedre molaren dras ut. Spotta blod hela kvällen. Gick till sängs. På morgonen hittade jag blod och en svullen kind på kudden. Gums öm. Nu verkar det blöda igen. Säg mig, snälla, är det normalt?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej, Catherine! Faktum är att det i ditt fall gör allt för logik. En av tandläkarens rekommendationer efter tanduttag är inte att sova på sidan av tanden och (eller) inte lägga handen i kinden under sömnen. Vid denna tidpunkt finns det värme och tryck på operationsområdet, vilket provar lokal expansion av blodkärl och återblödning från hålet. Naturligtvis kan detta inte kallas normen, men det är definitivt inte en allvarlig komplikation. Ödem uppstår nästan alltid nästa dag (i varierande grad av svårighetsgrad) som ett svar på ett ingrepp (trauma).

      Blödning kan elimineras genom att starkt hålla en steril gasväv på hålet (bäst fuktad med saltlösning) i 10 minuter med övre tänder.Glöm inte att kontrollera ditt blodtryck och begränsa fysisk aktivitet för den här tiden. Det är inte nödvändigt att skölja hålet, och efter att ha ätit är det ganska möjligt att begränsa sig med munnen bad av antiseptika (avkok av kamille eller salvia är bättre).

      Så länge du har en knöl (som i princip inte blöder längre), så borde du inte vara rädd för hålets tillstånd. I allmänhet, om du släpper ut en liten mängd blod från brunnen i 1-2 dagar efter borttagning, är läkning så bekväm som möjligt (vissa patienter hävdar även att det är smärtfritt). I regel bildar en blodpropp gradvis i alla fall och är ett biologiskt försvar mot infektion. Om vi ​​talar om kraftig blödning, även efter självpressande gasbindor, bör du kontakta din tandläkare och ta reda på orsaken. Det är ofta förknippat med allmän hälsa. Jag önskar dig en snabb återhämtning!

      svar
  6. Valentine:

    Nedre käftens molar kollapsade. En kind svällde och någon form av komprimering bildades i käften. Efter röntgenbilder tog doktorn bort tanden, som ordinerades för att dricka ciprofloxacin, trichopol, suprastin, ketan för smärta. Smärtan är obetydlig. Temperaturen är normal.Men tumören sjunker dåligt och förseglingen försvinner inte, vilket oroar mig. Jag sköljer soda och kaliumpermanganat. Är dessa möten tillräckligt? Och vad ska jag leta efter?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Valentine! Tyvärr angav du inte hur mycket tid som passerade efter raderingen. I allmänhet är reduktionen av ödem en enskild egenskap i varje enskilt fall. Varför inte omedelbart panik, och det är viktigt att konsultera din tandläkare för råd. Natrium- och kaliumpermanganat är inte bekväma medel för sköljning. De flesta tandläkare behandlar dem negativt, eftersom läsk irriterar och spolar ut blodpropp och kaliumpermanganat orsakar brännskador om de utspätts felaktigt, men torkar i allmänhet slemhinnan ordentligt.

      svar
  7. Maria:

    Hallå På torsdag hade jag en molär tand borttagen. Den första dagen blöder, men det här är normalt. Men på morgonen på andra dagen gick en stark lukt ut ur munnen, mycket stark. Med lukt och färg kan man säga att det var som pus. Spat var 5: e minut. Svullna kinden. På lördag gick jag till doktorn. Han sa att koagulatet är på plats, allt är bra, kinden passerar och lägger medicin i hålet, som borde ha absorberats. Hela dagen i munnen var det en smak och lukt av detta läkemedel.Men smaken av denna obehagliga lukt kvarstod fortfarande ((Idag, måndag finns det nästan ingen lukt, men tyget är fortfarande ont, jag dricker även smärtstillande medel. Ödemet går bort. Det fanns ingen temperatur. Kan du snälla berätta om detta är normalt?) munnen.) Tack så mycket för svaret i förväg!

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Maria! Alveolitis på så kort tid, med tanke på skydd mot blödning, är osannolikt att det uppstår. Därför kan vi anta endast aktiveringen av en oberoende purulent process. Vad menar jag ...

      Tyvärr skrev du inte mot bakgrunden av vad du tog bort molaren. Mest troligt, du hade redan en svullnad eller början purulent process. Efter avlägsnande av tanden evakueras pus till förmån för kroppen. Självklart har den pus en obehaglig lukt. Kroppsreaktionen i form av bildande av sero-purulent eller purulent exudat är ett tillstånd inom det normala området, med hänsyn till att alla aktiviteter utfördes korrekt. Jag menar att doktorn har tagit bort alla rötterna, tagit bort fragmenten av den kariska kaviteten och (eller) granulomatösa tillväxten. I allmänhet rengjorde jag brunnen noggrant och fastatt det inte finns något ytterligare infektiöst foder. Att din temperatur är normal nu är ett stort plus. Att minska svullnad är också en positiv trend. Lukten från munnen kan för tillfället orsaka kvarvarande mat som dröjer i hålet. Eftersom du redan har fjärde dagen för borttagning är det ganska möjligt att utföra mild gurgling med avkok av kamille eller salvia 4-5 gånger om dagen. Det är särskilt viktigt att utföra sådana förfaranden efter måltider. Du måste kämpa inte med lukt, men för att ge bekvämt läkning av hålet. För lokal användning finns det ett antal välkända gummibehandlingsmedel. Dessa är geler eller salvor för att minska bakteriell kontaminering efter tandutvinning (reklam publiceras inte).

      svar
  8. Lyudmila:

    God eftermiddag 02.03 på morgonen tog jag bort botten 5-ku. Vid kvällen var den nedre delen av kinden svullen, blev fast. Gumminet själv stör inte. I hålet vitt blommar. Det fanns ingen temperatur, bara idag har den stigit till 36,9. Ödem dämpar inte. Berätta för mig, är det nödvändigt att springa till läkaren omedelbart?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Ludmila. Jag tycker att det i din situation inte finns något hemskt, men att konsultera tandläkare är aldrig överflödig,eftersom en kompetent och professionell tandläkare är intresserad av långsiktiga resultat - så att allt är underbart i alla lägen av läkning. I teorin bör svullnad fylld med vätska tvärtom vara mjuk. Troligtvis, på bakgrund av tanduttag, hade du en normal reaktion på vävnadsskada - en lokal inflammation, som har ett ödemstadium i en grad eller en annan.

      Formellt sett märker många människor inte detta i ansiktet, men vid en detaljerad undersökning sker denna faktor inom 1-2 dagars borttagning. Vad du groper - bara din käke mot en bakgrund av svag svullnad på grund av skador kan vara fast. Jag tror inte att med normala andra indikatorer är det något purulent, som går utöver det normala läget av hålet. Jag önskar dig en snabb återhämtning!

      svar
  9. Olga:

    Efter att ha tagit bort tanden sände doktorn en tampong med läkemedlet i hålet och sa att det inte skulle dra ut det, det kommer att lösa sig. Vad är det Det ser ut som en svamp.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Olga! Många tandläkare i sin praxis använder framgångsrikt antiseptiska kompressor för hålen - speciella droger infördes för förebyggande och behandling av alveolitis.I ditt fall lägger läkaren det här läkemedlet, vilket är en svamp för att förebygga hålets "suppuration". Om taktiken är korrekt, så är det nästan alltid hålet som läker så försiktigt som möjligt, och komprimering avlägsnas inte, eftersom svampen absorberar ("avvisar" sig) inom en kort tid. Det finns emellertid motståndare till metoder som är förknippade med att investera i hål i någon svamp eller flagella: de kan trots allt teoretiskt bli de väldigt stora smittkällorna om mat lingrar där. Oavsett, jag råder dig att lyssna på doktorns taktik, men om du misstänker negativa fenomen (feber, rubbad lukt från hålet, svullnad, svår smärta etc.), kontakta en läkare och följ alternativt behandlingstaktik.

      svar
      • Alexey:

        Hej, jag tog bort rötterna från den ruttna tanden. Efter avlägsnandet höll han gasen på plats under en lång tid, då ersattes den. När man frågade om desinfektion, förbjöd doktorn mig att skölja och borsta tänderna. 3: e dagen är nu en söt smak i munnen, och hålets plats gör ont då det pressas. Vad kan ta bort lukt och smärta?

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          Hej Alexey! Faktum är att smärtan "när den pressas" är en normal reaktion vid läkningstiden, sedan 3: e dagen efter att extraktionen av tanden inte är en indikator på det slutliga såret. Typiskt är smärta av denna typ någonstans inom 10-20 dagarna efter avlägsnandet. Smak i munnen är sannolikt förknippad med brist på hygien. Jag tycker att det är ganska möjligt att piska och skölja med en avkok av kamomill eller salvia (5-6 gånger om dagen). Jag tror inte att du kommer att tvätta blodproppen från såret, särskilt eftersom det redan är den fjärde dagen efter utvinningen av tanden, även om din doktors åsikt är ganska rimlig när det gäller sårets säkerhet. Min synvinkel: Baserat på din beskrivning är hygien lite mer viktig här.

          svar
  10. älskar:

    Hej, Svyatoslav Gennadyevich. Säg mig, snälla. På fredagen den 4 mars 2016 togs den övre visdomstanden bort, en månad före det reagerade han och var sjuk då och då. För en vecka sedan beslutade tandläkaren att läka honom, borrade ett hål som redan var (han började smula) och bota. I slutet, en vecka led jag av smärta och bestämde mig för att dra ut. Bottom line: utdragna på fredag, kände inte någon speciell smärta, vaknade på lördag samma sätt, utan mycket förändring,hon hade bara skadat hennes kind, inte ens hon var sjuk, men helt enkelt när hon tuggade eller pratade, reagerade hon som om det var en liten blåmärken. Idag är det söndag, jag vaknade med en svullen kind och jag reagerade redan mer smärtsamt på allting. Med den sidan, där det inte finns någon tand nu, är det sjuk att tugga, och med någon svalg av saliv känner jag en obehaglig, smärtsam känsla i kindområdet. Det var inte lätt att dra ut en tand, tandläkaren blev till och med nervös, men han drog ut utan några rester. Men ... Cheek värkar mer och mer. Berätta för mig, kanske i alla fall kan jag börja skölja än för att det finns helgdagar, och jag kan verkligen inte hitta en läkare, men det finns fortfarande tre dagar framåt. Och jag är rädd för något lite ... Det finns ingen temperatur, men jag vaknade idag med en känsla av mild kall sjukdom, och det verkade som om något störde tandköttet och kinderna. Berätta för mig, snälla, behöver du oroa dig, eller är det fortfarande en följd av att du tar bort en komplex tand?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej, Kärlek! Tack för att du beskriver en detaljerad historia av din sjukdom. Jag säger genast att det absolut inte är värt att ångra att visdomstanden (särskilt den övre) inte kunde räddas, eftersom det ofta är helt och hållet helt borttaget som ser normalt ut.

      Eftersom det var svårt att avlägsna, skulle jag dock vilja föreslå en diagnostisk bild av hålet efter borttagning och för att bestämma exakt om det finns några fragment. Om en sådan bild redan har tagits, bör du inte oroa dig.

      Det viktigaste - att ge den mest bekväma läkning. Jag tror att en ökning av smärta varje dag kan vara ett tecken på en begynnande alveolit, men ofta stannar kroppen själv i stegen och förhindrar suppurativa manifestationer. Känslan av "störning" mellan tandköttet och kinden kräver inspektion och samråd med en tandläkare.

      Helger är ett hinder på vägen till läkaren. Därför, om sköljning kan jag säga att ett antal läkare behandlar dem negativt, liksom salvor och geler. Detta är dock helt rent individuellt. Det finns ganska låga antiseptiska garglar med kamille eller salviadekok (ungefär 4-5 gånger om dagen, särskilt efter måltider). Under alla omständigheter ska sköljning vara försiktig, utan fanatism och sugande innehåll från hålet. Alternativa sköljningar är lokala geler.

      De mest populära är: Metrogil Dent och Solcoseryl dental adhesivpasta för behandling av kantgommen runt hålet.Det är uppenbart att detta ärende bör närma sig ur renhetssynpunkt och noggrannhet. Jag vill snabbt ta itu med problemet!

      svar
  11. Olya:

    Hej, för 5 dagar sedan hade jag visdomstanden borttagen nedanifrån. Det var en halv tand. Som jag förstod drabbade han mig eller såg den återstående halvan av tanden. Dra ut bitarna. Faktum är att min tandkött fortfarande gör ont och har en svagt svullen kind. Är det här hur det borde vara? Tack på förhand.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej, Olya! Komplicerat borttagning med en borr är inte otroligt. Detta är ett modernt sätt att ta bort 2-3 rottänder i motsats till den tidigare använda hammaren och mejseln.

      Tyvärr beskrev du inte dynamiken, och det här är det viktigaste vid bestämning av ytterligare taktik. Komplicerat avlägsnande med stora förluster av ben och mjukvävnad leder till lång och ofta inte särskilt bekväm helande. Det handlar inte ens om en infektion, utan om ett dåligt bildat sår. Jag tror att den lokala inflammatoriska processen i dig fortsätter att existera. Infektion från munhålan matar ofta och orsakar under läkning av hålet smärta under och några minuter efter tuggning.

      Jag anser att det är nödvändigt att vända sig till en tandläkare för att bedöma hålets yttre tillstånd och (om nödvändigt) att röntgenkontroll (om det inte gjordes efter borttagning) för att diagnostisera eventuella fragment av rötterna eller krondelen av den extraherade tand.

      svar
  12. marina:

    Välkommen! Idag gick nischen för att ta bort sin rot (permanent) lägre tand. Han och hans mor gick till tandläkaren dagen innan, och där doktorn såg på tanden, sa att han skulle försöka bevara roten, även om han hade pus. Pusen släpptes lite, jag vet inte hur, och doktorn lämnade det öppna hålet. Utnämnd för 9 mars, men hon gick igår och fuktade fötterna. Tanden värkade och kinden krossades. I morse togs tanden bort. Läkaren sa att i början kom mycket pus ut. Efter 2 timmar, temperaturen steg till 40 och lite högre, det var bara banging. Något som en temperatur sköt ner. Sedan till kvällen stod hon inte upp. Klockan 21.00 började stiga igen. Kinden uppblåst. Han säger att det inte gör ont. Är det normalt att temperaturen hoppar så mycket? Detta är inte en följd av den inflammatoriska processen? Tack.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Marina! Såvitt jag förstår, är naken till niesen ung nog? Omkring 10 till 15 år? Avlägsnande av lägre molar hos barn är ofta fylld med många svårigheter.Eftersom tanden, som tjänade allt, enligt vittnesbördet måste avlägsnas, kommer han inte att lämna sin "tillflykt" precis som det. Den purulenta infektionen som omger tandstenen hjälper ofta lite i operation, men detsamma: traumatiskt avlägsnande + purulent inflammatorisk process ger sådana resultat. Temperaturen (speciellt på kvällen) kan stiga till höga värden, eftersom trauma + pus stimulerar barnets aktiva immunsvar, så det är okej att du kämpar mot "effekten". Orsaken till problemen är den tand du tog bort.

      Nu är din uppgift som följer:
      1. Utvärdera eventuella saminfektioner: har barnet haft en kall fot våt?
      2. Om temperaturen stiger igen, kontakta en tandläkare och / eller barnläkare, beroende på om ORVI har gått med.
      3. Om du inte har möjlighet att genomföra de två första punkterna, måste du utföra (som du gör) symptomatisk behandling.

      Ett antibiotikum kan bara ordineras av en läkare, jag skulle inte göra antibiotikabehandling själv. Jag vill särskilt fokusera på den diagnostiska bilden av den extraherade tand: det händeratt under ett komplext avlägsnande finns fragment under tandköttet från kronans del av tanden. De kan bränna den pågående purulenta inflammatoriska processen.

      Korrespondenssamråd om barnets privata (dentala) och allmänna hälsa kan bara hjälpa om läkaren gjorde allt korrekt och / eller barnets kropp kan klara av läkning av hålet utan hjälp, och även om din brorsdotter inte dessutom "fångade infektionen" .

      svar
  13. Natalia:

    Välkommen! Igår (14 mars) avlägsnades den nedre molaren. Tanden var tidigare förseglad och vid tidpunkten för avlägsnandet fanns det en ärtstorleksnippel på gummit. Avlägsnande var svårt. Läkaren ordinerad behandling: lincomycin, 2 kapslar, 2 gånger om dagen; Nise, 1 tablett 2 gånger om dagen; Suprastin, 1 tablett på natten. Uppfylla alla möten, svullna kinnbotten. I kväll, med en oavsiktlig (måttlig) pressning på kinden från sidan av de borttagna tänderna, fanns det riklig blödning i ca 1 minut. Lätt tvättade såret med klorhexidin, gradvis blödningen stoppades. Jag undrar varför blodet har gått så illa, är ett samråd med en läkare nödvändig? Det finns ingen smärta (bara när jag trycker på kinden jag känner), det finns ingen temperatur.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Efter ett komplext borttagning erhålls en allvarlig skada, och ett nytt sår kan till och med blöda när det utsätts för en liten inverkan. Om ditt blod slutar fort, indikerar detta normalt koagulering, och det finns ingen anledning till oro. Vidare (personlig åsikt) att liten episodisk blödning under läkning under de första 1-3 dagarna kan avsevärt minska smärta, upp till en fullständig frånvaro av smärta. Jag tror att det inte behövs samråd med tandläkaren, särskilt eftersom läkaren rekommenderade dig hela komplexet av nödvändiga preparat. En bra blodpropp låter dig skydda dig från alveolitis - inflammation i hålet. Och alla farliga symptom beskrivs i den här artikeln, så du behöver bara noggrant övervaka tandköttets helande och bli bättre snart!

      svar
  14. Olga:

    God kväll Jag måste ta bort en tand på måndag, jag måste ta bort 4 stycken i allmänhet. Kan jag radera allt på en gång? Tänderna är en längst upp till vänster, en längst ner till vänster och två längst ner till höger. Du kan dricka valerian eller andra sedativa före borttagning, för jag är väldigt rädd?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Olga! Jag tycker att det är tillrådligt att ta bort mer än 2-3 tänder, men det beror helt på den medföljande borttagningstekniken. Om du måste ta bort flera tänder i rad och försiktigt bilda ett sår, jämn sömnad, för att eliminera riskerna, eller genom att applicera biomaterial och läkemedel i brunnen för att bevara den och syta sårkanterna, kommer detta att eliminera möjligheten att öppna sår för alla infektioner och minska risken för infektion. inflammation och svår smärta. Det är så, så snyggt arbete kan väl kvalificera sig för möjligheten att ta bort 4 tänder samtidigt.

      När det gäller lugnande medel: ju ju lugnare du beter sig i receptionen, desto effektivare fungerar anestesin och desto bättre fungerar läkaren (snabbare och mer progressiv).

      svar
  15. Olga:

    Tack. Jag ville veta mer.

    1. Om jag bara tar bort två, efter hur mycket tid kan jag radera de andra?

    2. När allt är borttaget, efter vilken tid kan de övriga tänderna behandlas?

    3. Efter hur mycket tid kan jag placera implantatet efter borttagning av tänder?

    4. Och du kan lägga implantatet i 1-2 år efter hela behandlingen, vad kommer det att hända med resten av de friska tänderna? Jag läser att de avviker, och då blir implantationen svår?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Olga! Jag kommer att försöka tillfredsställa din nyfikenhet, men behandlingsmetoderna hör fortfarande till den behandlande läkaren. Det är klart att du alltid kan analysera informationen själv och vägra denna eller den här behandlingsmetoden. Så, i ordning:

      1. Vanligtvis är avståndet mellan deletionerna tillräckligt i 3-7 dagar, beroende på dess komplexitet och placeringen av tänderna som ska avlägsnas. Utan tvekan den viktiga roll som spelas av noggrannheten i metoder och förebyggande av öppna sår.

      2. Många tandläkare anser att det är lämpligt att starta en planerad behandling efter borttagning, inte tidigare än 1-2 veckor, då risken för infektion i hålet är minimal. Faktum är att under förberedelsen av kaviteten sprider infektionen genom munhålan, och hålet kan vara indirekt infekterat.

      3. Denna fråga är en av de svåraste. Faktum är att det finns en omedelbar implantation, när implantatet installeras utförs omedelbart efter extraktionen av tanden i det bildade hålet. Teknikerna innebär också implantering och på lång sikt, det vill säga försenad. Här är det viktigt att inte bara din önskan sammanfaller, men också indikationerna för en viss implantering och möjligheterna till kliniken + kirurgens professionalism.

      4.Och den här frågan är mer än korrekt. Om du inte vill ha proteser, men förbered din mun för framtida implantation, är det lämpligt att göra tillfälliga flyttbara proteser "fjärilar", eller med andra ord omedelbara proteser, enligt vilka du inte behöver "slipa" tänderna. Nu finns det en teknik för att göra sådana mikroproteser extremt estetiska och funktionella. De kommer verkligen inte att tillåta grannande tänder att flytta mot de extraherade tänderna, och också förhindra andra kränkningar av bettet. Men det här är tillfälliga strukturer, så de måste ändras varje månad. I princip finns det inget dåligt i det här, men jag tror inte att det passar dig på egen bekostnad för att ändra designen ens upp till 2 år. Det är bäst att implementera proteser på implantat i 1 år.

      svar
  16. Maxim:

    Hallå Jag hade en visdomstand borttagen idag (N 28) på grund av granulom. Trots att han var bra, borde han inte ens. Bara borttagen, hålet rengörs inte. Vid kvällen gör det fortfarande ont, men inte mycket, det finns inget ödem, men munen öppnar inte bra. Kanske är jag käften skadad? Ska jag gå till doktorn igen - om så, till vem, till kirurgen eller helt enkelt till tandläkaren? Och vad kan jag äta - en buljong, soppor eller gröt?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Maxim! Jag måste säga att bra övre visdomständer (särskilt) är sällsynta. Om det redan fanns ett "granulom" i ditt fall betyder det att det fanns en dold karieshålighet i denna tand, vilket ledde till en komplikation.

      Vanligtvis, på kvällen efter borttagningen, skadar hålet också. Munnen öppnar inte bra på grund av förhållandet mellan såret och omgivande vävnader som kan skadas vid avlägsnandet. Det är osannolikt att avlägsnandet av den övre visdomstanden kan skada käften, i sällsynta fall är det associerat med avlägsnandet av de nedre molarna. Det är bäst att gå till din egen läkare, eftersom jag inte ser några tecken på misstro mot kirurgen i samband med grovfel.
      Under de första två dagarna efter avlägsnandet är det viktigt att brunnen är i vila, så en mild kost rekommenderas: varm, mjuk och irriterande. Buljong, soppor och spannmål är ganska lämpliga för detta. Allt detta är tillfälligt, därför är det möjligt att lida lite för ett högt mål.

      svar
      • Maxim:

        Tack! Jag vill också fråga.

        Jag övervann smärtan, öppnade min mun bredare och tittade på hålet. Bara ofigel - hon är inte längst ner, som förväntat, men vid sidan av tuggumret ser hon på kinden.Hur hände det sig? Jag vände tand först och tog bort? Så det gör ont för att öppna din mun?

        Touched hans tunga - hålet är bittert. Varför?

        Och du skrev i artikeln att granulom ska rengöras, men jag var inte städad. Så när hålet är övervuxet, kommer detta problem att förbli så inuti?

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          I de flesta fall kvarstår "granulom" på toppen av den borttagna roten, och läkaren kan se det bra. Många läkare "stör inte" för ytterligare rengöring av hålet, och i allmänhet är allt bra. Riskerna att "detta problem kommer att vara inne" är minimala.

          Hålet är bittrat, för att doktorn kanske har lagt in något för att förebygga det? Patienten kan inte alltid kontrollera alla manipuleringar av läkaren. Såret på sidan av tandköttet, eftersom det var svårt att avlägsna, och läkaren reducerade delvis tandköttets volym för en fullständig granskning. Det är lättare att säga, det var inte utan tuggummi, men det är inte dödligt. Det är smärtsamt att öppna munnen mot bakgrunden av detta hela + komplexa helande hål. Jag tror att rekommendationerna förblir desamma.

          svar
  17. Looney:

    Hej, igår tog jag bort 6-ku-botten. Ta bort på grund av att svullna kind och tandkött. Tand kunde inte sparas.Blodklump på plats, men kinden blir ännu mer. Jag ammar, antibiotika kan inte dricka. Jag gör bad furatsilinom, dental samling, klorhexidin. Skulle jag oroa mig? Gör jag rätt

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej, Looney! Efter avlägsnande från bakgrunden av befintligt ödem är det ofta möjligt i de tidiga dagarna att tumören har "ökat". I ditt fall är det svårt att säga i frånvaro om det finns risker eller ej.

      Att du gör detta bad är ett stort plus. Vad kom fram ur ett integrerat tillvägagångssätt och mångsidigt - en kontroversiell punkt. Till exempel är furatsilin redan många tandläkare i relation till effekten på slemhinnan inte särskilt förtjust i. Dock kan det gamla skyddet av läkare vara klorhexidin, furatsilin, soda och till och med för "kaliumpermanganat". Jag tycker att det är tillrådligt att du inspekterar hålet hos tandläkaren och anpassa rekommendationerna. Om det är viktigt för dig rent min åsikt, kan du helt enkelt begränsa dig med krukor av örter (kamomill, salvia) och du kan göra badet 5-8 gånger om dagen - örter är örter. I allmänhet borde hålet normalt ganska väl utan att skölja.

      svar
  18. Irene:

    Välkommen! 3 dagar sedan tog jag bort tand nr. 36 (hela övre delen av tanden var nästan förstörd), innan borttagningen fanns det ingen tumör såg den ut på kvällen den första dagen. På andra och tredje dagen rengjorde vi hålet. Röntgen visar att inga tandpartiklar finns kvar i gummit. Emellertid slutar inte smärtan (även om den har minskat och det ger örat, det finns vit blomning i hålet, det är svårt att tugga, men jag kan prata och svälja nästan utan spänning, svullnaden går inte). Hela denna tid sköljer jag min mun med furatsilinom. Säg mig snälla, kan jag skada (dislocate) min käke under borttagning?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Irina! Om käften var förskjuten, skulle munan inte stänga 100%. Käftens alveolära process kan ha skadats mot bakgrund av komplext borttagning och stora skador, men detta är också extremt sällsynt.

      Troligtvis får du alveolitis (inflammation), som du regelbundet matar med sköljmedel med furatsilinom. Det faktum att i hålet vitt blommar - betyder inte någonting. Du har bara effekten av "torra brunnar". Det är tomt, och sådana hål läker dåligt och smärtsamt.

      Jag rekommenderar att du konsulterar en annan läkare.Omedelbart säger jag att många läkare har en väldigt negativ inställning till att "förhöja" andras arbete. Din läkare klarar dock inte behandlingen av torra brunnar och rekommenderar att du fortfarande har flera furatsiliner. Det är bäst att inte riskera det och försöka höra en annan åsikt efter att ha undersökt hålet på kirurgen och förklarar situationen för honom. Jag är säker på att rekommendationerna kommer att åtgärdas, det är möjligt att hålets hål ska utföras, en blodpropp bildas, antibakteriell behandling + bad kommer att ordineras (om de behövs alls). Helst är en bra blodpropp vägen till normal tandköttsläkning efter tanduttag.

      svar
  19. Looney:

    Brådskande! Jag tilldelades en rullning idag. Vi är på GW. Ett barn är 10 månader gammalt. De sa till GW att inte sluta och ge barnet 5 droppar hilak forte.

    svar
  20. Oksana:

    Välkommen! För en vecka sedan tog jag bort 6 nedan till vänster. Visste att tanden kräver ingrepp, men led. Fram till natten började han gnälla, och nästa morgon svällde han lite ... Han tog inte frosten genast, de gjorde och gjorde det, 5 skott, förmodligen ... De tog bort tanden - det var utan toppen, förresten. Det visade sig att det var fullt av pus och en massa cyster.Alla städas och ströks med något, tydligen medicin. Jag kom hem och somnade. Jag vaknade med en stor svullnad på min kind. Varje dag och natt skadar detta ödem mer och mer. Huden verkade brista, som om den klipptes. Det började skadas runt örat, nacke, övre käke, tempel. På helgen lida hon inte, gick till tulltjänstemannen, som sa att alveolitis och ödem med den drabbade lymfkörteln ... Han satte läkemedlet i hålet, föreskrev anestesi. Det har varit 6 dagar sedan avlägsnandet, och smärtan är helvete. Ketanov hjälper en kort stund, svullnad gör ont. Bumpen på underkäftstätningen passerar inte. Jag pricker redan antibiotika, det finns inget resultat. Mun öppnar inte, allt gör ont. Inuti kinden ligger på tandköttet, som nästan stänger hålet - så allt är svullet. Vad ska man göra och hur man kan minska smärta och svullnad? Och det tar redan ingenting ((

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej, Oksana! Jag tror att doktorn i tjänst var begränsad till standardmanipulationer i ditt fall, vilket inte gav ett positivt resultat. Det är uppenbarligen att alveolitis utvecklas och enligt preliminära uppgifter - det ger en komplikation.

      Allt du gör just nu är en "ytlig" åtgärd. Jag tycker att det är värt att vända sig till doktorn i tjänst för omfattande hjälp: det är viktigt att uppdatera hålet.Detta innebär att under lokalbedövning utförs en detaljerad curettage av såret, rester av de delar av tanden som inte avlägsnas, "sönderfallande" ben, mat, splinter etc. avlägsnas. Såret tvättas, en koagulationsform, en antiinflammatorisk kompress appliceras med en antibakteriell salva. Enligt situationen kan ett litet snitt göras längs övergångsfallen, där ödem är belägen, med en dräneringsinställning för att frigöra purulent exsudat och påskynda ett positivt resultat.

      svar
  21. Nastya:

    Små 2 år gammal, i går togs två främre tänder bort, hälften av ansiktet var svullet ikväll. Antibiotika och nurofen har ordinerats, även om det inte finns någon temperatur. De sa, om det är värre, kommer de att sätta på sjukhus. Vad ska de göra där? Är det möjligt att ta bort ödemet med kallt?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Nastya! Jag tycker att arten av detta ödem är något annorlunda, så att det kan begränsas till förkylning. Grovt sagt, "frysning" infektionen, du kommer inte få ett lovande resultat, och den smittsamma och inflammatoriska processen kommer att fortsätta att utvecklas. Det är uppenbart att teoretiskt sett kan svullnad också associeras med kroppens vanliga reaktion på anestesi, trauma, skada, stress etc.men de erbjöd dig att inte riskera ett barns liv ("hur som helst, om än bara"), men att övervaka det på en högkvalificerad nivå - på sjukhuset. Vad kommer att vara där för att göra? Jag tror att allt kommer att vara standard: "nadrezik" i övergångsvikten, där det finns purulent svullnad, med avloppssystem, antibiotikainjektioner, återställande av terapi ("system") och viktigast av allt - hälsoövervakning varje timme. Jag tror inte att det i det här sammanhanget är vettigt att tvivla på riktningen av de närvarande läkarnas tankar.

      svar
  22. Helena:

    Hallå Igår tog jag redan bort 4 tänder i rad. Det var en purulent cyst på en, resten i dåligt skick. Idag vaknade jag, min kind blev större ... Är det här en vanlig process? Det ser ut som svullnad. Hur ska jag vara?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Elena! Jag tror att du antingen "uppvärmt" kinden vid borttagningen om natten eller det är bara ett svar på sådant "trauma". Ödem är resultatet av ett inflammatoriskt svar. Det händer att en sådan reaktion fortskrider snabbt, med spridningen av pus.

      För att undvika komplikationer är det lämpligt att konsultera din läkare och lugna sig om allt enligt hans mening kommer att vara i ordning.Om du inte litar på din läkare - kan du alltid ta reda på yttrandet från en oberoende specialist.

      svar
  23. Natalia:

    Hej, för tre dagar sedan togs bort en avlägsen molar. När läkaren satte injektionen, så, som han sa, slog nerven, för det var outhärdligt smärtsamt och ögat kasta en tår. När han tog bort läkaren lossnade han starkt tanden och roten bröt, han tog bort den också. Nu har jag en svull kind och svullnaden minskar inte, min kind gör ont när jag trycker på, men inte på plats för borttagning, men närmare näsan. Det är smärta när munnen öppnas, brunnen är ren och det finns ingen feber. Vad ska man göra för att minska svullnad och är det farligt?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! För förebyggande av ödem under de första dagarna efter borttagning appliceras en kall kompress enligt en viss metod. Men vi pratar om den fjärde dagen, så den här metoden är inte relevant. Ödem är resultatet av en reaktion på en lokal inflammatorisk process. Om vi ​​pratar om komplikationer kan svullnaden utvecklas betydande. Det är viktigt att förstå korrekt vad som verkligen orsakar svullnad. Det är av detta att risken för ödem kan bedömas.

      Du kan verkligen bedöma ditt tillstånd först efter en heltidskonsult med en tandläkare. Om läkaren identifierar orsakerna till ödem, kommer han att eliminera dem.Läkemedel för att minska svullnaden och aktiviteten hos den mikrobiella floran är (antihistaminer, antibiotika), men de ordineras av läkaren efter en detaljerad undersökning.

      svar
  24. Sofia:

    Välkommen! Son av 6 år. 04/16/16 på kvällen en dålig tandvärk. Jag grät. Gav son sinpar, han somnade. Nästa dag var vi hos läkaren: ja, det finns karies. De tog bort 4-ku och 5-ku i rad ... I två dagar hade min son kräkningar. 04/18/16 slutade riva och kinden svullt svullna. 04/19/16 vi var hos denna läkare, han undersökte och föreskrev ett antibiotikum: Cefozalin injektioner i 5 dagar två gånger om dagen, furatsilin och adzisept. Här idag, på den 4: e dagen, vi har cefozalin, svullnaden minskar inte, det finns ingen temperatur, det äter normalt. Redan den 5: e dagen med svullnad passerar inte. Idag var de igen hos läkaren, han sa inte riktigt vad som var där och varför ödemet inte passerar! Han skickade oss till en annan läkare (käkkirurg), enligt honom har hans son pus i halsen (på tonsillerna). Så är det möjligt? Vad ska vi göra? Tack.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Mot bakgrund av en sådan situation i kroppen (stress, sår i munhålan, etc.) aktiverades barnets immunsvar så mycket att den tillfälligt "sovande" inflammatoriska processen i tonsillerna aktiverades.Jag tror att det finns orsakssamband här, men båda processerna måste behandlas, eftersom du inte behöver mata infektionen.

      Jag rekommenderar att du kontaktar den pediatriska otorhinolaryngologen för att eliminera detta utbrott. Om ENT säger att huvudorsaken är dental är att du måste rådgöra med din läkare, du kan även med en annan barns tandläkare. Jag är säker på att detta sätt (i ett komplext) kan lösa problemet. Dessutom finns det ingen temperatur och staten är stabil, och ödem är en enskild sak: det passerar inte genast. Någon behöver 2-3 dagar, och någon 5-7 dagar.

      Jag önskar ditt barn en snabb återhämtning!

      svar
  25. Anton:

    Hallå I mitt fall avlägsnades den nedre vänstra visdomstanden. Efter att ha tagit bort kinden nästa dag. Tumören växte, temperaturen visade sig Jag gick till tandläkaren igen, det visade sig att jag hade tvättning blodproppen någonstans och infektionen hade gått (det visade sig vara en torr brunn). Han rengjorde såret, satte medicin i det, föreskrivna antibiotika. Temperaturen återvände till normala, tanden slutade att skada. Men kinden som den växte, och fortsätter att växa. Vad ska man göra Är det normalt eller inte?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! I princip är detta inte normen, men patienter uppfattar ofta "ökning" av ödem nedåt som tillväxt. Ödem reduceras naturligtvis inte i snabb takt, men det kommer inte alltid av sig vackert. Vid akut infektionsprocess är temperaturen vanligtvis närvarande. Om det inte finns någon anledning att bekämpa infektion i din kropp, så är det troligtvis en positiv trend. I alla fall rekommenderar jag att du konsulterar en tandläkare för råd för att utesluta även de minsta riskerna.

      svar
  26. julia:

    God dag! 05.05.16, den molära tanden avlägsnades från botten till höger, det var praktiskt taget ingen tand, hela rotten och en splinter utstrålade) Jag var sjuk en dag och min kind började svälla något, jag bestämde mig för att gå till tandläkaren direkt och ta bort den. Tanden avlägsnades utan problem, efter anestesi sårades det, men nästa dag var min kind svullen, min tandkött skadade ... Jag gick till doktorn igen, hon gjorde ett snitt och satte ett elastiskt band i såret och sa att jag har ackumulerat blod. Utsläppande antibiotika, amoxiclav och läsk sköljningar. Endast smärtstillande medel hjälper. Redan den 4: e dagen kommer, men det gör ont fortfarande och min kind är svullen, klumpen är som att känna att öppna min mun är lite smärtsam och det gör ont att äta.Vad kunde det vara? Varför smärta och svullnad passerar inte? Och hur länge kan det här vara sist? Tack på förhand!

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att tandläkaren redan har gjort allt som har gjorts. Det är speciellt bra att du har en dränering installerad bredvid den extraherade tand: detta kommer att utesluta möjligheten att ackumulera purulent exudat nära hålet. Det är dock troligt att du har utvecklat alveolitis. Det är viktigt att bedöma tillståndet av blodproppen. Ju värre såret ser ut, desto längre tar healen och desto mer smärta. Jag tror att på varje stadium bör övervakas av tandläkaren. I detta fall är doktorns uppgift att noggrant bedöma det allmänna tillståndet och brunnen i sig, för att utesluta alveolitis och om möjligt behandla såret med ett läkemedel. Dessutom måste du snart ta bort dränering. Hälsa och välbefinnande!

      svar
  27. julia:

    Tack så mycket! )

    svar
  28. Natalia:

    Hej, ungefär en månad sedan togs två nedre tänder bort, 3 och 4 till vänster mot bakgrund av periodontit. Stickning splinter sticker ut, smärta visade sig, vände sig till en annan klinik, där alla rengjorda, avskurna skarpa kanter och sys bra.När läkning utvecklats visade det sig att för ytterligare proteser är det nödvändigt att avlägsna exostoser. Den 24 april blev exostoser avskurna. Nu är allt försenat, det ser snygg ut, ingen svullnad. Förresten har jag aldrig pus och ödem med tandproblem, men det är alltid det allmänna tillståndet som alltid med periodontit och andra tandproblem. Här och nu är temperaturen 37,1-37,3 på dagtid, som går bort på natten, illamående, aptitlöshet. Tandköttet i dessa tänder är rädda än hos friska.

    Jag glömde att skriva att smärtan kvarstår när du trycker på käken på borttagningsplatsen.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Faktum är att det är värt att analysera situationen i stor utsträckning. Först bör du ta en ögonblicksbild av borttagningsområdet för eventuella inflammatoriska processer och rester av något främmande. Om detta faktum inte bekräftas, då svårare. Svårigheten är att utan noggrann undersökning i munnen, palpation av tandköttet etc. Det blir omöjligt att dra slutsatser. I allmänhet är situationen inte helt klassisk: du måste vara uppmärksam på bilden, sårets tillstånd, uppgifter om en objektiv undersökning etc.

      Om det inte finns några problem med borttagningssidan, måste ytterligare övervakning av det allmänna hälsotillståndet genomföras: fullständig blodtal, selektiv biokemi, samråd med en immunolog, terapeut etc. Till dess att problemet uppenbarar sig, i full visning. Utan att veta den sanna orsaken kan behandling inte planeras.

      svar
  29. anonym:

    Tack så mycket för svaret.

    svar
  30. Galina:

    Välkommen! Tandläkaren behandlade tanden, hunden och sa sedan att han var ruttet och hade tagit bort den. Det tog 11 dagar, temperaturen var inte. Det är en liten svullnad i kinderna, när den pressas, gör den ont längs hunden, där det finns ett utsprång. Hålet från den tidigare tanden översvämmer inte, runt hålet finns en gråaktig blandning. Om peroxid appliceras på denna blandning kokar den. Läkaren sade att ansöka metrogel dent. Min fråga är: kommer det inte att visa sig att insidan kommer att rotna, en cyste kommer att bildas, och jag kommer inte att känna mig. Och vad är symtomen?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Galina! Jag tror att alveolitis kan vara, även trots en så lång period efter borttagningen. Även om hans symptom är suddiga. Det fanns en känsla av att du är liten, men gör självläkning. Var försiktig - koncentrationer av vissa droger kan orsaka brännskador och ytterligare problem.Det är bäst att skydda dig själv och ta en bild av hålet efter borttagning med ytterligare samråd med tandläkaren. Jag är säker på att du på bilden kan svara på de flesta av de misstänkta frågorna du har.

      När det gäller konservering av en cyste: Om ett granulom bröt eller en cyste kvarstod efter borttagning, orsakar allt detta ofta en våldsam reaktion, men ibland faller processen "somnar". Bilden kan tillåta att diagnostisera denna komplikation. Jag önskar er hälsa!

      svar
  31. Christina:

    Välkommen! Jag togs bort 6 ku från bottnen till vänster den 13 maj ... Jag gick till doktorn utan smärta, och de berättade för mig att tanden inte kunde återställas. Överst till vänster bara en liten del av tanden var roten till resten täcks med karies och luktade illa ... Bara i morse svullen kind och var gul-grått pulver på blodproppar, var en obehaglig ruttna andetag. Så ytterligare en dag gick. Jag ville gå till doktorn, men helgen kom över. Jag gick till henne tidigt på morgonen, måndag den 16: e och hon, utan att ens ha övervägt det, skrev piller - det här är en digital kamera och en cetrin, jag släpper till lasern. Jag gick till lasern, då köpte jag piller och drack genast det. Men på kvällen intensifierades smärtan, och jag gick till akut maxillofacial kirurgi på sjukhuset ... Där gjorde de ett snitt och gjorde en dränering. De sa, städa upp efter en dag, här imorgon ska jag rensa upp.Jag dricker dessa tabletter för 2: a dagen och gick till lasern för andra gången idag, men det finns ingen effekt ((Kinnet svällde också och blev svårare, men smärtan är tolerabel.

    Vad ska jag göra nästa? ((Kinden är redan på den 4: e dagen. Idag var hon också med henne, men tydligen gick hon hem, hon var utan klädsel ... Och hon gick ut med en hand utan handske, bara tvätta händerna, är det normalt? Skulle jag skriva ett klagomål till henne?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Utan handskar kan du inte ens närma sig patienten. Det finns skäl för ett klagomål, men sådana dokument ignoreras ofta. Om kameran var på kontoret, men genom medierna är den vanligtvis inte användbar. Men du kan försöka.

      Edemas passerar ofta inte så snabbt som patienter vill. Vilka kostnader dränering är bra, men det är viktigt att fastställa sårets renhet. Du borde ta en bild av hålet efter radering och kontakta en oberoende expert. Om jag var du skulle jag få råd från 2 tandläkare personligen. Fotografi och undersökning i munhålan är viktig. Det verkar för mig att du behöver utföra hålets hål och vara uppmärksam på de eventuellt vänstra delarna av tand- eller benfragmenten.

      svar
  32. Helena:

    Välkommen! Den 10 april avlägsnade hon bristningen fem ovanifrån, på grund av granuleringarna, hålet rengjordes den 20: e. Därefter låg hon på sjukhuset för cholecystektomi och, efter urladdning, fann att en tillväxt kikade ut ur det nästan helade hålet. Det visade sig igen granulering. Återigen utförde doktorn curettage. Det var på fredag. Idag är onsdagen, jag har svullnad och arg smärta. Bilden är ren, hålet är bra. Svullen gom och i örat ger. Läkaren sa att detta berodde på långvarig blödning, jag hade även en hemostatisk svamp införd. Antibiotika är inte föreskrivna. Min smärta driver mig galen, kanske borde jag vända mig till en annan specialist?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Elena! Öronet gör ont oftast på grund av bestrålning från de nedre tänderna, men jag tror att det är en fråga om de starkaste smärtorna från en alveolitis efter misslyckad behandling av ett sår - effekten av ett torrt hål.

      Ibland förvirrar läkare granulering med vanlig sårläkning. Det är inte ofta i allmänhet nödvändigt att rengöra brunnen från misstänkt misstänkt vävnad. Det finns risker för att du är ett slumpoffer: brunnen är helt enkelt "torterad" och med den - du också. Jag tycker att det är nödvändigt att vända sig till en annan specialist och helt enkelt skapa en bra blodpropp: endast biologiskt skydd ger en viss nivå av komfort.Ofta smälter såret med speciella medel för att minska hålets anslutning med munhålan. Kompletterande läkemedel hjälper bara till att läka. Se till en annan läkare, du kan ha rätt i beräkningarna av behandlingen.

      svar
  33. Olga:

    God eftermiddag För några veckor sedan tog jag bort de åtta åtta, efter tre eller fyra dagar märkte jag en liten svullnad, ingen temperatur, ingen smärta, såret blöder inte, svullningen ökar inte. Ibland verkar det som om det inte längre finns där, och ibland verkar det som efter att ha ätit det. Hon såg ut till doktorn, sa att det inte fanns någon inflammation, men kirurgen var tvungen att dyka upp. Avlägsnande var inte svårt, de första dagarna fanns inga problem. Han är ständigt på sidan av den extraherade tanden, eftersom å andra sidan är tänderna förberedda för installation av en bro. Tack.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Olga! Du har ingen fråga som sådan, och symtomen är "suddiga". Jag tror att kanterna på hålets alveoler är i "resorption" -fasen, och om det finns tryck på tuggummi i borttagningsområdet kan det skada sina kanter. Så visade det sig att på insidan av tandköttet hände något lokal inflammatorisk process.Den alveolära processen i käften i borttagningsområdet kommer att bli slät på ungefär 4-7 månader, men detta är ingen anledning till oro: efter protesen blir belastningen på båda käkarna tillräckliga och överbelastningsområdet kommer inte bli överbelastat. Det betyder att ångest kommer att försvinna.

      svar
  34. Karina Vasilievna:

    Hej, jag är 22 år gammal. Den 16 maj tog jag bort den nedre molar tand, jag vet inte av siffror som man kan bara säga att det är andra efter visdomstanden till höger. Så, borttagen länge, smärtsamt, bit för bit)

    På femte dagen gick jag till en tandläkare som tog bort min tand och klagade över tarmarnas hemska smärtsår. Han (läkaren) sa att allt är bra, var tålmodig och drick smärtstillande medel. Nästan 10 dagar har redan passerat (om vi räknar från driftdagen) Jag har fruktansvärda tandkött (jag dricker antibiotika och smärtstillande medel), min kind är lite, men det är svullnad, så att säga. Hålet är orealistiskt stort, är det normalt? Tack på förhand.

    P.S. Jag litar på min läkare, men kör också till honom varannan dag ... Jag tycker att det inte är nödvändigt.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att du har alveolitis på grund av en traumatisk operation. Läkaren ska noggrant behandla hålet - om det är för stort efter borttagningen, så är såret bäst taget.Annars blir det ett "skräp" för infektion i munnen och maten. Jag rekommenderar att du går till en annan tandläkare, gör kardettsår med bildandet av en bra blodpropp. Detta kommer att förhindra ytterligare spridning av inflammatorisk process.

      Att du går till doktorn är normalt. Övervakning läkning tillåter dig att lyckas.

      svar
  35. Dmitry:

    Välkommen! Den övre 8 avlägsnades från vänster, en tand lossades under avlägsnandet, rötterna visade sig vara krokar, de avbröts inte, men skiljeväggen måste avlägsnas. Den första dagen efter borttagandet fanns inga problem. På andra dagen var det svullnad i kinderna, under dagen ökade temperaturen 36,8. Det är ingen smärta när man knyter käften, det finns ingen andedräkt, men känslan av smärta och värk är i kinden. Jag gick till doktorn igen, rekommenderade tsiprolet att dricka, och jag tog också smärtstillande medel. Fråga: Hur länge kan svullnad växa? Och vad är mina nästa steg?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att detta är resultatet av en traumatisk manipulation - ödemet ökade gradvis gradvis. Varaktigheten av denna process beror på många faktorer: immunitet,graden av "crushiness" av vävnader, sårets öppenhet, blodproppstillstånd etc. Du kan ta en bild för att diagnostisera dess "renhet". Om bilden inte visar fragment, granuleringar, rester av rötter etc. ska du följa rekommendationerna. Konsultera en tandläkare för att klargöra mina korrespondensdata och antaganden.

      svar
  36. julia:

    God eftermiddag På tisdag den 05/24/16 togs de översta åtta bort. De slog och skakade hela saken i en halvtimme. Tanden på toppen började strax smula, men roten var ordentligt på plats, kirurgen måste lägga mycket ansträngning på att dra ut det. Sätt en bit av gasbind, kastade, som förväntat, efter ca 40 minuter. Samma dag, efter att anestesen hade passerat, insåg jag att det fanns en obekväm känsla - svullnad av tandköttet i uttraktad tand, från utsidan (det till kinden). Men jag trodde att det kanske var från injektioner (nålen var ganska tjock), och borttagningen var svår. Men svullnaden gick inte bort efter 2 eller 4 dagar, i slutet gick jag till doktorn igen (men tyvärr till den som raderade, slog inte, tittade på den andra). Han tittade inte försiktigt, försökte bara röra, sade "benkant, oroa dig inte, när hålet växer kommer det att passera, bara rör inte och skölj inte."Men det här lugnade mig inte alls - vad betyder "benkant" och vad menade kirurgen? Är det möjligt att denna svullnad kommer att förbli eller kommer att deformera käften eller orsaka andra komplikationer? I allmänhet oroar jag mig för att denna "bump" inte skulle stanna kvar där. Vänligen klargöra!

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att kirurgen har identifierat den skarpa kanten av alveolerna mot bakgrunden av komplext borttagning. Det faktum att det "bulger" och "ostritis" är inte normen, eftersom det förvärrar läkningstillstånden. Helst bör hålet formas som det ska: cuspsna är malda eller rengjorda med tång eller bentång, och tandköttet läggs noggrant och dess kanter dras ihop. Ofta tillgripas denna söm. Detta bör inte skrämas - det är till gagn för patienten att minska risken för infektion i hålet.

      Om vi ​​skyddar kirurgen kan vi säga att han litar på tid och möjligheten att tandkött växer i riktning mot "tomhet". I alla fall är det långsamt och inte alltid bekvämt. Ännu oftare är det inte bekvämt och traumatiskt, särskilt under tuggning.

      svar
      • julia:

        Hej igen! Tack för svaret! Lyckligtvis hade jag tur, det var inte en alveol, med själva hålet är allt ok. Jag gick igen, redan till kirurgen som tog bort den.Han undersökte noggrant hålet och tandköttet och sa att det inte fanns något hemskt. Som det visade sig var jag "skärpande" med den aktiva rörelsen av mina kinder från sida till sida - kanten på den 7: e tanden brukade jag täcka den 8 och jag kände mig inte, nu är det där, men jag tror att det inte är ett problem (i värsta fall kommer jag att gå och fil eller något sådant). Svullnaden på tandköttet i riktning mot kinderna (ungefär 7) är inte farligt, som doktorn sa, "det här är kroppens svar - din immunitet - för att skada, tungt avlägsnande, det tar ungefär en vecka, det viktigaste är att inte röra och ge hålet lugnt överväga." Tja, med hänsyn till det faktum att det inte finns någon smärta, även smaken började svullnaden på tandköttet minska, och det viktigaste obehaget, som det visade sig, orsakade kanten på den 7: e tingen, jag tror att allt är ok. Även om jag fortfarande följer staten de närmaste dagarna, och om något, kommer jag att gå till doktorn igen (men jag hoppas allt kommer att fungera =)

        svar
  37. Olga:

    God eftermiddag Igår togs de 4-ku borta, jag gick till doktorn redan med ödem och akut smärta, roten var ruttet. Idag är hela höger sida svullet, ögonen svullna och en blåmärken under ögat. Är detta en vanlig situation? Det finns ingen temperatur, jag dricker ketaner, eftersom smärta är närvarande. Tack.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Olga! Ja, svullnad och nedstigning på stigande i överkäken och nedåtgående - på nedre delen. Bruise är en vanlig sak. Bristen på temperatur tyder på att kroppen inte har något att kämpa med. Konsekvenserna av ett ödem som redan har försvunnit fullständigt om 3-5 dagar. Se din läkare för kontroll (vilket är normalt för att övervaka läkning av hålet hos tandläkaren) och få det bra snart.

      svar
  38. lilja:

    Hej, på måndagen togs den 8: e tand bort, på den första dagen var det en liten tumör, på 3: e dagen blev den större. På borttagningsområdet finns det smärtor och en kind är svullen. Det finns ingen temperatur, det finns ingen lukt från munnen heller, det gör inte ont för att svälja, men det är obekvämt att tugga och lite sjuk. På dag 3 lade läkaren läkemedlet i hålet och sa att en tumör hade bildats på grund av det tomma hålet, föreskrev ett antibiotikum och sodavatten. Jag dricker ett antibiotikum och gör bad för andra dagen, men det finns inga förbättringar. Ska jag gå till doktorn igen?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej, Lily! Jag tycker att det är värt att kontakta din tandläkare för ett samråd. Läkningsprocessen efter ett komplext avlägsnande är inte det enklaste.Var patient och gå till doktorn för att eliminera alla misstankar.

      svar
      • lilja:

        Hej, tumören sover nästan! Smärtan stannade också, men i gummit och kinderna finns en liten klump. Vad kunde det vara? Tuggummit på borttagningsplatsen är nästan stängd, men klumpen går inte bort!

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          Välkommen! Jag tror att den inflammatoriska processen gradvis försvinner. Återstående effekter från traumatiska ingrepp framträder som komprimering. Det verkar som om det är värt att titta på 2-3 dagar. I annat fall kommer det inte vara överflödigt för en läkare, eftersom en viktig diagnostisk åtgärd är palpation av bildningen, och det är inte möjligt att hålla den på ett minimum.

          svar
  39. Natalia:

    Hej, jag skrev redan den 13 maj. Efter avlägsnandet av de två nedre tänderna var det smärta när man pressade på tandköttet. Jag gick tillbaka till doktorn med klagomål av dessa smärtor och beskrivningar av mina känslor av skarpa kanter medan tandköttet undersökte. Hon gav mig en annan operation för att ta bort de skarpa kanterna, två veckor gick och på ett ställe där de fungerade, läkte allt praktiskt med mig, och i den andra var det en skarp smärta när de pressades.Jag kan inte säga att det finns en mycket skarp kant där, men tandköttet från mina palpingar är irriterat. Å andra sidan, i benets normala tillstånd är det osannolikt att tandköttet skulle bli skadat när det pressades. Läkaren sa att hon inte kände några skarpa kanter och borde läka. Men jag känner inte positiv dynamik. Akut smärta vid pressning kvarstår. Hur man förstår, är det en patologi eller bara en lång helande?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Spåra, tyvärr, nästan omöjligt. Bilden visar status för benrödning, som regel visas inte i det sammanhang som krävs. Naturligtvis har testningen för en enda brunn i den senaste månaden varit tillräckligt. Jag tror att läkaren inte kommer att lura dig. Mest troligt, du slår redan upp i förväg, så det är viktigt att bara lugna sig och vänta lite. Åtminstone spåra dynamiken för nästa vecka.

      svar
  40. Natalia:

    Tack för svaret.

    svar
  41. Anastasia:

    Välkommen! Jag hade en förseglad tand, whined, drog, gick så småningom till en ambulans på natten. De erbjöd sig att göra ett snitt på tandköttet, för det var pus! Jag vägrade, på morgonen kom jag till tandläkaren med en svullen kind, drog den ut till mig.Nu hänger påsen på kinden nedan, liten och härdande - tydligen pus och en rödkrets på kinden. Det finns ingen temperatur, det var 37 igår kväll. Jag har ont när jag har lite bett, kind och lite ömt tuggummi! Berätta för mig, är det normalt? Och är det möjligt att sätta levomekol på kinden? Jag dricker antibiotika, jag sköljer läsk.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag rekommenderar starkt inte självmedicinering. Eventuella möten bildas först efter noggrann undersökning, palpation och ytterligare metoder för forskning (om det behövs). Jag tror inte att någon tandläkare som förstår materialet och tänker med huvudet kan skriva till dig med en lätt hand endast på grundval av din beskrivning: "Detta är som det borde vara, det här är normalt."

      Till exempel är jag förvirrad av frasen "hänger en väska på hans kind". Utan att se dig kan jag anta någonting, men i själva verket finns det alltid risk för ett fel i diagnosen. Det är därför, för att jag är bekymrad för mina patienters hälsa, i sådana speciella fall rekommenderar jag att du kommer och visar ditt problem rätt i stolen. Ofta kallar patienten vanliga saker efter att ha tagits bort med alla skrämmande ord, men ibland är oskyldiga, med samma ord, "puff" en komplikation efter borttagning.

      Jag tycker att det nu inte är nödvändigt att förklara varför det är så viktigt redan vid läget av läkning av hålet att vända sig till den behandlande läkaren, som kommer att ordinera nödvändiga droger vid behov.

      svar
  42. Kirill G.:

    Hej Svyatoslav! Jag är 28 år gammal, igår blev en klok tand eliminerad för mig, i början blöde den och slutade idag. Men nu är problemet annorlunda: svullnad i kinderna, temperaturen och min tandläkare höll inte ett samråd så att jag kunde göra mina läxor. Vad ska man göra

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Liknande symptom som din är inte ovanliga efter borttagning. Problemet är att kvalificera dem som en komplikation som leder till negativa konsekvenser är möjlig endast efter noggrann analys. För det första vet vi inte med dig hur bra en visdomstand togs bort. Det är ju inte någon hemlighet för någon som ibland tandläkare "glömmer" roten, sin del i hålet eller inte skrapar ut kvalitativa granulom (om någon).

      Därför, för en objektiv analys skulle det vara trevligt att ta en bild av hålet. Om allt på bilden är i ordning, undersöks själva hålet och tillståndet av ödem redan: lokalisering, typ, tillstånd etc. Naturligtvis har du redan förstått hur långt min arbetssätt är att utse hemmet.Innan jag kontrollerar att detta är fallet kommer jag aldrig att förskriva ett antibiotikum, sulfonamid, antihistaminer, antiinflammatorisk salva etc. Och jag sköljer inte sköljningen, eftersom de ofta tvätter ut en blodpropp - ett biologiskt försvar för hålet. Dock har varje läkare sin egen inställning. Rådfråga din tandläkare som föredrar en omfattande och övergripande strategi.

      svar
  43. Nadir:

    Efter att ha tagit bort 2 övre tänder med en cyste är det svullnad upp till ögat och en temperatur på 37,7. Detta är andra dagen. Att ta bort stygn på en vecka. Tillfälligt vill jag sätta en avtagbar protes, men då vill jag sätta ett implantat med en tand. Hur länge ska jag vänta med att komma ihåg, och om jag tycker rätt? Det finns ett obehagligt ögonblick - när en cyste togs bort, ville de bygga ett ben, men eftersom allt festering gjorde de inte. Hur länge väntar på att restaurera benet eller bygga upp redan under implantation? Tack på förhand för ditt svar.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Lektorns taktik är korrekt: det är omöjligt att lägga något i fokus för purulent inflammation, eftersom det finns höga risker, och hålet kan blockeras för ett normalt utflöde av exsudat. Generellt är din fråga inte helt korrekt.Läkaren fortskrider när det gäller normalisering av ditt tillstånd och tillståndet i brunnen efter borttagning. Därför måste du bara vänta så länge din kropp återvinner till de indikatorer som krävs: i allmänhet och i synnerhet (i munhålan). I genomsnitt är det 7-14 dagar. När det gäller sinuslyftning (eller benuppbyggnad) kan jag säga att detta är ett förfarande som utförs före implantation. Emellertid kan implantat leverera en sinuslyft per dag, eller 3-6 månader efter det. Kontrollera tekniken som används direkt med din läkare.

      svar
  44. Valery:

    God dag! Lite mer än en vecka sedan tog jag bort den pensionerade lägre åtta. Några dagar höll lite svullnad, temperaturen var inte. Nu (enligt förnimmelserna) läker såret väl. Visuellt finns det inget ödem, men känslan av att kinden på borttagnings sidan har blivit något tjockare än den andra, och det är en liten hård svullnad i underkäken. Munnen öppnar normalt, men det är lite svårt att prata, le och äta, för i stället för denna fasta bildning finns en viss styvhet och täthet.

    Ska jag oroa mig och gå till doktorn, eller är detta ett vanligt fenomen och kommer att passera med tiden?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Se en tandläkare kommer inte vara överflödig. I princip kan jag anta att efter ett komplext avlägsnande, gick inte kanterna av tandköttet ut så snyggt, så att hålet visade sig, med ett krossat tuggummi, som efter en hälsosam heling blev något tätare än på andra sidan käften. Jag har ingen annan förklaring i min mun utan en detaljerad undersökning. Det är därför som det är så viktigt att övervaka efter att en tand är extraherad från din läkare.

      svar
  45. Christina:

    Välkommen! Jag tog en tand bort 4 dagar sedan, sade tandläkaren att avlägsnandet var svårt, tandkrummet, pusen drogs ut (det tog cirka 30 minuter). Jag var ordinerad antibiotika. Nästa dag efter avlägsnandet uppträdde en svullnad i kinderna (tuggumret störde mig inte alls, skadade inte, bara den värkande smärtan var nästa dag). På andra dagen svällde svullnaden, och nu är det bara en liten svullnad. Säg mig, snälla, är det normalt? Och redan idag vill jag springa tillbaka till kliniken, jag är mycket orolig.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Efter avlägsnande bildades ett sår, och en lokal inflammatorisk process uppträdde på skadans bakgrund. Inflammation åtföljs alltid av svullnad, smärta, lokal feber och dysfunktion. För vissa är det mer uttalat, och för någon är det mindre så. Tandläkaren har gjort det maximala så att allt är bra med dig, men vissa nyanser lämnar sitt märke. Jag anser att ett besök hos den behandlande läkaren inte kommer att vara överflödig, men enligt inre känslor - medan allt ligger inom det normala området. Hälsa åt dig!

      svar
  46. Nath:

    God eftermiddag De tog bort 6 nedan (under kronan, roten knäckt i två delar). Jag kom hem, städde tampongen, började en kraftig blödning - jag är tillbaka till kliniken. 3 timmar kämpade för att stoppa blodet. De lade en medicinsk svamp, men på natten var det fortfarande en ichor. Nästa dag var hans kind svullen och som om en rund hård och smärtsam bildning var det mycket ont att öppna munnen och själva hålet var ömt. Jag gick tillbaka till kliniken - de sa att det var normalt, det fanns ingen pus, lymfkörtlarna förstorades inte. Nästa dag minskade tumören lite, men smärtan var fortsatt svår - jag gick till doktorn igen, någon form av svaghet, ingen temperatur ... Läkaren sa att den kom varje annan dag. Jag förstår inte: Jag kom utan tumör och smärta, och nu lider jag.Vad ska jag göra nästa? Kanske en röntgen, för att denna tätning där nere är, har sanningen minskat. Eller gå till en annan klinik?

    svar
  47. Nath:

    God eftermiddag Jag vädjar till dig igen. Var idag hos läkaren, 5 dagar efter borttagning och konstant värk i smärta. Hon öppnade hålet och plockade upp det, smärtan är väldigt stark. Sedan lugnade hon sig länge. Hon sa ingen pus, dricka Nise. Varför stannar smärtan så länge? Kanske ens gå någonstans? Gör en röntgen? Snälla berätta för mig hur man ska vara? Grävde ut en tand i en privat klinik, kanske inte vill skämma bort rykte eller bara erkänna ett misstag. Läkaren gav mig en spegel och jag tittade: det fanns blod inne i hålet. Hon sa att det var normalt - såret läkte. Jag är mycket orolig eftersom smärta gör ont på mig.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag ber om ursäkt för det på grund av den stora sysselsättningen i tandläkarutövningen, kunde jag inte svara på kort tid. Faktum är att i allmänhet (som du beskriver) finns det ingen anledning att tro att din heling sker med allvarliga brott. Dessutom var tandläkaren särskilt försiktig med dig: han uteslutit så mycket som möjligt möjligheten till ytterligare en inflammatorisk process i brunnen.Bildandet av en ny koagulat är ett av de mest lovande alternativen för säker behandling av alveolitis. Det faktum att smärta är en individuell egenskap och för varje person det kan signalera annorlunda är det i din kliniska situation att endast ett symptom i frånvaro kommer att vara extremt svårt att förstå. Svaret på din sista fråga ligger på ytan: Du kan kolla dina doktors arbete genom att ta bilder av hålet efter borttagning i en närliggande klinik. Ofta i ett offentligt sjukhus (klinik, centrum) kan du få mycket informativa samråd (med och utan bilder), hitta orsaken till smärtan. Det verkar som om din huvuduppgift är att följa läkarens rekommendationer, och vid behov upphäver ingen rätten att få personligt samråd från en annan tandläkare. Jag är säker på att du bara saknar korrekt korrigering av behandlingen. Kontrollera såret för fragment och benrester, rötter, granulom, etc. i avsaknad av positiv dynamik skulle vara användbar.

      svar
  48. Nath:

    Tack så mycket för svaret. Faktum är att smärtan fortsätter, tandköttet runt är rött, men det kan sägas att smärtan är lite mindre varje dag.Mest sannolikt är detta verkligen min funktion. Kanske i morgon ska jag gå till statskliniken trots allt kommer jag att göra en röntgen där ...

    svar
  49. Natalia:

    Efter att tänderna har tagits har jag alltid en galoppande temperatur. På natten 36,4 - på eftermiddagen till 37,4, takykardi. Jag läser på Internet en beskrivning av sådana situationer av människor, alla jagar som en fotboll, enligt olika specialister, men ingen känner igen anslutningen av denna temperatur med tänderna. Och i allmänhet, för på Internet om alveolitis står det att det finns en temperatur. Du kommer till läkare, alla som partisaner: det kan inte finnas någon temperatur, ta en titt. Är det här en konspiration? Behöver kroppen egentligen inte reagera på borttagandet av den inflammerade roten, till exempel? Här läser jag din korrespondens, det mesta av svullnad och pus, utan feber. Och här har jag det allmänna tillståndet omedelbart på. Vad är det, ett ämne för någon avhandling?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Inte säker på att detta är ett ämne för en avhandling. Inte en gång borttagna permanenta tänder som inte kan sparas hos ungdomar. Bilden är ungefär densamma: på sen eftermiddag, på den första dagen av borttagning, steg temperaturen till höga värden.Nästa dag kommer allt att stabilisera, och nästan alltid stiger det inte över 37,3. Mönstret du beskrivit är teoretiskt motsatt. Jag tror att ett sådant immunsvar mot skada (skada) är rent individuellt. Ärligt talat, hade jag, som en kirurg för blandad användning, att de flesta inte utför termometri efter borttagning. I princip, om en person är "korv" efter borttagning, så kommer han säkert att säga senare, men nästan alltid kommer inte att ange att det fanns en temperatur.

      På platsen har de flesta inte temperatur, men ofta säger patienterna 3-4 dagar efter borttagning, och ibland även 2-3 dagar gamla. Andra mäter det inte alls på grund av banal latskap. Jag skulle vilja skriva en avhandling om ditt ärende, men tyvärr finns det brist på data om historien om dina sjukdomar, historia av liv, hälsa och så vidare. Allt detta kunde kasta ljus och, nästan säkert, skulle förklara typen av temperaturfluktuationer på ett sätt som skiljer sig från de flesta.

      svar
  50. anonym:

    Tack så mycket för det detaljerade svaret.

    svar
  51. Irene:

    För tre veckor sedan avlägsnades den övre högra hunden. Det fanns någon form av inflammation, så att övre ögonlocket redan var svullet i ögonhålet. Tre veckor har gått. Läker dåligt.Så hålet verkar vara rosa, men när du borstar tänderna fortfarande, om du av misstag borstar det börjar det blöda. Ta en bild, allt är rent. Varför blöder det fortfarande?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Eftersom den inflammatoriska processen i det marginala gummit inte har slutförts. Att det inte finns några vanliga symptom betyder ingenting. Vävnaden i brunnen "växer" som den var, bildas nya fibrer, som i sig bestämmer möjligheten att blöda när de skadas med en pensel. Utan att se dig är det svårt att entydigt svara på frågan, men jag är benägen att tro att det här symtomet bestämmer för en komplex helande. Så jag kan bara råda lite för att justera tekniken för att borsta tänderna, för att göra rörelser på detta område mer godartade.

      Och när börjar du första etappen av proteser och har du gjort en omedelbar protes (protesfjäril)?

      svar
  52. Irene:

    Tack för svaret. Medan du gör utan en fjäril. Jag kommer att vara protes efter heling.

    svar
  53. Olga:

    Hej, den 2 september togs resten av tanden bort (nästan ingenting kvar) och roten. Avlägsnande var snabb. Idag, den femte, svullna kinden.Smärtan känns mycket svagt. När du trycker på kinden är det starkare. Ska jag se en läkare eller är det normalt?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Självklart, ja, sedan svullnad började inträffa, som jag förstod, 3-4 dagar efter avlägsnandet. Jag är säker på att alveolitis bör uteslutas. Om en tandläkare diagnostiserar alveolitis, kommer det att krävas bröstkorg, dess antiseptisk behandling och bildandet av en ny blodpropp. Ibland krävs en ögonblicksbild efter borttagning för att bekräfta det faktum att doktorn lämnade hålet "rent". Jag önskar dig en snabb återhämtning!

      svar
  54. Natalia:

    Hej, doktor! Säg mig, snälla, vad som kan vara i mitt fall. Igår avlägsnade botten sex till höger. Med anestesi introducerades läkaren hårt med en spruta, och när läkemedlet injicerades i tungan var det som en stark elektrisk urladdning. Tanden var resorcinol-formalin, när du försöker ta bort det, han rasat, läkaren skär rötterna och ta bort dem bit för bit (en av rötterna och bröt). Läkaren satte 3 stygn. I allmänhet togs tand bort, blodet stannade inte i 4 timmar tills jag hade givit mig en injektion av ditsinona. På morgonen svällde kinden ganska starkt.Och allt skulle vara bra, tuggummit i hålet är ljust, men en vit patina dök upp. Men den mest skrämmande - bredvid hålet på tandköttet såg en inbrottstjuv med ett vitt huvud! Vad kunde det vara? Ödem kommer fortfarande. Idag är det söndag, och läkaren kommer bara att arbeta på tisdag efter 16:00 Vad ska man göra

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att det här är konsekvenserna av ett traumatiskt avlägsnande. Utan undersökning är det svårt att säga, men det kan finnas en fortsättning på en purulent inflammatorisk process. Alveolitis är fortfarande för tidigt att uppstå, men det är värt att kontrollera kvaliteten på borttagningen. Ett skott av hålet kunde belysa "renheten" av tanduttaget. Väntar på ingen anledning, det är värt att kontakta tandläkaren för rådgivning.

      svar
  55. Anna Ivanova:

    Hej, doktor. I mitten av augusti blev min tand väldigt sjuk (6-ka, till höger). Denna tand har länge varit "död", sätta tätningen 4 år sedan. Jag vände mig till akut tandvård, var på morgonen fick jag en remiss för röntgenstrålar. Efter denna undersökning visade det sig att mina kanaler var dåligt förseglade och hela tiden blivit en cysta och efter att jag blev förkyld, blev den också inflammerad.I allmänhet avlägsnade de min fyllning, rengjorde kanalerna, gjorde ett snitt, sände dränering, föreskrivna antibiotika och skickade mig hem, de sa att de skulle komma i 2 veckor. Men sedan jag var i en annan stad och snart skulle komma hem, fick jag inte längre dem. Vid ankomsten till hemmet gick jag genast till tandläkarkliniken på bostadsorten (förresten rensade jag dräneringen efter 3 dagar, som doktorn berättade för mig). Jag var åter rengörda kanaler och sätta en medicinsk fyllning. Och för det gjorde de givetvis en röntgen igen. Jag gick igenom med denna tätning en vecka, och sedan bytte jag ut den med en ny (eftersom det var lite smärta under rengöring av kanalerna). Men bokstavligen två dagar senare svulrade mina tandkött upp, på kvällen hade en abscess bildats, som öppnade sig under tryck på tuggummit, en hel del pus strömmade ut, men inte all pus kom ut. På morgonen gick jag till min tandläkare igen, hon pressade ut rester av pus, tog ett andra skott och skickade mig hem. Jag kom till henne igen efter överenskommelse flera dagar senare, och samma manipulationer upprepades (rengöring av kanalerna, applicering av en tätning, även om hon sa att det skulle vara bättre att ta bort tanden). En dag senare uppstod en abscess, det öppnades periodiskt, jag passerade så här i 4 dagar.På måndag (09/12/16) vände jag mig till doktorn igen, för vilken hon skickade mig till en kirurg, och han tog säkert ut min tand ut. Så är frågan: ska han klippa mitt tuggummi och sänka? När allt kommer omkring finns det en purulent process, var kan man få pus? Den svullnad av tandköttet, som var före tandens borttagning med pus, förblev. Läkaren själv sa att en del av benet "ruttnade", det var jämn smärta vid rengöring, även om anestetiken var stark. Det verkar för mig att med antibiotika ensam, kommer en sådan inflammation att vara svår att bota, och pus utflöde behövs. Vad råder du mig? Tack på förhand för ditt svar.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Avlopp är en rekommenderad åtgärd, men inte obligatorisk. Om vi ​​pratar om periostit och liknande komplikationer, är dräneringen nästan alltid installerad, eftersom det purulenta exsudatet inte evakueras så effektivt som vi skulle vilja genom hålet i den extraherade tand. Det korrekta ordstävet i operationen: "Var där pus är där, öppna upp." Men ganska ofta och utan nedskärningar kan allt vara normalt. Eftersom jag inte stod bakom doktorns rygg, är det svårt för mig att döma varför tandläkaren valde alternativet utan en skära. Jag rekommenderar dig att följa dynamiken, och om det finns tecken på ökning av ödem eller alveolit, kontakta omedelbart din tandläkare för hjälp.

      svar
      • Anna Ivanova:

        Tack för svaret. Läkningsprocessen är normal, utan tecken på förgiftning av kroppen, hålet är försenat, blodproppen är helt ersatt av fibrin (även om jag först trodde det var pus). Naturligtvis var svullnad i tandköttet kvar, men inte så uttalat. Han oroar mig, men doktorn sa att med sådan inflammation, som jag hade, är det i ordningens ordning.

        svar
  56. Daria:

    Godnatt! Idag tog jag bort 8-ku, det var svårt att ta bort, doktorn gav mig smärtstillande medel och en annan svamp och satte 4 stygn. Hon varnade mig för att hon kunde ha ont i halsen, som med ont i halsen, och det är normalt. Efter att ha kommit hem, börjar min kind svälla, det blir svårt, när det pressas gör det ont, det är förståeligt, skadan. Men frågan är: hur länge kommer kinden att svullna? Vad kan man göra för att minska ont i halsen? Jag är för närvarande i position, 1 trimester.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Ödem efter borttagning minskar i genomsnitt 3-5 dagar, mindre ofta - upp till en vecka. En ökning av ödem eller en negativ dynamisk del av det allmänna tillståndet (temperatur, smärta, svaghet, arbetsoförmåga) tyder på att du genast ska söka medicinsk hjälp. Vad beträffar graviditet är detta en stor minus för det antibakteriella behandlingsalternativet.Nästan alla droger som hjälper till att snabbt hantera problem efter borttagning rekommenderas inte eller kontraindiceras. Därför behövs ett gemensamt samråd med en gynekolog och tandläkaren som behandlar dig för att finna en kompromiss mot läkemedelsbehandling, med beaktande av bedömningen av ditt hälsotillstånd och sjukdomens svårighetsgrad (efter utvinning av tand).

      svar
  57. Natalia:

    En sådan fråga till doktorn: en vecka efter utvinningen av tanden (6-ka) och 4 stygn i hålet finns 2 gråa fläckar (tydligen en klump med fibrin där rötterna var), vita trådar och vita kanter på överväxthålet. Visa - hemskt, för Det verkar som om det här är normalt? Det är en obehaglig lukt. Men svullnaden i kinderna och käftarna och mycket smärtsamma förnimmelser har lyckligtvis redan gått. Jag hoppas allt går bra, men de vita bitarna på toppen av hålet och lite smärta är fortfarande mycket irriterande. Är allt bra med mitt hål? Jag vill verkligen lägga ett implantat där, och det är därför jag är orolig.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att mot bakgrund av alveolitis som pågår, är implantationen fortfarande kontraindicerad. Innan du sätter något, är det viktigt att få godkännande av maxillofacial kirurg.I princip ser jag inte hålet, jag kan inte säga något mer bra eller dåligt. Från dina ord är det nästan säkert att alveolitis var, men för närvarande är dess manifestationer minimala. Jag rekommenderar att du samordnar mitt samråd med din läkare.

      svar
      • Natalia:

        Här saknade jag uppenbarligen något. Jag märkte inte att jag hade alveolitis, dvs smärtan i hålet var inte stark, det var ingen uppenbar pus, hygien observerades utan sköljning, jag gjorde bad av kamomill och klorhexidin. Jag tror att de vita bitarna på toppen av hålet är strängar som ännu inte har lösts. Först nu är jag oroad över en annan fråga. Under den vita täta blomman (jag tror att det är tråden) är en del av hålet stängd, en av rötterna på tanden och den andra är den synliga delen, där den andra delen av roten var praktiskt taget tom. Det här kan vara - en del av hålet är fyllt med en blodpropp, och en del är inte? Och vad ska man göra nästa? Och i allmänhet, vad gör behöriga läkare i sådana situationer? För mig är det väldigt viktigt. Jag vill verkligen lägga ett implantat om 3 månader.

        svar
        • Svyatoslav Gennadievich:

          Välkommen! Före implantation behövs särskild vård för brunnen. Här är det viktigt att fylla den med osteoplastiskt materialauto-benskivor etc., så att alveolens ben inte går förlorat på grund av krympning, talar jag inte om noggrann inställning till hålets väggar under borttagningsproceduren. Generellt är formen av den framtida sängen för implantatet viktig här, framgången för implantationen beror till stor del på beredningen. Det är inte en slump att efter att inte helt noggranna raderingar (liksom efter borttagningar för många år sedan) måste implantologen göra en sinuslyftning (inte bara när maxillary sinus är nära), eftersom en viss höjd av den alveolära processen behövs. Generellt är min position på hålen följande. I allmänhet finns det många tillvägagångssätt för hur "bra" brunnar ska se före implantation. Det beror allt på tandläkarens kompetens.

          svar
  58. Tatiana:

    Hallå För 1,5 månader sedan tog jag bort en komplicerad 8-ku. Avlägsnande tog 2 timmar, 6 injektioner av anestesi. Därefter började outhärdliga smärtor, hela högra sidan av huvudet värkade. Omedelbart var kinden, hakan och underläppen svullna och ömma. Jag var ordinerad antibiotikum och ketorol från dag ett. Periodiskt besökte jag tandläkaren, svaret var en: uthärda, allt kommer att gå.Jag gick till en neurolog (för alla symptom, bestämde jag mig för problemet med trigeminusnerven), han förskrivte mig ett antibiotikum igen, bara vid injektioner (2 gånger om dagen) och voltaren i injektioner (1 gång per dag). Kohl är redan en vecka, smärtan har blivit mindre, eller jag känner mig bara inte under påverkan av voltaren, men svullnaden går inte bort. En panoramabild togs, 3 olika tandläkare hävdar att allt är bra och att brunnen läker för bra. Blodantalet är normalt. Allt är bra, men jag är inte bättre. Hela denna tid sitter jag på smärtstillande medel. Är det normalt att efter 1,5 månader kvarstår smärta, svullnad och domningar? Vad kan du rekommendera?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag tror att borttagningen var extremt traumatisk, att allt detta orsakade kompression eller till och med trauma till mandibulärnerven, följaktligen nummenhet. Men jag förstår inte varför dödligheten kommer ihop med smärtan - trots allt uppfattas sådana känslor vanligtvis som "frysande". När det gäller ödem är det svårt för mig att säga något, det minskar vanligtvis över en period på 10-12 dagar maximalt, ibland tar det ca 2-3 veckor, men definitivt inte 1,5 månader. Om blodprovet är normalt, är det exakt fråga om att konsultera en professor, chef för avdelningen för maxillofacial kirurgi.Ej ansluten och i många avseenden motsägelsefulla, enligt min mening, symtom som förtjänar individuell övervägning, och det är möjligt, - rådet. Kanske även i en annan stad, eftersom läkare kan täcka en kollega eller helt enkelt inte kan, som jag, länka symtom som är udda i 1,5 månader efter att en visdomstand har tagits bort. Jag skulle också vilja se och se själv vad som händer med tandhålet, men hittills mina rekommendationer, igen, kokar ner för att få råd från en högkvalificerad maxillofacial kirurg.

      svar
  59. Anna:

    Välkommen! Jag har en fråga: 3 dagar sedan tog jag ut två tänder, eller snarare, vad som var kvar av dem - bara rötterna. Efter att ha dragits ut började min kind på morgonen nästa dag svälla upp och min tandkött fungerade lite. Äta bara på vänster sida, vad ska man göra? Kör till läkaren? Eller är det en vanlig läkningsprocess?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Ödem efter avlägsnande i 2-3 dagar förekommer ofta som en variant av den lokala inflammatoriska processen. Dessutom tog de bort två förstörda tänder. Ökningen av allvarliga symtom (svår smärta, svullnad, feber,förtvivlad andedräkt, etc.) - det här är en 100% anledning att omedelbart se en läkare, men alla första tecken som kan skapa vissa risker tvingar dig också som en medveten patient att se till din läkare för att utesluta framtida problem.

      Det är doktorn som, efter att ha granskat hålen och analyserat den kliniska situationen, kan säga säkert om det är normalläkning eller inte, och också rätt (om nödvändigt) hembehandling.

      svar
  60. hoppas:

    God eftermiddag Svara mig tack Den 9: e dagen, som de tog bort 5 och 6 från botten, på 7: e dagen i CT (det fanns smärta i den saknade 8-ki-området) - brunnarna är i ordning. Ett snitt gjordes längs övergångsvikten, pressade ut pus, utan att installera dränering. Nu är svullnaden liten och dra smärta. Excites purulent plack vid snittet. Läkaren sa generell hygien. Varje dag kommer du inte att springa till honom, berätta vad du kan göra, kamomill och salvia hjälper inte?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det viktigaste är att bestämma orsaken till purulent urladdning. Diagnos och efterföljande behandling är viktiga här. När det gäller receptbelagda läkemedel: här är det svårt för mig att råda något utan att träffa dig.Om du inte litar på din läkare kan du kontakta en tandläkare på en annan klinik. Det är viktigt att överväga ditt fall individuellt, direkt i tandläkarens stol, annars kan det vara skadligt. Hälsa åt dig!

      svar
  61. Olga:

    Säg mig, snälla, för 6 dagar sedan tog jag bort en komplex visdomstand. Han låg i tuggummi, ibland inflammerad. Ta bort en lång tid, nästan 1,5 timmar. Injicerad anestesi 6 ampuller. Tand dras ut, sätta dränering. Vid kvällen steg temperaturen till 38. Hon drack narkospiller och somnade. Nästa dag var kinden svullen och under kinden. En dag senare slutade min mun öppna, knappt en liten spricka, jag kan bara äta med en liten sked. De tog en bild, doktorn sa att allt är bra och drog ut dräneringen. En dag senare passerade tumören inte, och nummenhet i underkäken och underläppen tillsattes också. Nedan under platsen för extraktion av en tand finns en tät smärtsam boll. Munnen öppnar aldrig. Jag gick till doktorn, han såg och sa, det är nödvändigt att träna käken genom smärta, annars kommer muskeln att atrofi. Jag är uppriktigt, bara i panik.

    Säg mig, kan en läkare gömma mig något? Temperaturen hålls vid cirka 37,5.Och natten är en konstant värk i smärtan, som om alla tänderna gör ont på en gång, och det är mycket ont att svälja.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! För det första är jag förvirrad av 6 ampuller (jag tror att det handlar om karpuler) av narkos. Även för en och en halv timme är det lite för mycket, för det är tillräckligt med 2 carpool av en tekniskt korrekt utförd anestesi med en narkos av en articainrad i klassisk utspädning av adrenalin. Om du har prickats med Lidocaine har jag inga kommentarer (det här är det senaste århundradet).

      Om du har fått många injektioner av anestesi (mer än 3-4 gånger) kan detta påverka störningen av munöppningen och det allmänna tillståndet. Men vanligtvis är detta symptom associerat med en traumatisk operation. Det finns också en misstanke om att det finns en början alveolitis.

      Jag skulle inte vilja förolämpa någon, men jag tvivlar på den behandlande läkaren, så det skulle vara bra att du går till en annan tandläkare för detaljerad rådgivning och en noggrann undersökning av hålet direkt i stolen. Jag hoppas att allt kommer att rensa upp och du kommer att bli anpassad hembehandling: Eftersom du inte skrev om rekommendationerna är du benägen att tro att de inte fanns eller om de inte var helt i sin helhet.

      svar
  62. Anna, Olekminsk:

    Välkommen! Jag är 31 år gammal, 10/25/16 tog bort den fjärde tanden från höger höger, eller snarare, roten, eftersom allting har ruttat. Ta bort mycket snabbt och smärtfritt. Två timmar senare, när anestesin började frigöra effekten, började den värkande smärtan, små smärtstillande medel inte dricka. Nästa dag var det praktiskt taget ingen smärta alls. Men ovanför hålet finns det en liten bump eller ödem (jag vet inte hur man säger det korrekt), smärtsamt när det pressas. Pus är inte synlig, bara rödaktig, till skillnad från intakta tandkött. Igår, den 10/28/16, tog de sju från botten till vänster och jag visade tandläkaren, hon sa att allt är bra. Och till och med idag sväller övre hålet svagt. Jag köpte och började smita Metrodent, jag sköljer inte. Vi tar inte bilder. Vad tycker du vid detta tillfälle? Kanske några rekommendationer?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Att göra antaganden utan ett skott av hålen efter borttagning är en förmögenhet. Jag vet att många fall när tandläkare ignorera resterna av rötter eller bitar av kronan del som "klättra" dem när de bröt nog för en läkare eller ett problem är inte trivialt grund färdigheter (ibland tid).Därför kan läkaren väl säga att allt är normalt. Jag vet inte om du kan kalla det en hoax eller inte, men i själva verket är det min prioritet att kolla hålen för en doktors misstag. Det är därför bilden borde ske på något sätt: om brunnarna är rena bör alveolit ​​uteslutas. Kanske, medan jag inte har några fler kommentarer till denna fråga.

      svar
  63. Andrew:

    Hallå 20 dagar sedan raderades 7 från botten. Läkades snabbt, men det fanns en klump på hans kind på borttagningsplatsen. Ingen smärta, ingen temperatur. Tätningen är svår. Vad kunde det vara?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det finns flera alternativ: antingen ett benutsprång under tandköttet (exostos), eller som ett resultat av ett traumatiskt avlägsnande, bildades sårkanterna. Utan inspektion, för att säkra att detta inte är möjligt. Rådfråga din tandläkare för råd i stolen.

      svar
  64. Aydar:

    God dag! 4 dagar sedan avlägsnades botten 8-ku. Tandkronan förstördes och det var en liten efterföljning. Ta bort snabbt och smärtfritt. Han gjorde chefen för CLH, doktorand, erfarenhet av 20 år. Svår smärta efter borttagning var inte.Temperaturen är normal, det finns inga obehagliga luktar. I allmänhet orsakade läkningsprocessen inte något obehag. Men på den 3: e dagen uppträdde svullnaden i kinderna, på den 4: e dagen började svullnaden krypa nedåt och, som det verkade, ökade den. Nästan ingen smärta, bara när du trycker på kinden eller käften ger lite. Eller om jag öppnar min mun bred, till exempel när jag gäver. I allmänhet stör inte tandköttet, hälsotillståndet är normalt, men kinden är svullet och kanten på läppen. På kinden, på den plats där narkosin injicerades, är det en liten försegling, när den pressas, sårar den. Ska jag gå till doktorn för en checkup, om inget stör, bara kindens svullnad? Och om det här är en normal reaktion, efter vilken tid ska ödemet passera? Tack på förhand.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Naturligtvis är det värt att gå till tandläkaren, eftersom du kan hoppa över övergången från den initiala inflammatoriska processen till alveolitis. Det är uppenbart att riskerna nu är minimala, eftersom efter avlägsnande sker ofta ödem, som bara kryper ner på underkäken. Som du med rätta märkte: resultatet av både utseendet av ett sår i munhålan och - skador på platserna för anestesiets införande. Ödem passerar oftast inom 5-10 dagar.Efter en komplex visdomstandutvinning ska du gå till läkaren för att eliminera de möjliga riskerna med infektiös inflammation. Tack för att du frågade.

      svar
  65. Alia:

    Hallå 12.11.16, den treårige sonen togs bort en tand, nästa dag var kinden mycket svullen och ögat stängde något. Vi gick till doktorn, berättade att skölja med kamomill och sätta en kompress med en vinylbalsam. Tumören passerar, rödheten förblir lite - är det normalt? Säg mig snälla.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Positiv dynamik är förstås bra. Men utnämningen för mig inspirerar inte förtroende, jag skulle rekommendera om det är minsta rädsla för att få råd från en annan läkare.

      svar
  66. Alexey:

    Efter avlägsnandet av den nedre visdomstanden är kinden svullen. Jag läste alla kommentarer, lugnade ner i 2 dagar, men förgäves. Doktor, varför rekommenderar du människor att vänta på att en tumör ska falla några dagar, gå till tandläkaren, kontrollera om det finns lukt från munnen? Varför råder du inte att köra till maxillofacial kirurgi rakt? Vad i helvete är tandläkare? Om phlegmon varför inte skriva? Vad är skurit mer än en gång, och från öra till öra, och i avsaknad av andetag från munnen när kinden är skuren, sluter ett halvt glas pus ut och hela veckan rinner fortfarande. Och sjukhuset i 10-20 dagar tillhandahålls.Och om du drar ett par veckor utan att gå till doktorn är det sällsynt, men fortfarande dödligt.

    Jag kommer att fortsätta. Folk, gå inte till små städer och byar med en dåligt svullen kind till tandläkaren. Inte deras nivå. Endast en storstad och kirurgi, sedan undersökningen utförs där av avdelningschefen, och detta är vanligtvis en doktorsexamen eller en professor. Jag förstår förstås inte riktigt och grader, men fortfarande. I 3 dagar missade tandläkare phlegmonen i 2 olika statskliniker och skickade mig till vila och väntade på att tumören skulle avta. Jag är oumbärlig på jobbet, chefen är rasande. Det fanns bekanta på nivån av ställföreträdande chef för hälsan i regionen. Tandläkare kommer att sparkas. Sådana misstag är inte förlåtna.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Hej Alexey! Jag kunde inte passera din personligt kontroversiella kommentar till mig. Jag måste genast säga att jag förstår din situation, att hälsorisken och risken för liv och död är allvarlig. Kanske, i en liknande situation och med vissa bekanta, skulle jag också vilja avfärda företrädare för medicin (särskilt i staten). Låt oss dock ta en titt på denna situation från en annan vinkel.

      Jag tror inte att det samtidigt fanns två franka "dårar" i två statskliniker. Tycker du att två läkare har inkompetent? Och hur känner du dig om en sådan situation som kan vara på många sjukhus: en sådan läkare sitter och med någon liten svullnad som människor alltid kallar en "tumör", skickas till maxillofacial kirurger i staden, som helt enkelt bedövas, för att uttrycka det mildt från så många patienter hänvisade "out of business". Jag förstår det polikliniska förfarandet som du stött på i klinikerna, eftersom läkare nästan alltid möter fall som behandlas på poliklinisk grund. Självklart kan hemmetoder ensam hjälpa långt ifrån alla fall, men jag kan säga att situationen helt enkelt "sköt" inte till förmån för läkare, inte till förmån för dig.

      Som en följd började du "befria" läkarna, som, trött på rutinmottagandet av statens hälsovårdssystem, började närma sig sitt arbete formellt, medan de själva fick tillfredsställelse från att uppfylla sin plikt och finna rättvisa i någonting. Men jag vågar besvikna dig, även om jag verkligen håller med dig: goda diagnostiska tandläkare som förstår alla tandprofiler i stadsklinikerna i en stad som tas är räknade med fingrarna.

      Den som inte arbetar är inte felaktig. Jag känner till en tandläkare som, på grund av en konflikt på grund av ett fel i ett barns diagnos, när han nästan var avfyrade, nu inte botar folk alls, skriver bara ned de som han hörde i tidningen (medan han loggade att han hade botat karies). Han berättar på telefonen att "Jag är rädd att hålla en mottagning, plötsligt har jag fel igen och då kommer de att sparkas."

      svar
  67. Victor:

    Hej, 3 dagar sedan tog jag bort 46 tand, operationen var mycket smärtsam och lång, den varade 2 timmar. Och nu, efter utvinningen av tanden, svällde kinden nästa dag, då svullnaden ökade på andra dagen, svullnaden gick ner på tredje dagen och bulten på kinden hela tiden under var inte ganska liten och inte dålig. Vad är mest intressant - det är svårt. Skölj med furatsilinom och salt. Svullen i kinderna passerar, men den här stöten är inte, och växer inte och minskar inte. Tanduttag var svårt med användning av en rotsågmaskin. Berätta för mig, är det en komplikation eller inte?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Subjektiva känslor i detta fall är inte särskilt positiva för analysen. Utan inspektion, för att säga det med dig, tycker jag att det är svårt.Typiskt tar patienterna för fast fortfarande de kvarstående effekterna av det pågående ödemet, vilket i nedre käften ofta "kommer ner". Fler patienter för "hård under käken" tas till palpation av lymfkörteln, vilket efter tanduttag kan av en mängd skäl ökas något. Jag tycker att du ska vända dig till tandläkaren så att han personligen palperade och jämförde med den symmetriska (friska) sidan i stolen. Tack för att du frågade.

      svar
  68. Pauline:

    Hallå Idag har jag 2 tänder i nedre käften (de mest laterala). En tand slutade blöda snabbt, den andra blöder i ca 8-9 timmar. Det togs bort i steg: det bröt 2 gånger, och tredje gången drog de bara ut roten. Svullen kind på denna sida, ingen temperatur. Det var okej, men jag tror att det var från blodförlust. Ska jag kontakta en specialist? Ta bort eftersom de var sjuk och försvunna.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det är värt att applicera, eftersom du hade en situation med sekundär (sen) blödning. Det var allting i tandläkarens stol och när han kom hem, då effekten av anestesi och vasokonstriktorkomponenterna i den minskade, höll blödning från hålet.Kanske var det ett ökat blodtryck eller att ta droger som tappar blodet etc. (många anledningar). Invasiviteten av borttagandet påverkar också, och mot bakgrund av detta - en kärlsjukdom. Allt detta ger anledning att springa till tandläkaren, kontrollera blodpropp i varje brunn, och du kan också behöva hjälp av en lokal terapeut för att återställa kroppen och återgå till arbetsförmåga. Om blodprov, som är viktiga för att passera för att bestämma svårighetsgraden av ditt allmänna tillstånd, kommer terapeuten att informera dig i receptionen.

      svar
  69. Gästen:

    Överskottet av blodiga bilder, på grund av dem, började inte ens läsa artikeln.

    svar
  70. Helena:

    Jag läste Svyatoslav Gennadievits kommentarer och svar, så fullständiga och försiktiga svar att jag inte ens frågade någonting om min situation. Jag vill bara säga: tack, doktor!

    svar
  71. Svetlana:

    Ta bort den 4: e tand från ovan. Det fanns en blåmärken på hans kind. 7 dagar gått, hela kinden är svart och svullen. Vad ska man göra

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Generellt sett brukar varje dag blåmärken "bli gula" och försvinna, och svullnaden på 7-10 dagarna bleknar bort eller blir mycket mindre.Jag tror att enligt de symptom du beskrivit finns det ett akut behov av att konsultera en läkare, eftersom jag personligen inte är tydlig på orsakerna till bilden du beskrivit (om du inte överdriver på grund av din subjektiva åsikt). Tandläkaren kommer att utvärdera svårighetsgraden av situationen och eventuellt anpassa behandlingen.

      svar
  72. Sergei:

    Igår avlägsnades den nedre extremtanden och kinnet var snett, nu är det svårt att tugga och svälja. Läkaren föreskrev antibiotika och dimexid. Hur lång tid går det?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Med professionell tillvägagångssätt hos en läkare vid utvinning av en tand och genomförandet av alla nödvändiga rekommendationer under den postoperativa perioden, bör dessa symtom försvinna inom 4-7 dagar. Och även om allting är individuellt är det viktigt att se till att det blir bättre varje dag (det vill säga att det finns en positiv dynamik) och om det förvärras, ska du omedelbart kontakta din läkare.

      svar
  73. Oksana:

    Hallå 10 dagar jag tog bort den nedre 6-tanden. Utvecklad alveolitis. Läkaren behandlar, men i ungefär 6-7 dagar började kinnans övre del att svälla och lymfkörteln i armhålan blev inflammerad. Temperatur 37.Började ta Flemoxin - 2 dagar. Medan alla på samma nivå. Vänligen meddela.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Med tanke på allvaret av den situation du beskriver rekommenderar jag att du får personligt samråd från en annan tandläkare i kliniken. Det borde inte vara så att behandlingskomplexet leder till försämring. Kanske finns det något som den behandlande läkaren inte märkte. Lycka till!

      svar
  74. Andrew:

    Välkommen! 9 dagar sedan avlägsnades den nedre vänstra tanden (8 slags). Avlägsnande var svårt, något plockades i hålet, pressade hårt, gjorde ett snitt och sänkte dränering. Kindtumören sov, men det var en tätning på botten av tuggummi, nästan på benet. Det har upphört att skada, även när den är pressad, brunnen är ren, den växer över, det verkar normalt, det finns ingen pus och lukt, och det finns ingen temperatur heller. Injektioner gjordes djupt, 3 gånger de kunde inte komma någonstans + de stördes av lokalbedövning. Vad för komprimering kan det vara, är det värt att oroa dig?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Döma av din beskrivning kan det vara ett benutsprång eller en ojämn kant i hålet efter en traumatisk borttagning. Tandläkare-kirurger förstår sina uppgifter olika: vissa anser att det viktigaste är att ta bort tandrötterna och det spelar ingen rollhur traumatisk det blir Andra styrs av kvalitetsprincipen - brunnen ska bildas noggrant efter att alla rötter har tagits bort. Det innebär att du kan stå inför ett alternativ när tanden formellt avlägsnades, men de benaktiga kanterna kunde inte behandlas ordentligt. Detta är i princip inte farligt, även om det kan finnas svårigheter med protetik eller implantation inom en snar framtid (upp till 5-6 månader).

      svar
  75. Ivan:

    Hej, tog bort 6 visdomstand, kom hem, gick och gick. Jag vaknade nästa dag - min kind var svullen. Redan 2 dagar faller inte, det finns ingen temperatur, men när du trycker på kinden (närmare ögat) gör det ont lite. Berätta för mig, är det normalt? Och när svullnaden sjunker? Tack.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Vanligtvis kan svullnad efter tanduttag ske bara på dag 2 för avlägsnande och varar en annan dag. Vidare förbättras trenden: med korrekt patientöverensstämmelse med alla rekommendationer och frånvaron av fel från kirurgen minskar svullningen, temperaturen ökar inte, det finns ingen svår smärta (kanske bara vid tuggning), staten är tillfredsställande - du kan till och med arbeta.Om symtomen börjar växa från 3: e dagen för borttagning, kontakta omgående läkare. Det är självklart att om du misstänker något seriöst inte stör att komma till läkaren, åtminstone för övervakning (ingen bra specialist kommer vägra att undersökas, även för förebyggande ändamål). Helt ödemarker försvinner vanligtvis inom 5-7 dagar och med alltför traumatiskt avlägsnande - inom 10-14 dagar.

      svar
  76. Ruslan:

    Välkommen! Den 12 januari tog han bort den näst sista nivån, borttagningen var mycket svår. Gums revs kraftigt. Idag är den 16 januari, i hålet finns en vitgrå scurf, och kinden är svullen. Jag kan få ett möte med en läkare på 6 dagar, som jag är på tåget. Jag dricker Ketans, skölj med läsk och salt, smör med solkoseryl. Gör jag det rätta?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Det ser ut som alveolitis, dömande av symptomen. Jag är överens med smärtstillande medel, annars gör jag fel. Utan att bestämma orsaken till att lindra symtomen med tvivelaktiga medel och speciellt att lägga händerna på munnen och smita med någonting - det här är fel taktik. Det bästa alternativet är att gå till tandläkaren och avgöra om det finns en purulent inflammatorisk process i hålet. Orsaken kan ofta identifieras av en ögonblicksbild.Jag hoppas att du kommer att få en tid med en läkare tidigare än i 6 dagar (jag förstår att det inte är så lätt i ditt fall). Obehandlad i tid, kan alveolitis leda till osteomyelit - suppuration av benet. I sådana fall är det inte nödvändigt att kontrollera immuniteten för styrkan av dess skydd, eftersom om du lämnar fragment i hålet, granulom eller rötter kan allt vara allvarligt. Tack för att du frågade.

      svar
  77. anonym:

    Hej, 4 dagar sedan raderade den nedre åtta. Den första dagen var allt tolerabelt, på 3: e dagen gick jag till doktorn - såret tvättades, medicinen sattes igen. Men smärtan går inte bort, det gör ont att svälja, och munen öppnar inte. Hur länge kan det vara? Ingen temperatur Jag dricker Nise, diazolin och sköljer min mun med en lösning.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Typiskt varar dessa symtom cirka 7-14 dagar, med en gradvis minskning av svårighetsgraden. Följ med denna process bör vara regelbundna besök hos tandläkaren, särskilt när försämringen. Jag skulle rekommendera ca 3 gånger om dagen för att övervaka läkning av hålet hos läkaren.

      svar
  78. Helena:

    Hej, för fyra dagar sedan tog de bort den 6: e tanden ovanifrån. Innan det blev han behandlad, men kunde inte räddas. På avlägsnandet gick redan med en svullen kind. Efter borttagning läker brunnen normalt.Blodklumpen var täckt med en vit, knappt märkbar film. Ingen smärta Ödem försvann nästan från tandköttet, men går inte bort från kinderna, på andra dagen ökade det något, men nu växer det inte. I kindområdet, nära näsan, som om något stör varandra, som om det finns en klump av luft eller något. När det pressas skadas inte. Säg mig, är det ok?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Du beskriver symtom som ligger inom det normala området och tillåter inte oss att föreslå något hemskt. För 2-3 dagar efter borttagningen kan svullnad vara stark - det är inget speciellt med det. Om temperaturen du inte skriver - det betyder att det är normalt. Det finns blodpropp i hålet, vilket är bara underbart, en vit "film" är normen, det är nästan ingen svullnad, symmetri kommer snart tillbaka. När det gäller "luften": i avsaknad av andra symtom på perforering av maxillary sinus, antar vi att dessa är kännetecken för din uppfattning om litet ödem i postoperativ period. Om det finns andra symptom som orsakar allvarliga bekymmer, kontakta din läkare, men för närvarande finns det ingen anledning till oro. Hål läker inom normala gränser.

      svar
  79. Yana:

    HallåJag hade en visdom tand, hälften gick ut genast, hälften kunde inte - min kind var svullen, smärta, lymfkört inflammerad. Kirurgen utfärdar huvkroppen. Jag sköljer med läsklösning. Allt var normalt, lite ömt, men idag (femte dagen redan) vaknade jag med en numbplåster på min haka och underläpp. Temperatur 37,5. Tyget i sig är rosa, inte svullet. Lymfkörteln är också inflammerad. Jag har en komplikation? Hur kan jag hjälpa till? Jag skulle inte vilja skada tandköttet igen ((

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Om denna metod misslyckas (excision av huven), rekommenderas det vanligtvis att snabbt vända sig till maxillofacial kirurgi för att ta bort en visdomstand. Om det inte är klart att kirurgen efter att ha undersökt lymfkörtlarna, ansiktet, tandköttet nära problemet kommer visdomstanden inte ta ansvar och säga att det inte är värt att radera. Men den negativa dynamiken är en väsentlig anledning till det snabba avlägsnandet av åtta mot bakgrund av perikoronit. Om du fortfarande har problem med att "lösa" utan att ta bort tanden - kan du säga att du är mycket lycklig. Personligen kommer jag för framtiden att skriva till alla som står inför samma situation: Rör inte med de lägre problematiska visdomständerna.I extrema fall, om huven snittet inte hjälpte och det blir värre och värre i 3-5 dagar - springa till avlägsnandet i maxillofacial utan att förlora tiden.

      svar
  80. Valery:

    God eftermiddag, på natten började en tand att göra ont väldigt, eller snarare, vad som var kvar av det (bottenbotten 7). Nästa morgon gick att ta bort. Injektionen var smärtsam, doktorn sa att det fanns pus, så det var så ont. Efter injektionen gjordes, började pusen att komma ut, tanden avlägsnades snabbt. Då var allt bra, tandköttet värkade lite, det fanns ingen tumör, det verkade. Men nästa dag såg en tumör, men inte kritisk, började smärtan starkare. I hålet är något vitt eller något är grått, jag förstår inte. Är det normalt? Och är det värt att gå till tandläkaren?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Efter avlägsnande av det purulenta exsudatet kan det fritt evakueras från brunnen i ett par dagar, och oftare gör tandläkaren ytterligare en åtkomst till honom - ett snitt genom övergångsväcket i projiceringen av de borttagna rötterna. Nästa dag är det oftast svullnad i bakgrunden av borttagningen + redan befintlig purulent process. Det är tyvärr allting elimineras inte snabbt, som alla skulle vilja.I genomsnitt varar ödem ca 2-3 dagar, ibland - upp till 5-7. Detta är inte kritiskt, men om symtomen försämras finns det anledning att vända sig till en tandläkare. I princip rekommenderar bra tandläkare att kontakta för att övervaka läkning av hålet i 2-3 dagar efter borttagningen, så det är okej om du ber om ett planerat samråd, det kommer det inte.

      svar
  81. Mariana:

    Välkommen! Idag, den tredje dagen, när fången togs bort, var det en rot, och det var sjuk hela tiden, det var pus. Innan du tar bort svullen kind och tand värk. Jag sköljde med salt och läsk (19th century), men smärtan sjönk och svullnaden började dämpas. Jag gick för att ta bort. Jag är 45 år gammal, men det här är fortfarande en barntand, men någonstans på toppen finns en fast tand fast - tydligen kunde jag inte komma igenom. Han är fortfarande begravd där.

    Jag tog bort ryggraden, föreskrev ett antibiotikum och sköljde. På andra dagen var hennes kind svullen, strax under ögat, och av någon anledning hade hon en täppt näsa - när hon blåste näsan gav hon den till vänster öra (en tand till vänster ovanför ögat). Och min hals gör ont, som om - jag förstår definitivt inte, kanske gommen (inga tonsiller), det är svårt att förstå. Den första dagen var väldigt blodig. I går spriddes saliv med blod även i morse, men nu såg jag ut - en vit film eller vad det är, jag vet inte - kanske pus? Jag ringde kliniken, de sa att det var okej, allting är bra! Men jag känner mig inte så mycket: Svaghet, ingen aptit.Jag sköljer ofta, det finns ingen temperatur, min kind är svullen - vad ska man göra? Kör till läkaren? Eller är det normalt? På sårets plats ständigt pulserande. Och den här filmen är vit - kanske pus?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Mest troligt har du ett självständigt problem relaterat till ARVI + möjlig otitis media. Hundens rötter är nästan alltid på avstånd från maxillary sinus, så att dess perforering under rotationen av roten är osannolikt.

      Men jag är lite förvirrad av den drabbade tanden, som du skrev om. Du verkar inte ha tagit bort mjölkhonden, men en permanent, men under tuggummet finns det en annan hund, en super-komplementär tand, men det här är småbitar. I min praxis var det en situation att under utveckling av ödem togs en problemand bort, och på grund av att problemet med tandköttet inte var löst fortsatte symptomen (ödem, svår smärta, feber etc.) tills kirurgi utfördes. att ta bort en supernumerär tand. Faktum är att denna tand kan vara smittad och provocera allt du pratar om. Inte det faktum att din situation är densamma, men håll den här stunden i åtanke.

      Jag tror att det först är värt att kolla hålet hos tandläkaren och ge honom all information, och då kommer han troligen att hänvisa till en allmänläkare eller ENT för vidare behandling.

      svar
  82. kattunge:

    God dag! För 4 dagar sedan avlägsnades den undre 8, svullnaden från kinden kommer inte av och med tryck på underkäken och kinden tillsammans med salivet kommer ut pus. Jag applicerar is, jag sköljer, och det blir bättre inte. Antibiotika kan inte tas, för i läge. Vad ska man göra, hur man kan bli av med intern suppuration?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Situationen är komplicerad av det faktum att antibiotikabehandling i ett antal kliniska fall är obligatoriskt, eftersom det möjliggör förhindrande av allvarliga komplikationer. En annan sak är huruvida tandläkaren gjorde allt som det borde vara:

      1. Jag lämnade inte roten på tanden, dess delar och fragment av ben, granulom, cyster osv.

      2. bildade ett sår, gjorde ett snitt för det bästa utflödet av purulent exsudat;

      3. Utförde avlägsnandet med minimal vävnadsskada (snarare rekommendationen);

      4. Tilldelad kompetent postoperativ vård.

      Vad du ska göra: kontakta (så snart som möjligt) din läkare. Om du inte har förtroende för honom, då en annan maxillofacial kirurg för att genomföra en inspektion och ytterligare diagnostiska åtgärder.

      Om det inte finns något problem i själva hålet, kommer man att uppmärksamma behandlingen (plötsligt alveolitis har uppstått) med anestesi samt utnämningen av hembehandling (vilket är möjligt i din situation).Allt detta, och inte självmedicinering, kan på ett tillförlitligt sätt och utan onödiga risker hjälpa till med den purulenta processen mot bakgrunden av borttagandet av den nedre visdomstanden.

      svar
  83. Dinara:

    Hallå På fredagen togs den nedre molaren bort till mig (eller snarare, vad var kvar av det - jag fick höra tidigare att tanden inte kunde behandlas). Nästa dag svällde han. Särskilt inte sjukt, bara om lite. Sköljde, men nästa morgon kom svullnaden inte ner. Det verkar som att även lite mer blev (ganska lite). Ska jag gå till doktorn eller inte?

    Förresten, den här platsen är lite brun, när den pressas gör det ont en liten stund ...

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Att döma av din beskrivning är att det är bättre att konsultera en läkare för att kunna spela det säkert bara om och korrigera de postoperativa rekommendationerna. I princip ödem oftast och förefaller nästa dag, som kroppens naturliga reaktion på traumatisk ingrepp och infektion, som var belägen nära den extraherade tanden. Inspektion efter tanduttag är en vanlig praxis. Hälsa åt dig!

      svar
  84. Eugene:

    Hej, igår drog jag en visdomstand uppe till vänster.Svullna kinden, jag kan inte helt öppna min mun och tugga. Det finns svårigheter att svälja. Jag är gravid, 10 veckor. Jag är orolig. För sex månader sedan avlägsnades jag en annan visdomstand till höger. Så ponyl lite och det är det. Det var inget annat. Och här är det ... Måste jag springa till tandläkaren eller vänta ett par dagar? Tack på förhand för svaret.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Vändning till tandläkaren är värt det, speciellt eftersom avlägsnandet av de övre visdomständerna sällan orsakar ett sådant symptom som ett brott mot öppningen av munnen - det är prerogativet för de lägre visdomständerna. Ett tillstånd med ett sådant allvarligt ödem bör kontrolleras med en tandläkare för att förhindra uppkomsten av svåra komplikationer i samband med smittspridningen. Eftersom du är i position är det viktigt att kompetent närma sig den medicinska behandlingen. Det är inte lätt att välja ett antibakteriellt läkemedel, och det skulle hjälpa till avsevärt i din kliniska situation. Så var noga med att se en läkare!

      svar
  85. Amin:

    Hej, doktor. I förrgår hade jag 2 sidotänder borttagna (eller snarare rötterna). En avbröts, och den andra bröt och drog ut bit för bit. Tummumet är svagt svullet, det finns ingen speciell smärta, men där injektionen ges, finns en liten klump från injektionen. Övre läppen och kinden är svullna, men inte för mycket.Igår gick jag till läkaren som tog bort rötterna - han frågade om det var feber eller stickningar? Jag svarade nej. Så jag tittade lite och sa att jag inte skulle röra, det kommer att gå över sig själv. Varken röntgenstrålar, eller något annat utsett.

    Det är bara obehagligt att se och känna svullnad. Jag skulle vilja veta - är det här en vanlig process? Tack på förhand för ditt svar.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Eftersom du hade två tänder borta i taget och skadan visade sig vara signifikant, är ödemet efter proceduren ganska naturligt, vilket ofta bildas på andra dagen. Ödem är resultatet av den inflammatoriska processen på grund av skada + en infektion från munhålan förenar såret, vilket är rikligt där. Kroppens aktiva kamp resulterar i litet eller signifikant ödem, ibland åtföljt av feber, smärta eller smärtsamma förnimmelser. Du gjorde rätt sak att gå till doktorn. På detta stadium såg tandläkaren inte patologin. Jag tror att om symtomen blir mer signifikanta, kommer återbehandling inte vara överflödig. Svullnad brukar vara i genomsnitt upp till 4-7 dagar. Jag önskar dig en snabb återhämtning!

      svar
  86. inna:

    Hallå När jag tog bort två intilliggande tänder, blev jag sömnad, doktorn sa att det inte var nödvändigt att ta bort stygnen, de skulle lösa sig. Men det fanns många sömmar och ändarna var så långa. Snälla berätta hur länge de kommer att hänga, en mycket obekväm känsla. Jag glömde att fråga läkaren om detta. Tack.

    Uppdatera från och med 07.05.17. Det fanns en annan fråga (medan den första var under övervägande av moderatorn). Temperaturer och smärta är frånvarande, men i suturområdet uppträdde vita fläckar, som mycket liknar pustler (små fistlar), även om det inte finns några utsläpp från dem. Är det möjligt att på grund av de vanliga sköljbaden gick något fel och är det nödvändigt att oroa sig redan? Tack.

    Uppdatering från och med 8 maj 17 Ledsen att fråga igen, men varje dag något nytt. I morgon kände jag mig något skarp i min tunga, jag såg ut och det ser ut som små skarvar kommer ut ur tandköttet. Jag rör inte dem, tror jag, kanske kommer de att komma ut sig själva? Det finns ingen temperatur, smärta och svullnad, men jag oroar sig för nästa tand, fragmenten kommer mycket nära den och naturligtvis är denna del av tandköttet något upptagen.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Efter att tanden hade tagits bort kunde tandläkaren faktiskt lämna fragment i hålet som du kände med din tunga.Ibland är det bara den skarpa kanten på alveolens vägg, vilket också kräver läkarens uppmärksamhet. Allt som du beskriver innebär att läkare behöver undersöka brunnen. Om läkaren ignorerar dina accent på problemet, bör du leta efter en annan kirurg för samråd.

      Från personlig erfarenhet kan jag säga att i nästan 100% av fallen, när en patient känner sig med tungan om att något är fel, finns det verkligen ett problem, men i många situationer kan det lösas om 5 minuter: ibland behövs inte narkos, eftersom patienten skadar inte.

      När det gäller ljusplåten: Under läkning har såret efter tanduttag ofta en vitaktig nyans på nivån av det helande tandköttet - det här är inte en patologi. Om det faktum att sömmen ska lösas: Jag rekommenderar att du kontrollerar denna punkt med en tandläkare. Kanske borde de avlägsnas precis detsamma, och det enda sättet du kommer känna dig komfort, redan utan främmande föremål på tandköttet.

      svar
      • inna:

        Tack för svaret. Jag ska göra ett möte, tråden påverkar verkligen väldigt mycket och löser verkligen inte, men jag förstår inte vad som ligger under dem ...

        svar
  87. Anna:

    God eftermiddag I natt vaknade jag från en pulserande smärta i tanden.Nästa morgon vände sig till tandvård, tog en bild - över den helade tanden "problem och inflammerat ben." Några dagar tidigare blev ARVI + cytomegalovirus (herpes) sjuk. De rekommenderade att dricka antivirala, och om det inte fungerar, kom då igen.

    Efter den andra sömnlösa natten kinden svällde. De undersökte, beräknat den värkande tanden, tog bort den under en lång tid och en chore (en rot med en stift ville inte ge in). Tandplatta 26. De tog bort det på eftermiddagen, nu är det natt, hålet gör ont lite och gör ont i mina kindar ((Det komprimeras och svälls ännu mer. Berätta för mig när du ska börja panik? Och är det värt att springa i morgon till doktorn i tjänst?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Efter att en tand har tagits bort på grund av en skada + återstående purulent infektion (det är därför du har en tand borttagen) finns det nästan alltid en tendens att utveckla eller öka ödem 1-2 dagar efter operationen. Om du känner på den andra dagen att tillståndet är otillfredsställande och det finns en tendens till en signifikant ökning av temperaturen, svår (oacceptabel) smärta, signifikant utveckling av ödem (stänger ögat, det är svårt att tala etc.), då är det angeläget att konsultera en läkare. Som regel bör 2-3 dagar av sådana symptom inte längre vara,i värsta fall är det en ökning av kvällstemperaturen till låga värden, en liten smärta i tandköttet och lätt svullnad. Jag rekommenderar dock att du besöker läkaren i 3-4 dagar för en uppföljningsundersökning för att utesluta utvecklingen av alveolitis. Om du har utfört avlägsnandet med hög kvalitet, så nästan alltid efter denna undersökning behöver du inte göra något annat än det ansvariga genomförandet av alla tandläkare rekommendationer.

      svar
  88. Tatiana:

    05.26.2017 molar tand borttagen från nedre höger. Avlägsnad eftersom det var ett hål och han växte upp i en närliggande tand lutad. Hon var väldigt sjuk, och när smärtstillarna slutade hjälpa, gick hon till sjukhuset.

    Den första dagen efter borttagningen var tolerabel - det fanns varken temperatur eller svår smärta. Men den andra dagen är mycket smärtsam, det är svullnad på höger sida, det finns ingen temperatur, men det finns en mycket svår huvudvärk, illamående, aptitlöshet (i allmänhet, till och med aversion från vanligt vatten). Själva stället skadar inte mycket, men huvudet, magen och det allmänna tillståndet är väldigt hemskt (jag sitter, jag gråter). Jag vet inte vad jag ska göra. Tabletter hjälper inte. Varför är ett sådant tillstånd - är det normalt? Och vad ska jag göra?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! I detta fall är detta inte normen. Dessutom kan ditt tillstånd inte omfattas av tandläkarens kompetens: Jag tror att vi behöver en omfattande undersökning av en terapeut tillsammans med en tandläkare. Härifrån följer leveransen av det allmänna blod- och urintestet. Även innan du går in måste du meddela läkare av tidigare sjukdomar om du är registrerad för någon av dem. Härifrån kan antalet analyser ändras till ditt eget bästa. Ärligt talat, det verkar inte som en rent dental anledning, det är möjligt att du har något "skiktat", men läkare förstår fortfarande. Så det är bråttom att se en läkare, för ditt tillstånd inspirerar rädsla i alla kriterier!

      svar
  89. Goryanka:

    I förrgår han drog ut en tand, hans kind var lite svullen. Idag är dag 3 - kinden är ännu mer svullen, jag skriver bort obehaget av smärta för helande, men jag tror fortfarande att progressiv svullnad inte är normal. Är det värt att störa läkaren? )

    P.S. För några år sedan togs tänderna ut, men då var det ingen svullnad alls, även om det fanns mer traumatiska ingrepp ...

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Tendensen att öka ödem vid dag 2 efter tanduttag är ganska möjligt.Men en signifikant svullnad på den tredje dagen får dig att undra: du kan inte göra en tandläkars kontroll, för att inte missa någon komplikation. Här är det viktigt att förstå vad som exakt orsakar progressivt ödem - är det en reaktion i kroppen som kräver medicinsk behandling, eller är det en följd av otillräcklig professionell tanduttag (fragment, en rot eller en del av det, granulom, cyster kvar)? Helst vill du ta en bild av hålet för att se till att det är "rent". Därefter är det viktigt att läkaren ger råd om antibakteriell behandling (antibiotika), eftersom vi sannolikt talar om en purulent process. Antihistaminer och antiinflammatoriska läkemedel kan också ordineras. Efter 2-3 dagar kan du behöva inspektera igen. Om allt är i ordning eller det blir en tendens till förbättring, kommer inte mer samråd att krävas.

      svar
  90. Olga:

    Hej, igår togs en tand bort, i överkäken till höger - nästa efter hunden. Tanden bröt av och föll ut tillsammans med påfyllningen. Hon kom till sjukhuset med en svullen kind, tanden avlägsnades, och idag har tumören blivit ännu större. I munnen smaken av jod.Igår var det en temperatur på 37,4, idag 37. Prescribed antiinflammatorisk (Tsiprolet A) och cetrin. Från och med idag berättade de för mig att skölja med kamomill - jag sköljer långsamt. Tandköttet och hålet började "whine" lite, just nu finns det ingen smärta, nej, något. Är det normalt?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Enligt din beskrivning kan vi anta att det inte finns något hemskt. När du gick till doktorn, hade du redan ödem - nästa dag, oftast, minskar det inte, men till och med ökar till viss del. Aktiviteten av kroppens infektiösa process + immunsvar är i interaktion, och vid utgången får vi sådana symptom.

      Din doktors utnämningar är helt tillräckliga, så det finns inget att klaga på om du inte tar hänsyn till kamille sköljning (ett antal tandläkare är kritiska för sköljning i allmänhet). Vid försämring rekommenderas att jag konsulterar en tandläkare.

      svar
  91. Elvira:

    Hallå 8 dagar sedan avlägsnades 24-tanden, och när den avlägsnades krossades den 31 gånger med en hammare. Nästa dag var det svullnad och smärta, fäster inte stor vikt, men smärtan och svullnaden passerade inte. På 3: e dagen togs en bild - ingenting var kvar, hålet var rent.Förskrivna antibiotika. Idag gick jag till doktorn igen, för tandköttet svullna ännu mer. Smärtan är inte stark, värkande, ger i örat, ibland ökar temperaturen. Läkaren säger ingenting, han sa bara att det inte var det hål som skadade, men den intilliggande tand (den är trasig, en vägg utan karies). Jag frågar honom: "Vad ska man göra? Radera nästa? Han säger "Som du önskar" och allt är tyst på frågor. Vad är den här tumören från? Vad ska man göra I morgon vill jag be om en annan läkare.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Du har okej. Mest troligt vet din läkare inte vad han ska göra inom sin kompetens, därför svarar han inte på frågor. Hittills har de flesta läkare vägrade att ta bort med mejsel, men i sällsynta fall kan en viss läkare inte utan detta verktyg, eftersom borttagningen kan ta upp till 3-4 timmar, och det är inte nödvändigt för dig.

      För att förstå huruvida intilliggande tand är involverad i utveckling av ödem och andra symtom krävs en fysisk undersökning i läkarens stol. Det är där beslutet fattas om behovet av att ta bort en trasig tand.

      svar
  92. Tanya:

    Hej, jag tog bort den övre visdomstanden igår, doktorn slog på kinden och det är nu svullen. Säg mig hur kan jag ta bort svullnaden?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Applicera en kall komprimering till borttagningsområdet i 20 minuter varannan vecka är viktig för dagen efter operationen, men inte senare. Med denna metod kan du minska svullnad. I viss utsträckning är antihistaminer bra från denna vinkel, men endast på recept från den första dagen efter tanduttag. Dessutom är det nödvändigt att säkert veta om orsaken till ödemet är kindskada och inte utvecklingen av infektion i hålet.

      svar
  93. xenia:

    God dag! Jag tog bort den övre vänstra visdomstanden på tisdag (idag är söndagen). Avlägsnande var snabb och utan svåra ögonblick. Efter doktorn gjorde en kontroll röntgen. Nästa dag uppstod svullnad (onsdag) och det blev svårt att tugga och öppna din mun. På torsdagen var det ett andra besök till doktorn, han sa att allt var i ordning. Idag har situationen inte förbättrats på något sätt (men det har inte förvärrats heller), det finns fortfarande svullnad, smärta, jag kan inte äta och öppna min mun. Ingen temperatur Jag dricker ibuprofen (läkaren ordinerat det) och gör kamomillbad. Jag äter inte något irriterande och plockar inte det i hålet (förresten, det sys upp). Säg mig, snälla, är det normalt att min svullnad inte avtar och att smärtan kvarstår?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Efter en komplex utvinning av visdomstanden kan det vara svullnad och smärta i upp till 3-5 dagar. Men dessa är inte skarpa smärtor, vanligtvis stoppas de första dagen med smärtstillande medel, och de verkar i större utsträckning bara under måltiden. Förekomsten av sådan smärta är inte en avvikelse. Jag rekommenderar att du följer doktorns råd och kommer till honom för kontroller. Flera inspektioner kan vara följande: 3 dagar efter borttagning, 7 dagar, 2 veckor.

      svar
  94. Sasha:

    Tuggotet avlägsnades för mig dagen innan, min kind var svullnad idag, närmare min nacke, och det var ont att svälja. Temperaturen över 37 grader stiger inte. Jag ville fråga: ska jag vänta ett par dagar, eller gå nu till en läkare?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Jag rekommenderar att du kontaktar nu och inte vänta på allvarliga komplikationer. Faktum är att överträdelsen av att svälja i kombination med det ödem som uppstod två dagar senare kan vara ett farligt tecken, så du bör inte skämta med det även vid låga temperaturer. Det är möjligt att ödemet fortsätter att sprida sig i käften, så att ett brådskande besök till doktorn!

      svar
  95. Sasha:

    Efter avlägsnandet av den 8: e övre molan på dag 3 öppnades riklig blödning, vilken åtföljdes av en stor frisättning av blodproppar. På den 4: e dagen började kinden svälla, ett veck som bildats från hålet på kinden, som mat, vilket pulserar och gör ont när kroppen lutas framåt.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Kontakta omedelbart din läkare: De symptom du beskriver är långt ifrån normen, och vi kan prata om alveolitis i full gång, liksom skada på maxillary sinus. Om ingenting görs kan infektionen gå vidare, och den purulenta processen kommer att leda till allvarliga konsekvenser. Därför är det bättre att kolla situationen med en specialist just nu.

      svar
  96. Olga:

    Hej, på andra dagen efter att du har tagit bort de åtta åttorna, är kinden svullen. Förra gången svällde hon upp genast, så jag är nervös - gick ont ​​inflammationen plötsligt? Det är en liten throbbing smärta, jag dricker inte smärtstillande medel.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Efter borttagning av tand på andra dagen finns det nästan alltid en varierande grad av svullnad i vävnaderna - detta är kroppens normala reaktion som svar på skador.Du borde inte vara rädd för detta, för med en doktors rätta taktik och genomförandet av alla rekommendationer, i 3-4 dagar, börjar dessa fenomen antingen försvinna eller ens helt försvinna. Men om det finns en negativ trend (smärta ökar, svullnad ökar, temperaturen stiger), då behöver du kontakta din läkare för en kontroll.

      svar
  97. Helena:

    Välkommen! Säg mig, snälla, igår tog ett barn (3,4 år) bort den 4: e tanden. Periodiskt klagade han i 2 dagar, på dag 3 var hans kind lite svullen. Igår drog doktorn ut en tand och gjorde ett snitt, det var runt 5:30.

    Kinden blev större, svullen. Barnet klagade inte och klagar inte på smärta. Men på natten steg temperaturen till 38, sköt ner av nurofen. På morgonen 36.6. Under dagen (närmare 3:00) var temperaturen under sömnen 37,3. Vid denna tidpunkt 36,9. Men kinden är signifikant svullen, ögat är lite skadad. Flickan spelar aktivt, som vanligt finns det ingen klagomål, men denna rapportering och temperaturen skrämmer mig. Vad är det här? Ska jag gå till doktorn?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! I frågor som rör ödem hos spädbarn är det definitivt värt att gå till läkaren. Oftast är det naturligtvis bara ett vanligt svar från kroppen till en operation för att ta bort en tand (utvecklingen av traumatiskt ödem, som en reaktion av vävnaderna som omger en brunn).Med tanke på den positiva dynamiken som du skriver om kan du tänka på det bästa, men det hindrar dig inte från att kontrollera allt grundligt för att eliminera även små risker. Hälsa till din baby!

      svar
  98. anya:

    Välkommen! Jag har 3: e dagen hur tandrotet på det övre tuggumlet togs bort. Svullna kinden, det gör ont dåligt. Varje timme sköljer jag med en lösning av kamomill och salvia. Vad rekommenderar du att göra?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! På grund av det faktum att efter tandavlägsnande på tredje dagen (vanligtvis) kan en inflammatorisk process (alveolitis) inträffa, rekommenderar jag att du konsulterar din tandläkare för en kontroll för att inte starta sjukdomen. Tidig inspektion kommer att möjliggöra diagnos och, om det behövs, hålhålighet, sätta en salva eller gel för antibakteriell behandling och få ytterligare rekommendationer om användningen av läkemedel för hembehandling.

      svar
  99. Alexander:

    Ta bort molarrot. Den första kvällen gjorde inte ont så mycket, men på andra dagen började jag ont. Han gjorde smärtstillande injektioner och sköljde sin mun med en lösning av läsk. På andra dagen var det svår smärta, drack narkos och somnade.På morgonen vaknade jag med en liten tumör, och jag väntar igen, det blir ... Det finns ingen temperatur.

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! Efter tandutvinning (speciellt om avlägsnandet var svårt) är det vanligtvis den andra dagen som de mest uttalade posttraumatiska symptomen uppträder: ödem, feber, smärta, rodnad. Det är nödvändigt att följa tandläkarens rekommendationer. Om de smärtsamma känslorna ökar avsevärt eller inte passerar länge, bör du se en läkare - han kommer att undersöka hålet, om det behövs, curettage det och rätta hembehandling.

      svar
  100. Svetlana:

    Hej, kära Svyatoslav Gennadievich! Jag har en sådan situation: för tre dagar sedan planerade jag att behandla 6-ku topp. Under behandlingen var det ingen smärta tills läkaren började spola de renade kanalerna. Det var en skarp, mycket stark smärta. Tanden läktes genom att placera en permanent fyllning. Nästan strax efter att ha lämnat tandvården började kinden svälla och på kvällen nådde en imponerande storlek! På morgonen gick jag till doktorn igen, tog en bild och bestämde mig på grund av att rengöra tanden. Ingen smärta, ingen temperatur.Det finns smärta i kinden, svullnad avtar inte. Jag tar antibiotika som föreskrivs av en läkare. Behöver jag göra ett snitt och sätta dränering?

    svar
    • Svyatoslav Gennadievich:

      Välkommen! När jag förstår det, togs tand bort mot bakgrund av antingen felaktig behandling eller felaktig taktik i tanden (kanske var det ursprungligen nödvändigt att ta bort det). Om vi ​​talar om borttagning av övre tand, är det oftast inte nödvändigt med snitt och avlopp, med undantag för sjukdomar som åtföljs av signifikant ödem (periostit, abscess, phlegmon). Postoperativ hantering av brunnen bestäms av läkaren på grundval av kliniska data. Så fortsätt att följa läkarens rekommendationer, men om det finns en negativ trend, bör du se den som oförplanerad.

      svar
  101. marina:

    Den 23 februari gick jag till tandläkaren med akut smärta av den 6: e övre tanden under kronan. Tand som ska tas bort. Kirurgen tog bort den inom 30 minuter. Idag stod jag upp på morgonen, min kind var svullen. Är det normalt?

    svar
    • Hej Marina. Ödem i bukkal regionen efter ett komplext avlägsnande av en inflammerad tand är ganska normal (det förekommer mycket ofta). På andra eller tredje dagen bör ödemet börja dämpas.På den första dagen efter avlägsnandet bidrar appliceringen av kyla till att förhindra ytterligare ökning av ödem, det är bara viktigt att inte överkolla området, så om du tar något från frysen måste du lägga i flera lager med en handduk. Applicera om 15-20 minuter var 1,5-2 timmar från sidan av kinden i området för den extraherade tanden. Om situationen under de följande dagarna inte förbättras rekommenderas det att gå tillbaka till läkaren för en checkup.

      svar
  102. anonym:

    Välkommen! Jag tog bort 7-ku ner (klockan 9 på fredagen). En liten svullnad uppkom omedelbart från injektionen, men kirurgen sa att detta läkemedel injicerades. De tog en bild - cysten är liten. Läkaren sade att inte skölja under alla omständigheter, omedelbart köpa och tillsätta glass, för Jag körde på jobbet. Tanden är stor, hela rötterna kommer ut - visade. Jag äter det på andra sidan, efter att ha ätit är det fortfarande läsk och salt, jag sköljer lite på höger sida, och till vänster håller jag bara vätskan lite och spotar ut den. Det finns inga 8s under lång tid. Det verkar som att såret inte skadar lite, men svullnaden och hårdheten hos kinden nedan på tarmens och blåmärkenas nivå är oroande, som det var, från ett avstånd av 5 till 8. Så det borde vara? Läkaren sade inte att det är nödvändigt att kontrolleras.

    svar
    • Välkommen! Efter det att en tand har tagits bort kan ett hematom och svullnad av tandköttsväven faktiskt förekomma. Hematom och ödem passerar som regel ganska snabbt, men i vissa fall kan de ta upp till 5-6 dagar. Däremot av din beskrivning ser situationen nu ganska normalt ut, och hittills finns det inget att frukta, men om svullnaden ökar, kommer hematomet att förbli oförändrat efter en vecka eller det kommer smärta, då bör du konsultera en läkare (tandläkare) för en kontroll.

      svar
  103. Nicholas:

    Välkommen! Berätta för mig, snälla, idag tog jag bort en tand från en läkare, det var svullnad före det, vilket ökade efter proceduren ... Jag vill fråga om jag hittade Metrogil Dent-gel hemma, kan jag använda den nu för att förhindra infektion efter operation?

    svar
    • Hej Nikolay! Denna gel har en antiinflammatorisk effekt, men det är bättre att inte använda det omedelbart efter tanduttag (du kan bara göra det värre), men bara 2-3 dagar efter proceduren. Vanligtvis appliceras gelén i en liten mängd till hålets yta (efter att ha ätit, varje dag 3-4 gånger).Och så vidare tills fullständig läkning av såret.

      svar
  104. Tatiana:

    Hej, doktor. 8 dagar sedan avlägsnades den undre tanden, 5-ku. Detta föregicks av långvarig behandling, sedan förseglad, men det var svullnad och smärta. Då skingrades tuggummit, svullnaden gick inte och de bestämde sig för att ta bort det. Dubbelbedövning gjordes, men borttagning ägde rum inom en timme med hemsk smärta. Avlägsnad i bitar var det särskilt svårt att ta bort den allra sista delen. Röntgenstrålar gjordes 4 gånger, de sa att allt var rent. Såret läkt, jag känner inte ont, det fanns ingen temperatur.

    Min fråga är att det fortfarande finns puffiness och domningar i underläppen när det gäller puffiness (svullnad är precis som före avlägsnande). Är det normalt? Tack.

    svar
    • Hej Tatiana. Strax nedanför rötterna på den nedre 5-ok i käken är den så kallade mentala öppningen genom vilken mandibulärnerven lämnar benet i läppens mjukvävnader. Med komplexa borttagningar av de nedre 5 tänderna finns det en mekanisk effekt på nerven, och som ett resultat uppstår nummenhet. Om det verkligen finns någon skada på nerven, återställs känsligheten vanligtvis i perioden från 4 till 12 månader. Ibland hjälper fysioterapi.I vissa fall kan domningar också bero på kompression av nerven på grund av ödem - då går processen att återställa känsligheten snabbare. Det tar tid och observation med en specialist för att bedöma processens dynamik.

      svar
  105. anonym:

    Välkommen! Säg mig snälla. Igår tog en tand ut, min kind och läpp var svullna och svullnad dök upp under ögat. De dränerar, men ingenting strömmar där. Först sänkte tumören lite, men nu har det blivit ännu mer. Berätta vad jag ska göra? Jag dricker tabletter och munsköljning.

    svar
    • Hallå Återhämtningsgraden efter proceduren beror på åldern, komplexiteten hos tanduttaget och organismens individuella egenskaper. I de flesta fall, efter att en tand har tagits bort, börjar svullnaden börja dämpas den tredje dagen. Om svullnaden ökar, börjar den dock vara följd av ökad smärta (särskilt mot bakgrund av en ökning av kroppstemperaturen). Kontakta omedelbart läkare. I mycket sällsynta fall kan en flegmon (livshotande spilld purulent inflammation i käftvävnaden) utvecklas efter avlägsnande av en tand.

      svar
Lämna din kommentar

upp

Artikel 213 kommentarer

© Copyright 2014-2019 plomba911.ru

Användning av material från webbplatsen utan medgivarnas medgivande är inte tillåtet

Sekretesspolicy | Användaravtal

återkoppling

sitemap